Kırklareli, geçmişten günümüze hem batı hem de doğu kültürlerine ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Bu nedenle şehirde gezilecek yerler oldukça fazladır.
Bir diğer yandan Istranca Dağları ve Karadeniz arasındaki konumu ile doğa gezileri açısından dünyada az örneği bulunan longoz ormanları, sit alanı ilan edilmiş koyları, berrak denizi ve yemyeşil ağaçları ile popüler olan Kırklareli, gezilecek yerler açısından alternatifleri bulunmakta olan bir şehirdir.
Plajlara ve gezilecek yerlere yakın olan Kırklareli otelleri listemizden size uygun oteli seçerek tatilinizi daha da güzelleştirebilirsiniz.
Dupnisa Mağarası
Dupnisa Mağarası
2720 metre uzunluğundaki Dupnisa Mağarası, Kırklareli iline bağlı Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü içerisinde bir konuma sahiptir. Trakya bölgesinin tek mağarası olma özelliği taşımaktadır.
3 girişi bulunan mağaranın, giriş ile 1000 metre arasında kalan bölümü su ile kaplıdır. 2003 yılında turizme açılan Dupnisa Mağarası, Kuru, Sulu ve Kız mağaralarının birleşiminden meydana gelmektedir.
Dupnisa Mağarası yıl boyunca ziyarete açıktır. Ancak Sulu Mağara bölgesi 15 Kasım – 15 Mayıs tarihlerinde yarasaların yoğunluğu nedeni ile ziyaret edilememektedir.
Mağaranın bölgeleri içerisinde sıcaklık, değişim göstermektedir. Sulu Mağara bölgesinde sıcaklık ortalama 10 dereceyken, Kuru Mağara bölgesinde sıcaklık ortalama 17 dereceye yükselmektedir. Dupnisa Mağarası, Kırklareli gezilecek yerler planına mutlaka dahil edilmelidir.
Dupnisa Mağarası’na girişte yetişkinlerin 6 TL, öğrencilerin ise 4 TL ödemesi gerekmektedir.
Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü
Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
Sokullu Mehmet Paşa tarafından, Mimar Sinan’a yaptırılmış olan Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Lüleburgaz Deresi üzerinde yer almaktadır.
Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü’nü yapıldığı dönemin diğer köprülerinden ayıran özelliği taştan yapılmış olmasıdır. Yapıldığı dönemin köprüleri acil ihtiyaç nedeniyle tahtadan yapılmış köprüler olmaları nedeniyle günümüze kadar ulaşamamıştır.
6 metre genişliğinde ve 84 metre uzunluğunda olan köprü, kervan ve posta yolları üzerindeki suları aşmak için inşa edilmiştir.
Aya Nikola Manastırı
Aya Nikola Manastırı
İmparator Jüstinyen dönemine ait tarihi bir yer olan Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Pabuçdere yolu üzerinde yer alıyor. Dünyanın ve Trakya bölgesinin en eski taş oyma manastırlarından biri olan Aya Nikola Manastırı, günümüze kadar gelen en iyi kaya manastırı örneğidir.
Zemin katı kilise olarak inşa edilen manastırın bodrum katında ise ayazma bulunmaktadır. Yapının içerisinde kayaların oyulması ile oluşturulan hücreler ise keşişlere ait dinlenme yerleridir.
Kıyıköy beldesine 700 metre uzaklıkta yer alan Aya Nikola Manastırı, Kırklareli ilinin en çok ziyaret alan tarihi yapısıdır.
İğneada Longozu
İğneada Longozu
184 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan İğneada Longozu, dünyada benzerine az rastlanan ormanlar arasında yer almaktadır. Su kuşları ve leyleklerin göç yolu olma özelliğini taşımaktadır.
Organik bakımdan oldukça zengin topraklara sahip İğneada Longozu’nda yüzlerce farklı türde bitki ve ağaç yetişmektedir. Bahar ve yaz aylarında yemyeşil bitki örtüsünü ziyaretçilerine sunan orman, kış aylarında tamamen su altında kalarak eşine az rastlanır bir manzaraya sahip olmaktadır.
