Edirne'de Gezilecek Yerler

Edirne, gezilecek yerler bakımından oldukça yeterli alternatifi ziyaretçilerine sunarken; asırlar boyunca bünyesinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirlerimizden birisidir. Bu özelliği ile ziyaretçilerine zaman yolculuğu olanağı sunan pek çok gezi noktasına sahiptir. Edirne’ye gittiğiniz zaman mutlaka görmeniz gerekecek olan bazı noktalar bulunmaktadır.

Kültür ve tarih gezileri açısından oldukça fazla seçeneği olan Edirne aynı zamanda, ülkemizin Avrupa’ya açılmakta olan bir kapısıdır. 88 yıl boyunca Osman Gazi'nin kurduğu Osmanlı İmparatorluğu’na başkent olduğu için bu döneme ait eserler yoğun olmakla birlikte, Edirne ziyaret edilmesi gereken Bizans Dönemi’ne ait bazı eserlere de ev sahipliği yapmaktadır. 

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Edirne otelleri sayfasında listeledi.


Selimiye Camii

Selimiye Camii Selimiye Camii

Edirne tatilinizde, gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken yerlerin başında Selimiye Camii yer almaktadır. II Selim’in, Mimar Sinan'a yaptırdığı yapılan camii, ustalık eseri olarak da bilinmektedir.

Selimiye Cami, Edirne şehrinin özel tarihi yapıları arasında yer aldığı gibi ülkemizin de en kıymetli eserlerinden bir diğeridir. Edirne merkezinde tüm ihtişamı ile ziyaretçilerini bekleyen bir yer olan caminin dış mimarisi kadar, içerisinde yer alan İznik Çinileri de hayranlık uyandırmaktadır. 

Edirne kültür ve tarih gezilerinin ilk durağıdır. 


Uzunköprü

Uzunköprü Uzunköprü

Edirne’de gezilecek yerler arasında bulunan Uzunköprü, II. Murad Dönemi’nde yapılmıştır. Dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğine sahiptir. Uzunköprü'nün sağlam olması ve hala ayakta durabilmesi ilginç noktalardan birisidir. 

1427 yılında yapımına başlanan köprü tam 16 yılda tamamlanmıştır. Ustası Muslihittin Bey’dir. Yapım zamanında 174 kemerli olarak tasarlanmış fakat günümüze kadar 164’ü ayakta kalmıştır. Köprü ayaklarındaki kemer ve kilit taşları ve hayvan figürleri dikkat çekmektedir. 

Edirne sınırları içerisinde görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunan; günümüzde hala aktif olarak kullanılan Uzunköprü’nün tarih köşkü ve iki balkonu bulunmaktadır. Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunca 16/07/2010 tarihinde tescil edilmiştir.


Meriç Köprüsü

Meriç Köprüsü Meriç Köprüsü

Edirne tatilinizde görülmesi gereken yerler arasında bulunan Meriç Köprüsü’nün temelleri 1833 yılında II. Mahmut zamanında atılmış olup, yapım dönemi 1842 – 1847 yılları arasındadır. Erikli sınırları içerisinde bulunan köprü, 263 metre uzunluğa ve 7 metre genişliğe sahiptir. Köprü kemerleri üzerinde yer alan 8 köşeli yıldız ve 12 hayvanlı takvim en dikkat çeken bölümleridir.

Edirne merkez çevresinde gezilecek yerler listenizde bulunması gereken bu köprü Meriç Nehri üzerine yapılmış ve muhteşem bir manzaraya sahiptir. Gün doğumu ve gün batımı gibi zamanlarda bir seyir terası olarak kullanılmaktadır. 

Meriç Köprüsü'ne giriş ücreti bulunmamaktadır.


Gala Gölü Milli Parkı

Gala Gölü Milli Parkı Gala Gölü Milli Parkı

Edirne iline bağlı Enez ile İpsala ilçeleri arasında yer alan Gala Gölü Milli Parkı, göl ile ormanın bir arada bulunmasıyla dikkat çekmektedir. Pek çok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Park, Enez ilçesine 10 km, İpsala ilçesine ise 22 km uzaklıkta yer alıyor.

