Gümüşhane'nin Meşhur Yemekleri

Karadeniz Bölgesi’ne bağlı bir il olsa da, deniz ürünlerinin aksine daha çok et ve hamur yemekleri ön plandadır. Gümüşhane mutfağı, köklü geçmişi sayesinde çok zengin seçenekler ile karşımıza çıkmaktadır. Türkmen göçleri de yoğun yaşandığı için farklı lezzetleri benimsemeleri çok daha kolay olmuştur.

Hamur işi yemeklerinin yanı sıra çorbalarla birlikte sebze yemekleri de sıklıkla tercih edilmektedir. Bazı yemekler özel günlerde hazırlanırken bazıları düzenli olarak hazırlanmaktadır. Coğrafi bölgesi itibariyle hazırlanan yemekler büyük bir etki göstermektedir. Yemekleri restoranlarda ve misafir olduğunuz evlerde deneme imkanınız vardır. 

Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Gümüşhane otel fiyatları adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Kuymak

Kuymak Kuymak

Karadeniz Bölgesi’nin tamamında popüler olan bu lezzetli yemek Gümüşhane’de de hazırlanmaktadır. Yapımı basit olan kuymak, günün her öğününde yenilmektedir.

İçerisine tereyağı, kaymak, un, mısır unu ve su eklenerek hazırlanmaktadır. Öncelikle tereyağı tavaya eklenip eritilir. Ardından diğer harçlar üzerine eklenerek kavrulur. İçerisindeki su tamamen kendini çekince servis edilmeden önce tel peyniri üzerine eklenmektedir. 


Kete

Kete Kete

Kete, Gümüşhane’de düzenli olarak hazırlanan ve günün her öğününde tüketilen hamur yemeklerinden birisidir. Gül şekli ile hem görsel hem de lezzet açısında dikkat çekmektedir. Kete hazırlanırken hamurun içerisine duruma göre farklı lezzetler de eklenmektedir.

Genellikle bu şehirde yapılan ketenin içerisinde bal veya reçel eklenerek lezzetli bir hal alması sağlanmaktadır. Gümüşhane il merkezinde ve ilçelerinde yer alan fırınlarda ve pastanelerde bu lezzeti bulmanız mümkündür. 

Gümüşhane'ye geldiğinizde bölgede mutlaka gezilmesi gereken yerleri sizin için Gümüşhane'de gezilecek yerler yazısında listeledik.


Pestil ve Köme

Pestil Pestil 

Gümüşhane’de en çok bilinen lezzetler köme ve pestil olarak karşımıza çıkmaktadır. İkisi de bir çeşit tatlıdır. Pestil ülkemizde çok farklı bölgelerde hazırlanan bir ceviz tatlısı olarak bilinmektedir. Köme ise sadece bu bölgeye özgü bir lezzettir. 

Köme, ipe dizilen cevizlerin üzerine eklenen marmelat ile ortaya çıkan bir tatlıdır. İki lezzette hazırlanırken ana madde olarak dut ve ceviz kullanılmaktadır. Hem şehir merkezinde hem de ilçelerde bu iki lezzeti bulma şansına sahipsiniz. İsterseniz seyahatinizin ardından geri dönüş yolunda hediye olarak da alabilirsiniz. 


Borani

Borani Borani

Gümüşhane’ye özgü sebze yemeklerinden birisi de boranidir. Ispanak veya pazı kullanılarak hazırlanmaktadır. İçerisinde yumurta, tereyağı, soğan, sarımsak ve yoğurt bulunmaktadır. 

Gümüşhane bölgesinde yöre halkı tarafından düzenli olarak tüketilen yemeklerden birisidir. 1 saat gibi bir sürede hazırlanan borani, bir ıspanak yemeği gibi pişirilmektedir. Pişirme işlemi tamamlanıp sunuma geçildiğinde üzerine yoğurt ve tereyağı eklenmektedir. 


Kara Lahana Çorbası

Kara Lahana Çorbası Kara Lahana Çorbası

Doğu Karadeniz’de bulunan halkın günlük olarak tükettikleri lezzetlerden birisi kara lahanadır. Çorba ve sarma olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Renginden dolayı kara adını almıştır. Çorbası genellikle kış mevsimlerinde sürekli olarak tüketilmektedir.

Çorbası yapılırken içerisinde başta kara lahana olmak üzere su, tuz, fasulye, bulgur ve yarma eklenmektedir. Tüm malzemeler bir tencerenin içerisine eklendikten sonra kısık ateşte bir saat boyunca pişirilmektedir. Servis edilirken üzerine acı biber eklenmesi tavsiye edilmektedir. 


Evelik Dolması

Evelik Dolması Evelik Dolması

Gümüşhane’nin dağlarında yetişen evelik bitkisi kullanılarak yapılan bir dolmadır. Sebze yemeği olarak sunulan bu lezzetli dolmanın içerisine özel bir harç hazırlanmaktadır. Gümüşhane dahil olmak üzere Kafkasya’da tüketilen yemek çeşitleri arasında yer almaktadır.

İç harcı hazırlanırken duruma göre bulgur veya pirinç kullanılmaktadır. İsteyen zeytinyağlı veya etli olarak da iç harcını hazırlamaktadır. Sunumu yapılırken üzerine isteyen yoğurt eklemektedir. 


Karın Kaymağı

Karın Kaymağı Karın Kaymağı

Karın kaymağı, Doğu Karadeniz’de birçok bölgede üretilen ev yapımı bir peynirdir. Gümüşhane’de tüketilen hayvansal ürünlerden birisidir. Yapımı çok zahmetli olsa da, tüketilmesi bir o kadar lezzetli olan yöresel peynirlerden birisidir. 

