Hatay denilince ilk olarak akla her ne kadar bölgenin köklü tarihi gelse de, doğal güzellikleriyle de gezilip görülmesi gereken bir ildir. Irmakları, şelaleleri, yaylaları, doğal su kaynakları ve ulu ağaçları bulunan Hatay, birçok doğal güzelliğe de bünyesinde barındırmaktadır.
Hatay’da bulunan Amanos Dağları, barındırdığı yaylalarla yaz sıcaklarında insanların sığınağı olurken, onlarca çeşit ağaçtan oluşan ormanlarıyla da bölgenin akciğerleri konumundadır. Hatay’da ayrıca Akdeniz sayesinde hem denizin sunduğu olanaklardan faydalanılırken hem de Akdeniz’in ılıman iklimi sayesinde yörede çeşitli bitkiler, meyveler ve ağaçlar yetişmektedir.
Hatay'da tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Hatay otel fiyatları adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.
Damlataş Mağarası
Damlataş Mağarası
Payas ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan, 120 milyon yaşında olduğu tahmin edilen bu mağara adından dolayı Antalya’da bulunan Damlataş Mağarası ile karıştırılsa da güzellik yönünden onu aratmamaktadır. 542 metre rakımda bulunan Damlataş Mağarası, 2005 yılında keşfedilmiş ve yapılan çalışmalar neticesinde ulaşım sağlanarak ziyarete açılmıştır.
İçerisinde sayısız sarkıt ve dikitler bulunan 95 metre uzunluğundaki mağaraya ulaşmak için 190 basamaklı merdiveni çıkmak gerekmektedir. Bu doğa harikasını görmeye gelirken muhteşem manzaranın ve doğanın tadını çıkarmak ve birçok fotoğraf karesi yakalamak da mümkündür.
Payas ilçesi, Sincan Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve giriş ücreti alınmayan Damlataş Mağarası, İskenderun’a 30 kilometre ve Antakya’ya ise 90 kilometre uzaklıktadır.
Asi Nehri
Asi Nehri
Hatay ili açısından büyük önem arz eden Asi Nehri, Hatay’ın merkez ilçelerinden biri olan Antakya’yı ikiye ayırarak geçmektedir. Asi Nehri’nin kaynağı Lübnan’daki Bekaa Vadisi’nde bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 556 kilometre olan Asi Nehri, Lübnan sınırları içerisinde 40 kilometre ilerledikten sonra Suriye topraklarına girer ve 366 kilometre boyunca bu ülke topraklarına hayat vererek ilerleyişini sürdürür. Aynı zamanda 52 kilometrelik bölümü Türkiye-Suriye sınırını oluşturur.
Türkiye’deki uzunluğu 98 kilometre olan Asi Nehri’nin tamamı Hatay il sınırları içerisindedir. Antakya kent merkezine yakın bir noktada Karasu Çayı da Asi Nehri ile birleşir. Suyun insana kattığı can gibi Asi Nehri de Hatay’a can katarak ilerler ve Hatay’ın en güneydeki ilçelerinden biri olan Samandağ’da denize dökülür.
Bulunduğu coğrafyadaki nehirlerin aksi istikamette aktığından dolayı nehre “Asi” isminin verildiği düşünülmektedir.
Hatay'ın bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak için Hatay'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Musa Ağacı
Musa Ağacı
Musa Ağacı, Samandağ ilçe merkezine 6 kilometre mesafede, Amanos Dağları’nın güney yamacındaki Musa Dağı eteklerinde bulunan Hıdırbey Mahallesi’ndedir. “Anıt Ağaç” olarak Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından tescillenmiştir. “Doğu Çınarı” (Platanus Orientalis) olarak bilinen ağaç, yaklaşık olarak 2000 yaşındadır. Ağacın gövde çapı 8 metre, çevresi ise yaklaşık olarak 20 metredir. Ağacın hemen yanı başında ab-ı hayat (ölümsüzlük suyu) çeşmesi bulunmaktadır.
Musa Ağacı hakkında söylenen bir hikaye vardır. Anlatıya göre Hızır ile Hz. Musa, Samandağ’daki Hızır Türbesi’nde buluşmuşlar ve bu ağacın bulunduğu Musa Dağı’na doğru yolculuğa başlamışlar. Zaman ilerleyince Hz. Musa susamış ve su içmek için elindeki asayı toprağa saplayıp, dereye su içmeye gitmiştir. Hz. Musa döndüğünde toprağa sapladığı asanın yeşerdiğini görmüş ve orada bırakarak yolculuğuna devam etmiştir. Anlatıya göre Musa Ağacı, Hz. Musa’nın toprağa sapladığı ve oraya bıraktığı yeşillenen asasıdır.
