Gümüşhane, doğal güzellikleri ile dikkat çeken şehirlerimizden birisidir. Dağlarla çevrili Gümüşhane’de tarımsal faaliyetler M.Ö. 3000 yılına kadar dayanmaktadır. Kuzey tarafından Soğanlı ve Zigana Dağları, güney tarafında ise Kop, Otlukbeli, Çoruh ve Kelkit Dağları bulunmaktadır.
Bu dağların arasında kalan bölgeler tarım yapmak için elverişli topraklarla doludur. Ormanlar ile kaplı olan dağlarda ladin, köknar, sarıçam, meşe ve kayın ağaçları bulunmaktadır. Gümüşhane’de görülebilecek doğal güzellikler arasında mağaralar, şelale, kayak merkezi, göl, baraj ve yaylalar yer almaktadır.
Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Gümüşhane otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
Limni Gölü
Limni Gölü
Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında bulunan doğal bir güzelliktir. 2025 metre yükseklikte bulunan Limni Gölü, Torul’a 20 kilometre, Gümüşhane’ye 44 kilometre ve Zigana Köyü’ne ise 5 kilometre uzaklıktadır. Gizli bir cennet olan göl alanına gitmek için kendi aracınızı tercih etmeniz gerekmektedir.
2011 yılında Bakanlık tarafından alınan karar ile Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. 720 dekar alanda bulunan gölün etrafında konaklayabileceğiniz evler, gezebileceğiniz yürüyüş yolları mevcuttur. Giriş ücretlidir. Çocuklar için 1 TL ve yetişkinler için 2,5 TL ödeyerek girilebilen parka araç ile giriş için 7,5 TL ödemeniz gerekmektedir. Fotoğrafçılık, botanik gezisi, kamp ve gastronomi tutkunlarının keyifli zaman geçirmelerine imkan tanımaktadır.
Limni Gölü’ne yetişkin girişi 3,5 TL, öğrenci girişi ise 1,5 TL’dir.
Tomara Şelalesi
Tomara Şelalesi
Gümüşhane’nin 100 kilometre güneybatısında bulunan Tomara Şelalesi, bölgede görülmesi gereken doğal güzellikler arasında yer almaktadır. Araç ile il merkezinden 2 saate yakın bir yolculuk sonrası ulaşılabilmektedir. Şiran ilçesi sınırlarında olan şelale, ismini bulunduğu bölgede yetişen kaldirik bir bitki olan Tomara’dan almıştır.
Seydibaya Köyü sınırlarında yer alan şelalenin genişliği 35 metre olup, yaklaşık 15 metre yükseklikten akmaktadır. Şelaleyi ziyaret edenlerin bu güzelliği rahatça izleyebilmesi için bulunduğu noktaya seyir terası yapılmıştır. Etrafında rahatça oturabileceğiniz ve suyun dinlendirici sesini duyabileceğiniz ören yerleri mevcuttur. Şelale noktasında kendi aracınız ile gidebilir veya ilçeden araç kiralayarak kolayca ulaşabilirsiniz.
Tomara Şelalesi’ne giriş ücretsizdir. Fakat özel aracı ile girmek isteyenlerin 10 TL ödemesi gerekmektedir.
Gümüşhane'de birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için Gümüşhane'de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Karaca Mağarası
Karaca Mağarası
Gümüşhane doğa turizminin merkezi noktasında bulunan Karaca Mağarası, il merkezinden 17 kilometre uzaklıktadır. Denizden 1550 metre yükseklikte olan mağarayı yıl boyunca binlerce insan ziyaret etmektedir. Gümüşhane-Trabzon yolundan ayrılarak buraya araç ile rahatça ulaşılabilmektedir.
1983 yılında bölgede yaşayan halk tarafından bulunmuş, yapılan çalışmaların ardından 1996 yılında turizme kazandırılmıştır. Havası nedeniyle astım gibi solunum hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. 250 metreden uzun olduğu tahmin edilen mağaranın ortalama yüksekliği 18 metredir. Dikitler ve sarkıtlara ışıklandırma yapılarak fantastik bir görünüm kazanması sağlanmıştır.
Karaca Mağarası’nın yetişkinler için giriş ücreti 10 TL, öğrenciler için giriş ücreti ise 5 TL’dir.