Yöresel ürünleri satan noktalara giderek bu lezzetli peynirden biraz deneyebilir ve uygun bir fiyata kendiniz için biraz satın alabilirsiniz. 

Gümüşhane'ye gelmeden önce tatil planı yapabilmeniz için mutlaka gidilmesi gereken yerleri sizin için Gümüşhane gezi rehberi sayfasında listeledik.


Katıklı Çorba

Katıklı Çorbası Katıklı Çorbası

Katıklı çorba, tüm öğünlerde tüketilen ve sadece Gümüşhane’ye özgü olan çorbalardan birisidir. Bulgur yarması çorbanın ana maddesidir. Çorba yapılırken bulgurun içerisine mısır ve ayran eklenmekte ve servis edilirken üzerine nane serpilmektedir.

Katıklı çorba tüm mevsimlerde hazırlansa da genellikle kış aylarında bölge halkı tarafından tüketilen çorbalardan birisidir. Lokantalarda bu güzel ve lezzetli çorbayı deneme şansınıza da bulunmaktadır. 


Lemis

Lemis Lemis

Gümüşhane’ye özgü lezzetlerden birisidir ve gözlemeye çok benzemektedir. Daha çok karın doyurmak için değil, genelde ayaküstü atıştırmak için tercih edilen bir lezzettir. Hamur işi yemeklerinden birisi olan bu lezzet hazırlanırken içerisine bölgede yetişen birçok sebze eklenmektedir.

Lemisin içerisinde un, tuz, su, ıspanak, maydanoz ve lor peyniri bulunmaktadır. Öncelikle hamuru hazırlanmakta, daha sonra hamur küçük parçalara ayrıldıktan sonra oklava yardımı ile genişçe açılmaktadır. Daha sonra hazırlanan iç harcı içerisine eklenip pişirilmektedir. Piştikten sonra üzerine tereyağı sürülerek servis edilmektedir. 

Gümüşhane'deki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Gümüşhane 3 yıldızlı aile otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Kartol Yahnisi

Kartol Yahnisi Kartol Yahnisi

Gümüşhane’de günlük olarak hazırlanan sulu yemeklerden birisidir. İçinde et başta olmak üzere patates, havuç, soğan ve birçok baharat bulunmaktadır. Kartol, patatesin Gümüşhane’de kullanılan adıdır. O nedenle bu isim ile bilinmektedir. 

Patates yahnisi olarak da bilinen bu lezzetli yemek, güveç içerisinde pişirilmektedir. Bölge halkı bu lezzetli yemeği etli patates yemeği olarak da bilmektedir. Şehir merkezinde bulunan restoranlarda bu lezzetli yemek servis edilmektedir. 


Etli Güveç Sarması

Etli Güveç Sarması Etli Güveç Sarması

Gümüşhane bölgesinde hazırlanan sarma yemeklerinden birisidir. Etli güveç sarması hazırlanması zahmetli olsa da, yenmesi bir o kadar lezzetli yemekler arasında yer almaktadır. 

Sarma hazırlanmadan önce üzümden elde edilen yaprak haşlanmaktadır. Ardından içine eklenecek iç harç soğan, maydanoz, kıyma ve baharat ile hazırlanıp dikkatli bir şekilde sarılmaktadır. Pişirilirken güveç içerisine sıra ile dizilip fırına sürülmektedir. Sunumu esnasında üzerine salça ve yağ ile hazırlanan sos eklenmektedir. 


Yalancı Yoğurtlu Dolma

Yalancı Yoğurtlu Dolma Yalancı Yoğurtlu Dolma

Gümüşhane’ye özgü en farklı yemek çeşitlerinden birisidir. İçerisinde bulgur, kaymak, lor peyniri ve yoğurt bulunmaktadır. Ayrıca lezzet katması için sarımsak da ilave edilmektedir. Yapımı zahmetli olsa da, yemesi bir o kadar leziz olan yemeklerinden birisidir.

Öncelikle yemeğin ana maddesi olan bulgur, suyun içine konarak iyice yumuşaması sağlanır. Daha sonra yumuşayan bulgurun içine lor peyniri ve kaymak katılarak iyice hamur kıvamına gelene kadar karıştırılır. Daha sonra bir köfte gibi yuvarlanarak küçük toplar haline getirilir. Son olarak üzerine hazırlanan sarımsaklı yoğurt eklenerek servis edilmektedir. 

Gümüşhane'de merkezi noktalarda yakın kapalı havuzlu otellerin listesini Gümüşhane kapalı havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Fışkıl Tatlısı

Fışkıl Tatlısı Fışkıl Tatlısı

Türkiye’de bilinen ismiyle lokma tatlısı, Gümüşhane’de fışkıl olarak bilinmektedir. İçerisine su, maya, süt, tuz ve un eklenerek hazırlanmaktadır. Öncelikle tüm malzemeler karıştırılıp hamur haline gelene kadar bu işlem devam ettirilir.

Tatlı hazırlanmadan önce hamurun mayalanması beklenir. Daha sonra yuvarlak bir şekil verilerek kızgın yağ içerisinde kızartılmaktadır. Yemeden önce özel hazırlanan şurubu veya şerbetin içerisine kızartılan hamur atılır. Soğuması beklenerek ya da beklemeden üzerine fındık veya fıstık eklenerek servis edilmektedir.