Gümüşhane'de Gezilecek Yerler

Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi dağları arasında kalan vadilerde kurulu olan küçük illerden birisidir. M.Ö. 3500’lü yıllara dayanan geçmişi ve doğal güzellikleri ile mutlaka ziyaret edilmesi gerekmektedir.

180 bine yakın nüfusa sahip olan şehirde görülmesi gereken çok sayıda ziyaret noktası bulunmaktadır. Sunulan gezi rehberi sayesinde Gümüşhane gezi planınızı çok daha kolay oluşturabilirsiniz.

Osmanlı, Bizans, Hitit ve diğer medeniyetlerden günümüze kadar gelen harabeler, kaleler, kiliseler ve camiler bulunmaktadır. Ayrıca dağların arasında çok sayıda yayla ve tabiat parkı da yer almaktadır. Bütün bu güzellikleri ile Gümüşhane, gezilecek yerler planınızı zengin seçenekler ile süslemektedir.

Gümüşhane'deki günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Gümüşhane otelleri listemize uğramayı unutmayın.


Santa Harabeleri

Santa Harabeleri Santa Harabeleri

Gümüşhane’ye bağlı Dumanlı Köyü sınırları içerisinde bulunan Santa Harabeleri, 9 farklı mahalleden oluşmaktadır. Kente 1600’lü yıllarda bölgede yaşayan Rumların ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. İl merkezine 75 kilometre uzaklıkta olan harabeler, şehrin mutlaka görülmesi gereken tarihi eserleri arasında bulunmaktadır. Bu noktaya özel araç veya turlara katılarak ulaşmak mümkündür. 

Toplamda 300 adet yapının bulunduğu harabelerde günümüzde bu yapılardan çoğunun tahrip edildiği veya yıkıldığı görülmektedir. Çakallı, Binatlı, Zurnacili, Pişvotlu, İşhanlı ve Çinganlı buradaki mahallelerin adıdır. 

Santa Harabeleri’ne giriş ücretsizdir.


Tomara Şelalesi

Tomara Şelalesi Tomara Şelalesi

Gümüşhane’nin güneyinde Şiran ilçesinde bulunan Tomara Şelalesi, fantastik bir güzelliğe sahiptir. Gümüşhane şehir merkezine 105 kilometre uzaklıkta bulunan şelaleye gelen ziyaretçilerin rahatça izleyebilmeleri için bir seyir terası bulunmaktadır. Tomra Çayı üzerinde bulunan şelale bilindik şelalelerden farklı bir özelliğe sahiptir. Şelaleyi görmek için özel aracınız ile 1,5 saatlik bir yolculuk yapmanız gerekiyor.

Yukarıdan aşağıya hızlı şekilde düşmeyen şelale, kayaların arasında akarak yüzeye ulaşmaktadır. Şelaleyi de içine dahil eden Tomara Şelalesi Tabiat Parkı, bölgeye gelenlerin piknik yapabilecekleri ve şelale etrafında gezebilecekleri alanlara sahiptir. Şelalenin girişinde taze balık satılan bir de tesis bulunmaktadır. 

Tomara Şelalesi’ne giriş ücretsizdir. Fakat özel aracı ile girmek isteyenlerin 10 TL ödemesi gerekmektedir.


Karaca Mağarası

Karaca Mağarası Karaca Mağarası

Karaca Mağarası, içerisinde bulunan dikitleri ve sarkıtları ile burayı ziyaret edenlerin hayran olmasına imkan tanımaktadır. Torul ilçe sınırlarında bulunan mağaranın ne zaman oluştuğu hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte, içerisindeki çiçeklerin ve travertenlerin mutlaka görülmesi gerekmektedir. 

Deniz seviyesinden 1550 metre yükseklikteki mağara, ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktadır. İsterseniz arabanız ile isterseniz de tur otobüslerini kullanarak mağaraya ulaşabilirsiniz. Mağara içerisinde yapılan yürüyüş yolu ile bu doğal güzelliği daha rahat bir şekilde görmeniz sağlanmaktadır. Mağaranın içerisinde göllerde bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan yerler arasındadır.

Karaca Mağarası’nın yetişkinler için giriş ücreti 10 TL, öğrenciler için giriş ücreti ise 5 TL’dir.


Kadırga Yaylası

Kadırga Yaylası Kadırga Yaylası

Kadırga Yaylası, Kürtün ilçe sınırları içerisinde bulunan çok sayıda yayla arasında en çok ilgi görenlerin başında gelmektedir. Gümüşhane şehir merkezine 90 kilometre uzaklıkta yer alan yaylaya 2 saatlik bir yolculuk ile ulaşılmaktadır. Yolun son kısmı topraktır. 