Edirne gezinizde burada tüm kuş türlerini bir arada görmek isteyenlerin ilkbahar aylarını tercih etmeleri önerilmektedir. Kuş gözlemciliğinin yanı sıra milli park pek çok doğa sporuna olanak sunmaktadır. 

Edirne tatilinizde gezilecek yerler arasında ön plana çıkan Gala Gölü Milli Parkı’nı ziyaret etmek ücretsizdir. 


Ulu Cami -  Eski Cami

Edirne Eski Camii Edirne Eski Camii

Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar gelmeyi başarmış en eski eserlerden bir diğeri de Ulu Cami’dir. Yapının en büyük özelliği içerisinde bulunan süslemelerdir. Bu süslemelerin eşi benzeri yoktur.

Osmanlı mimarisinin klasik tarzını yansıtan Edirne Eski Cami, Konyalı Hacı Alaaddin’in eserlerinden biridir. 2 minare ve 9 kubbeye sahip olan cami 1414 yılında tamamlanmıştır. 

Rivayetlere göre ise Hacı Bayram Veli bir defa caminin kürsüsünde vaaz vermiştir. Bu yüzden imamlar kürsünün hatırasına saygısızlık etmeme adına kullanmamaktadır. Edirne tatilinizde görmeniz gereken yerler arasında bulunan Edirne Eski Camii, günümüzde hala ibadete açık bir durumdadır.

Edirne Eski Camii'yi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.


Adalet Kasrı

Adalet Kasrı Adalet Kasrı

Edirne’nin tatilinde gezilecek yerler arasında olan Adalet Kasrı, Edirne Sarayı’ndan geriye kalan tek bir yapıdır. Kanuni Sultan Süleyman’ın Adalet Kasrı’nı sarayiçi bölümüne özellikle eklettiği ve bazı kanunları yazmak için buraya geldiği söylenmektedir. Yapı Mimar Sinan tarafından projelendirilmiştir.

Dört katlı olan yapının en üst katında fıskiyeli havuz dikkat çekmektedir. 1561 yılında inşa edilen Edirne Adalet Kasrı da Mimar Sinan eserleri arasında yer almaktadır. 

Edirne'de muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Edirne gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Rüstem Paşa Kervansarayı

Rüstem Paşa Kervansarayı Rüstem Paşa Kervansarayı

Edirne gezilecek yerler listesi arasında bulunan bu kervansarayı, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı olan Rüstem Paşa yaptırmıştır. Mimar Sinan’a yaptırılan yapı, Sinan'ın güzide eserlerinden bir diğeridir. Klasik Osmanlı Türk mimarisinin önemli bir örneği olarak gösterilen yapı, günümüzde otel olarak kullanılmaktadır.

Mimar Sinan’ın eserleri arasında yer alan Rüstem Paşa Kervansarayı, dikdörtgen olarak tasarlanmış olan avlunun çevresinde iki katlı odası bulunmaktadır. 


Arasta Çarşısı

Arasta Çarşısı Arasta Çarşısı

Edirne Selimiye Camisi’ne gelir sağlayan bu çarşının bünyesinde toplamda 124 tane dükkan bulunmaktadır. Çarşı ayakta kaldığı gibi esnafın müşterilerini en iyi bir şekilde ağırlamasını sağlamaktadır.

Edirne tatiliniz dönüşünde sevdiklerinize hediye götürmek için bu çarşıyı tercih etmeniz önerilmektedir. Burası 3. Murat zamanında Mimar Davut Ağa’ya yaptırılmıştır. Evliya Çelebi bir eserinde buradan Kavaflar Çarşısı şeklinde bahsetmiştir. 

