Kırklareli Aktiviteleri

Tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile gezi amaçlı tatillerin tercih edilen güzergahlarından birisi olan Kırklareli, doğa turizminde ve doğa sporlarında özellikle son yıllarda büyük gelişim göstermektedir. 


Kırklareli Festivalleri

Kırklareli Festivalleri Kırklareli Festivalleri

Kırklareli doğa sporlarının yanı sıra festivalleriyle de tercih edilen iller arasında yer almaktadır. Şehrin Mayıs ile Eylül aylarında düzenlenen festivalleri oldukça eğlenceli geçmektedir. Hem Kırklareli’ne özgü lezzetleri tatmak, hem şehrin kültürünü tanımak, hem de düzenlenen konserlerde eğlenmek için festivallere katılabilirsiniz. 

Mayıs ayında düzenlenen festivaller, Çilek Festivali, Kaynarca Kültür ve Su Festivali, Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri, Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali’dir. 

Haziran ayında düzenlenen festivaller, Karahıdır Kiraz Festivali, Geleneksel Alpullu İlk Şeker ve Müzik Festivali ve Sinanlı Beldesi Geleneksel Vasfi Şen Yağlı Pehlivan Güreşleri’dir. 

Temmuz ayında Sakızköy Hasat Şenliği düzenlenirken, Ağustos ayı ise Tarım Şenliği’nin düzenlendiği zaman olarak belirlenmektedir. 

Eylül ayı ise iki farklı festivale ev sahipliği yapmaktadır. Panayır şeklinde düzenlenen bu festivallerin gelirleri değerlendirilmektedir. Pehlivanköy Panayırı’nda köy halkının el yapımı ürünleri sergilenmekte ve elde edilen gelirler ile geleneksel el sanatlarının yaşatılması amaçlanmaktadır. Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı’nda elde edilen gelirler ise sokak hayvanlarına harcanmaktadır. 

Kırklareli'de gezilecek yerlere yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Kırklareli otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Kamp 

Kamp Kamp

Doğal güzellikleri gezmek ve bu güzellikler içerisinde vakit geçirmek için tercih edilen yöntemlerin başında kampçılık gelmektedir. Konaklama sırasında hem doğa ile iç içe olmak hem de doğa şartlarıyla mücadele etmeyi öğrenmek açısında oldukça faydalı olan kampçılık, bir diğer yandan uygun fiyata konaklama imkanı sunmasından dolayı tercih edilmektedir. 

Kırklareli içerisinde turistik amaçlı kurulmuş olan bir kamping alanı bulunmamaktadır. Ancak, şehirde çok sayıda doğal kamp alanı bulunmaktadır. İğneada, Kıyıköy, Panayır İskelesi, Dupnisa Mağarası ve Tekkaya bölgeleri kamp için uygundur. 


Gastronomi

Gastronomi Gastronomi

Kırklareli’nin Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar uzanan geniş mutfağı, ayrı bir turizm dalı olmasa da, Kırklareli turizmini olumlu yönde etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. 

İğneada ve Kıyıköy mevkiinde misafirlerini ağırlayan sahil restoranlarında balık çeşitliliği açısından oldukça zengin menüler sunulmaktadır. Kalkan, tekir, barbun, mezgit, hamsi, istavrit, palamut, çinekop, sarı kanat lüfer, kofana ve yayın balıklarından yapılan yöreye özel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. 

Balık çeşitlerinin yanı sıra, neredeyse her ile özel lezzetler, Kırklareli’nde de bulunmaktadır. Tatlının 100’e yakın çeşidi, hardaliyesi, özel köftesi, sucuğu, peyniri ve daha birçok yemeğiyle Kırklareli mutfağı, turizmine olumlu yönde katkı sağlamaktadır. 

Kırklareli'ne uğradığınızda gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Kırklareli'nin gezilecek yerleri yazısına göz atabilirsiniz.


Foto Safari (Doğa Fotoğrafçılığı)

Kırklareli Foto Safari Kırklareli Foto Safari

Kırklareli, doğal güzellikleri ile doğa fotoğrafçılarının dikkatini çeken bölgeler arasında yer almaktadır. 

Mutlu (Rezve) Deresi, Mesire Yerleri, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Kasatura Körfezi Tabiatı Koruma Alanı, Dupnisa Mağarası, Vize Panayır Deresi, Vize Tekkaya, Balaban (Velika) Deresi, Domuzdere Mağarası, Kıyıköy ve Kaptanın Mağarası bölgeleri foto safari için uygun bölgeler arasında yer almaktadır. 