Poliçe Koyu
Poliçe Koyu
Kışlacık Köyü’ne bağlı bir diğer koy olan Poliçe Koyu, Kıyıköy mevkii ile Panayır İskelesi Koyu arasında bir konuma sahiptir. Koy boyunca uzanan orman ve masmavi deniz, ziyaretçilerine hem yaz tatili hem de doğa tatili imkanı sunmaktadır.
Kıyıköy orman yolu boyunca gerçekleştirilecek kısa bir doğa yürüyüşü sonrasında Poliçe Koyu’na ulaşılabilmektedir. Kırklareli gezilecek yerler planına dahil edilmesi gereken Poliçe Koyu, doğa ile iç içe uygun bir tatil fırsatı sunmaktadır.
Panayır İskelesi Koyu
Panayır İskelesi Koyu
Kırklareli iline bağlı Vize ilçe merkezine 47 kilometre uzaklıkta bulunan koy, Kışlacık Köyü sınırları içerisindedir .
20 metre genişliğinde ve 200 metre uzunluğundaki plajı yaz aylarında denizinden faydalanmak isteyen ziyaretçileri ağırlarken, plajın haricinde tamamı orman ile kaplı koy, kamp ve karavan tutkunlarının bahar ve yaz aylarında en çok tercih ettiği bölgeler arasında yer alıyor.
Kalkan balıklarına ev sahipliği yapmakta olan bir yer olmasından dolayı, balık avcılarının da dikkatini çekmektedir. Kıyıköy’e yürüme mesafesinde bulunan koyda, sezonluk konaklamalara uygun tesisler bulunmaktadır.
Selvez Koyu
Selvez Koyu
Kırklareli ilinin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesine 4 kilometre mesafede olan Selvez Koyu, Kırklareli’nin koyları arasında en sakin olanıdır.
Bahar aylarında kamp tutkunları tarafından tercih edilen Selvez Koyu, yaz aylarında denizinden faydalanmak isteyenlerin ziyaret ettiği güzel bir yer olarak kabul edilmektedir. Selvez Koyu, kamp ve karavan tatilleri ile günübirlik geziler için uygun bir bölgedir.
Özel araç ile ulaşıma müsait olmayan bölgeye şehir merkezinden kalkan araçlar ile ulaşım sağlanmaktadır. Kırklareli gezilecek yerler listesinde önemli bir konuma sahip Selvez Koyu, doğal güzelliği ile herkesi kendisine hayran bırakmaktadır.
Babaeski Köprüsü
Babaeski Köprüsü
1633 yılında 4. Murat tarafından yaptırılan Babaeski Köprüsü, Lüleburgaz çıkışında konumlandırılmıştır.
Yapıldığı dönemde Osmanlı ordularının İstanbul – Rumeli arası sefer yolunun önemli geçiş noktası bu köprüdür. Bu nedenle Kırklareli gezilecek yerler arasında tarihi değeri yüksek yapılar arasındadır.
Kesme taş kaplı, kargir köprünün altında bulunan büyük delikler, nehir taşmalarına karşı önlem amacı ile yapılmıştır. Babaeski Köprüsü’nün kuzey ve güney olmak üzere 2 nöbet hücresi bulunmakta olup, taş işlemeli nöbet hücreleri haricinde köprünün bir de balkon bölümü bulunmaktadır.
Babaeski Köprüsü’nün kitabesi mermer bir levhaya yazılmıştır. 5 satırlık yazının haricinde levhanın kenarlarında rozet ve çiçek motifleri bulunmaktadır.
Istranca Dağları
Istranca Dağları
İstanbul – Bulgaristan arası 300 kilometrelik bir dağ zinciri olan Yıldız Dağları, Kırklareli ilinin doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır.
Istranca Dağları’nın en yüksek noktası olan Mahya Dağı, Kırklareli sınırları içerisindedir. Istranca Dağları, kuzeyinden Karadeniz’e dökülen, güneyinden Ergene’ye ulaşan akarsular tarafından bölünmektedir.
Eskiden kayın ormanları ile kaplı olan Istranca Dağları’nda günümüzde maki ve kızılçam görülmektedir. Yeşilin farklı tonlarını gözler önüne seren bu bölge özellikle doğa yürüyüşleri, dağcılık ve kampçılık ile ilgilenen ziyaretçiler tarafından tercih edilmektedir.
