Manisa Tarihi Yerleri

Manisa il merkezi ve ilçeleriyle tarihi zenginliğe sahip bir şehirdir. “Şehzadeler Şehri” olarak bilinmektedir. Bölgede yerleşimin çok eski olması sebebiyle çeşitli medeniyetlere ait izler taşıyan yapılar bulunmaktadır.

Bu yapıların birçoğu restore edilerek günümüze ulaşmayı başarmıştır. Manisa il merkezinde ve ilçelerinde Hitit, Lidya, Helen, Pers, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserleri keşfetmeniz mümkündür.

Manisa'da tarihi mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Manisa'daki oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Ağlayan Kaya

Ağlayan Kaya Ağlayan Kaya

Manisa Çaybaşı Mahallesi’nde, Spil Dağı çıkışındadır. Mitolojik bir eser olan Ağlayan Kaya; Kral Tantalos, Niobe ve Tanrıça Leto arasında geçen bir hikayeye dayanmaktadır.

Çocukları öldürülen Niobe sürekli ağlamış ve Baş Tanrı Zeus bu durumdan etkilenerek Niobe’yi kayaya çevirmştir. Bir süre sonra kayadan da gözyaşı gelmesi üzerine yöre halkı tarafından “Ağlayan Kaya” olarak isimlendirilmiştir.


Manisa Müzesi

Manisa Müzesi Manisa Müzesi

Bölgede yerleşimlerin eski olması sebebiyle tarihi ve kültür oldukça zengindir. Bu kültürü yakından gözlemlemek için sonradan müze haline dönüştürülen yapı Muradiye Camii Külliyesi’nin medrese bölümünde yer almaktadır.

Müzede birçok arkeolojik eser bulunmaktadır. Bizans, Roma, Lidya ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği müzede eşyalar genellikle taş ve topraktan imal edilmiştir. Heykel, takı, topraktan üretilmiş kap gibi eserlerin yanı sıra tarihi belgeler de dikkat çekicidir.

Saruhan Mahallesi’nde bulunan müzeye toplu taşıma, taksi ve özel araçlarla ulaşmak mümkündür. Giriş ücreti 6 TL’dir. Saat 08.00’da açılan müze akşam 17.00’ye kadar hizmet vermektedir.

Manisa'da gün batımında sizi büyüleyecek yerler için Manisa'da gezilecek yerler makalemize göz atmayı unutmayın.


Aigai

Aigai Antik Kenti Aigai Antik Kenti

İl merkezine bağlı Köseler Köyü’nde bulunan eser Antik Çağ’dan kalmıştır. İl merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıkta bulunan antik kente özel araçlarla ulaşım sağlamak mümkündür. Heredot’un eserlerinde bahsettiği Aigai, çevresi surlarla kaplı bir kenttir. İçerisinde antik tiyatro, stadyum ve tapınak kalıntıları bulunmaktadır.

En parlak zamanını Roma Dönemi’nde yaşamıştır. Önemli bir ticaret kenti olarak kullanılmış olan şehrin birçok bölümü yıkılmıştır.


Manisa Yeni Han

Manisa Yeni Han Manisa Yeni Han

Yeni Han, inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen ancak Osmanlı mimarisine ait özellikler barındıran bir tarihi eserdir. Bölgede yaşayanlar ise Yeni Han’ın 1800’lü yıllarda Karaosmanoğulları tarafından yaptırıldığını iddia etmektedir. İl merkezinde Anafartalar Mahallesi’nde bulunan Yeni Han’a ulaşım kolaydır. 

Ortasında bir bahçe bulunan Yeni Han, 2 katlı olarak inşa edilmiştir. 2001 yılında onarım sürecinden geçirilmiş olup, günümüzde aktif olarak alışveriş merkezi olarak kullanılmaktadır. Dükkanlarda her türlü antika ve tarihi eşya, yöresel kıyafetler, hediyelik eşyalar, deri yapımı özel ürünler bulmak mümkündür.

