Gümüşhane'nin İlçeleri

Coğrafi konum olarak Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Gümüşhane, Türkiye’nin küçük yüzölçümüne sahip illerinden birisidir. Merkez dahil olmak üzere toplam 6 adet ilçeden oluşmaktadır. En yoğun nüfus merkezde bulunmaktadır. 

160 binin biraz üzerinde nüfusa sahip olan ilde nüfus oranı 2007’den bu tarafa düzenli olarak yükselmektedir. En büyük ilçesi Kelkit ve en küçük ilçesi ise Köse’dir. Toplamda 6 ilçe olsa da, 14 belediye hizmet vermektedir. Bütün ilçeleri genelinde 76 mahalle ve 318 köy bulunmaktadır. 

Gümüşhane'de tarihi mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Gümüşhane otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Kelkit

Kelkit Kelkit

Gümüşhane’nin 48 bine yakın nüfusu ile en büyük ilçesi Kelkit'tir. İlçe halkının büyük bölümü Türkmenlerin Çepni boyundan oluşmaktadır. Güneyinde il merkezi, batısında Şiran, doğusunda Köse ve güneyinde ise Erzincan ili ile komşudur. Engebeli ve dağlık bir araziye sahip ilçe topraklarında birçok vadi bulunmaktadır. 

Kelkit Vadisi içerisinde bulunan ilçe merkezinde belediye faaliyetleri cumhuriyet öncesine dayanmaktadır. İlçenin adı hakkında birçok rivayet olsa da, en elle tutulanı Yunanca kaynaklarda şehre çan veren Kelkit Irmağı ile ilgili anlatılandır. 

İlçe halkı geçimini tarım ve hayvancılık yaparak sağlamaktadır. Bölgede yapılan araştırmalar sonucunda ilk yerleşimin M.Ö. 3000 yılına dayandığı ortaya çıkarılmıştır. Hititler, Urartular, Medler, Persler, Roma ve Bizans egemenliğinin ardından 1071 Malazgirt Zaferi’nin ardından bölge Türklerin hakimiyetine geçmiştir. Gezilip görülmesi gereken yerler arasında Satala Kalesi ve Sadak Köyü yer almaktadır. 

Gümüşhane'deki tatilinizde mutlaka gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için Gümüşhane'de gezilecek yerler yazısında listeledi.


Kürtün

Kürtün Kürtün

Kürtün, 1991 yılında alınan karar ile ilçe statüsü kazanmıştır. 11 mahalle ve 34 köyden oluşan ilçede nüfusun büyük oranı köylerde yaşamaktadır. 1990 yılına kadar Torul ilçesine bağlı bir belde olarak yer aldıktan sonra ilçe olmuştur. Halkın büyük bölümünü Türkmen boylarından olan Çepniler oluşturmaktadır. Şehir uzun süre Trabzon’a bağlı bir sancak olduktan sonra Gümüşhane’ye bağlanmıştır. 

Yayları ve doğal alanları ile meşhur olan ilçede yapılan barajın ardından hayata geçirilen balık çiftlikleri ilçe ekonomisine yardım sağlamaktadır. Turizm, hayvancılık ve tarım ilçe halkının temel gelir kaynaklarını oluşturmaktadır. Kazıkbeli Yaylası, Kadırga Yaylası, Kürtün Kalesi, Kürtün Barajı ve Örümcek Ormanları, gezilip görülmesi gereken turistik yerleridir. 

Gümüşhane'deki tatilde eğlenmek ve keyifli vakitler geçirmek için Gümüşhane gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Şiran

Şiran Şiran

Şiran il merkezine 90 kilometre uzaklıkta olan merkeze bağlı en büyük ikinci yerleşim alanıdır. Doğusunda Kelkit, batısında Giresun il sınırı, güneyinde Erzincan il sınırı ve kuzeyinde Torul ilçesi ile komşudur. İlçede süt, boya ve mermer fabrikaları bulunmaktadır. İlçe nüfusu geçimini sebzecilik ve meyvecilik faaliyetleri ile sağlamaktadır. Hayvancılık da bölgede gelişmiş bir faaliyettir.

Gümüşhane’ye bağlı ilçenin tarihinin çok eskiye dayandığı bilinmektedir. İlçe merkezinde ve köylerinde 20 binin üzerinde insan yaşamaktadır. Osmanlı hakimiyetine Otlukbeli Savaşı’nın ardından geçen ilçe, uzun süre boyunca birçok sancağa bağlı olarak varlığını sürdürmüştür. Şiran’de gezilmesi gereken turistik yerler ise Tomara Şelalesi, Çakırkaya Manastırı, Firdevs Hatun Türbesi, Şiran Kulesi ve Kelkit Çayı’dır. 

Gümüşhane'de gezilecek yerlere yakın lüks hizmetleri ile her türlü imkanları sağlayan oteller için Gümüşhane 4 yıldızlı aile otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Torul

Torul Torul

Torul, 13 binin üzerindeki nüfusu ile Gümüşhane’ye bağlı ilçelerden birisidir. İl merkezinin batısında yer alan ilçe, merkeze 23 kilometre uzaklıktadır. İlçe merkezinden Doğankent Çayı akmaktadır. İlçenin kuzeyinde bir baraj bulunmaktadır. Barajın üzerinde çok sayıda balık çiftliği faaliyettedir.

Torul ve çevresinden ilk defa M.Ö. 400’lü yıllarda bahsedilmiştir. Bölgenin en eski yerleşim alanlarından birisidir. Dril Kabilesi adı verilen savaşçı bir halkın burada yaşadığı rivayet edilmektedir. İlçenin ismi uzun süre Ardasa olsa da, daha sonra bu adı almıştır. İlk Türkmen göçleri 1040 Dandanakan Savaşı’nın ardından başlamıştır.

Trabzon yolu üzerinde olması nedeniyle yıl boyunca hareketli olan ilçelerden birisidir. İlçenin batısında Kürtün, doğusunda Gümüşhane merkezi, kuzeyinde Trabzon il sınırı ve güneyinde Şiran ilçesi bulunmaktadır. Satala Antik Kenti, Santa Harabeleri, Kov Kalesi ve Torul Kalesi Cam Seyir Terası, gezilmesi gereken yerler arasındadır. 

Gümüşhane'deki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Gümüşhane 3 yıldızlı aile otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Köse

Köse Köse

Köse ilçesi Gümüşhane’nin 10 binin altında nüfusu ve yüz ölçümü ile en küçük ilçesidir. Doğusunda Bayburt, güney batısında Kelkit ve kuzeybatısında ise Gümüşhane il merkezi bulunmaktadır. 1516 yılında kayıtlara Köse Köyü olarak geçen ilçe uzun yıllar Kelkit ilçesine bağlı olarak bulunduktan sonra 1987 yılında alınan karar ile ilçe olmuştur. 

Kurtuluş Savaşı sırasında Ermeniler ve Ruslar tarafından 2 yıl boyunca işgal edilmiştir. İlçede çok fazla ekonomik faaliyet olmadığı için bölge halkı hayatlarını kazanmak için göçebe bir hayat sürmüştür. Tarım ve hayvancılık tek geçim kaynağı olarak öne çıkmaktadır. 

Gezilip görülmesi gereken turistik yerleri arasında Özbeyli Cami, Bayrampaşa Kalesi, Tilki Tepe Tümülüsü, Yaylım Köyü Kilisesi ve Kırklar Mağarası yer almaktadır.