Kars'ın İlçeleri

Doğu Anadolu Bölgesi’nin şehirleri arasında yer alan Kars, merkez ilçe dahil olmak üzere, 8 ilçeden oluşmaktadır. Bu ilçeler, Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim ve Susuz ilçeleridir.

Kars sınırları doğuda Ermenistan, güneyde Iğdır ve Ağrı, kuzeyde Ardahan ve batıda ise Erzurum ile komşudur. Kars’ın ortalama rakımı 2000 metreyi bulmakta ve topraklarının çoğu kısmı yaylalardan oluşmaktadır. 

Kars'ta keyifli bir tatil geçirmek için Kars otelleri sayfasında bulunan konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Sarıkamış

Sarıkamış Sarıkamış

Kars’ın kış turizmi ile öne çıkan ilçesi Sarıkamış, dünyaca ünlü kayak merkezi ile yıl boyu hem yerli hem de yabancı turistlerin ziyaret ettiği bölgeler arasında yer almaktadır. 1971 kilometrekare yüzölçümüne ve 2102 metre rakıma sahip olan ilçe, Kars’ın en gelişmiş ilçeleri arasında yer almaktadır. İlçenin doğusunda Selim ve Kağızman, batısında Şenkaya ve Horasan, güneyinde Horasan ve Eleşkirt, kuzeyinde ise Selim ve Şenkaya ilçeleri yer almaktadır. 

İlçede Rus hakimiyeti döneminden günümüze kadar gelen çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. Micingirt Kalesi, Kızlar Kalesi, Yedi Kilise, Zivin Kalesi, Köroğlu Kalesi, Zek Kalesi ve Çar Nikola Köşkü, bu tarihi yapılar arasında yer almaktadır. 

Türkiye’nin en önemli kış turizmi bölgelerinden biri olan Sarıkamış’ta yılın 6 ayı karlar altında geçmektedir. Burada bulunan kristal kar, dünyada Sarıkamış haricinde sadece Alplerde bulunmaktadır. Dünya çapında bir üne sahip olduğu için ilçe içerisinde çok sayıda konaklama tesisi bulunmaktadır. Halkın büyük bir bölümü ise geçimini turizmden sağlamaktadır. 

Şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta yer alan Sarıkamış ilçesine şehir otogarından, havaalanından ve şehrin diğer ilçelerinden otobüs, minibüs, servis ve taksi ile ulaşım sağlanmaktadır. 

Kars'ta tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Kars'ta gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Kağızman 

Kağızman Kağızman

Aras Nehri’nin yatağında yer alan Kağızman ilçesi, şehrin verimli topraklara sahip ilçeleri arasında yer almaktadır. 1970 kilometrekare yüzölçümüne ve 1420 metre rakıma sahiptir. Şehir merkezine 76, Iğdır’a 96, Erzurum’a 150 kilometre mesafede yer alan ilçenin doğusunda Tuzluca ve Digor, batısında Sarıkamış, kuzeyinde Selim ilçesi ve Kars şehir merkezi, güneyinde ise Ağrı şehir merkezi yer almaktadır. 

İlçede Erken Demir Çağı, İlk Tunç Çağı, Demir Çağı (Orta Demir Çağı), Orta Çağ dönemlerinde yerleşim olduğu tespit edilmiştir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçe, 1534 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına katılmıştır. 

93 Harbi ile Rus hakimiyetine giren ilçe, daha sonra Ermeni topraklarına katılmış, 1920 yılının Ekim ayında ise Türk hakimiyetine girmiştir. İlçe sınırları içerisinde yer alan Çamuşlu Köyü, tarihi yapılar açısından oldukça zengin bir bölgedir. Bu bölgenin yanı sıra ilçenin önemli tarihi yapıları Çengilli Ortodoks Kilisesi, Keçivan Kalesi ve Narin Kale’dir. 

İlçede arıcılık oldukça gelişmiştir. Burada üretilen Kağızman balı, dünya çapında üne sahiptir. İlçede ayrıca kayısıdan yapılan pestil ve köme, süt ürünleri arasında yer alan kaşar, çeçil, deri peyniri ve 5’ten fazla elma çeşidi önemli geçim kaynakları arasında yer almaktadır. 

Kars Havaalanı’na 70 kilometre mesafede yer alan Kağızman ilçesine şehir merkezinden otobüsler ile ulaşım sağlanmaktadır. 