Manisa'da görkemli ve sizi başka diyarlara götürecek yerler için Manisa gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Manisa Muradiye Camii

Manisa Muradiye Camii Manisa Muradiye Camii

Mimar Sinan tarafından projelendirilen Manisa Muradiye Camii, il merkezinde Saruhan Mahallesi’nde bulunmaktadır. Şehir içi toplu taşıma seçenekleri ve özel araçlarla rahatlıkla ulaşılabilen bir yerdedir. Cami aktif olarak ibadete ve ziyarete açık durumdadır.

Muradiye Camii, 3. Murat adına yaptırılmış Osmanlı Dönemi eserlerindendir. Osmanlı mimarisinin en gösterişli eserleri arasında sayılan caminin kapısı fildişi ve kakmalarla süslüdür. Bazı bölümleri ise müze haline getirilmiştir.

Avlusunda bir kütüphane bulunmakta ve çocuklara hizmet vermektedir. 2 adet minaresi bulunmaktadır.


Manisa Kalesi

Manisa Kalesi Manisa Kalesi

Manisa Kalesi merkez ilçe olan Yunusemre’de bulunmaktadır. Merkezi konumu ulaşımı kolaylaştırmış olup, ziyaret etmek için toplu taşıma, taksi ya da özel araç tercih edilebilmektedir. 

Spil Dağı’nda bulunan Manisa Kalesi hakkında çok net bilgi bulunmamaktadır. İnşa tarihi ve kimler tarafından yaptırıldığı halen araştırılmaktadır. Bilim adamlarına göre Magnetler tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir. Makedonya Kralı’nın ganimetlerini bu kalede sakladığı bilinmektedir.

Sandık Tepe üzerinde konumlanan Manisa Kalesi’nde Bizans mimarisi ön plana çıkmaktadır. 13 kuleden ve iki bölümden oluşmaktadır. Farklı medeniyet dönemlerinde restore edilerek günümüze ulaşmayı başarmış nadir yapılardandır.

Kaleyi gezip görmek ise ücretsizdir.


Sultan Camii ve Külliyesi

Sultan Camii ve Külliyesi Sultan Camii ve Külliyesi

Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde yaptırılan Sultan Camii, Manisa il merkezinde Mimar Sinan Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan adına inşa ettirilmiştir. Mimarı Acem Ali’dir. Daha sonradan hamam ve hastane(dar-üş şifa) bölümleri eklenmiştir.

Osmanlı Dönemi’nden kalan eserde 16. yy mimari özellikleri görülmektedir. Manisa’nın geleneklerinden olan mesir saçma ilk olarak bu camide uygulandığı için bölgede “Mesir Camii” ismiyle de bilinmektedir.

Birçok farklı senede restore edilerek günümüze ulaşmayı başarmış bir tarihi eserdir. Caminin içerisi geleneksel Osmanlı süslemeleri ile etkileyici bir görünüme sahiptir. 


Sidas Antik Kenti

Sidas Antik Kenti Sidas Antik Kenti

Manisa’nın Demirci İlçesi’nde bulunan tarihi kenttir. İcikler Köyü yakınlarında konumlanmaktadır. Antik Çağ’daki ismi “Saittai” olan kent milattan önce kurulmuş ve Lidyalılar zamanında en parlak dönemini yaşamıştır.

Birçok tarihi zenginlik zamanın yıpratıcı etkisi sebebiyle toprak altında kalmıştır. Hiçbir zaman arkeolojik çalışma yapılmamış olan bölgede tiyatro salonu, hükümet binası, yeraltı sarayı, tarihi kuyular, kral yolu, Ağin Mağarası ve Lidya silah deposu bulunmaktadır

Sidas’ın ortasından akarsu geçmekte ve akarsu çevresinde birçok tarihi eser bulunmaktadır. Defineciler tarafından büyük oranda tahrip edilmiştir. Tarihteki ilk paranın burada bastırıldığı köy halkı tarafından iddia edilmektedir.

