Gemlik Tarihi Yerleri

Gemlik, Bursa çevresinde kurulan en eski yerleşim yerlerinden biridir. M.Ö 12.yy’a dayanan tarihinde efsaneye göre ilçeye ilk gelen Herkül olup, buraya kaybolan arkadaşı Syrus’un adını vermiştir.

Tarih boyunca bu bölgede Lidyalılar ve Persler, Doğu Roma İmparatorluğu ve Selçuklular yaşamıştır. 

Gemlik, 1336 yılında Orhan Bey Dönemi’nde, Osmanlı Devleti’nin toprakları arasına katılmıştır. Osmanlı Dönemi’nde, Yıldırım Camii ve Medresesi’nin ihtiyaçlarına vakfedilmiş bir kasaba olan Gemlik, 1856 yılında Bursa karayolunun yapımı ile önem kazanmış ve belediye örgütü kurulmuştur. 

Kurtuluş Savası sırasında İngilizler tarafından Yunanlılara devredilen ilçe, 11 Eylül 1922 tarihine kadar Yunan işgalinde kaldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır. 

Gemlik'te açık büfe imkanlarıyla bütçe dostu oteller için Gemlik otelleri fiyat sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Aytepe

Aytepe Aytepe

İznik Gölü ve Marmara Denizi’ni gören Aytepe, Umurbey Mahallesi’nin doğusunda yer almaktadır. 

1356 yılında Gelibolu’nun fethi sırasında şehit düşen Kara Ali Paşa’nın mezarı burada bulunmaktadır. Kara Ali Paşa, öldüğünde iki tarafı deniz gören bir yere gömülmeyi vasiyet ettiği için Aytepe’ye defnedilmiştir. 

Halk arasında Ali dede olarak alınan şehit Kara Ali Paşa’nın mezarı sürekli ziyaret edilmektedir. 

Bölge 1. derece sit alanı ilan edildiği için yapılaşma olmaması hem mezarın hem de doğal güzelliklerin korunmasını sağlamıştır. 

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Bursa bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Celal Bayar Anıt Mezarı

Celal Bayar Anıt Mezarı Celal Bayar Anıt Mezarı

Celal Bayar Vakfı’na ait 8 dönüm arazi içerisinde bulunan Celal Bayar Anıt Mezarı’nın yapımına 1991 yılında başlanmıştır. Celal Bayar’ın naaşı 7 Mayıs 1993 yılında anıt mezara defnedildikten sonra 22 Ağustos 1993 tarihinde anıt mezarın açılışı yapılmıştır. 

Gemlik'te eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Gemlik'te gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Celal Bayar Vakfı Müzesi

Celal Bayar Vakfı Celal Bayar Vakfı

Türkiye Cumhuriyeti 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın doğduğu yer Gemlik ilçesinin Umurbey Mahallesi’dir. 

Burada Celal Bayar’ın anıt mezarı bulunmaktadır. Anıt mezarın yanı sıra doğduğu ev ve adına kurulmuş müze burada ziyarete açılmıştır. 

Burada bulunan kütüphane ve müze Celal Bayar’ın ölümünden önce kendi imkanları ile hizmete sunduğu bölümlerdir. 26 Ağustos 1970 yılında ziyarete açılmıştır. 

Müzenin bir bölümünde Atatürk’ün hatırasını yaşatan özel bir köşe yer almaktadır. Diğer bölümlerinde ise Celal Bayar’ın Kuvayı Milliye yılları, Galip Hoca dönemi gibi önemli dönemlere ait fotoğraflar ve belgeler bulunmaktadır. 

Alt salonda, iktisat vekilliği, imar ve iskan bakanlığı, İş Bankası'ndaki çalışma yılları, Atatürk'ün başvekilliğini yaptığı (1937-1938) yıllarına ait belgeler, eşyalar, fotoğraflar, tablolar yer almaktadır. 

Diğer iki salonda ise Celal Bayar’ın cumhurbaşkanı olduğu dönemlere ait madalyalar, yazmalar, giysiler, silahlar, nişanlar, plaketler, mobilyalar, imzalı resimler ve aile yadigarı eşyalar sergilenmektedir. 

Celal Bayar Müzesi ve Kütüphanesi Pazartesi günü öğleden sonra, Salı günü tam gün kapalıdır. Haftanın öteki günlerinde ve hafta sonlarında mesai saatlerinde ziyarete açıktır. Müze ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. 

Gemlik'te binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Gemlik gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Beyler Mezarlığı

Beyler Mezarlığı Beyler Mezarlığı

Gemlik ilçesinin tarihi mezarlıklarından biri de Beyler Mezarlığı’dır. 

Mezarlıkta bulunan kitabelerden 15.yy’dan kalma olduğu anlaşılmaktadır. Süslü taşları ve kitabeleri dönemin özelliklerinin en iyi örnekleri arasında yer almaktadır. 

Lala Şahin Paşa’nın torunu olan Umurbey’in ve onun oğlu olan Mehmet Çelebi’nin mezarları da burada bulunmaktadır. 

Ayrıca, Umurbey Rüştiyesi’nin kurucularından olan Hacı Ethem Ağa ve 1953 yılında vefat eden Gemlik Belediye Başkanı Dr. Ziya Kaya’da burada yatmaktadır. 

Bursa'ya gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Bursa gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Hagios Abarkios Manastır Kilisesi  

Hagios Abarkios Manastır Kilisesi Hagios Abarkios Manastır Kilisesi

1200’lü yıllarda Rumlar tarafından yapılmış olan Hagios Abarkios Manastır Kilisesi, Kurşunlu kasabasındadır. 

O dönemde, Hristiyan din adamları bu manastırda yetiştirilmiştir. Lozan Antlaşması sonrası Rumların Kurşunlu bölgesini terk etmesi üzerine okul ve kilise kapatılmıştır. 

Gemlik'te konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Gemlik aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Micael Gabriel ( Baş Melekler ) Kilisesi

Michael Gabriel Kilisesi Michael Gabriel Kilisesi

Micael Gabriel ( Baş Melekler ) Kilisesi de Kurşunlu’da bulunmaktadır. Yapım tarihi belli olmayan kilise, Rum halkının ibadet alanları arasında yer almaktadır. 

Hagios Abarkios Manastır Kilisesi gibi bu kilise de Lozan Antlaşması’ndan sonra Rumların bölgeyi terk etmesi ile boşaltılmış ve kapatılmıştır. 

Her iki kilise de Fener Rum Patrikhanesi’nin tarihi eser olarak ziyaret ettiği yerler arasındadır. Gemlik Belediyesi tarafından restorasyon projesi hazırlanmaktadır. 

Gemlik'te dalga sesleri eşliğinde bir tatil mi hayal ediyorsunuz? Gemlik 4 yıldızlı oteller sayfamıza mutlaka göz atmalısınız.