Günümüzde birçok ziyaretçiyi ağırlayan ulu çınar ağacını ziyaret etmek isterseniz ab-ı hayat çeşmesinden ölümsüzlük suyunu içmeyi de sakın ihmal etmeyin.
Samandağ Sahili
Samandağ Sahili
Samandağ Sahili, Türkiye’nin ve Akdeniz’in en güneydeki sahili olup Hatay iline bağlı Samandağ ilçesinde yer almaktadır. Samandağ yaklaşık 15 kilometre sahiliyle, dünyanın en uzun sahillerinden birine sahiptir. Uçsuz bucaksız bir görünümde olan sahilin incecik bir kumu vardır ancak denize girmek mümkün olsa da çoğu zaman çok dalgalı olduğundan risk oluşturmaktadır.
Samandağ Sahili, Asi Nehri’nin denize döküldüğü deltaya doğru, incecik kumların üzerinde eşinizle veya sevgilinizle birlikte romantik ve uzun bir yürüyüş yapmak için benzersiz bir yerdir.
Hatay'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Hatay gezi rehberi sayfasında listeledi.
Erzin İçmeleri ve Kaplıcaları
Erzin Kaplıcaları
Hatay il sınırında bulunan sayılı kaplıcalardan biri olan ve Erzin ilçe merkezine 2 kilometre mesafede yer alan Gökgöl ve Başlamış mahallelerinde bulunmaktadır. Erzin konum olarak Osmaniye ve Adana illerine de oldukça yakın olduğundan buradaki kaplıcalara yöre halkının yanı sıra bu illerden de birçok ziyaretçi gelmektedir.
İlk olarak 1940 yılında kullanılmaya başlanan bu mineralli ve termal su, insanlar tarafından birçok hastalığa iyi geldiği düşünüldüğünden çevreye birçok pansiyon ve yıldızlı oteller konumlandırılmıştır. Burada bulunan su sadece içinde yüzmek için değil, içmek içinde oldukça elverişlidir. Su içerisinde magnezyum, kalsiyum, karbondioksit, bromür, sülfat ve bikarbonat gibi bileşenler barındırmaktadır. Kaplıcaların ise sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere, idrar yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları ve metabolizma bozukluklarına iyi geldiği söylenmektedir.
Yıllardır dereden akan su, burayı kanyon haline getirmiş ve ziyaretçilerin içinde dolaşabileceği alanlar oluşturmuştur. Yüzmek isteyenler için kaplıca suyunun 24 derece olduğunu, içmek isteyenler için ise pH değerinin 6,7 olduğunu söylemek yerinde olacaktır.
Harbiye Şelaleleri
Harbiye Şelaleleri
Hatay’ın en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Harbiye Şelaleleri, Hatay’ın merkez ilçelerinden olan Defne sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Defne’nin en tarihi ve en önemli mahallesi olan Harbiye Mahallesi’nin güney tarafında bulunan Harbiye Şelaleleri, bölgenin en güzel yeri olarak kabul görmektedir. Yaklaşık 1500 metre uzunluğundaki Harbiye Şelaleleri, kaynaktan itibaren aşağı doğru indikçe, irili ufaklı birçok şelale oluşturmakta, son olarak Asi Nehri’ne ulaşmaktadır. Harbiye bölgenin yazlığı konumunda olduğundan birçok otel ve pansiyon bulunmaktadır.
Harbiye Şelalelerinin yanı başında birçok kafe ve çay bahçesi bulmak mümkündür. Şelaleleri gezerken, yanı başınızda bulunan çay bahçesi ve kafelerde yöreye özgü birçok içeceği tadabilir aynı zamanda seyir terasında muhteşem manzarayı seyredebilirsiniz.
Harbiye Şelaleleri merkez ilçe Defne’de bulunduğundan ulaşım, Harbiye dolmuşlarıyla çok kolay olmaktadır.