Lidya Dönemi’nin yanı sıra Roma Dönemi’nden de birçok eser bulunmaktadır.


Sart Antik Kenti ve Artemis Tapınağı

Sardes Antik Kenti ve Artemis Tapınağı Sardes Antik Kenti ve Artemis Tapınağı

Anadolu’nun en önemli antik kentlerinden biri olan Sardes (Sart) Antik Kenti, Manisa’ya bağlı Salihli İlçesi’nde bulunmaktadır. Antik kentte birçok farklı medeniyete ait eserler bulunmaktadır.

Arkeolojik çalışmaların aktif olarak devam ettiği bölgede Artemis Tapınağı, Anadolu’nun ilk sinagogu, Roma hamamları ve Akropol çıkarılan tarihi yapılar arasındadır.

Antik kent iki bölümden oluşmaktadır. Aşağı Sart ve Yukarı Sart olarak adlandırılan bölümler farklı amaçlarla kullanılmıştır. Aşağı Sart bölümünde Roma hamamı ve sinagog bulunmaktadır.

Yukarı Sart bölümünde ise çıkarılan eserlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi ve bölgenin en önemi tarihi yapısı kabul edilen Artemis Tapınağı bulunmaktadır. Ayrıca Yukarı Sart kısmında Hristiyanlık için önemi olan kiliseler de yer almaktadır. 

Artemis Tapınağı’nı görmek amacıyla sene içerisinde binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

İlçe merkezine 8 km uzaklıktaki antik kente giriş ücreti 10 TL’dir.

Manisa'da dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Manisa tatil otelleri sayfasına göz atmayı unutmayın.


Bintepe Tümülüsleri

Bintepe Tümülüsleri Bintepe Tümülüsleri

Anadolu’da bulunan en büyük Tümülüsler olarak bilinmektedir. Salihli ilçe merkezine yakın bir konumda olan bu mezarlar Lidyalılara aittir. Özel araçla ulaşım sağlamak mümkündür. Salihli merkeze ortalama 10 km uzaklıktadır. 

Tümülüsler ile ilgili olarak antik çağ tarihçisi Heredot eserlerinde bilgi vermiştir. Bölgede Lidya Kralı’nın ve soyluların mezarları bulunmaktadır. Yıllar içerisinde birçok mezar tahrip edilmiştir.


Manisa Ulu Camii ve Medresesi

Manisa Ulu Camii Manisa Ulu Camii

Manisa’da bulunan en eski camidir. 1366 yılında yaptırılmıştır. Saruhanoğlu İshak Bey’in cami yapımında önemli rolü bulunmaktadır. Şehir merkezinde İshakçelebi Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Büyük bir kubbesi bulunmaktadır. Minaresi duvarla birleşik biçimde ve duvarları tuğla ve taşlardan yapılmıştır. Avlu içerisinde medrese de bulunmaktadır.

Osmanlı ilk dönem mimari özelliklerini yansıtmaktadır. 


Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi

Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi

1490 yılında yaptırılmış olan cami, Manisa il merkezinde Anafartalar Mahallesi’nde bulunmaktadır. Toplu taşıma, taksi ve özel araçlarla ulaşılan bir bölgede olan yapı, Hüsn-i Şah Sultan tarafından inşa ettirilmiştir. Hüsn-i Şah Sultan II. Bayezid’in eşidir.

Dikdörtgen projeye sahip, tek minaresi bulunan, sade görünümlü bir camidir. Minberinin süslemeleri ise Türk süsleme sanatının en güzel örneklerinden kabul edilen “Yalancı Künkedari” yöntemiyle yapılmıştır. Caminin içerisinde sıbyan mektebi bulunmaktadır.

Külliyeye daha sonradan Kurşunlu Han eklenmiştir. 1497 yılında eklenen bu han sayesinde külliyeye gelir amaçlanmıştır. Bazı bölümleri Kurtuluş Savaşı sırasında tahrip edildiği için günümüze ulaşmamıştır.