Temmuz aynının üçüncü Cuma günü burada şenlikler başlar ve yaz mevsimi bitene kadar her Cuma tekrarlanır. Aynı zamanda yayla içerisinde elektrik, konaklama, bakkal, manav, lokanta ve otel bulunmaktadır. Yaylanın en büyük özelliği, içinde bulunan üstü acık camisidir. İki adet minarenin bulunduğu ve üstü açık olan camide insanlar ibadet etmektedir. 


Örümcek Ormanları

Örümcek Ormanları Örümcek Ormanları

Kürtün ilçesinde bulunan ormanlar, bakanlık kararıyla Tabiat Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir. Gümüşhane şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta olan ormanlara 1 ile 1,5 saat arasında süren yolculuk ile ulaşılmaktadır. Buraya kendi aracınız ile uğraşmak zorundasınız. 

Ormanların içerisinde geniş köknar ağaçları ile ladin ağaçları bulunmaktadır. Bu ağaçlardan birçoğu anıt olarak işaretlenmiştir. Bir numaralı tabiat anıtı olan köknar ağacının 400 yaşından fazla olduğu hesaplanmıştır. Ormanlık alan içerisinde yürüyüş yolları, şelaleler ve akarsu noktaları mevcuttur. 


Kov Kalesi (Keçi Kalesi)

Kov Kalesi Kov Kalesi

Kov Kalesi, Doğu Karadeniz’de ayakta kalan en özel kaleler arasındadır. Gümüşhane iline bağlı Esenyurt Köyü içerisindedir. Köyün bir diğer adı olan Kov, kale için kullanılmaktadır. Köye giden toplu taşıma araçları veya özel araç ile buraya varmak mümkündür. Gümüşhane şehir merkezine 21 kilometre uzaklıkta olan kaleye araç ile yarım saat içerisinde ulaşılabilmektedir. 

Kaleye çıkabilmek için zorlu bir patikayı takip etmek gerekmektedir. Tek bir kayanın üzerinde kurulu olmasından dolayı uzaktan bakıldığında ihtişamlı bir görünüme sahiptir. Kaleden bakıldığında ise panoramik manzarası gözler önüne serilmektedir.

1631 yılında 3. Aleksios tarafından yaptırılan kale, 2008 yılında restorasyon çalışması geçirilecek bozulmuş noktaları tamir edilmiştir. Ayrıca kale, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.


Satala Antik Kenti (Sadak Antik Kenti)

Satala Antik Kenti Satala Antik Kenti

Gümüşhane’nin tarihini yakından görmenize imkan veren antik kentlerden birisidir. Kelkit, sınırlarındaki Sadak Köyü üzerinde yer almaktadır. Antik kent, Gümüşhane il merkezine 99 kilometre ve ilçe merkezine ise 28 kilometre uzaklıktadır. Erzincan yoluna giderken sola dönüş yaparak buraya kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir. 

Ordugah amacıyla kullanılan kent, Asur, Makedonya, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu'nun himayesi algünümüze kadar sağlam bir şekilde gelmemiş olsa da, ayakta kalan su sarnıcı ve kaleye ait surlar bulunmaktadır. Ayakta kalan bu noktalar alınan karar ile koruma altına alınmıştır. Arkeolojik kazı çalışmalarının devam ettirildiği Satala Sadak Antik Kenti, bölge halkı tarafından Sadak Antik Kenti olarak da bilinmektedir. 


İmera Manastırı

İmera Manastırı İmera Manastırı

İmera Manastırı, bölgede ayakta kalmayı başaran en eski kiliselerden birisidir. Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sit alanı olarak korunan manastır, tüm ihtişamıyla görülmesi gereken tarihi eserlerden birisidir. Gümüşhane’nin kuzeyinde bulunan manastır, Gümüşhane şehir merkezine 37 kilometre uzaklıktadır ve araç ile 1 saatlik yolculuk ile ulaşılabilmektedir.

Yağlıdere Köyü sınırlarında bulunan manastırın 1350’li yıllarda yapıldığı kapısındaki kitabede yazmaktadır. Dikdörtgen planlı bir mimariye sahip olan yapı, neredeyse tüm detayları ile günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Döneminin en önemli dini merkezlerinden birisi olduğu bilinmektedir. 

Gümüşhane'de muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Gümüşhane gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Artabel Gölleri Tabiat Parkı

Artabel Gölleri Tabiat Parkı Artabel Gölleri Tabiat Parkı

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde bulunan tabiat parkı, bölgedeki en güzel alanlardan birisidir. Çok sayıda gölün bulunduğu bölgede bazıları krater gölüyken bazıları da buzul gölü özelliğine sahiptir.