Kazıkbeli Yaylası
Kazıkbeli Yaylası
Kazıkbeli Yaylası, merkeze 96 kilometre uzaklıkta olup bölgedeki en güzel doğal alanlardan birisidir. Kürtün ilçe sınırlarında yer alan yaylaya çıkmak isteyenler için gerekli altyapı çalışmaları yapılmıştır. Temiz havasını solumak isteyen ve burada bulunan binlerce farklı bitkiyi görmek isteyenlerin yaylayı mutlaka ziyaret etmeleri gerekmektedir.
Kürtün ilçesine kadar asfalt yolda gidilirken, ilçeden sonra bir noktadan itibaren stabilize yol takip edilmektedir. Yaylayı ziyaret edenlere lokanta, otel, pansiyon, manav ve bakkal hizmetleri verilmektedir. Yayladaki en büyük eğlence, yaz mevsiminde yapılan çim kayağıdır. Her Temmuz ayının ilk haftası başlayan yayla şenlikleri, bu ay boyunca devam etmektedir. Bölgede yetişen doğal bitkilerin satılması içinde Yayla Pazarı kurulmaktadır. Yaz aylarında yaylaya gitmek için minibüs kullanmak mümkündür.
Gümüşhane'de aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Gümüşhane gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.
Erikbeli Yaylası ve Turizm Merkezi
Erikbeli Yaylası
Tonya ilçesinde bulunan Erikbeli Yaylası ve Turizm Merkezi bölgenin en hareketli doğal alanlarından birisidir. Yaz aylarında bölgeye düzenli olarak minibüs seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca ticari taksi hizmetini kullanarak da yaylaya ulaşılmaktadır. Merkez içerisinde çok sayıda yayla bulunmaktadır. Kadırga, Çatma Obası, Zigana, Ken ve Sazalanı yaylaları buraya dahildir.
Ortalama 1800 metre yüksekliğe sahip olan yaylalar bölgesinde yemek ve içmek için gerekli alanlar bulunmamaktadır. Yayla harika manzarası, binlerce bitkinin bulunduğu doğası ile doğa içerisinde keyifli zaman geçirilmesini sağlanmaktadır. Özel bir turizm alanı olan yaylaya şehir merkezinden düzenli aralıklarla araçlar hareket etmektedir.
Kürtün Barajı
Kürtün Barajı
Kürtün Barajı, Gümüşhane’nin Kürtün sınırlarında bulunan bölgenin enerji ihtiyacını karşılayan önemli bir barajdır. Harşit Irmağı üzerine inşa edilmiştir. 1999 ile 2002 yılları arasında inşaatı devam etmiş ve ardından faaliyete geçmiştir. Gümüşhane’ye uzaklığı 48 kilometre olup, Tirebolu yönünde seyahat edilirken barajın yanından geçilmektedir.
Barajın etrafında insanların rahatça vakit geçirebilmesi için kamelyalar bulunmaktadır. Burada piknik yapabilir ve alabalık çiftliklerini izleyebilirsiniz. Baraj içerisinde yetiştirilen balıkları servis eden bir tane alabalık tesisi bulunmaktadır. Barajda balık tutulmasına da izin verilmektedir. Oltanızı alıp baraja giderek keyifli bir şekilde zaman geçirebilirsiniz.
Artabel Gölleri Tabiat Parkı
Artabel Gölleri Tabiat Parkı
Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Gümüşhane il merkezinin batısında yer almaktadır. Florası ve faunası açısından zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Araç ile 68 kilometre uzaklıktaki park alanına 2 saatte gidilmektedir. Buraya ulaşmak için kendi aracınızı kullanmanız gereklidir.
Tabiat parkına adını veren bölgede 18 adet buzul ve kraterden oluşan göl bulunmaktadır. 1998 yılında alınan karar ile tabiat parkı ilan edilen bölge 60 dekar alana yayılmıştır. Parkın en yüksek noktası 3331 metre rakıma sahip olan Abdal Musa Tepesi’dir. Bu nokta sizlerin harika bir manzara seyretmenize imkan tanımaktadır.
Artabel Gölleri Tabiat Parkı’na giriş yetişkinler için 2,5 TL, öğrenciler için 1 TL, özel araç ile giriş için 7 TL’dir.
Gümüşhane'de kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Gümüşhane 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.