Trekking (Doğa Yürüyüşü)

Trekking Trekking

Kırklareli’nin doğal güzellikleri, doğa yürüyüşü açısından oldukça uygun bölgeler arasında yer almaktadır. Istranca Ormanları içerisinde bulunan güzergahlar, trekking sporu yapmak isteyenlerin tercih ettiği rotalara sahiptir. 

Beypınar Köyü- Dupnisa Mağarası arası yaklaşık 9 kilometrelik yürüyüş yolu, kelebek ve flora çeşitliliği ile dikkat çekmektedir. Beypınar Köyü – Fatma Kaya Mevkii arası yaklaşık 7 kilometrelik yürüyüş yolu farklı ağaç türlerini görme imkanı sunmaktadır.

Beypınar Köyü – Balaban Köyü arası yaklaşık 13 kilometrelik yürüyüş yolu farklı bitki örtüsü, kelebekleri ve su kaynakları ile dikkat çekmektedir. İğneada Yolu Çavdar Mevkii - Balaban Köyü arası yaklaşık 7 kilometrelik yürüyüş yolu oksijen cenneti olmasının yanı sıra yine farklı bitki örtüsü ve mantar türleri ile tercih edilmekte olan bir rotadır. 

Çiftekaynaklar Mevkii – Cehennem Şelalesi Mevkii yaklaşık 7 kilometrelik yürüyüş yolu özellikle sonbaharda sarı ve kahverenginin tüm tonlarını gözler önüne sermektedir. Yürüyüş yolunun büyük bir bölümü şelale kenarından devam etmektedir. 

Çiftekaynaklar Mevkii – Dev Kayın- Monopetra (Tek Kaya) - Demirköy Fatih Demir Dökümhanesi Mevkii yaklaşık 15 kilometredir. Bu parkur boyunca Sergen Havzası’nda bulunan büyük kayın ağacını, tarihi yapıları ve Ergene Ovası’nın manzarasını görme şansı bulunmaktadır.

Kırklareli il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Kırklareli gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Doğa Turizmi

Doğa Turizm Doğa Turizm

Kırklareli İğneada yöresinde Saka Gölü, Erikli Gölü ve Mert Gölü Longoz ormanları doğa turizminde en çok tercih edilen bölgeler arasında yer almaktadır. Milli park ve sit alanı olarak kabul edilen bölgelerde yer altından gelen longoz suları, benzeri az olan bir manzarayı ziyaretçilerine sunmaktadır. 

Böğürtlen Deresi, Paspala Deresi, Şahin Dere, Efendi Dere, Çavuşköprü Dere, Madra Dere, Bulanık Dere ve Yavuz Dere, longoz ormanları içerisindeki derelerdir. Derelerin etrafında gövdesi suyun içinde kalan meşe, gürgen, kızılağaç, dişbudak ve kayın ağaçları bulunmaktadır. 

Longoz Ormanları, karaca, tilki, çakal, porsuk, tavşan ve yaban domuzu ile göçmen kuşlara ev sahipliği yapmaktadır.


Avcılık

Avcılık Avcılık

Hem kara hem de su avcılığına olanak sunan bölgeleri ile Kırklareli, Marmara Bölgesi’nde av turizmi için tercih edilen bölgeler arasında yer almaktadır. 

Kırklareli, göç yolları arasında bulunması ve doğal yapısı nedeniyle değişik hayvan türlerine ev sahipliği yapmakta olan bir bölgedir. İl sınırları içerisinde onaylanmış av alanları bulunmaktadır. 

Demirköy - Vize Karamanbayırı, Kofçaz Kocayazı, Demirköy Sislioba, Vize Kıyıköy Devlet av sahaları, Lüleburgaz Ahmetbey, Babaeski Ergene ve Kırklareli Kayalı, şehrin genel av sahaları arasında yer almaktadır. 

Bu bölgelere alternatif olarak toprak muhafaza ve ağaçlandırma sahaları, devlet ormanları, devlet tarım işletmeleri, göl, lagün ve sazlık sahaları, av turizmi için uygun diğer bölgelerdir. 


Kuş Gözlemciliği

Kuş Gözlemciliği Kuş Gözlemciliği

Avrupa ve Kuzey Amerika’da oldukça yaygın olan kuş gözlemciliği, ülkemizde de yavaş yavaş popüler olmaya başlamıştır. Kuş gözlemciliği için uygun olan bölgeler arasında Kırklareli de yer almaktadır. 

