Hatay gezisinde tarihi yerleri gezmek, doğal güzelliklerin tadını çıkarmak, birbirinden keyifli aktiviteler yapmak ve yöresel birçok lezzetin tadına bakmak gibi yapılacak onlarca şey bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise herkes tarafından kabul görmüş ve Hatay’a gidince kesinlikle yapılması gereken şeylerdendir.
Her şehirde yapılabilecek aktivitelerden ziyade Hatay’a özgü olan ve Hatay’a gidildiğinde kesinlikle yapılması gereken şeyleri birkaç başlık altında şöyle sıralamak mümkündür.
Günübirlik eğlencelerinizde uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Hatay otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
Hatay’ın Mutlaka Tadılması Gereken Tatlısını Deneyin: Künefe
Künefe
Türkiye’de künefe denilince akla ilk gelen yer muhakkak Hatay’dır. Kendine has kadayıfı ve yöresel tuzsuz peyniriyle Hatay’da yenilen künefeler daha önce yediğiniz künefelere benzememektedir. Hatay’ın birçok ilçesinde künefe yapan dükkânlar bulunmakla birlikte bu işin duayenleri Antakya merkezde Künefeciler Sokağı olarak da bilinen sokakta bulunan künefecilerdir.
Genellikle sade ve fıstıklı olarak servis edilen künefenin kaymaklısı ve dondurmalısı da kesinlikle tadılmalıdır. Uzun Çarşı’da bulunan “Çınaraltı Künefe Yusuf Usta’nın Yeri” ise künefeyi közde pişirmekte ve olağanüstü bir lezzete kavuşturmaktadır.
Hatay’a özellikle Antakya’ya gelip damakları şenlendiren bu künefelerden tatmadan kesinlikle geri dönmeyin.
Tarihi Yolculuğa Çıkın: Hatay Arkeoloji Müzesi
Hatay Arkeoloji Müzesi
Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan Hatay Arkeoloji Müzesi, Türkiye’deki hatta dünyadaki en büyük mozaik müzelerinden biridir. Müze mozaiklerinin çokluğu ile bilinse de müzede birçok farklı arkeolojik eser sergilenmektedir.
Binlerce yıllık tarihi bulunan Hatay bölgesinde onlarca höyük ve antik kentin kazıları yapılmakta ve çıkarılan eserler Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Birçoğu mozaiklerden oluşan 40000 civarında eser olduğu bilinen müzede Hitit, Bizans ve Helenistik Dönem eserlerinden başka, çoğunlukla Roma Dönemi eserleri bulunmaktadır.
Pazar günleri dâhil haftanın her günü açık olan müze yaz aylarında 08.30-19.00 saatleri arasında, kış aylarında ise 08.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Antakya merkezde bulunan ve müze kartın geçerli olduğu Hatay Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücreti 20 TL’dir.
Hatay’a gidildiğinde gezilmesi gereken yerlerin başında gelen ve ziyaretçilerine adeta tarihe yolculuk yaptıran Hatay Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etmeden kesinlikle dönmeyin.
Hatay'a uğradığınızda gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Hatay'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.
Geçmişe Yolculuk Yapın: Hatay Tarihi ve Turistik Yerleri
Hatay Tarihi ve Turistik Yerleri
Hatay onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, toprağından adeta tarih fışkıran bir ildir. Hal böyle olunca Hatay, tarihi birçok mekânı bünyesinde barındırmaktadır.
Hatay’da MÖ 5000 senelerine kadar tarihlenen Kinet Höyüğü, Tell Tayinat Höyüğü, Aççana Höyüğü, Cüdeyde Höyüğü gibi höyüklerin yanında İssos Antik Kenti, Saint Pierre Kilisesi, Habib-i Neccar Cami, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Payas Kalesi ve Titus Tüneli gibi onlarca önemli tarihi eser bulunmaktadır.
Kültür turizmi için görülecek birçok alternatif yer sunan Hatay’da bu tarihi mekânları kesinlikle ziyaret etmelisiniz.
Hatay'da görkemli ve sizi başka diyarlara götürecek yerler için Hatay gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Organik Ürünlerden Satın Alın: Vakıflı Köyü
Vakıflı Köyü
Hatay’a bağlı Samandağ ilçesinin artık mahallesi statüsünde olan Vakıflı Köyü, son yıllarda organik tarım konusunda epey ilerleme kaydetmiştir. Daha çok Türkiye’deki son Ermeni köyü olarak bilinen Vakıflı Köyü, sadece bu özelliğinden dolayı köyün ziyaret edilmesinden çok da memnun değildirler.
Köyde yaşayan halk daha çok organik tarım yaparak geçimini sağlamaktadır. Köyde bulunan girişimci kadınların kurduğu Vakıflı Köy Kooperatifi, köyde yetişen mahsulden elde edilen onlarca ürünü satışa sunmaktadır.