Tarihi Kula Evleri

Kula Evleri Kula Evleri

Osmanlı Dönemi’nden kalma “Türk Evi” diye tabir edilen ahşaptan yapılmış bir veya iki katlı küçük evlerdir. Manisa’nın Kula İlçesi’nde bulunan bu evler, orijinalliği bozulmadan günümüze kadar ulaşmış tarihi yapılardandır. Kula tarihi belgelerinde “yamuk ülke” olarak adlandırılmaktadır.

Evlerin hemen hemen hepsi sokağa dönük şekilde yapılmıştır. Semt isimlerine bakıldığı zaman Kula’nın bir kale yerleşimi olduğu ortaya çıkmaktadır. Bazıları boyanmış olan bu evler günümüzde korunmaya alınmıştır. Evler birbiriyle bitişik ve caddeler dardır. İçerilerindeki halılar da ilgi çekicidir.


Philadelphia (Filedelfiya) Kilisesi

Philadelphia Kilisesi Philadelphia Kilisesi

İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olarak bilinen Philadelphia Kilisesi, Manisa’nın Alaşehir İlçesi’nde bulunmaktadır. Himaye-i Eftal Mahallesi’nde konumlanan tarihi kiliseye ulaşım kolaydır.

Yapım tarihinin M.S. 40 olduğu düşünülmektedir. Hristiyanlığın yayılmasından sonra Pavlus tarikatının genel merkezi durumuna gelmiştir.


Manisa İvaz Paşa Camii

Tarihi İvaz Paşa Camii Tarihi İvaz Paşa Camii

Manisa il merkezinde Mutlu Mahallesi’nde bulunmakta olan cami İvaz Paşa tarafından yaptırılmıştır. Toplu taşıma, taksi ve özel araçlarla kolay bir şekilde ulaşım sağlanmaktadır. Yapım senesi 1484 olan eser “Üç Şerefeli” camilerin bir örneği olarak kabul edilmektedir. 

Dış kısmında bulunan taş işçiliği ile dikkat çeken caminin yakınlarında İvaz Paşa’nın mezarı bulunmaktadır.

Osmanlı’nın ilk dönem mimari özelliklerini taşımaktadır. Çini ve geometrik süslemeleriyle dikkat çeken caminin iç kısmında ahşap işçilik örnekleri görülmektedir. Aktif olarak ibadet ve ziyarete açıktır.


Kybele Yontusu

Kybele Yontusu Kybele Yontusu

Manisa il merkezinin güneydoğusunda bulunmaktadır. Turgutlu Yolu’nun 8. Kilometresindeki bölgeye özel araçlarla ve taksiyle ulaşmak mümkündür. 

Birçok uygarlıkta farklı isimle anılmış bir yapı olan tarihi yontu mitolojik bir eserdir. Ana tanrıça Kybele’ye aittir. Doğal etmenler sonucu birçok bölümü bozulmuş olsa da günümüze kadar ulaşmıştır.

Yaklaşık 10 metre yüksekliğe sahiptir. En çok tahrip olan bölgesi ise Kybele’nin baş kısmıdır. Başı dışında tüm gövdesi görülebilen eserde Kybele, elleriyle göğsünü tutmaktadır. Üzerinde Hitit yazıtları vardır.

Manisa'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Manisa aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Thyateria Antik Kenti (Tepe Mezarlığı)

Thyateria Antik Kenti Thyateria Antik Kenti

Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde bulunan antik mezarlıktır. Yapılan araştırmalara göre ilk yerleşimler, günümüzden 11.000 yıl önceye kadar gitmektedir. 1970’li yıllarda özel olarak kazı çalışmaları yapılmış ve birçok Roma Dönemi eseri çıkarılmıştır. Eserler arasında caddeler, Roma paraları ve tabletler bulunmaktadır.

Hristiyanlık için de önemli bir bölgedir. İncil’de geçen 7 kiliseden biri olan Thyateria Kilisesi burada yer almaktadır.