Soğukoluk (Güzelyayla) Yaylası
Soğukoluk Yaylası
Hatay’ın Amanos Dağları üzerindeki tek ilçesi olan Belen’e bağlı Güzelyayla Mahallesi’nde yer almaktadır. Konum olarak Belene 8 kilometre ve İskenderun’a 16 kilometre uzaklıkta bulunan bu yayla, bölge halkıyla birlikte çevre illerden gelen birçok misafire de ev sahipliği yapmaktadır.
Yayla geleneğinin çok eskilere kadar uzandığı Soğukoluk Yaylası, 1980’lerde adından bir hayli bahsettirmiş ve kötü bir üne kavuşmuştur. Bu kötü ünden kurtulmak için adını Güzelyayla olarak değiştirmiş; her ne kadar kötü şöhretinden kurtulmayı başarmışsa da yöre halkı hala Soğukoluk demeye devam etmiştir.
Bu güzel yaylada piknik yapmak için alanlar, yürüyüş parkurları, muhteşem İskenderun manzarasını seyretmek için seyir terasları, çeşitli ihtiyaçlarınızı karşılamak için küçük çaptaki işletmeler, pansiyon tipi evler ve kamp kurup doğanın tadına varabilmek için kamp alanları bulunmaktadır.
Sarıseki Kanyonu ve Mağarası
Sarıseki Kanyonu
Sarıseki Kanyonu, İskenderun’a bağlı Sarıseki Mahallesi’nden başlamakta ve Amanos Dağları’nın yukarı kısımlarına kadar çıkmaktadır. İskenderun’a 10 kilometre uzaklıktadır ve otoyolun hemen kenarında kanyonu görebilmek mümkündür. Kanyona inip içinde yürüyüş yapmak ve yukarıdan dökülen suların altında serinlemek veya kanyonun eşsiz manzarasını kanyona inmeden izlemek olasıdır.
Sarıseki Mahallesi’nin hemen yanı başındaki bu güzelliklerden çok daha fazlasını görmek isterseniz yaklaşık 15 kilometre boyunca devam eden kanyonun başlangıç noktasına doğru gitmek gerekecektir. Stabilize yollardan arazi ayracıyla veya yürüyerek muhteşem manzaranın, doğal güzelliklerin, şelalelerin, ormanların ve temiz havanın tadını çıkarmak ve hatta burada kamp yapmak da seçenekler arasındadır.
Sarıseki Kanyonu’nun başlangıç noktasında içinde birçok sarkıt ve dikit yer alan Sarıseki Mağarası bulunmaktadır. Su yüksek olduğu dönemlerde mağaranın içinden geçip yoluna devam ettiğinden mağaranın içinde su izlerine de rastlanmaktadır.
Hatay'da özellikle mütevazi konaklama talebi olanlar için uygun fiyat seçeneğinde listelenmiş olan Hatay pansiyon kategorimize göz atabilirsiniz.
Batıayaz Yaylası
Batıayaz Yaylası
Hatay’ın en güzel yaylalarından biri olan Batıayaz Yaylası, Samandağ ilçesine 15 kilometre uzaklıkta, Batıayaz Mahallesi’nde bulunmaktadır. Amanos Dağları’nda bulunan ve doğa ile iç içe olan bu yayla köyü; dereleri, kaynak suları, muhteşem yeşilliği, temiz havası ve doğal güzellikleriyle yöre halkının yanı sıra turistlerin de mutlaka ziyaret ettiği bir yer olmuştur.
Muhteşem bir güzelliğe sahip olan ve cennetten bir köşe niteliğindeki yaylada kamp yapma olanakları da bulunmaktadır. Yaylada birçok mesire yeri bulunması sebebiyle özellikle yaz aylarında yöre halkının sıklıkla kullandığı bir yayla konumundadır.
Belen Geçidi Tabiat Parkı
Belen Geçidi Tabiat Parkı
Belen Geçidi, Türkiye’nin en sıcak denizi olan Akdeniz ile Türkiye’nin en verimli topraklarından olan Amik ovasını birbirinden ayıran 175 kilometre uzunluğa ve 2240 metre yüksekliğe sahip olan Amanos Dağları’ndaki tek geçit noktası konumundadır. Bu geçidi tarih boyunca ordular kullanmış ve dünyanın kaderini değiştirmişlerdir. Tabii ki bu geçidi sadece insanlar kullanmamaktadır.
