Manisa'nın İlçeleri

Manisa, Ege Bölgesi’nde bulunmakta olan bir şehirdir. Batısında İzmir, kuzeyinde Balıkesir, güneydoğusunda Uşak ve güneyinde ise Aydın ve Denizli bulunmaktadır. İzmir’e uzaklığı 39 km’dir.

Ege Bölgesi’nde tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Manisa’nın merkez dışında 15 ilçesi bulunmaktadır. Saruhanlı ve Turgutlu dışında il merkezi sınırlarına komşu ilçesi bulunmamaktadır.

Manisa’nın bazı ilçeleri il merkezine yakın bazıları ise uzaktır. Merkez’e en uzak ilçe ise Selendi’dir. Manisa merkeze uzaklığı 158 km’dir.

Manisa'da tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Manisa otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Akhisar

Akhisar Akhisar

Manisa’nın kuzeydoğusunda kalan Akhisar ilçesinin merkeze uzaklığı 52 km’dir. Akhisar, Manisa’nın en büyük ve en tanınmış ilçesidir. Güneyinde Saruhanlı ve Gölmarmara, doğusunda Gördes, kuzeybatısında ise Kırkağaç ve Soma ilçeleri bulunmaktadır. Akhisar ayrıca Manisa’nın en kalabalık nüfusa sahip ilçesidir. Nüfusu 180.000 civarındadır.

Hem köfteleriyle hem de tarihi ile ön plana çıkan bir ilçedir. Akhisar köftesi başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeye nam salmış bir balkan lezzetidir. Balkanlardan göç eden Ramiz ve ailesi tarafından ilk olarak bu ilçede üretilmiştir.

Tarihiyle de ön plana çıkan şehirde Osmanlı, Pers, Helen, Roma dönemlerinden kalma eserler bulunmaktadır. Birçok antik kent üzerinde de kazı çalışmaları halen devam etmektedir.

Akhisar, zeytin üretimi ile de bilinen bir şehirdir. Zeytin, ilçede önemli bir geçim kaynağıdır.


Salihli

Salihli Salihli

Salihli, Manisa’nın doğusunda kalmaktadır. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 83 km’dir. Doğusunda Alaşehir, batısında Ahmetli ve Gölmarmara, kuzeyinde ise Gördes ve Köprübaşı ilçeleri bulunmaktadır. Nüfusu ise 2018 sayımlarına göre 161.562’dir. Manisa’nın en büyük 3. ilçesidir.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Önemli kabul edilen Sardes(Sart) Antik Kenti Salihli’de bulunmaktadır. Antik kentlerin dışında Anadolu’nun en büyük tümülüsleri de burada yer almaktadır. Bölgede yerleşimin çok eski olması sebebiyle Hitit, Helen, Pers, Roma, Osmanlı gibi birçok medeniyetin tarihi izlerine rastlanmaktadır. 

Bölgede tanınan Kurşunlu Kaplıcaları da Salihli'de yer almaktadır. Ayrıca Adala Beldesi’nde bulunan kanyonda sene içerisinde farklı festivaller eğlence dolu anlara ev sahipliği yapmaktadır. 

Manisa'da eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Manisa'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Soma

Soma Soma

Manisa’nın kuzeyinde kalan Soma’nın şehir merkezine uzaklığı 90 km, Balıkesir’e uzaklığı ise 77 km’dir. Soma’nın güneyinde ise Akhisar ve Kırkağaç ilçeleri bulunmaktadır. Nüfusu yaklaşık 110.000 olan ilçenin geçim kaynağı ise madenciliktir.

Termik santralleri ve linyit kömürü ile tanınmaktadır. 


Kırkağaç

Kırkağaç Kırkağaç

Akhisar’ın kuzeyinde bulunan Manisa’ya bağlı bir ilçedir. Şehir merkezine uzaklığı 84.4 km’dir. Nüfusu ise 40.000 civarındadır. Kırkağaç’ın batısında ise sadece Soma bulunmaktadır.

Kırkağaç, komando eğitimi ile öne çıkmaktadır. Manisa Kırkağaç 6. Jandarma Komando Eğitim Alayı burada bulunmaktadır. Askeri açıdan önemli bir ilçedir. 


Turgutlu

Turgutlu Turgutlu

Saruhanlı dışında il merkezine komşu olan diğer ilçe ise Turgutlu’dur. Manisa il merkezine uzaklığı 34 km’dir. Doğusunda Ahmetli, kuzeyinde ise Saruhanlı ilçeleri bulunmaktadır. 2018 sayımlarına göre nüfusu yaklaşık 163.000 civarındadır. Sürekli göç alan Turgutlu, 2. büyük ilçe durumundadır.

Tarihi yerleşimlerin çok eski olduğu ilçe Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı egemenliğine katılmıştır. Kurtuluş Savaşı öncesinde 3 yıl işgal altına kalmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında ise işgalciler tarafından tamamen yakılıp yıkılmıştır.