Türkiye’de bulunan 454 kuş türünün 194’ü İğneada sınırlarında yaşamaktadır. Bu bölgede çok sayıda yırtıcı kuş ve su kuşu vardır. Bu kuş türleri İğneada bölgesinde üremektedir. Bir diğer yandan bu bölge sonbahar ayında leyleklerin göç yoludur. 

İğneada haricinde Vize ilçesi, Çavuşköy Göleti Mevkii, Kasatura Körfezi Tabiatı Koruma Alanı ve Dupnisa Mağarası Sulak Alanı, kuş gözlemciliği için uygun bölgelerdir. 

Kırklareli'nde her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Kırklareli pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.


Botanik

Botanik Botanik

Kırklareli, longoz ormanlarının flora zenginliğinden dolayı, botanik ile ilgilenen kişilerin dikkatini çekmekte olan bir bölgedir.

Türkiye’de yetişen 10000 bitki türünün 670’i bu bölgede yetişmektedir. Kumullar, meşe baltık ormanları, taksonlar ve bölgedeki endemik bitkiler, botanik turizminin dikkat çeken özellikleri arasında yer almaktadır. 


Sportif Olta Balıkçılığı

Sportif Olta Balıkçılığı Sportif Olta Balıkçılığı

Ticari olmayan, hobi olarak akarsu, göl ve göletlerde yapılan sportif aktivite, olta balıkçılığıdır. Kırklareli, sportif olta balıkçılığı için oldukça uygun bir bölgedir. 

Pabuçdere, Kazandere, Velika, Erikli Gölü, Mert Gölü, Pedina Gölü, Hamam Gölü, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Kasatura Körfezi Tabiatı Koruma Alanı, Kanara Deresi, Kırklareli Barajı, Kayalı Barajı ve Armağan Barajı olta balıkçılığı için tercih edilen noktalar arasında yer almaktadır. 


Yaban Hayatı

Yaban Hayatı Yaban Hayatı

Kırklareli, değişik hayvan türlerine ev sahipliği yapmakta olan bir şehirdir. İğneada ve Kastros arasında kayalık alanlar ile su altı mağaralarının bulunduğu alanlar Akdeniz foku yaşam alanları içerisinde yer almaktadır. Vize Kazan Dere ve Pabuç Dere, alabalık yaşam alanıdır. 

Şehrin tüm doğal güzelliklerinin bulunduğu alanlarda çeşitli canlı türlerine rastlanmaktadır. Kırklareli’nin yaban hayatının zenginleştirilmesi amacıyla 2012 yılında Vize ilçesi Doğanca, Topçuköy, Develi, Çavuşköy, Pazarlı ve Doğanca köyleri bölgelerine 950 adet sülün yerleştirilmiştir. 

İğneada ve çevresinde ise yaban kedisi, yaban domuzu, karaca, kır tavşanı, yaban tavşanı, ağaç sansarı, porsuk, kurt, tilki, su samuru, sarı boyunlu orman faresi, büyükkulaklı yarasa, alacalı kokarca, pürtükle semender, oluklu kertenkele, engerek yılanı ve birçok türde canlı yaşamaktadır. Dupnisa Mağarası’nda ise 11 yarasa türü ve 184 mağara omurgasızı yaşamaktadır. 

Kırklareli'nde ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Kırklareli tatil köyleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Mağara Turizmi

Mağara Turizmi Mağara Turizmi

2003 yılında turizme açılan Dupnisa Mağarası, şehrin mağara turizminin merkez noktasıdır. Demirköy İlçesine bağlı Sarpdere Köyü’nün güneybatısında yer alan mağaranın uzunluğu 2720 metredir. Üst katında Kuru ve Kız Mağarası, alt katında ise Sulu Mağarası bulunmaktadır. 

Yarasaların olmadığı Kuru Mağara, yılın 12 ayı turizme açık, Sulu Mağara ise 15 Kasım – 15 Mayıs arasında yarasaların yoğunluğu nedeniyle turizme kapalıdır. Dupnisa Mağarası’nın içinde, sürekli akışa sahip yer altı nehri ve derinliği 2 metreye ulaşan göletler bulunmaktadır.

3 bölümden oluşan mağaranın içerisinde nehir ve göletlerin haricinde, sarkıt ve dikitlerle, damlataş havuzları bulunmaktadır. Dupnisa Mağarası’nın çevresi, doğa gezileri ve piknik için uygun alanlara sahiptir.