İpek Yolu’nun önemli şehirleri arasında kabul edilen Kars, Türkiye ile Ermenistan sınırında yer alan Doğu Anadolu Bölgesi şehirlerinden biridir. Yüksek rakımlı ve oldukça soğuk şehirlerin başında yer almakta olup, konumu nedeniyle yüzyıllar boyunca birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir bölge olmasından dolayı, çok sayıda tarihi yapıyı bünyesinde barındırmaktadır.
Tarihi ve kültürel çeşitliliği kadar doğal güzellikler açısından da ziyaretçilerine birbirinden farklı seçenekler sunan Kars, aynı zamanda Türkiye ’nin kış turizminde de önemli bir yere sahiptir. Kars, gezilecek yerler açısından Türkiye ülke sınırlarında önde gelen iller arasında değerlendirilmektedir.
Son yıllarda, Doğu Ekspresi ile daha popüler hale gelen Kars, Baltık mimarisine sahip yapıları, Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiş Ani Harabeleri, kış boyunca donarak eşsiz bir güzellik sunan Çıldır Gölü’yle yıl boyu hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği şehirler arasında yer almaktadır. Kars, gezilecek yerler ile ziyaretçilerinin kültürel yolculuğa çıkabileceği illerden birisidir.
Kars'ta gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Kars otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
Ani Harabeleri
Ani Harabeleri
Kars tatili sırasında ziyaret edilebilecek tarihi mekanların başında Ani Harabeleri gelmektedir. Kars merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede olan Ani Harabeleri, Türkiye – Ermenistan sınırını çizen Arpaçay Nehri’nin batısında yer almaktadır.
Türkiye üzerinde bulunan en eski yerleşim yerlerindendir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Ani, İpek Yolu’nun aktif bir şekilde kullanıldığı ve tüccarların Asya’ya geçiş noktası olarak kullandığı bir nokta olma özelliğine sahiptir. Yapılan araştırmalara göre Gürcü, Ermeni ve Selçuklu mimarisinin örneklerine sahip olan antik kent, 1001 kilise şehri olarak da anılmaktadır.
Meryem Ana Katedrali, Resimli Kilisesi ve Menüçehr, antik kentte mutlaka ziyaret edilmesi gereken tarihi yerler arasındadır. Ani Harabeleri’nin konum olarak sınırda yer alması, ziyaretçilere Ermenistan topraklarını da görme şansı sunmaktadır. Kars gezilecek yerler listesinde önemli bir konuma sahiptir.
Ani Harabeleri, haftanın 7 günü ziyarete açıktır. Giriş ücreti 10 TL olmakla birlikte, müze kart ile antik kenti ücretsiz olarak gezme şansı sunulmaktadır.
Çıldır Gölü
Çıldır Gölü
Kars ilinin en meşhur noktalarından biri olan Çıldır Gölü, yaz aylarında alışılagelmiş bir göl manzarası sunarken, kış aylarında tamamen donarak, ziyaretçilerine hem farklı bir manzara hem de farklı bir gezi deneyimi sunmaktadır. Bu göl, Doğu Anadolu’nun en büyük tatlı su gölü ve en büyük ikinci göl olma özelliklerini taşımaktadır. Kars ile Ardahan il sınırında bulunmaktadır. Hem Kars gezilecek yerler hem de Ardahan gezilecek yerler listesine dahil edilebilmektedir.
Üzerinde kızakla gezilebilen göl, aynı zamanda kış aylarında balıkçılara da ağırlamaktadır. Şubat ayında oldukça kalın bir buz kütlesine dönüşen gölün üzerinde yürürken, aynı zamanda bir suyun üstünde olduğunu fark etmenin yarattığı his, tüm ziyaretçilere eşi benzeri olmayan bir deneyim yaşama şansı sunmaktadır. Ayrıca yalnızca yaz mevsiminde değil, kar yağdığı mevsimlerde de hoş bir manzara ile ziyaret edenleri büyülemektedir.
