Kars Doğal Güzellikleri

Ülkemizin tarihi yapıları kadar, doğal güzellikleriyle de dikkat çeken bölgeleri arasında yer alan Kars, sınırda yer alan konumu ile tarih boyunca önemini korurken, dağları, akarsuları, gölleri ve ormanlarıyla yıl boyu hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çeken şehirler arasında yer almaktadır.

Ülkenin önemli kayak merkezleri arasında yer alan Kars, en uzun kayak sezonuna sahip şehirler arasında ilk sırada yer alırken, şehrin doğal güzellikleri birbirinden farklı bitki örtüsüne, kuşa ve yabani hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır. 

Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Kars otel fiyatları adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Çıldır Gölü

Çıldır Gölü Çıldır Gölü

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölü ve ikinci büyük gölü olma özelliğine sahip olan Çıldır Gölü, bölgenin aynı zamanda en meşhur doğal güzellikleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tektonik oluşumlu bir göl olan Çıldır Gölü, 49 metre derinliğe sahiptir. 

1965 metredeki Çıldır Gölü 80 cm’e kadar donarak hipnotik beyaz bir çöle dönüşmektedir. Bu özelliği ile yoğun ziyaret almaktadır. 

Çıldır Gölü’ne giriş ücretsizdir.


Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış Kayak Merkezi Sarıkamış Kayak Merkezi

Hem Kars’ın hem de Sarıkamış’ın turizm alanında en gelişmiş bölgesi olan Sarıkamış Kayak Merkezi, Milli Park içerisinde yer almaktadır. Dünyanın en önemli kayak merkezleri arasında gösterilen Sarıkamış Kayak Merkezi, 12 kilometre uzunluğundadır ve 5 etaptan oluşmaktadır. 

2700 metre rakıma ulaşan bölgeyi Sarıçam ağaçları çevrelemektedir. Bu nedenle bölgeye yağan kar donmamakta ve buzlanmadan kaynaklı kazalar yaşanmamaktadır. Nem oranı sıfır olan bölgede, kristal kar örtüsü dikkat çekmektedir. Bu kar örtüsü dünyada Alplerde ve Sarıkamış’ta yer almaktadır. 

Öte yandan, kayak merkezinin geniş pistlere sahip olması ve diğer merkezlere göre daha sakin olması tercih sebepleri arasında yer almaktadır. 

Sarıkamış Kayak Merkezi’nde hafta içi bir günlük sınırsız kayış 50 TL, hafta sonu ise 70 TL’dir.


Allahuekber Dağları

Allahuekber Dağları Allahuekber Dağları

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Kars – Erzurum bölümünde yer alan Allahuekber Dağları, Türkiye’nin tektonik yapılı sıradağları arasında yer almaktadır. Sıradağlar 40 kilometre uzunluğa ve 20 kilometre genişliğe sahiptir. Allahuekber Tepesi, 3120 metre yüksekliği ile en yüksek noktasıdır. 

2004 yılında Milli Park ilan edilerek koruma altına alınan bölge, kayak merkezi ile şehre turizm alanında katkıda bulunmaktadır. 

Kars'ta birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için Kars'ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Aygır Gölü

Aygır Gölü Aygır Gölü

Kars şehir merkezine 13 kilometre mesafede yer alan Aygır Gölü, Kars – Göle karayolu üzerinde ve Susuz ilçesinin batısındadır. Kendisi gibi büyük bir göl olan Çıldır Gölü’ne 50 kilometre mesafede yer alan Aygır Gölü, volkanik kayaçlar üzerinde oluşmuş bir lav set gölü olma özelliğine sahiptir ve tatlı su gölüdür.

Zemininde tatlı su kaynaklarının olmasının yanı sıra baharda eriyen karlar ile su hacmi oldukça genişleyen Aygır Gölü’nün su potansiyeli oldukça yüksektir. Şehrin önemli doğal alanları arasında yer alan Aygır bölgesi, büyük gölün yanı sıra çevresinde yer alan platolardan oluşmaktadır. Gölün derinliği ise kıyıdan itibaren hızla artmaktadır.

Göl çevresinde yaygın olarak hayvancılık yapılmakla birlikte, iklimin elverişli olduğu dönemlerde piknik ve olta balıkçılığı için tercih edilmektedir. Henüz bir yönetim planı bulunmayan Aygır Gölü, koruma statüsüne alınmamış ancak bu konuda çalışmalar başlatılmıştır. 