Kırklareli'nde muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Kırklareli gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Küçük Ayasofya Kilisesi (Gazi Süleyman Paşa Cami)
Küçük Ayasofya Kilisesi
Kırklareli ilinin Vize ilçesinde bulunan Küçük Ayasofya Kilisesi, Kale Mahallesi’nin iç ve dış surları arasındadır. Jüstinyen döneminde kilise olarak inşa edilen yapı, 14. yüzyılda yeniden düzenlenerek cami olarak ibadete açılmıştır.
Gazi Süleyman Paşa Camii, dışarıdan bakıldığında hala bir kilise gibi görünmektedir. 2007 yılında detaylı bir restorasyondan geçirilen yapı, ziyarete açıktır.
Hızırbey Cami
Hızırbey Camii
Kırklareli şehir merkezinde bulunan Kırklareli Hızırbey Cami’nin bir diğer adı da Büyük Cami’dir. Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından 1383 yılında yaptırılan cami, Avrupa’nın en eski camisi olma özelliğini taşımaktadır.
Kubbe kasnağı, duvarlarının dış yüzeyleri ve minaresindeki kaplamalar, yapıldığı dönemin en güzel mimari örnekleri arasında bulunmaktadır. Caminin zengin kalem işi süslemeleri erken Osmanlı Dönemi mimarisini yansıtmaktadır.
Kırklareli Hızırbey Cami, aynı anda 1000 kişiye ibadet olanağı sunmakta olan bir yer olarak bilinmektedir. 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edilen cami, hem ziyarete hem de ibadete açıktır.
Kadı Cami
Kadı Cami
1577 yılında Emin Ali Çelebi tarafından yaptırılan Kadı Camii, Kırklareli şehir merkezinde Ahmet Mithat İlkokulu’nun karşısında bir konuma sahiptir.
Adını, yapıldığı dönemde yakınında bir mahkeme bulunmasından alan Kadı Camii, bölgenin önemli tarihi yapılarındandır. Mihrabı ve pencere söveleri köfeki taşından usta bir işçiliğin eseri olmakla birlikte, ahşap bir tavanı ve çatısı bulunmaktadır. Bunların yanı sıra çok köşeli kütüklü minaresi en çok dikkat çeken bölümleri arasında değerlendirilmektedir.
Avlusunda yer alan mezarlıkta Osmanlı Dönemi’ne ait mezar taşları bulunmaktadır.
Kadı Cami günümüze kadar gelmeyi başaran tarihi yapılar arasında bulunmakta olup, hala ibadete açıktır.
Kıyıköy Kastro Sahili
Kıyıköy Kastro Sahili
Kıyıköy Kastro sahili Tekirdağ’a bağlı Çerkezköy ve Saray ilçelerini geçtikten sonra 30 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kırklareli ilinin en meşhur sahilidir. Sit alanı ilan edilen bölgenin doğal güzellikleri koruma altına alınmıştır.
Bir tarafında deniz, bir tarafında nehir bir tarafında ise orman bulunan Kastro Sahili, günübirlik konaklamalar için uygun ve güzel bir bölgedir. Sahil boyunca yapılaşmanın yasak olmasından dolayı konaklama tesisi bulunmamaktadır.
Kıyıköy Kastro Sahili Kamp Alanı ise hem çadır hem de karavan ile konaklama imkanı sunmakta olan bir bölgedir. Kastro Sahili Kamp Alanı’na giriş ücreti 21 TL, çadır ile konaklama ücreti ise 36 TL’dir. Kamp alanında elektrik ve su bulunmaktadır.
İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı
İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı
Doğal güzelliği ile Kırklareli gezilecek yerler listesinde olan milli park, Kırklareli iline bağlı Demirköy ilçesinin turistik İğneada beldesinde bulunmaktadır. Milli park statüsünü 2007 yılında kazanmıştır ve Karadeniz kıyısı üzerinde bir konuma sahiptir. Avrupa sınırları içerisindeki en büyük su basar orman olarak kabul edilmektedir.
İki parçadan oluşan milli parkın güney bölümü Pedina Gölü, Deniz Gölü, Saka Gölü, Mert Gölü, Hamam Gölü ve bu gölleri çevreleyen sazlık ormanlar, longoz ormanlar ve yaprak döken ormanlardan oluşmaktadır.