Kars Merkez
Kars Merkez
Tarih boyunca Rus, Ermeni ve Osmanlı hakimiyetinde kalan Kars, bu medeniyetlerin izlerini hala taşımakta olan şehirlerden biridir. Kars gezisi sırasında bu medeniyetlerin izlerini yaşamak isteyenler, Kars gezilecek yerler planlarına Kars merkezini dahil etmelidir. Türkiye sınırları içerisinde bulunan tarihi illerden bir tanesidir.
Kars Kalesi, Taş Köprü, hamamlar ve 12 Havariler Kilisesi, Kars merkezinde yer alan önemli tarihi yapılar arasındadır. Bu yapıların yanı sıra özellikle Baltık mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesi olan Kars Defterdarlık Binası ve Emniyet Müdürlüğü binaları da Kars ziyareti sırasında mutlaka gezilecek yerler arasındadır.
Kars şehir merkezinde yer alan tarihi yapılardan biri de Fethiye Camii’dir. Rus işgalinden sonra sağlam kalan tarihi yapılardan biri olan bu cami, 19. yüzyıl yapılarındandır.
Daha farklı bir mimariye sahip yapıları gezi rotasına katmak isteyenler içinse Güzel Sanatlar Binası, Eski Vali Konağı ve Sağlık Müdürlüğü binaları da mutlaka gezilecek yerler listesinde bulunmalıdır. Tarihi Kars merkezi için bir gün yeterli değil fakat birkaç gün içerisinde gezmeniz mümkündür. Ayrıca detaylı bilgi için rehber yardımı da alınabilir.
Sarıkamış Kayak Merkezi
Sarıkamış Kayak Merkezi
Doğu Ekspresi ile oldukça meşhur olan Kars, Sarıkamış ilçesinde yer alan kayak merkeziyle de dikkat çekmektedir. Dünya çapında üne sahip olan kristal karı ve Türkiye sınırlarındaki diğer kayak merkezleri ile kıyaslandığında uygun fiyat seçenekleri sunması, bölgeyi popüler kayak merkezleri arasında ilk sıralara taşımaktadır.
Kars ilinde de bulunan Allahuekber Dağları üzerinde yer alan Milli Park içerisindeki Sarıkamış Kayak Merkezi, hem şehrin hem de ilçenin en önemli kış turizm merkezleri içerisinde ilk sırada yer almaktadır. 5 etaplı, 12 kilometre uzunluğa sahip olan bir kayak pistine sahiptir. Ocak ve Şubat ayları arası, kayak için en ideal tarihlerdir.
2100 – 2700 rakım arasında yetişen Sarıçamlar, kar ile kaplı kayak merkezini çevrelerken, bu özellik kayak merkezine Sarıçam ağaçları ile kaplı tek kayak merkezi olma özelliğini kazandırmaktadır. Nem olmadığı için karların kuru kaldığı bu bölge, sakatlık ihtimalini minimuma indirmektedir. Alplerden sonra, kristal kar olan tek kayak merkezi Sarıkamış Kayak Merkezi’dir. Kars gezilecek yerler listesine mutlaka dahil edilmesi gereken güzergahlar arasındadır.
Sarıkamış Kayak Merkezi’nde hafta içi bir günlük sınırsız kayış 50 TL, hafta sonu ise 70 TL’dir.
Şeytan Kalesi
Şeytan Kalesi
Çıldır Gölü’ne yakın konumda yer alan ve Kars gezilecek yerler listesine dahil edilen Şeytan Kalesi, adını konumundan almaktadır. Etrafını sarp kayalıkların sardığı, zorlu doğa koşullarında inşa edilmiş ve surlarla çevrili Kars Şeytan Kalesi, yapılan araştırmalara göre yapıldığı dönemde savunma kalesi olarak kullanılmıştır.
Şeytan Kalesi’ne ulaşım için kalenin yer aldığı köye kadar özel araç ile gelme imkanı sunulmaktadır. Daha sonra kısa bir yürüyüş ile kaleye ulaşım sağlanmaktadır.