1998 yılında alınan karar ile tabiat parkı ilan edilen bölgeyi yıl boyunca çok sayıda turist ziyaret etmektedir. Bölgede bulunan çok sayıda bitkinin yanında birçok hayvan türü de burada yaşamaktadır. Gümüşhane il merkezine 68 kilometre uzaklıktaki parka araç ile 2 saatte ulaşılmaktadır. 

Artabel Gölleri Tabiat Parkı’na giriş yetişkinler için 2,5 TL, öğrenciler için 1 TL, özel araç ile giriş için 7 TL’dir.


Krom Vadisi

Krom Vadisi Krom Vadisi

Gümüşhane tarihinde her zaman önemli bir merkez olma özelliğini koruyan Krom Vadisi, hem doğası hem de tarihi ile bölgede görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan vadi, nüfus değişimine kadar Hristiyanların kalabalık şekilde yaşadığı bir bölgedir. Bölgeye özel araç ile kısa sürede ulaşıp, doğal güzelliklerini ve tarihi noktalarını yakından görmek mümkündür. 

Tarihi İpek Yolu üzerinde olması ve verimli madenlere sahip olması da on binlerce insanın burada yaşamasını sağlamıştır. Sahip olduğu bölgede çok sayıda kilise ve şapel bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınan bölgeler arasındadır. Resmi kurumlar tarafından tescillenen kemer köprü, 15 adet şapel ve kilise burada bulunmaktadır. Hem tarihi hem de doğayı bir arada görmek isteyenlerin mutlaka gezmesi gereken yerler arasındadır. 


Gümüşhane Konakları

Gümüşhane Konakları Gümüşhane Konakları

Gümüşhane kent merkezinde bulunan çok sayıda tarihi konak bulunmaktadır. Gezilecek yerler arasına dahil edilen bu konakların tarihi hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte, bazılarının 300 yıl kadar eskiye dayandığı söylenmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda bu evlerden 44 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenmiştir.

Bölgenin en güzel sivil mimari örnekleri arasında öne çıkan bu yapılar, genelde aynı mimariye sahiptir. İç sofa alanı, bahçesi, çatıların uyumu ve kullanılan malzemeler ile aynı özelliklere sahip olan evleri görmek için Gümüşhane içerisinde bir gezintiye çıkmak yeterli olacaktır. Konakların iç cephesinde ahşap süslemeler, dış cephesinde bitkisel ve geometrik şekiller bulunmaktadır. 


Vank Kilisesi

Vank Kilisesi Vank Kilisesi

Vank Kilisesi, bölgede ayakta kalmayı başarmış ender kiliselerden birisidir. Gümüşhane il merkezine bağlı Vank Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehirden araç ile yarım saat içerisinde ulaşılmaktadır.

Kilise hakkında çok fazla bilgi olmamasının yanında, Bizans Dönemi’nde yapıldığı tahmin edilmektedir. Hasar gören noktaları olsa da, çatısında ve duvarları ayakta durmaktadır. İç duvarlarında ilgisizlik nedeniyle büyük oranda yıpranma yaşanmıştır. 


Linmi Gölü

Limni Gölü Limni Gölü

Gümüşhane ilinin kuzeyinde Zigana Dağı’na yakın bir noktada bulunan Limni Gölü, bölgede doğası ile dikkat çeken noktalar arasında yer almaktadır. Gümüşhane İl merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan göle Torul ilçesinden geçerek 1 saat içerisinde ulaşılmaktadır. 

1999 yılında yapılan çalışmalar ile göl, mesire yeri olarak bölge halkına hizmet vermeye başlamıştır. Gölün etrafında sarıçam ve ladin ağaçları bulunmaktadır. Saronay adındaki yayla içerisinde bulunan göl, faunası ve tabiatı ile görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Doğası ile Gümüşhane gezilecek yerler arasına eklenmesi gerekmektedir.

Limni Gölü’ne yetişkin girişi 3,5 TL, öğrenci girişi ise 1,5 TL’dir.


Gümüşhane Köprüsü

Gümüşhane Köprüsü Gümüşhane Köprüsü

Gümüşhane Köprüsü, bölgede bulunan çok sayıda köprüden birisidir. Harşit Çayı üzerinde bulunan köprü, çayın iki tarafında bulunan caddeleri birbirine bağlamaktadır. İki kemerli olup, günümüzdeki halini alabilmesi için restorasyon çalışmasından geçirilmiştir. 