Kuşlar için de bir göç yolu niteliğinde olan Belen Geçidi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında tescillenmiş ve 450 dekar büyüklüğündeki bir alan “Belen Geçidi Tabiat Parkı” ismini almıştır. Kuş gözlemciliği için uygun olanaklar sağlayan Belen Geçidi Tabiat Parkı’nda florya, baştankara, tepeli toygar, şahin, ispinoz, kerkenez, turna, orman kartalı ve göçleriyle bilinen leylek gibi birçok kuş türünü gözlemleyebilmek mümkündür.
Bu park sadece kuş gözlemciliği için değil aynı zamanda tertemiz havasıyla doğa yürüyüşü, eşsiz manzarası ve doğal güzellikleriyle fotoğrafçılık, doğaya zarar vermemek koşuluyla piknik yapmak ve kamp kurmak için de oldukça elverişlidir.
Hünkâr Zeytini
Hünkar Zeytini
Hatay’ın Payas ilçesinde merkezi bir konumda olan Hünkâr Zeytini, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde, II. Selim Cami’nin avlusunda bulunmaktadır. Taç genişliği 8 metre, gövde çapı 1 metre ve boyu 10 metre civarında olan bu zeytin ağacı, botanik bilimciler tarafından incelenmiş ve ağacın 1350 yaşında olduğu tespit edilmiştir.
Hünkâr Zeytini diye anılmasının sebebi ise, 1574 yılında II. Selim Cami yaptırılırken burada bulunan zeytin bahçesi kaldırılmış ancak bu zeytin ağacına anı olarak kalması amacıyla dokunulmamıştır. Bu zeytin ağacı 1976 yılında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından anıt ağaç olarak tescillenmiştir. Evliya Çelebi de Seyahatnamesi’nde bu zeytin ağacından bahsetmektedir.
Tarihin birçok olayına şahit olmuş olan Hünkâr Zeytini, günümüzde hala zeytin vermeye devam etmektedir.
Sincan Şelalesi
Sincan Şelalesi
Sincan Şelalesi, Hatay’ın çiçeği burnunda ilçelerinden biri olan Payas ilçesine bağlı Sincan Mahallesi’nde dağlık bölgede yer almaktadır. Amanos Dağları’nın sarp yamaçlarından akan sular dereye ulaşana kadarki yolculuklarında birçok şelale oluşturmaktadır. Payas ilçe merkezine yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta bulunan bu şelale ise 30 metreye yakın uzunluğuyla dikkatleri çekmeyi başarmıştır. Payas Çayı’nın kaynaklarından biri konumundaki bu şelale ulaşılması zor bir alanda olduğundan doğallığını korumayı başarabilmiştir. Doğa turlarını seviyorsanız Sincan Mahallesine araçla gidip daha sonra Sincan Şelalesi’ne doğru yaya olarak yola çıkarak yeşilin, suyun ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Hatay'da kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Hatay butik oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Seydi Vadisi (Meryem Ana Havuzu)
Meryem Ana Havuzu
Seydi, Hatay’ın deniz turizmi açısından en önemli ilçesi olan Arsuz’a bağlı Hacıahmetli Mahallesi sınırları içerisinde, Amanos Dağları’nın batı yamacında yer almaktadır. Seydi’nin yukarı bölgelerinde ormanlık alan içinden doğan sular vadilerde birleşip denize doğru akarken küçük göletler oluşturmaktadırlar. Hz. Meryem’in Efes yolculuğu sırasında bu vadide oluşan göletlerden birinde yıkanmış olduğu rivayet edildiğinden Meryem Ana Havuzu olarak adlandırılmakta ve Hıristiyanlarca kutsal olarak kabul edilmektedir. Rivayette Hz. Meryem’in o esnada oruç olduğu ve balığın göletten bir taş üzerine atlayıp güneşte kızardığı ve Hz. Meryem’in bu balıkla orucunu açtığı söylenmektedir. 14 Ağustos olduğu düşünülen o günü Hıristiyanlar burada bayram olarak kutlamaktadırlar.
Yöre halkı tarafından da piknik alanı olarak kullanılan bu vadi, balık tutmak, yürüyüş yapmak ve oluşan göletlerde yüzmek için de oldukça elverişlidir. Hacıahmetli Mahallesi, Arsuz merkeze 7 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Vadiye araçla ulaşma imkânı olmadığından biraz yürüyüş yapmak gerekmektedir.