Şeytan Kalesi’ne giriş ücretsizdir.
Boğatepe Köyü
Boğatepe Köyü
Kahvaltısı ile popüler olan Kars Boğatepe Köyü’nün ünü Malakanlara kadar dayanmaktadır. Tarihte bu köyde yaşayan Malakanlar, bölgeye birçok peynir türü kazandırmıştır. Peynir, Boğatepe Köyü'nün en önemli lezzetidir. Bu köy aynı zamanda Kars gravyerinin üretildiği nokta olma özelliğine sahiptir.
Kars Boğatepe Köyü’nü ziyaret ettiğiniz zaman köy halkının evine kahvaltı için misafir giderek, meşhur Kars kahvaltısının en doğal halini tatma imkanınız bulunmaktadır. Özellikle peynir, denemeniz gereken bir lezzettir. Aynı zamanda bu durum köy halkını kalkındırmak için de oldukça güzel bir aktivitedir. Boğaztepe Köyü'nü ziyaret için bir gün yeterli olacaktır.
Kars Boğatepe Köyü’nde bir de müze bulunmaktadır. Türkiye sınırlarında ilk ve tek ekolojik müzesi olma özelliğine sahip olan Kars Zavot Eko Müzesi’ni gezerek, Kars gravyerinin tarihi ve köyün gelişmeleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu müze ayrıca Kars Boğatepe Peynir Müzesi adıyla da bilinmektedir. Bu noktada özellikle köylü kadınlarının bölgedeki şifalı otlar hakkında yaptığı çalışmalar oldukça dikkat çekicidir. Kars ilinin popüler turizm güzergahları arasında kabul edilmekte olup, gezilecek yerler listesine eklenmektedir.
Katherina Köşkü
Katherina Köşkü
Kars ilinin meşhur tarihi yapılarından bir tanesi olan Katherina Köşkü, şehre gelen ziyaretçilerin gezilecek yerler listesine eklediği yapılar arasında yer almaktadır. 1896 yılında inşa edile köşk, Kars ilinin Sarıkamış ilçesinde yer almaktadır.
Katherina Köşkü, Rus mimarisine ait tarihi eserlerden bir tanesidir. Yapılan araştırmalara göre hastane, rehabilitasyon merkezi ve av köşkü amacıyla kullanıldığı ortaya çıkarılmıştır. Tahta ve taş bloklardan inşa edilen köşkte, ahşap bölümlerde hiç çivi kullanılmamış olması, dikkat çeken bir yer olmasına sebep olmuştur.
19. yüzyıl Baltık mimarisinin izlerini taşımakta olan yapı, Kars Sarıkamış ormanları içerisindedir ve 6500 metrekarelik bir arazi üzerine kurulmuştur. 28 odası bulunan av köşkünün yanında bir de ahşap bina bulunmaktadır.
Kars Katherina Köşkü, Cumhuriyetin ilanından sonra, 1994 yılına kadar Sarıkamış Tugay Komutanlığı’nın denetiminde kalmıştır ve askeri bir amaçla kullanılmıştır. Daha sonra bu yapı Hazine’ye devredilmiş ve Turizm ve Kültür Bakanlığı’na tahsis edilmiştir.
Kars'ta muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Kars gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Çalı Gölü
Çalı Gölü
Kars şehir sınırları içerisinde yer alan göl, gezilecek yerler listesinde şehrin önemli doğal ve güzel alanlarından bir tanesidir. Gölün 481 hektarlık alanında 2012 yılında biyolojik çeşitlilik araştırma projesi yapılmış olup, koruma bölgeleri belirlenmiştir.
Kars – Digor karayolu, gölü iki parçaya ayırmaktadır. Ortalama yüksekliği 2300 metre olan gölde 205 farklı bitki türü tespit edilmiştir. Bu bitkilerin özellikle 5 çeşidi endemiktir. Bitki çeşitliliğinin yanı sıra bölge, 2 tür çift yaşamlılar, 6 tür sürüngen, 114 tür kuş ve 14 tür memeliye ev sahipliği yapmaktadır. Göl, dikkuyruk ördeğin üreme alanıdır. Son olarak, kar mevsiminde bambaşka bir güzelliğe bürünmekte ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasına dahil edilmektedir.
