Kırklareli'nin İlçeleri

Marmara Bölgesi’nin Trakya tarafında yer alan Kırklareli, 6550 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir. Doğusunda Karadeniz, batısında Edirne, kuzeyinde Bulgaristan, güneyinde ise Tekirdağ yer almaktadır.

Kırklareli’nin biri merkez olmak üzere toplam 8 ilçesi bulunmaktadır. 

Tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Kırklareli otel fiyatları adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Lüleburgaz

Lüleburgaz Lüleburgaz

Lüleburgaz’ın tarihi Trakya tarihi ile paraleldir. M.Ö. 4500 yıllarında Trak kabilelerinden biri olan Ordisler bölgeye yerleşmiştir. Ordislerden sonra Persler, Atinalılar, Makedonyalılar ve Romalılar bölgede yaşamıştır. 

1361 yılında 1.Murat tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılan ilçenin Osmanlı Dönemi’ndeki adı Burgaz’dır. 29 Ekim 1912 yılında Bulgarlar ve 1. Dünya Savaşında ise önce Fransızlar ve sonra Yunanlılar tarafından işgal edilen Lüleburgaz, 8 Kasım 1922 yılında Türk ordusu tarafından işgalden kurtarılmıştır. 

Kırklareli şehir merkezinin güneyinde bulunan Lüleburgaz ilçesinin doğusunda Tekirdağ ilinin Saray ve Çorlu ilçeleri, batısında Babaeski, kuzeyinde Pınarhisar, güneyinde ise Tekirdağ ilinin Hayrabolu ve Muratlı ilçeleri yer almaktadır. 

Trakya’nın en büyük 4. yerleşim yeri olan Lüleburgaz, Kırklareli’nin en gelişmiş ilçesidir.


Babaeski

Babaeski Babaeski

Kırklareli’nin ilçelerinden birisi olan Babaeski’nin Bizans Dönemi’ndeki adı Bulgarophygon’dur. Osmanlı Dönemi’nde ise adı Babay-i Atik olarak değiştirilmiştir. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sırasında Tunç Dönemi’ne ait kalıntılara rastlanmıştır. 

İlçenin ilk yerli halkı Traklardır. Traklardan sonra tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Babaeski, 1359 yılında 1. Murat tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. İlk olarak Edirne sancağına bağlı olan Babaeski, 1879 yılında Kırklareli’nin sancak olması ile Kırklareli’ne bağlanmıştır. 

Babaeski’nin kuzeyinde şehir merkezi, güneyinde Tekirdağ, doğusunda Lüleburgaz, batısında ise Edirne yer almaktadır. İlçe, Ergene Ovası üzerinde kuruludur. 

Kırklareli’nin ilk belediyesi olan Babaeski, şehir merkezine 37 kilometre uzaklıktadır. Şehir merkezinden ilçeye halk otobüsü, minibüs ve taksi ile ulaşım sağlanabilmektedir. İlçeye bağlı 9 mahalle, 4 belde ve 31 köy bulunmaktadır. 

İlçenin en önemli geçim kaynağı tarımdır. Bu nedenle 1971 yılından bu yana her yıl Babaeski Tarım Festivali düzenlenmektedir. Bu festival sayesinde ilçeden Avrupa’ya ilk kez karpuz ihraç edilmiştir. 

Babaeski’de geçmişten günümüze kadar ulaşan tarihi eserler bulunmaktadır. Bu tarihi eserlerin arasında Höyük ve Tümülüsler dikkat çekmektedir. Bu tarihi alanların dışında 1467 yılında yapılan Eski Cami, 1555 yılında yapılan Cedid Ali Paşa Camii, 17. yüzyılda yapılan Dördüzlü Çeşme, 1633 yılında yapılan Babaeski Köprüsü, ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. 

Kırklareli'nde tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Kırklareli'nde gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Pınarhisar

Pınarhisar Pınarhisar

İlk çağlara uzanan tarihi ile Pınarhisar, ilk yerleşim döneminden bu yana sıcak ve soğuk kaynak suları ile meşhurdur. 

Doğu Roma İmparatorluğu döneminde bölgenin adı kaynak anlamına gelen Virisis’tir. 1368 yılında 1. Murat döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır. 

25 Temmuz 1920 yılında Yunan işgaline uğrayan Pınarhisar, 8 Kasım 1922 yılında işgalden kurtarılmıştır. İlk olarak 1911 yılında ilçe olan Pınarhisar, 1915 yılında yeniden bucak olmuştur. 1953 yılında ise yeniden ilçe statüsüne kavuşmuştur. 

İlçe 1. Viyana Seferi sırasında Kanuni Sultan Süleyman’ın kullandığı sefer yolu üzerindedir. Bu güzergah, günümüzde Sultanlar Yolu adıyla kültür, tarih ve doğa turizmine açılmıştır. Sultanlar Yolu, İstanbul Topkapı Sarayı’ndan Viyana Simmering’e kadar uzanmaktadır ve 2133 kilometrelik bir yoldur. 

İlçenin en önemli tarihi yapısı Pınarhisar Kalesi’dir. İlçede ayrıca dünyanın en büyük karikatürü sergilenmektedir.

Kırklareli'nde sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Kırklareli gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.