Kooperatife kayıtlı kadınlara ait farklı numaralar bulunmakta, böylece alınan organik ürünün kimin tarafından yapıldığı bilinmektedir. Bu organik köyü mutlaka ziyarete gitmeli ve organik ceviz reçeli, bergamot reçeli başta olmak üzere birçok reçel çeşidinden satın almalısınız. Yalnızca bunlarla sınırlı kalmayan Vakıflı Köyü’nde defne sabunu, nar ekşisi, salça çeşitleri, zeytinyağı, şurup ve baharatlar gibi onlarca ürün bulunmaktadır.
Hem Gezmenin Hem Alışverişin Keyfine Varın: Uzun Çarşı
Uzun Çarşı
Uzun Çarşı, Hatay’ın Antakya ilçesinde kentin en işlek yerinde bir konuma sahiptir. Alışveriş merkezi kültürüne yenilmemiş, yöre halkının alışverişini yaptığı ve hala cıvıl cıvıl olan tarihi bir çarşıdır. Yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen çarşı bünyesinde, birçok farklı meslek grubu bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını ayakkabıcılar, bakırcılar, kuyumcular, kasaplar, baharatçılar ve künefeciler oluşturmaktadır. Osmanlı ve Ortadoğu çarşı kültürünü harmanlayarak yeni bir yorum katan Uzun Çarşı, Antakya’ya gelen bütün turistlerin uğrak noktası konumundadır.
Hataya özgü lezzetlerden birçoğu çarşı içinde yapılmakta ve misafirlerine sunulmaktadır. Hatay yöresine ait hemen her şeyin olduğu uzun çarşıda zeytin, defne sabunu, organik zeytinyağı, biber salçası, organik nar ekşisi, onlarca şerbet ve birçok farklı baharat bulunmakta olup, defne sabunu hediye olarak birçok turist tarafından satın alınmaktadır.
Hatay’a geldiğinizde 3500 metre uzunluğa sahip olan Uzun Çarşı’yı gezmeden, çarşı içinde yapılan közde pişen künefenin tadına bakmadan, çarşı içerisinde bulunan kasaplarda yapılan tepsi kebabı veya kâğıt kebabını yemeden ve yöreye özgü baharatlardan satın almadan kesinlikle Hatay’dan ayrılmamalısınız.
Hatay'da gezilecek yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama seçenekleri için Hatay apart oteller sayfasından birini tercih edebilirsiniz.
Tarihi Kilise Ziyaretinde Bulunun: Saint Pierre Kilisesi
Saint Pierre Kilisesi
Saint Pierre Kilisesi, Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunmaktadır. Hıristiyanlığın ilk kilisesi olarak kabul edilen bu tarihi kiliseyi Antakya’ya gelip de ziyaret etmeyen yoktur denilebilir.
Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan ve MS 30-40 yılları arasında Antakya‘ya gelen Saint Pierre (Aziz Petrus) tarafından kurulan bu tarihi kiliseyi ziyaret etmeden dönmemelisiniz.
Müze kartın da geçerli olduğu Saint Pierre Kilisesi’ne giriş ücreti 20 TL’dir.
Doğa Yürüyüşüne Çıkın: Büyük Antakya Parkı
Büyük Antakya Parkı
Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan Büyük Antakya Parkı’nın kuruluş tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Fransız işgali sırasında bir takım düzenlemelerin yapıldığı parkın II. Abdülhamit döneminde yapıldığı düşünülmektedir.
Asi Nehri’nin kenarında, kent merkezinde bulunan bu park, 50 bin metrekareden daha büyük bir alana kurulmuştur. Yöre insanının sıklıkla ziyaret ettiği parkta devasa çam ağaçları, defne ağaçları, akasyalar, palmiyeler, yeşil alanlar, yürüyüş yolları, çay bahçeleri, nikâh salonu, oda tiyatrosu, çocuklar için oyun alanları ve mini bir hayvanat bahçesi bulunmaktadır.
Hatay’a gittiğinizde birkaç saatinizi ayırıp bu muhteşem parkta yürüyüş yapmadan, Asi Nehri kenarında çayınızı içmeden ve tarihi parkın havasını içinize çekmeden Antakya’dan kesinlikle ayrılmamalısınız.
Hatay'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Hatay aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.
Muhteşem Doğanın Tadını Çıkarın: Hatay Yaylaları
Topaktaş Yaylası
Hatay’da bulunan Amanos Dağları ormanlar, şelaleler, mağaralar ve yaylalar gibi birçok doğal güzelliği bünyesinde barındırır. Hatay, yayla kültürü oldukça gelişmiş bir ildir. Hatay’da hemen hepsi Amanos Dağları’nda bulunan Soğukoluk Yaylası, Atik Yaylası, Nergizlik Yaylası, Batıayaz Yaylası, Alan Yaylası, Çataloluk Yaylası, Çökek Yaylası ve Topaktaş Yaylası gibi onlarca yayla bulunmaktadır.
Doğa ile iç içe olan ve yürüyüş, gezi, piknik yapma ve kamp kurma imkânları bulunan bu yaylalardan herhangi birine gitmeden ve yayla havasını içinize çekmeden kesinlikle Hatay’dan ayrılmamalısınız.