Yaklaşık 5000 yıllık bir tarihe sahip olan Fethiye birçok medeniyeti ve toplumu içinde barındırmıştır.
M.Ö 3000’li yıllarda kurulduğu tahmin edilen şehir Persler, Attika-Delos, Likya, Karia, Makedonya ve Seleukos ,Mısır Lagos Hanedanlığı, Bergama Krallığı ve Roma’ya bağlandıktan sonra bağımsız bir şekilde yönetilmiştir. Buradaki kâhinlerin çok olmasından dolayı “Kâhinler Şehri” olarak anılan Telmessos (Fethiye) sonraları Roma ve Doğu Roma kontrolünde hayatına devam etmiştir. 1284 yılında Menteşeoğulları ve 1424 yılında ise Osmanlı himayesi altına giren ilçeye 1924 yılında Fethiye adı verilmiştir.
Çeşitli imparatorluklara ev sahipliği yapan ilçede birçok antik kent ve müze bulunmaktadır. Başta Arsada Antik Kenti olmak üzere Araska, Daedala, Carmasus, Kadyanda, Sidyma, Kayaköy ve Pınara Antik Kenti en çok gezilen tarihi noktalardandır. Bunlara ek olarak Arkeoloji Müzesi, Batık Şehir, Likya Yolu, Gizli Kent ve Afkule Manastırı da görülmesi gereken yerlerden bazılarıdır.
Yaklaşık 5000 yıllık tarihe sahip Fethiye'de konforlu bir konaklama için Fethiye oteller kategorimizi ziyaret edebilirsiniz. Tarihi yerlerinin yanı sıra Fethiye gezilecek yerler hakkında https://yoldaolmak.com/fethiye-gezilecek-yerler.html rehberine göz atabilirsiniz.
Likya Yolu
Likya Dağ YoluIşıklar Ülkesi olarak adlandırılan Likya M.Ö 5. yy’da bölgenin ticaret anlamında en gelişmiş şehirlerinden biri sayılmaktadır. Kendilerine ait dilleri olan Likyalıların ticaret anlamındaki en ünlü girişimleri ise bilindiği üzere Likya Yolu’dur.
Bu yol ile birçok şehir birbirine bağlanmakta ve ticaret amacıyla kullanılmaktaydı. Fethiye’nin doğu ucundan başlayıp Antalya sınırlarında son bulan yol üzerinde birçok antik kent, el değmemiş koy ve plajlar görülmektedir.
Çeşitli kaynaklarda dünyanın en iyi 10 yürüyüş rotası arasında gösterilen Likya Yolu 1999 yılında turizme açılmıştır. Toplamda 535 kilometrelik olan uzunluğu ile ülkemizin en uzun yürüyüş yoludur.
2 bölümden 10 rotadan oluşan yol yerli ve yabancı turistler tarafından doğa yürüyüşü yapmak için kullanılmaktadır. Fethiye’den başlayan yol üzerinde Sidyma, Pyndai, Phellos, Apelia, Theimussa, Letoon, Xanthos, Patarai Antiphellos, Apollonia, İdyros, Simena, Myra, Limyra, Gagae, Olympos, Sura, Belos ve Plhaselis gibi birçok antik kent görülmektedir.
Girişlerin ücretsiz olduğu Likya Yolu’nu yürüyebileceğiniz en uygun zaman ise Nisan ve Kasım arası dönemlerdir.
Tatilini Fethiye'de yapan ve Muğla ilinde konaklamak isteyenler Muğla otel kategorimizi inceleyebilirler.
Kayaköy
Tarihi Kayaköy Kalıntıları Fethiye’nin 7 kilometre güneybatısında bulunan ve Kurtuluş Savaşı öncesinde önemli yerleşim bölgelerinden biri olan Kayaköy, savaştan sonraki göç ile boşalmıştır.
Balkanlardaki Türklerin buraya yerleştirilmesi istenmiş ancak gelenler ovaya gittiği için burası sessizliğe terk edilmiştir. Günümüzde 3.500 hanenin bulunduğu kent dev bir tarih müzesidir.
Bazı tarihi kaynaklara göre 11. yy, bazılarında ise 14. yy başlarında Rumlar tarafından inşa edildiği düşünülen köy Likyalıların inşa ettiği Karmylassos Antik Kenti’nin üzerine yapılmıştır. Köy gezildiği sırada ayakta kalabilmiş olan yapıların birçoğu ise 19. yy’da inşa edilmiştir.
Yakın zamana kadar 15 bin kişinin yaşadığı Kayaköy dönemin ticaret merkezlerinden biri iken şimdilerde tamamen boş ve turistler için ilgi çekici hale getirilmeye çalışılmaktadır.
Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Fethiye'de mutlaka görülmesi gereken tarihi ve turistik yerler Fethiye gezilecek yerler sayfamızda bulunmaktadır.
Daedala – Daedalus
Daedala KalıntılarıFethiye ve Muğla karayolu üzerindeki İnlice Mahallesi civarında Daedala Antik Kenti içinde bulunan kalıntılarda basamaklar, dev sarnıç ve kale surları bulunmaktadır. Harabelerin batı tarafında ise Likya Dönemi’nden kaldığı tahmin edilen kaya mezarlar görülmektedir.
Girişlerin ücretsiz olduğu antik şehre ilçe merkezinden hareket eden minibüsler ile ulaşım mümkündür.
Fethiye Kral Mezarları KalıntılarıBir diğer adıyla Amintas Kaya Mezarları, M.Ö 4. yy’dan günümüze kadar ulaşabilmiş yapılardandır. Kayaların içinde bulunan mezarlar işlemeye uygun kayaların oyulması ile yapılmış ve muhteşem bir manzaraya sahiptir.
Statüsü yüksek kişiler ve komutanlar için yapılan kaya mezarlarına 100 basamaklı merdiven çıkılarak ulaşılmaktadır. Mezarın üzerinde dönemin alfabesi ile “Herpamiasoğlu Amintas” yazılmıştır. Bu şahsın kim olduğu bilinmese de öldüğü dönemin en güçlü veya zengin kişisi olduğu düşünülmektedir.
Telmessos Antik Kenti’nin hemen yanında bulunan mezarlar görülmeye değer noktalardan biridir. Kaya mezarlarını yakından görebilmek için 6 TL’lik bir giriş ücreti ödemeniz gerekir.
Fethiye dışında gezilecek yerleri öğrenmek için Muğla gezi rehberi kategorisini incelemenizi önermekteyiz.
Pınara Antik Kenti
Pınara Antik Kent KalıntılarıPınara Antik Kenti dev bir yamaca kurulmuş antik şehirlerden biridir. Merkezden 45 kilometre uzaklıkta Yakabağ Mahallesi’nde bulunan antik kent Likya Yolu üzerinde bulunmaktadır.
M.S 8. yy’da yaşanan büyük deprem ile birçok yeri yıkılan antik kent kaya ve lahit mezar, hamam, tiyatro agora ve Odeon’u içinde bulundurmaktadır.
Fethiye'de her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Fethiye apart oteller yazımıza uğramayı unutmayınız.
Afkule Manastırı
Afkule Manastırı KalıntılarıDeniz seviyesinden 400 metre yukarıda bir yamaç üzerinde bulunan manastır özellikle manzarası ile dikkat çekmektedir. Elefterios adlı keşiş tarafından inşa edilen manastıra giriş ücretsizdir. Gezilecek en güzel zaman ise gün batımından hemen öncedir.
Kadyanda Antik Kenti
Kadyanda Antik Kent KalıntılarıFethiye ilçe merkezinden yaklaşık olarak 34 kilometre uzaklıkta bulunan Yeşilüzümlü Mahallesi yakınlarında bulunan kalıntılar yaklaşık olarak M.Ö 5. yy’dan günümüze kadar ulaşabilmiştir.
Antik şehirden günümüze pek fazla kalıntı kalmamıştır. Ancak muhteşem bir manzaraya sahiptir. Küçük lahitler, odalar ve taş duvarlar görülebilir.
Fethiye'de tarihi ve turistik mekanları gezerken, lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren Fethiye 5 yıldızlı oteller her şey dahil sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Fethiye Arkeoloji Müzesi
Fethiye Arkeoloji Müzesi Sergi Alanı
1965 yılında ziyaretçilere açılan müzede Telmessos bölgesinde yapılan arkeoloji kazılarından sonra ortaya çıkan eserler sergilenmektedir. Tlos kazısından getirilen anıt mezar parçaları, mezarlar, adak stelleri, kaide ve başlıklar, Likya, Roma ve Doğu Roma dönemlerinde kullanılan ürünleri de müzede görebilmek mümkündür.
Büstler ile birlikte para birimleri, koleksiyonlar ve mermer heykellerin sergilendiği oldukça geniş yelpazeye sahip bir müzedir.
Müzeye girişler ise ücretsizdir.
Karymlesos – Carmasus
Karymlesos Antik Kent KalıntılarıFethiye merkeze 7 kilometre uzaklıkta bulunan Kayaköy’de denize karşı vadinin içinde kurulmuş bir şehirdir. Kalıntılardan pek bir şey kalmamış olsa da gezilip görülecek yerlerden biridir.
Buraya araçla gidebilmek mümkün olmadığı için bir noktadan sonra yürümeniz gerekecektir.