Köprünün üzerinde bir kitabe bulunmaktadır. Buradaki bilgiye göre köprünün 1575 yılında Ferruh Zat Oğlu Habibi tarafından yaptırıldığı görülmektedir. Köprü, şehir merkezine çok yakın olduğu için kolayca ziyaret edilebilmektedir. 


Sarıçiçek Köy Odaları

Sarıçiçek Köy Odaları Sarıçiçek Köy Odaları

Merkezin doğusunda, Bayburt sınırında yer alan Sarıçiçek Köyü’nde bulunan iki tarihi ev, mutlaka gezilecek yerler listesine eklenmelidir. Gümüşhane il merkezinden 45 kilometre uzaklıktaki köye araç ile 1 saatte ulaşılabilmektedir. Köye ulaşmak için kendi aracınızı kullanmanız gerekmektedir. 

Evlerin temeli kare planlıdır ve kesme taş kullanılarak yapılmıştır. En ilgi çekici noktaları içlerindeki odalardır. Ahşap ustaları tarafından özel olarak yapılan bu odaların içerisinde birçok motif ve renk kullanılmıştır. Duvarda ve tavanda da bu işlemeler net bir şekilde görülmektedir. 


Süleymaniye Ulu Cami

Süleymaniye Ulu Camii Süleymaniye Ulu Camii

Sultan Süleyman tarafından şehrin ilk yerleşim yerine yaptırılan cami, günümüze gelene kadar birçok restorasyon çalışması geçirmiştir. Günümüzde Gümüşhane ilinin güneyinde yer alan Süleymaniye Mahallesi’nde bulunan camiyi yerinde görme şansınız bulunmaktadır. 

6 ahşap direkten oluşan nefleri olmak üzere iç yapısı, silindir minaresi ve hemen yanında bulunan medresesi ile Osmanlı mimari sanatının en güzel örneklerinden birisi olarak ayakta durmaktadır. Şehir merkezinden 10 dakikalık bir araç yolculuğu yaparak caminin bulunduğu noktaya rahatça ulaşılabilmektedir. İnanç turizmi amacıyla gezilecek yerler planına dahil edilmelidir.

İbadete açık olan Süleymaniye Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir.

Gümüşhane'de iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Gümüşhane toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Aydınlar Kilisesi

Aydınlar Kilisesi Aydınlar Kilisesi

Gümüşhane ilinin kuzeyinde, Torul ilçe sınırları içinde bulunan Aydınlar Kilisesi, bölgede ayakta kalmayı başaran nadir kiliselerden birisidir. Gümüşhane İl merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulunan kiliseye araç ile 45 dakikalık bir yolculuk sonrasında ulaşılmaktadır. 

Kilise dönemindeki mimari detaylar uygulanarak ve moloz taş kullanılarak inşa edilmiştir. Pencereleri ve kubbeleri ile dikkat çeken yapının içerisinde o dönemden kalan resimler ve freskler görülmeye değer noktalar arasında buşunmaktadır. Gümüşhane gezilecek yerler listesinde keşfe çıkılması gereken güzergahlardandır.


Zigana Dağı Turizm Merkezi

Zigana Dağı Turizm Merkezi Zigana Dağı Turizm Merkezi

Gümüşhane ile Trabzon’u birbirine bağlayan Zigana Dağı üzerinde kurulan Zigana Kayak Merkezi, özellikle kış aylarında ziyaret edilmektedir. 2000 ile 2500 metre ortalama yüksekliğe sahip olan bölgede çok sayıda kayak pisti bulunmaktadır. 

Yaz aylarında bölge yayla olarak kullanılırken, kış aylarında kayak yapmak isteyenlerin tercih ettiği noktalardan birisidir. Kasım ile Nisan ayları arasında sürekli olarak dağda kar bulunduğu için birçok sporcu da burayı antrenman yapmak için tercih etmektedir. İl merkezine 52 kilometre uzaklıkta olan kayak merkezi bölgesine araç ile 1 saatin üzerinde bir yolculuk ile ulaşılmaktadır. 

Teleferik sisteminin de bulunduğu merkezde konaklamak için birçok otel hizmet vermektedir. Zigana Dağı Turizm Merkezi’nde kayak malzemeleri kiralama fiyatları 20 TL ile 50 TL arasında değişmektedir. Kar motoru turu için yapılacak tura göre 150 TL ve 300 TL arası değişen fiyata sahiptir.