Kromni Vadisi (Krom Vadisi)
Kromni Vadisi Tarihi Kalıntılar
Kromni Vadisi, yüzyıllar boyunca önemli bir geçiş noktası olması nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Burada bulunan madenlerde Macar işçiler çalışmıştır. Yağlıdere ve Olucak olarak bilinen köylerin arasında kalan bu vadide bir dönem 10 bin kişi yaşamıştır. Tarihi ve doğasıyla dikkat çeken noktaya kendi aracınız ile ulaşabilirsiniz.
1923 yılında yaşanan nüfus değişiminin ardından bölge tam anlamıyla boşalmıştır. Bu bölgedeki köyler ve tarihi yerler sit alanı olarak ilan edilmiştir. Bazıları harabe halinde olan 33 şapel, 34 kilise ve iki manastır bulunmaktadır. Dini anlamda bir merkez olsa da, nüfus değişikliğinin ardından bu merkez kendi haline bırakılmıştır. Vadi içerisinde bulunan İmera Köyü de mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan birisidir. Köyde bir dönem Rumlar yaşamış, onlardan kalan evler ve pazar yerleri hala görülmektedir.
Boyunyurt Yaylası
Boyunyurt Yaylası
Bonyurt ya da Boyunyurt Yaylası bölgede ziyaret edilecek en güzel doğal alanlardan birisidir. Gümüşhane’nin ilçesi Kürtün sınırları içerisinde bulunmaktadır. Rahatlatıcı doğası, harika manzarası ve huzur veren tabiatı ile bölge halkının sürekli ziyaret ettikleri noktalardan birisidir.
Araç ile rahatça ulaşılabilen yaylada altyapı çalışmaları tamamlanarak bölgeyi ziyaret edenlere gerekli hizmet verilmektedir. Aileniz ve sevdikleriniz ile buraya gelebilirsiniz. Yaz ayları boyunca bölgede yaşayanların eğlenceli zaman geçirmeleri için şenlikler düzenlenmektedir. Kendi aracınız ile rahatça gidebileceğiniz yaylaya yaz aylarında çok sayıda minibüs hareket etmektedir.
Zigana Dağı Turizm Merkezi
Zigana Dağı Turizm Merkezi
Gümüşhane ile Trabzon’u birbirine bağlayan Zigana Geçidi etrafında kurulmuş olan bir turizm merkezidir. Trabzon Havalimanına 55 kilometre ve Gümüşhane merkeze ise 40 kilometre uzaklıktadır. Tarihi İpek Yolu’nun geçiş noktasında kurulu olan tesis, kış sporlarını sevenlerin tercih etikleri noktalardan birisidir. Ortalama 1900 metre ile 2500 metre arasında yüksekliğe sahip olan geçitte eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.
Tesis içerisinde konaklama, lokanta, kır kahvesi, otel, kasap ve manav gibi hizmetlerin yanında kayak eğitimi de verilmektedir. Bölgede bulunan kayak pisti 200 metre genişliğe sahiptir. Kar kalınlığı burada Aralık ile Nisan arasında 100 ile 150 cm arasında değişmektedir. Kayak merkezine il merkezinden devamlı kalkan minibüsler veya özel aracınız ile rahatça ulaşmak mümkündür.
Zigana Dağı Turizm Merkezi’nde kayak malzemeleri kiralama fiyatları 20 TL ile 50 TL arasında değişmektedir. Kar motoru turu için yapılacak tura göre 150 TL ve 300 TL arası değişen fiyata sahiptir.
Gümüşhane'deki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Gümüşhane 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Altıntaşlar Yaylası (Kalis Yaylası)
Altıntaşlar Yaylası
Gümüşhane’nin Torul ilçesinde bulunan Altıntaşlar veya bölge halkı tarafından bilinen adıyla Kalis Yaylası, il merkezine 67 kilometre uzaklıktadır. Belirli bir noktaya kadar asfalt yol ile gelinip bir noktadan sonra toprak yol ile yaylaya ulaşılmaktadır.
Altyapı çalışmaları tam anlamıyla tamamlanmamış olsa da, yaylayla aynı adı taşıyan Altıntaşlar Mahallesi içerisinde lokanta, kır kahvesi, kasap ve bakkal hizmeti verilmektedir. Harika manzarası ve içinden akan dere ile misafirlerini ağırlamaktadır.