Kuyucuk Kuş Gölü
Kuyucuk Kuş Gölü
245 hektar göl alanı ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip olan Kuyucuk Kuş Gölü, denizden 1627 metre yükseklikte olup, 13 metre derinliğe sahiptir. Kars şehir merkezine 40 kilometre mesafede yer almaktadır.
Ramsar, belirlenen 9 kriterden bir tanesini karşılaması durumunda göllere verilen dünya çapında bir statüdür ve bu göl, sadece bir değil, beş kritere birden uymaktadır. Bu özelliğine göre Türkiye sınırlarında ilk su kuşu halkalama merkezi, Kars Kuyucuk Gölü'nde kurulmuştur.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli kuş cenneti olan göl, başlıca türler olan angut, uzunbacak, sakarmeke, karaboyunlu batağan, dikkuyruk, sığıcık ve bozkaz kuş türlerini barındırmaktadır. Bu türlerin haricinde gölde 56 farklı türden, 1209 kuş yaşamaktadır. Doğa severler tarafından Kars sınırlarında gezilmesi gereken harika bir güzergahtır. Ayrıca güzel bir deneyim yaşatmaktadır.
Kars Kalesi
Kars Kalesi
Dik yamaçlı bir tepe üzerine inşa edilmiş Kars Kalesi, Kars şehir merkezinin kuzeyinde yer almaktadır. Vezir Firuz Akay tarafından 1153 yılında eski kale kalıntıları üzerine Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin emriyle yaptırılmıştır. Ardından Timur, 1386 yılında Kars Kalesi'ni yıkarak harap bir şekilde kalmasına sebep olmuştur. 1579 yılında ise I. Murad'ın emri üzerine tekrardan yaptırılmıştır.
Surların dış kapısı üzerinde Arapça harflerle yazılı bir kitabe bulunmaktadır. Kars Kalesi, Osmanlı - Rus Savaşı esnasında büyük zarar görmüştür. Kars Kalesi'ni 5 sıra sur çevrelemektedir. 220 burç ve 1080 mazgaldan meydana gelen kale surları çok uzundur. Kars ilinde tarihi açıdan önemli yerler içerisinde kabul edilmektedir.
Kars Kalesi'ne giriş ücretsizdir.
Kars'ta kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Kars 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.
Kars Topçuoğlu Hamamı
Kars Topçuoğlu Hamamı
Kars il merkezine bağlı Fevziçakmak mevkii üzerinde bulunan Kars Topçuoğlu Hamamı, tipik osmanlı mimarisine sahiptir. 17. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Üzerindeki kitabe tamamen zarar görmüş olduğu için kesin bilgilere ulaşılamamaktadır. Arkeologların söylediği bilgilere göre tahminlerde bulunulmaktadır.
Düzgün kesme bazalt taştan yapılan Kars Topçuoğlu Hamamı, dikdörtgen plana sahiptir. Soğukluk, cehennemlik, yıkanma ve halvet bölümleri, hamamın temel alanlarıdır. İç mekanında bulunan niş süslemeler, hamamı mutlaka gezilmesi gereken cazibe merkezi bir yer haline getirmektedir.
Kars Havariler Kilisesi
Kars Havariler Kilisesi
Doğunun Ayasofya'sı olarak nitelendirilen Kars Havariler Kilisesi, Kars il merkezine bağlı Kaleiçi mevkiinde yer almaktadır. 10. yüzyılda Ermeni - Gürcü kilisesi olarak inşa edilmiş fakat yıllar boyunca kilise ve cami arasında değiştirilmiştir.