Torul Kalesi

Torul Kalesi Seyir Terası Torul Kalesi Seyir Terası

Gümüşhane iline bağlı Torul ilçesinde, Zigana Tüneli ve Karaca Mağarası yolu üzerinde bulunan Torul Kalesi, haberleşme amacıyla kullanılan bir ateş kulesi amacıyla inşa edilmiştir. Yüksekliği 200 metre olan kalenin kapısı doğu tarafındadır. Moloz taş ve düzgün yonu taş ile doğal kaya renginde duvarları örülmüştür. İç ve dış olmak üzere iki farklı bölüme sahiptir.

Kalenin üzerinde Harşit Çayı, bölgedeki dağlar ve şehir manzarası seyri yapabileceğiniz bir seyir terası bulunmaktadır. 50 kişinin kullanımına uygun inşa edilen bu teras, 90 metrekare genişliğe sahiptir. Torul Kalesi'ne giriş ücreti 5 TL'dir.


Tohumoğlu Köprüsü

Tohumoğlu Köprüsü Tohumoğlu Köprüsü

Selçuklu Dönemi eserlerinden olan Tohumoğlu Köprüsü, Gümüşhane - Erzurum Tohumoğlu mevkii üzerinde bir konuma sahiptir. Ferruh Zad Oğlu Halebi tarafından 1575 yılında yaptırılmış bir köprüdür.

Yapımında yığma taş ile moloz taş kullanılmıştır. Hafif sivri kemere sahip iki gözlü olan köprünün gözlerindeki küçük nişler çiniler ile süslenmiştir.


Boyunyurt Yaylası

Boyunyurt Yaylası Boyunyurt Yaylası

Gümüşhane iline bağlı Kürtün ilçesinde bulunan Boyunyurt Yaylası, doğası ile Gümüşhane gezilecek yerler listesine dahil edilmiştir. Karadeniz Bölgesi'nin yemyeşil ve tertemiz atmosferini ziyaretçilerine sunarak huzur dolu bir tatil yaşatmaktadır.

Gezilecek ve görülecek doğal güzellikler arasındaki Boyunyurt Yaylası, en çok yaz ve bahar aylarında ziyaret edilmektedir. Yayla üzerinde yaz aylarında çeşitli etkinler düzenlenerek eğlenmenize de olanak tanımaktadır.


Kürtün Barajı

Kürtün Barajı Kürtün Barajı

Kürtün ilçesinde bulunan Kürtün Barajı, Harşit Çayı üzerinde 1999 ile 2002 yılları arasında inşa edilmiştir. İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıktadır. Baraj Gölü'nde ayrıca alabalık üretimi de yapılmaktadır.

Kürtün Barajı, piknik yapmak ve manzaraya karşı vakit geçirmek isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Özellikle yaz ve bahar ayları, en çok ziyaretçi ağırladığı mevsimlerdir.

Gümüşhane'de iş toplantıları ve kongrelerini yapabileceğiniz bir çok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller Gümüşhane kongre otelleri sayfamızda bulunmaktadır.


Gümüşhane Günübirlik Gezilecek Yerler

Her bir yanı tarihi ve doğal güzellikler ile çevrili olan Gümüşhane, turizm açısından zengin seçenekleri ile karşımıza çıkmaktadır. Gezilecek yerler, Gümüşhane ile sınırlı kalamamaktadır. Gümüşhane’nin çevre illeri, ağırlıklı olarak doğal güzellikleri ile bilinmekte ve keyifli zaman geçirebileceğiniz seçenekler sunmaktadır.


Hamsiköy

Hamsiköy Hamsiköy

Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı bir köy olan Hamsiköy, Gümüşhane il merkezine 56 kilometre uzaklıktadır. 1300 rakım yüksekliğe sahip Hamsiköy, yemyeşil doğası ve bol oksijenli atmosferi ile gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.


Altındere Vadisi Milli Parkı

Altındere Vadisi Milli Parkı Altındere Vadisi Milli Parkı

Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan Altındere Vadisi Milli Parkı, Gümüşhane il merkezine 80 kilometre uzaklıktadır. Milli park içerisinde gezilecek yemyeşil ormanların yanı sıra manastır da yer almaktadır. Vadinin batı yamacında yer alan manastırın yüksekliği 1300 metredir.


Erikbeli Yaylası

Erikbeli Yaylası Erikbeli Yaylası

Trabzon ilinin Tonya ilçesinde yer alan Erikbeli Yaylası, Gümüşhane’nin merkezine yaklaşık 70 kilometre uzaklıktadır. Doğal et, süt ve yumurta bulunabilen, alt yapı ve dükkan v.b. tarzı hizmetlerden uzakta doğanın kucağında zaman geçirmek isteyenlerin uğrak yeridir.