Gümüşhane Tarihi Yerleri

Gümüşhane, Doğu Karadeniz’in doğası ve tarihi ile en dikkat çeken illerinden birisidir. İlçeler dahil olmak üzere 180 bine yakın nüfusa sahiptir. Doğusunda Bayburt, kuzeyinde Trabzon, batısında Giresun ve güneyinde ise Erzincan ili ile komşudur.

Gümüşhane’nin tarihi M.Ö. 3500’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Hitit, Pontus, Roma, Bizans ve Trabzon İmparatorlukları bir süre bölgeye hakim olmuştur. 16. yüzyılda Osmanlı hakimiyetine giren bölge, 1. Dünya Savaşı’nda Rusların işgaline uğramıştır. Tarihi ve turistik yerlerin çok sayıda olduğu şehirde bu noktalar merkeze yakın olmasından dolayı rahatlıkla gezilebilmektedir. 

Gümüşhane'deki günübirlik aktivitelerinizde rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Gümüşhane'deki oteller sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Santa Harabeleri

Santa Harabeleri Santa Harabeleri

Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı Köyü sınırlarında bulunan Santa Harabeleri bölgede en dikkat çekici noktalardan birisidir. Merkezin kuzeydoğusunda bulunmaktadır. 65 kilometre uzaklıkta olup, buraya araçla 1,5 saat süren bir yolculuk sonrasında ulaşılmaktadır. 

Santa Harabeleri olarak bilinen bölgenin Rumlar tarafından 17. yüzyılda kurulduğu tahmin edilmektedir. Bu bölgede 9 adet mahalle ve bu mahallelerde 300’den fazla yapı bulunmaktadır. Çinganlı, Çakallı, Pişvotlu, Zurnacili, Terzili ve Binatlı mahallerinde en az bir kilise veya yapı bulunmaktadır. Yüksek bir noktada bulunmasından dolayı yayla özelliğine de sahiptir. 

Santa Harabeleri’ne giriş ücretsizdir. 


Kov Kalesi (Keçi Kalesi)

Kov Kalesi Kov Kalesi

Gümüşhane’ye bağlı olan Esenyurt, eski adıyla Kov Köyü sınırlarında bulunan tarihi bir kaledir. Arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınan kale, sarp kayaların üzerine inşa edilmiştir. Bölgede ayakta duran ve en dikkat çeken kalelerden birisidir. Gümüşhane’den Erzincan’a seyahat ederken yol üzerinde uğranılabilecek bir noktada yer almaktadır. 

Kov Kalesi, bölge halkı tarafından Keçi Kalesi olarak da bilinmektedir. 3. Aleksios tarafından 1361 yılında yaptırıldığı tahmin edilmektedir. 2008 yılında bugünkü haline getirilmek için restorasyon çalışması yapılmıştır. 1760 metre yüksekliğe sahip olan tarihi kale, iç ve dış olmak üzere iki farklı alana sahiptir. Kaleye çıkmak için 45 derece yani dik bir merdiven kullanılmaktadır. 

Gümüşhane'de manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Gümüşhane'de gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Satala Antik Kenti (Sadak Antik Kenti)

Satala Antik Kenti Satala Antik Kenti

Gümüşhane’nin güneyinde Kelkit ilçesine 17 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi antik kent, bölgenin en çok turist çeken noktalarından birisidir. Roma İmparatorluğu döneminden kalma olan kentin o dönemde askeri bir merkez olarak kullanıldığı bilinmektedir. 

Kent, Satala veya Sadak Antik Kenti olarak bilinmektedir. Roma komutanlarından olan Legio Apollinares tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Kentin kurulma amacı bölgedeki kritik noktalara tam hakimiyet kurmaktır. Büyük bölümü tahribata uğramış olsa da, arkeolojik kazı çalışmaları devam etmektedir. Güney tarafından o dönemden kalan su kemerleri de bulunmaktadır. 


Canca Kalesi

Canca Kalesi Canca Kalesi

Gümüşhane il merkezinin batı tarafında, sarp bir tepenin en üst noktasında bölgeye hakim olması için kurulmuş bir kaledir. Canca Kalesi, günümüzde büyük oranda tahrip edilmiş olsa da kalıntılarını görmek mümkündür. Kaleye batı tarafından yürüyerek ulaşılmaktadır.