Müslüman egemenliğinin 1064 yılında başlaması ile Kars Kümbet Cami adı altında camiye çevrilmiş, daha sonra Kars, Rus hakimiyetine girerek Rus Ortodoks kilisesine dönüştürülmüştür. Kars bölgesinin tekrardan Türklerin eline geçmesi üzerine 1964 ile 1981 yıllarında müze yapılarak hizmete açılmıştır. 1993 yılında ise tekrardan cami olarak kullanımına devam edilmiştir. Yıllar boyunca farklı medeniyetlerin dini merkezi olan Kars Havariler Kilisesi, gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır. Hem ilk hali hem de son hali ihtişamlıdır.
Kars Fethiye Cami
Kars Fethiye Camii
Kars Fethiye Cami, Kars il merkezine bağlı Cumhuriyet Mahallesi üzerinde yer almaktadır. 19. yüzyılda Rusların Kars ilini işgal ettiği zaman kilise amacıyla Ruslar tarafından inşa edilmiştir. Kilisenin hemen 10 metre güney yönüne ise bir adet Rus anıtı yerleştirilmiştir.
Kars ilinin tekrardan Türklerin eline geçmesi üzerine yapı, camiye çevrilmiştir. Yapılan araştırmalara göre kesme taş ile dikdörtgen plana uygun bir şekilde inşa edilmiş olduğu ortaya çıkarılmıştır. İhtişamlı ve güzel bir yer olarak tarihi açıdan gezilmesi gereken önemli yerler arasındadır.
İbadete açık olan Kars Fethiye Cami'ye giriş ücretsizdir.
Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi
Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi
Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Kars il merkezine bağlı Örnek Mahallesi üzerinde yer almaktadır. İran saldırılarına önlem amaçlı 1734 ile 1739 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu tarafından yaptırılmıştır. 1877 ile 1878 yıllarında ise Osman ile Rus arasında yapılan savaştan dolayı savunma amacıyla hizmet vermiştir. Sonrasında restore edilerek son halini almıştır.
8 ana salona sahip Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Kars ilinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken popüler yerler arasındadır. Tarihi açıdan büyük bir yer edinmiştir.
Kars Günübirlik Gezilecek Yerler
Kars, hem tarihi hem de doğal güzelliklerini ziyaret edip turistik yolculuğa çıkabileceğiniz bir ildir. Kars ilinin çevre illeri de zengin güzellikleri ile bilinmekte olup, gezilecek yerler açısından çeşitli seçenekler sunmaktadır. Kars tatilinizde bir gün ayırarak harika bir tatil için yakın bölgelerdeki turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz..
Akçakale
Akçakale
Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Akçakale köyü, Kars il merkezine 71 kilometre uzaklıktadır. Tarihi kiliselerinin yanı sıra doğa tutkunlarını kendisine hayran bırakacak doğal güzellikleriyle de bilinmektedir. Kars iline gelenler, günübirlik gezilecek yerler listesine Akçakale'yi dahil etmektedir.
Kars'ta kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Kars butik oteller sayfamızda yer almaktadır.
Cemal Tural Tabiat Parkı
Cemal Tural Tabiat Parkı
Ardahan ilinde bulunan Cemal Tural Tabiat Parkı ile Kars şehir merkezi arası 80 kilometredir. Flora ve fauna açısından zengin yerler içerisinde olan tabiat parkında piknik ve kamp için iyi ve uygun alanlar bulunmaktadır. Ocak ve Şubat aylarında ise karlar ile kaplı bir manzara sunmaktadır. Ayrıca Kars günübirlik gezilecek yerler listesinde bulunan Cemal Tural Tabiat Parkı, güzel bir doğa yürüyüşü için de elverişlidir.
Taşköprü Kitabeleri
Taşköprü Kitabeleri
Kars ile Ardahan sınırına yakın bir konumda bulunan Taşköprü Kitabeleri, Kars il merkezine 52 kilometre uzaklıktadır. Ardahan’ın Taşköprü köyünde bulunan kitabelere göre Ardahan’ın en eski yazılı belgesi olarak kabul edilmektedir. Tarih severler tarafından görülmesi gereken popüler yerler arasındadır