Kuzey bölümünü ise Erikli Gölü ve gölün etrafını çevreleyen sazlık alanlar meydana getirmektedir. Dolu dolu farklı bir gün geçirebilmeniz için doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, yaban hayatı gözlemciliği, kuş gözlemciliği, olta balıkçılığı ve deniz turizmi gibi aktiviteler de gerçekleştirilebilmektedir.
İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı'na normal giriş 6 Tl, indirimli giriş ise 3 TL'dir.
Kırklareli'nde lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren Kırklareli 5 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Kırklareli Müzesi
Kırklareli Müzesi
Kırklareli Müzesi, Kırklareli şehir merkezine bağlı Karacaibrahim Mahallesi'nde bulunmaktadır. Kırklareli ilinin doğal tarih örneklerinin, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğelerin, kent içinde ve Trakya bölgesinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği ulusal bir müzedir.
Müze binası 1894 yılında Vali Mutasarrıf Neşet Paşa ve Belediye Başkanı Hacı Mestan Efendi için yapılmış ve 1962 yılına kadar belediye binası olarak kullanılmıştır. 1983 yılında binanın restorasyonuna başlanmış ve 1993 yılında tamamlanıp müze olarak ziyarete açılmıştır. Tarihi ve kültürel birikim için Kırklareli gezilecek yerler planında yer verilmelidir.
Kırklareli Müzesi'ne giriş ücretsizdir.
İğneada Feneri (Limanköy Feneri)
İğneada Feneri
Hem tarihi hem de doğal güzelliği birlikte sunarak Kırklareli gezilecek yerler listesine dahil edilen İğneada Feneri, Kırklareli iline bağlı Demirköy ilçesinin İğneada tatil beldesinde bulunmakta olup, bu fener, sınır ve rota olmak üzere iki ayrı görevi üstlenmektedir.
Denizin 50 metre yamacında konumlandırılmış fener, İğneada belde merkezine 4 kilometre uzaklıktadır. Karadeniz'in en batı noktasındadır. 1866 yılında Sultan Abdülmecit döneminde Fransızlar tarafından yaptırılmıştır. Bu sebepten ötürü yerli halk Fransız Feneri olarak da adlandırmaktadır.
Cehennem Şelaleleri
Cehennem Şelaleleri
Kırklareli iline bağlı Vize ilçesinin Kızılağaç Köyü Yolu üzerinde yer alan Cehennem Şelaleleri, İstanbul ve diğer yakın illerden de yoğun ziyaret görmektedir. Istranca Ormanları'nda görülmesi gereken yerler arasındadır.
Kırklareli gezilecek yerler listesinde bulunan Cehennem Şelaleleri, doğa yürüyüşü, kamp ve piknik gibi aktivite için de sıklıkla tercih edilmektedir.
Beğendik Köyü
Beğendik Köyü
Kırklareli ilinin Demirköy ilçesine bağlı olan Beğendik Köyü, Bulgaristan ile Türkiye sınırı arasındadır. Kırklareli il merkezine 110 kilometre, Vize ilçesine 89 kilometre ve Demirköy ilçe merkezine ise 40 kilometre uzaklıktadır. Özellikle kampçılar tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Köyün belirli bir bölümü doğal yaşam alanı olarak ayrıldığı için canlıların zarar görmemesi amacıyla bir bölümünde kamp yasaklanmıştır. Bölge üzerinde yer alan özel kamp alanları kullanılabilmektedir.
Beğendik ismini almasının da güzel bir hikayesi vardır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bu köyü ziyaret etmiştir. Yerli halktan birisi "Köyü beğendiniz mi Paşam?" sorusunu yönelttikten sonra Atatürk "Beğendik." diye cevap vermiştir. Bunun üzerine ismi Beğendik Köyü olarak kabul edilmiştir. Bu köy, hem tarihi hem de doğal dokusu ile Kırklareli gezilecek yerler arasındadır.
Kırklareli Atatürk Evi
Kırklareli Atatürk Evi
Kırklareli il merkezine bağlı Yayla Mahallesi'nde yer alan Atatürk Evi, 17 Ocak 2018 tarihinde Kırklareli Belediyesi öncülüğünde ziyarete açılmıştır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te yer alan evinin mimari özelliklerine göre tasarlanmış ve inşa edilmiştir.