Aygır Gölü’ne giriş ücretsizdir. 


Susuz Şelalesi

Susuz Şelalesi Susuz Şelalesi

Susuz Şelalesi, Kars – Ardahan yolu üzerinde yer almaktadır. 15 metre yükseklikten su düşüşüne sahip olan şelale, kış aylarında donarak oldukça farklı bir manzara sunmaktadır.

24 farklı kuş türüne ve çeşitli yabani hayvanlara ev sahipliği yapan şelale, yöre halkı tarafından Su Uçan Şelalesi olarak anılmaktadır. Bölgenin en yüksek düşüşe sahip şelalesi olma özelliğini taşımaktadır. 

Susuz Şelalesi’ne giriş ücretsizdir.

Kars'ta aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Kars gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Cıbıltepe Kayak Merkezi

Cıbıltepe Kayak Merkezi Cıbıltepe Kayak Merkezi

Bu kayak merkezi, şehir merkezine 55 kilometre mesafede yer almaktadır. Kars’a yakın şehirlerde yaşayanlar başta olmak üzere yoğun ziyaret almaktadır. 

Sarıkamış Kayak Merkezi kadar gelişmiş olmasa da, çevresindeki çam ağaçları ile kış aylarında oldukça güzel manzaralar sunan bölge, yaz aylarında da mesire alanı olarak tercih edilmektedir. 

Cıbıltepe Kayak Merkezi’nde hafta içi bir günlük sınırsız kayış 30 TL, hafta sonu ise 45 TL’dir.


Asboğa Gölü

Asboğa Gölü Asboğa Gölü

Şehrin dikkat çeken doğal güzellikleri arasında yer alan Asboğa Gölü, şehir merkezine 11 kilometre uzaklıktadır. Doğal su kaynaklarından oluşan Asboğa, 13.800 metrekarelik bir alana sahiptir. 

Şehrin turizm potansiyeli olan bölgeleri arasında yer alan bu göl ve çevresinde düzenleme faaliyetleri yapılmaktadır. 

Kars'ta bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Kars 5 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.


Kuyucuk Kuş Gölü

Kuyucuk Kuş Gölü Kuyucuk Kuş Gölü

245 hektar göl alanı ve 416 hektarlık ramsar alanına sahip olan Kuyucuk Kuş Gölü, denizden 1627 metre yükseklikte olup 13 metre derinliğe sahiptir. Kuş gölü, şehir merkezine 40 kilometre mesafede yer almaktadır. 

Ramsar, belirlenen 9 kriterden birini karşılaması durumunda göllere verilen dünya çapında bir statüdür ve Kuyucuk Kuş Gölü, sadece 1 değil, 5 kritere birden uymaktadır. Bu özelliğinin yanı sıra Türkiye'nin ilk su kuşu halkalama merkezi Kuyucuk Gölü'nde kurulmuştur.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli kuş cenneti olan Kuyucuk Gölü, başlıca türler olan angut, uzunbacak, sakarmeke, karaboyunlu batağan, dikkuyruk, sığıcık kuşları ve bozkaz kuş türlerini barındırmaktadır. Bu türlerin haricinde gölde 56 farklı türden, 1209 kuş yaşamaktadır. 

2012 yılında halka açılan Kuyucuk Turizm Merkezi ile yöre insanlarının ve gelen ziyaretçilerin bu merkezde eğlenmesine, dinlenmesine ve konaklamasına, bilimsel ve eğitim amaçlı çalışmaların yapılabilmesine imkan sağlamaktadır. 

Kars'ta hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Kars balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Çalı Gölü

Çalı Gölü Çalı Gölü

Kars ili sınırları içerisinde yer alan Çalı Gölü, şehrin önemli doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Gölün 481 hektarlık alanında 2012 yılında biyolojik çeşitlilik araştırma projesi yapılmış olup, koruma bölgeleri belirlenmiştir.

Kars – Digor karayolu, gölü iki parçaya ayırmaktadır. Ortalama yüksekliği 2300 metre olan gölde 205 farklı bitki türü tespit edilmiştir. Bu bitkilerin 5 çeşidi endemiktir. Bitki çeşitliliğinin yanı sıra bölge, 2 tür çift yaşamlılar, 6 tür sürüngen, 114 tür kuş ve 14 tür memeliye ev sahipliği yapmaktadır. Çalı Gölü, dikkuyruk ördeğin üreme alanıdır.