Kalenin kalıntıları arasında su sarnıcı ve şapel bulunmaktadır. Gözetleme kulesi ayakta kalan en dikkat çekici noktadır. Kaleyi ziyaret edenler harabelerin arasında harika bir manzara izleme şansına sahiptir. Roma Dönemi’nde inşa edilen kaleden geriye çok bir şey kalmamış olsa da, duvarların bazılarında Azizlere ait resimler bulunmaktadır. 


İmera Manastırı

İmera Manastırı İmera Manastırı

İmera Manastırı, Gümüşhane il merkezinin kuzey doğusunda yer almaktadır. Merkeze 37 kilometre uzaklıkta olup, araç ile bir saatlik bir yolculuğun ardından buraya ulaşılmaktadır. Manastır tüm ihtişamı ile ayakta dursa da, özellikle iç duvarlarında büyük tahribatlar görülmektedir. Yapının 1350’li yıllarda yapıldığı girişte yazmaktadır.

700 yıla yakın geçmişi olmasına rağmen hala ayakta durması ile dikkat çekmektedir. Kullanıldığı dönemde bölgenin dini bir merkez haline gelmesini sağlamıştır. Hıristiyanlar tarafından uzun yıllar kullanılsa da bölgedeki halkın değişmesi ile kendi haline bırakılmıştır. Gümüşhane’yi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla uğradıkları bir noktadır. 

Gümüşhane'de manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Gümüşhane gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Gümüşhane Evleri

Gümüşhane Evleri Gümüşhane Evleri

Gümüşhane il merkezinde tarihi 300 yıl öncesine kadar dayanan konaklar bulunmaktadır. 2863 sayılı kanuna göre bu konaklardan 44 tanesi tescillenmiştir. Tamamen bölgeye özgü bir mimariyle inşa edilen bu konaklar, şehri ziyarete gelenler tarafından büyük bir ilgi görmektedir. 

Evlerin ortak özelliği, geniş bir bahçeye sahip olması, iki veya üç kattan oluşması, balkonlu olması, ahşap ve kerpiç malzeme kullanılarak inşa edilmesidir. Evlerin hepsinde iç sofa bölümü bulunmakta ve üzerlerinde süslemeler yer almaktadır. Abdi Bey Konağı ve Abdül Aziz Evi bu konaklardan birkaç tanesidir. 


Krom Vadisi

Krom Vadisi Krom Vadisi

Krom veya Kromni Vadisi bölgenin hem tarihi hem de doğal güzelliği açısından en dikkat çekici noktalarından birisidir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan vadi, tarih boyunca her zaman merkez olarak kullanılmıştır. 1920’li yıllarda yapılan nüfus mübadelesine kadar Hıristiyan topluluğun merkezi burası olmuştur.

Bölgede o dönemden kalma çok sayıda çeşme, kilise ve harabeler bulunmaktadır. Uzun yıllar boyunca burada yaşayan Hıristiyan halka kimsenin karışmaması ve burada maden ocaklarının bulunması bölgeyi dini ve ticari bir merkez haline getirmiştir. Vadi içerisinde bulunan İmera Köyü buranın merkezi konumundadır. Ayakta kalan bazı kiliseler Çayıroğlu, Muaharakaya, Alikinos, Ortayayla ve Soruhan Kilisesi’dir. Bölgede yapılan çalışmalar sonucunda burada 34 kilise, 33 şapel ve 2 manastırın izlerine ulaşılmıştır. İmera Manastırı da burada yer almaktadır. 


Tohumoğlu Köprüsü

Toğumoğlu Köprüsü Toğumoğlu Köprüsü

Gümüşhane-Bayburt yolu güzergahında bulunan Osmanlı Dönemi’nden kalma iki kemerli bir köprüdür. İpek Yolu üzerindeki köprülerden bir tanesidir. Yol kenarında olmasından dolayı ziyareti çok kolaydır. Gümüşhane’nin içinden akan Doğankent Çayı üzerine inşa edilmiştir. 

Restorasyon çalışması ile eski haline getirilen köprü, günümüzde de araç ve yaya trafiğine açıktır. Moloz taş işçiliğinin en tipik örneklerinden birisidir. Gümüşhane il sınırları içerisinde bulunan 40’dan fazla köprüden bir tanesidir. 

Tatilde bebekleriniz ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Gümüşhane bebek dostu oteller sayfasında yer almaktadır.