Kısa sürede büyük popülariteye sahip olan Kırklareli Atatürk Evi, gezilecek yerler arasına mutlaka dahil edilmelidir. Mustafa Kemal Atatürk'e olan saygı ve bağlılılık simgelenmektedir.
Zindan Baba Türbesi
Zindan Baba Türbesi
Zindan Baba Türbesi, inanç turizmi açısından Kırklareli gezilecek yerler arasındadır. Kırklareli Hükümet Binası'nın hemen yanında, Lüleburgaz ilçesinde yer almakta olup, Bursa tipi türbe özellikleri ile dikkat çekmektedir. Türbenin yapımında tuğla ve köfeki taş kullanılmıştır.
Türbenin kime ait olunduğu bilinmese de, çeşitli rivayetler söz konusudur. İlk rivayete göre Çelebi Mehmet döneminde Gazi Evranos Bey'in bayraktarı için yaptırılmıştır. Bir diğer rivayet ise suçlu birisinin burada yattığını iddia etmektedir. İnanç turizmi amacıyla Lüleburgaz gezilecek yerler arasına dahil edilen Zindan Baba Türbesi, Ramazan ayında ve cuma günlerinde birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Ali Rıza Efendi Kültür Evi
Ali Rıza Efendi Kültür Evi
Kırklareli il merkezinde yer alan Ali Rıza Efendi Kültür Evi, Trakya bölgesinin geçmişten günümüze kadar gelen kültürel özelliklerini yansıtmaktadır. Bulgaristan, Yunanistan, Karadağ ve Türkiye olmak üzere 3 balkan ülkesinin kültürel ve geleneksel eşyaları sergilenmektedir. Her bir ülke için özel bir oda ayrılmıştır.
Bulgaristan odasında yeme içme geleneği, yöresel kıyafetler ve daha fazlası ziyaretçilerini beklemektedir. Yunanistan odasında Kırklareli iline gelip yerleşen Yunanların eski resimleri sergilenmektedir. Karadağ odası mutfak gereçleri, müzik aletleri, giysileri sunarken, Türk odaları zengin seçenekler ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.
Aşağı Pınar Açık Hava Müzesi
Aşağı Pınar Açık Hava Müzesi
Aşağı Pınar Açık Hava Müzesi, Kırklareli il merkezinde ziyaretçilerini beklemektedir. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonrasında Avrupa medeniyetlerine ait pek çok esere rastlanmıştır. Açık hava müzesinde farklı 7 bölüm bulunmaktadır.
Bu 7 bölüm, zaman tüneli, köy canlandırması, kapalı ala sergisi, neolitik köy, deneysel arkeoloji alanı, eğitim alanı ve doğal çevre ortamı olarak bilinmektedir.
Kırklareli'nde kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Kırklareli 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.
Kırklareli Günübirlik Gezilecek Yerler
Kırklareli, köklü geçmişi ile birçok tarihi yere ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanı sıra coğrafi konumundan ötürü doğal güzellikleri de çok dikkat çekicidir. Kırklareli çevresinde ise oldukça yakın konumda birçok turistik nokta bulunmaktadır.
Sokullu Mehmet Paşa Cami
Sokullu Mehmet Paşa Camii
Edirne’nin Havsa ilçesinde yer alan cami, Kırklareli il merkezine 44 kilometre uzaklıktadır. Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1577 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Tarih boyunca birçok kez zarar gören caminin orijinal haline uygun restoresi 1939 yılında tamamlanarak ibadete açılmıştır.
Balkan Şehitleri Anıtı
Balkan Şehitleri Anıtı
Edirne’nin Süloğlu ilçesinde yer alan Balkan Şehitleri Anıtı, Kırklareli il merkezine 64 kilometre uzaklıktadır. Birçok kez Balkan Savaşları’na şahit olan Trakya bölgesi ve Edirne’de şehitlerin anısına yaptırılan güzel bir anıttır.
Kurt Bey Anıtı
Kurtbey Anıtı
Kurt Bey Anıtı, Edirne il merkezindeki belediye binasının yanında bir konuma sahiptir ve Kırklareli il merkezine uzaklığı 44 kilometredir. Osmanlı Dönemi’nin mezar mimarisinin en güzel örneklerindedir. Sokullu Mehmet Paşa’nın oğlu Kurt Bey’e aittir.