Vize

Vize İlçesi Vize İlçesi

Tarihte Byzia, Bizye, Bida, Biza, Vyza, Vizii isimleri ile anılan Vize ilçesi, adını Poseidon’un oğlundan almaktadır. 

Vize ilçesinde bilinen ilk yerleşim Trakların bir kolu olan Astailerdir. Astailerden sonra Perslere, Romalılara, Keltlere, Peçeneklere, Bizanslılara ve Bulgarlara ev sahipliği yapmış olan ilçe, 1369 tarihinde Osmanlı idaresine geçmiştir. 

İlçenin en dikkat çeken yapısı, 108 basamaklı merdivenle çıkılan Hükümet Konağı binasıdır. Önemli tarihi eserleri arasında Ayasofya Kilisesi, Trakya’nın tek antik tiyatrosu, kaya kiliseleri, kale surları, Tümülüsler ve çeşmeler sayılmaktadır. 

İlçe sınırları içerisinde bulunan Yenesu Mağarası ise 1620 metre uzunluğundadır ve Trakya’nın en büyük 3. mağarası olma özelliğini taşımaktadır.

Selvez Koyu, Poliçe Koyu, Panayır İskelesi Koyu ve Kıyıköy Kastro Sahili ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Kırklareli’nin denize kıyısı olan ilçeleri arasında yer alan Vize, her bütçeye uygun konaklama tesisleri ile yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği yerler arasındadır. 

Kırklareli'ndeki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Kırklareli 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Demirköy

Demirköy Demirköy

M.Ö. 4200 – 4000 yılları arasında Trakların yerleşim yeri olan Demirköy’ün kuruluş tarihi bilinmemektedir. Farklı kültürlerin yaşadığı bölge Bizans hakimiyetindeyken, 1369 yılında Sultan Murat Hüdavendigar tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. 27 Temmuz 1920’de Yunan işgaline uğrayan ilçe, 11 Kasım 1922’de Türk ordusu tarafından işgalden kurtarılmıştır. 

400 metre yükseklikte Istranca Dağları üzerine kurulu olan ilçe, batısında ve güneyinde Kırklareli’nin Pınarhisar, Vize ve Merkez ilçeleriyle, kuzeyde Bulgaristan, doğuda ise Karadeniz’le komşudur. 

İlçe sınırları içerisinde bulunan İğneada, Beğendik Köyü ve Limanköy, el değmemiş ormanları, masmavi denizi ve nadir görülen longoz ormanları ile yılın her mevsimi doğaseverlerin sıklıkla ziyaret ettiği bölgeler arasında yer almaktadır. İlçe sınırları içerisinde yer alan tarihi eserler, dolmenler ve Dupnisa Mağarası, doğal güzelliklerinin yanı sıra dikkat çeken bölgeleridir. 

İğneada mevkiinde günübirlik turlar düzenlenirken, konaklamalı tatiller için tesisler de bulunmaktadır. 


Kofçaz

Kofçaz Kofçaz

Kofçaz ilçesinin ilk kuruluş yılı bilinmemektedir. Tarih boyunca genel olarak Yunan ve Bulgar işgaline maruz kalan ilçe, 1369 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 

Kırklareli’nin kuzeyinde bulunan Kofçaz ilçesi, şehir merkezine 26 kilometre uzaklıktadır. Yıldız Dağları’nın eteklerine kurulu ilçenin en yüksek yeri 759 metre ile Kiraz Tepesi’dir.

Kofçaz ilçesinin kuzeyinde Bulgaristan, güneyinde ve doğusunda Kırklareli şehir merkezi, batısında Edirne’nin Lalapaşa ilçesi yer almaktadır.

Kırklareli'nde daha büyük oteller yerine, kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Kırklareli butik oteller sayfamızda yer almaktadır.


Pehlivanköy

Pehlivanköy Pehlivanköy

Pehlivanköy’ün tarihi M.Ö. 700’lü yıllara dayanmaktadır. Tarihte bölgeye ilk yerleşenler Traklardır. Tarih boyunca defalarca işgal altında kalan ilçe, 1363 yılında Hacı İlbey ve Evrenus Paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı hakimiyeti sırasında topraklarında Bulgarlar yaşamaya devam etmiştir.

1.Dünya Savaşı sırasında Yunan işgaline uğrayan ilçe, Türk ordusu tarafından geri alınmıştır. Savaş sonrasında Babaeski ilçesine bağlı bir bucak olan Pehlivanköy, 1957 yılında ilçe olmuştur. 

Pehlivanköy, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle bölgedeki tarihi eserler çeşitlilik göstermektedir. Akarca Köprüsü, Tarihi TCDD İstasyonu, Pehlivanköy Camii ve Asırlık Meşe Ağacı, ilçenin önemli tarihi eserleri arasında yer almaktadır. 

İlçede her yıl düzenlenen organizasyonlar, yerli ve yabancı turistlerin katılımı ile oldukça renkli geçmektedir. Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı (18 - 22 Eylül), Hıdırellez Şenlikleri (6 Mayıs), Pehlivanköy’ün Kurtuluşu Kutlamaları (9 Kasım) ilçenin önemli organizasyonları arasında yer almaktadır.