Digor

Digor Digor

Erzurum – Kars platosunun doğu ucunda yer alan Digor ilçesi, 1136 kilometrekare yüzölçümüne ve 1450 metre rakıma sahiptir. İlçenin kuzeyinde ve batısında Kars şehir merkezi, doğusunda Ermenistan, güneyinde ise Kağızman ilçesi yer almaktadır. 

İlçenin tarihi hakkında kesin bilgi ve belgelere henüz ulaşılamamıştır ancak Rus yönetimi sırasında Arpaçay ilçesine bağlı olan ilçenin 1920 yılında imzalanan Gümrü Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katıldığı ve Kağızman ilçesine bağlı bir nahiye olduktan sonra 1953 yılında ilçe statüsüne kavuştuğu edinilen bilgiler arasında yer almaktadır. 

Beş Kilise ve Tekor Kilisesi ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Şehir merkezine 40 kilometre mesafede yer alan ilçeye merkezden saat başı hareket eden servisler ve otobüsler ile ulaşım sağlanmaktadır. 

Kars'ta sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Kars gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.


Selim

Selim Selim

Kars’ın Selim ilçesi, Allahuekber Dağları’nın eteklerine kurulmuş bir ilçedir. Toplam yüzölçümü 1011 kilometrekare olan ilçe, 1830 metre rakıma sahiptir. Susuz, Sarıkamış, Kars şehir merkezi ve Kağızman ilçeleri ile komşudur. 

Tarih boyunca diğer Kars ilçeleri gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçe, 30 Eylül 1920 tarihinde Şehit Yüzbaşı Reşit Balkanlı tarafından kurtarılmıştır. 1957 yılına kadar Sarıkamış ilçesine bağlı bir nahiye olan Selim, bu tarihten sonra ilçe statüsüne ulaşmıştır. 


Arpaçay

Arpaçay Arpaçay

1927 yılında Şöregel ve Zarşat kazalarının birleşimi ile oluşturulan Arpaçay ilçesi, adını doğusundan geçen çaydan almaktadır. 650 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçenin rakımı 1450 metredir. 

Arpaçay’ın doğusunda Akyaka ilçesi ve Ermenistan toprakları, batısında Susuz ilçesi, kuzeyinde Çıldır, güneyinde ise Kars şehir merkezi yer almaktadır. İlçenin Ermenistan ile sınırı 10 kilometre uzunluğundadır. 

Kars'ta yılbaşı gecelerinde keyifli vakit geçirmek isteyenler Kars yılbaşı otelleri sayfamızda bulunan otelleri inceleyebilirler.


Akyaka

Akyaka Akyaka

Bilinen ilk ismi Şöregel olan Akyaka ilçesi, 1534 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmış ancak 93 Harbi ile 40 yıl boyunca Rusların egemenliği altında kalmıştır. 40 yılın ardından yeniden Osmanlı topraklarına katılan ilçe, 1920 yılında Türk kuvvetleri tarafından alınmış ve 1921 yılında yapılan Moskova ve Kars antlaşmalarıyla yeni sınırlarına kavuşmuştur. Cumhuriyet’in ilanından sonra ise Kars’ın ilçesi yapılmıştır. 

Toplam 550 metrekare yüzölçümüne sahip olan Akyaka’nın rakımı ise 1530 metredir. İlçenin doğusunda Ermenistan, batısında ve güneyinde Kars şehir merkezi, kuzeyinde ise Arpaçay ilçesi yer almaktadır. Türkiye – Ermenistan arasında yer alan Doğu Sınır Kapısı ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Ancak bu sınır kapısı 1993 yılında kapatılmıştır. 

Kars'ta lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve jakuzili otellerin listesini Kars jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Susuz

Susuz Susuz

Kuzeydoğu Anadolu'nun en yüksek yaylalarının eteğinde vadi tabanına kurulmuş bir ilçe olan Susuz, 645 kilometrekare yüzölçümüne ve 1750 metre rakıma sahiptir. Arpaçay, Selim ve Kars şehir merkezine komşudur. 

Cılavuz Köy Enstitüsü ile adını duyurmuş ve enstitünün kuruluşu ile hem şehir merkezinin hem de çevre ilçelerin eğitim ve kültür merkezi haline gelmiştir. Cumhuriyet'in ilanından sonra Kars ilinin merkez ilçesine bağlı bir bucak olan Susuz, 1959’da ilçe konumuna getirilmiştir.