Manisa'da binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Manisa gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Alaşehir

Alaşehir Alaşehir

Manisa’nın doğusunda kalan Alaşehir, merkeze 118 km uzaklıktadır. Batısında Salihli, kuzeyinde Kula ve doğusunda Sarıgöl ilçeleri bulunmaktadır. Nüfusu 2018 sayımlarına göre yaklaşık 105.000’dir.

Alaşehir üzüm üretimi ile tanınmış bir ilçedir. Alaşehir üzümleri Türkiye dışında Avrupa’da da bilinmektedir. Bu ürünlerin hediyelik seçenekleri de talep görmektedir. Doğal güzelliklerinden Sarıkız Kaplıcası ise yöre insanları tarafından sık sık ziyaret edilmektedir.


Kula

Kula Kula

Manisa il merkezine 121 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Kula'nın kuzeyinde Demirci ve Selendi, güneyinde Alaşehir, batısında ise Salihli bulunmaktadır. Nüfusu yaklaşık olarak 45.000 olan ilçenin en önemli özelliği ise tarihi Kula Evleri’dir.

“Türk Evi” olarak adlandırılan bu tek katlı ve bitişik evler orijinalliği bozulmadan günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Bazıları boyanmış olan evler günümüzde koruma altına alınmıştır.


Sarıgöl

Sarıgöl Sarıgöl

Sarıgöl’ün Manisa il merkezine uzaklığı yaklaşık 140 km’dir. Sadece Alaşehir’e sınırı bulunan ilçenin 2018 sayımlarına göre nüfusu yaklaşık 36.000 civarındadır.

Sarıgöl de üzüm üretimi ile bilinmektedir. Burada üretilen üzümler çekirdeksiz ve daha büyüktür. Kalitesi başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede tanınmıştır. Markalaşma yoluna gidilmesiyle birlikte Avrupa’da da birçok ülkede Sarıgöl üzümleri satın alınabilir hale gelmiştir. İlçede üzüm festivalleri de yapılmaktadır.

Manisa'da doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Manisa 4 yıldızlı oteller tesisler sayfasında bulabilirsiniz.


Gördes

Gördes Gördes

Manisa’ya 116 km uzaklıkta bulunan Gördes’in batısında Akhisar, güneyinde Köprübaşı ve doğusunda ise Demirci ilçeleri bulunmaktadır. Nüfusu 2018 sayımlarına göre 28.182’dir.

Tarihi ve madenciliği ile ön plana çıkan bir ilçedir. Bol miktarda zeolit yatakları bulunmaktadır. Bu yatakların işletilmesi için birçok şirket kurulmuştur.


Selendi

Selendi Selendi

Manisa’ya en uzak ilçelerden biri de Selendi’dir. İl merkezine yaklaşık 160 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kuzeybatısında Demirci ve güneyinde Kula yer almaktadır. Nüfusu ise 2018 sayımlarına göre 20.291’dir. 


Gölmarmara

Gölmarmara Gölmarmara

Manisa il merkezine 54 km uzaklıkta bulunan Gölmarmara, 5 ilçeyle komşudur. Kuzeyinde Akhisar ve Gördes, batısında Saruhanlı, güneyinde ise Ahmetli ve Salihli ilçeleri bulunmaktadır. 2018 sayımlarına göre nüfusu 15.247’dir.

Yerleşimlerin çok eski olduğu düşünülmektedir. Osmanlı’dan önce Saruhan Beyliği’ne bağlı bir ilçe durumundadır.


Saruhanlı

Saruhanlı Saruhanlı

Manisa il merkezinin doğu sınırını kapsayan Saruhanlı İlçesi’nin merkeze uzaklığı 22 km’dir. 2018 sayımlarına göre yaklaşık 55.000 nüfusu bulunmaktadır.

Tarihiyle dikkat çeken bir ilçedir. Gediz Ovası üzerinde olması sebebiyle de nüfusu sürekli olarak artmaktadır. İlçede üzüm üretimi önemli geçim kaynağı sayılmaktadır. İlçedeki halk ise genellikle balkan göçmenlerinden oluşmaktadır.


Demirci

Demirci Demirci

Manisa’ya en uzak ilçelerden biri olan Demirci’nin il merkezine uzaklığı 178 km’dir. Batısında Gördes ve doğusunda Selendi bulunmaktadır. Nüfusu yaklaşık 40.000’dir.

Celal Bayar Üniversitesi’nin Eğitim Fakültesi bu ilçede bulunmaktadır.


Köprübaşı

Köprübaşı Köprübaşı

Manisa il merkezine 128 km uzaklıktadır. Şehrin en küçük ilçesidir. Nüfusu 2018 sayımlarına göre 13.347 olan ilçenin güneyinde Salihli, kuzeyinde Gördes ve doğusunda ise Demirci bulunmaktadır.

Manisa'da doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Manisa 3 yıldızlı oteller sayfasında bulabilirsiniz.


Ahmetli

Ahmetli Ahmetli

Manisa il merkezine 55 km uzaklıkta bulunan Ahmetli, Salihli ile Turgutlu arasında kalmaktadır. Kuzeyinde Gölmarmara bulunmaktadır. 2018 sayımlarına göre nüfusu 16.530’dur. Tarihi yapıları ile ön plana çıkan bir ilçedir.