Vank Kilisesi (Aziz Rahibeler Kilisesi)

Vank Kilisesi Vank Kilisesi

Gümüşhane il merkezine bağlı olan Vank isimli köyde bulunan bir kilisedir. Bizans Dönemi’ne ait kiliselerden birisi olması nedeniyle bu dönemin mimarisini andırmaktadır. 

Günümüzde boş vaziyette bulunan kilisenin duvarları ile çatısı ayakta dursa da, içinde büyük bir harabe bulunmaktadır. Bunun nedeni, bölgenin ilgisiz kalmasıdır. Uzun süredir ibadet edecek bir halkın bulunmaması, yapının bu hale gelmesine neden olan önemli bir etkendir. 


Sarıçiçek Köy Odaları

Sarıçiçek Köy Odaları Sarıçiçek Köy Odaları

Gümüşhane il merkezinin doğusunda Bayburt sınırında yer alan Sarıçiçek Köyü, tarihi evleri ile dikkat çekmektedir. Burada ilgi çeken iki adet ev bulunmaktadır. Evlerin ikisi de aynı mimari özelliklere sahiptir. 

Evlerin tabanı kesme taştan, kare bir mimariye sahip olacak şekilde inşa edilmiştir. Evlerin içinde ki odalarda bulunan bitki ve geometrik şekilli süslemeler dikkat çekmektedir. Süslemelerin yanı sıra farklı renklerin odaların içinde kullanılması evlere farklı bir hava kazandırmıştır. 


Çağırgan Türbesi (Çağırgan Baba Türbesi)

Çağırgan Türbesi Çağırgan Türbesi

Gümüşhane’nin doğu çıkışındaki yol üzerinde bulunan Çağırgan Türbesi, bölgede Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Türbe, Osmanlı hükümdarı 3. Murat’ın yapmış olduğu İran seferi dönüşü sonrasında gördüğü bir rüya üzerine yapılmıştır.

16. yüzyıl ortalarında yapılan türbe, klasik bir Osmanlı mimarisine sahiptir. Tüm özellikleri ile bunu göstermektedir. Yol kenarında olmasından dolayı ulaşım kolay olmaktadır. Hemen yanında bir de mezarlık bulunmaktadır. Her yıl buradaki zatı anmak için yerli birçok turist türbeyi ziyaret etmektedir. 


Süleymaniye Ulu Cami

Süleymaniye Ulu Camii Süleymaniye Ulu Camii

Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan günümüzde Süleymaniye Mahallesi olarak bilinen noktada bulunan cami, bölgenin en dikkat çekici dini merkezlerinden birisidir. Sultan Süleyman Han tarafından yaptırıldığı bilinen cami, şehir merkezinin güneyinde olup, araçla 10 dakikada ulaşılabilmektedir. 

Dikdörtgen bir mimariye sahip olan yapı, üç adet neften oluşmaktadır. Caminin yanında bir adet medrese bulunmaktadır. Balkonu bölümünü ise altı adet direk taşımaktadır. Silindirik gövdesi hemen dikkat çekmektedir. Caminin günümüzdeki halini alması için birkaç kez restore edildiği bilinmektedir. 

İbadete açık olan Süleymaniye Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir. 


Aydınlar Kilisesi

Aydınlar Kilisesi Aydınlar Kilisesi

Aydınlar Kilisesi, Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Aydınlar Mahallesi’nde bulunan tarihi bir yapıdır. İl merkezine 27 kilometre uzaklıktadır. Kuzeyde kalan kilise, günümüze kadar gelmeyi başaran kiliselerden birisidir. Tamamı moloz ve kesme taş kullanılarak yapılan kilise, tüm hatları ile ayakta durmaktadır. 

Kilisenin hem dış cephesi hem de iç cephesi ilgi çekici detaylara sahiptir. İnşa edilirken kullanılan gergiler hala burada yer almaktadır. Kilisenin tavanında ve bazı duvarlarında inşa edildiği dönemden kalma resimler ve freskler bulunmaktadır. 

Gümüşhane'de iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Gümüşhane toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Akçakale

Akçakale Akçakale

Gümüşhane’nin 12 kilometre uzağında bulunan tarihi kaleden günümüze çok fazla bir şey kalmamış olsa da, bölgede ziyaret edilecek noktalardan birisidir. 

1530 metre yükseklikte bir kayanın üzerinde yuvarlak bir mimariyle inşa edilen kale içerisinde gözetleme kulesi ve su sarnıcı bulunmaktadır. Kalenin yapım amacı bölgeden geçenleri kontrol etmek ve güvenliklerini sağlamaktır.