Ali paşa gibi oldukça tarihi bir yanı olan Arasta Çarşısı'nda dükkanı olan esnafın her sabah doğru ve dürüst satış yapacaklarına dair dua etmeleri ve ant içmeleri dikkat çekmektedir. 


Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi

Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi

Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi, şehirde kurulmuş olan ilk müze olup, Atatürk’ün emriyle kurulmuştur. 1925 tarihinde Selimiye Camii Dar-ül Hadis Medresesi’nde hizmete açılmıştır. Müzenin içerisinde değerli etnografik eserlerle beraber mezar taşları da yer almaktadır. Müzede, aynı zamanda Ankara Etnografya Müzesi ve Topkapı Sarayı Müzesi'nden getirilen eserler de sergilenmektedir.

Türk İslam Eserleri Müzesi’ne ulaşım son derece kolaydır. Buraya özel araçla ya da toplu taşıma araçları ile gelmeniz mümkündür. Mimar Sinan Caddesi ya da Taş Odalar Sokak yönüne giden araçlar müzeden geçmektedir. 

Edirne gezilecek yerler listenizde bulunması gereken bir yer olan müze, yaz ve kış dönemlerinde mesai saatlerinde hizmet vermektedir. Müzeyi ziyaret etmek, 5 TL olmakla birlikte, 18 yaş altı ve 65 yaş üstüne ücretsizdir. Girişlerde, Trakya Üniversitesi öğrencilerine de indirim uygulanmaktadır.


Üç Şerefeli Cami

Üç Şerefli Camii Üç Şerefli Camii

Edirne şehir merkezinde yer alan, Osmanlı dönemi eserleri arasında bulunan Üç Şerefeli Cami'nin ne zaman inşa edildiğine dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte bir rivayete göre 1437 yılında II. Murat tarafından yapılmıştır.

Aynı dönemde yapılmış olan camilerden farkları arasında şadırvan avlusunun genişliği bulunmaktadır. Yapının orta kubbesi oldukça yüksek ve geniştir. Yapının dört adet minaresi, avlunun dört köşesine yerleştirilmiştir. Dört minare arasındaki üç şerefeli olan minare, aynı zamanda yapıya adını vermiştir.


Kırkpınar Yağlı Güreşleri

Kırkpınar Yağlı Güreşleri Kırkpınar Yağlı Güreşleri

Şehrin adeta sembolü haline gelen Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri, her yıl düzenli olarak yaz aylarında, özellikle haziran ile temmuz ayları arasında gerçekleştirilmektedir. Er meydanı adı verilen alanda güreşlerin gerçekleştirildiği etkinlik sonucunda, yarışmanın birincisi, ikincisi ve üçüncüsü belirlenmektedir.

Osmanlı döneminden gelen gelenekler arasında yer alan, günümüzde hala popüler olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri, günümüzde hala aktif bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Etkinliğe, İstanbul başta olmak üzere Türkiye ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçi gelmektedir.

Edirne'de huzurlu bir ortamda konaklamak isteyenler için Edirne bungalow sayfamızda yer alan seçenekleri değerlendirebilirsiniz.


Balkan Savaşları Müzesi - Şükrü Paşa Anıtı

Balkan Savaşları Müzesi Balkan Savaşları Müzesi

Edirne şehrinin savunulması anlamında büyük bir görev üstlenmiş ve Balkan Savaşları sürecinde önemli bir tabya olan Kıyık Tabya'daki tesisin müze haline getirilmesiyle oluşturulmuştur. Balkan Savaşı hakkında detaylı bilgiler edinebileceğiniz müzede inceleyeceğiniz pek çok önemli belge yer alıyor.

26 Mart 1913 Balkan Savaşı Şehitleri adına yaptırılmış olan müzede, savaş sırasında kullanılan eşyalar ve eserlerin yanı sıra şehitliği de bulunuyor.

Edirne Balkan Savaşları Müzesi'ni ziyaret etmek ücretsizdir.


Muradiye Camii

Muradiye Camii Muradiye Camii

Edirne şehrinin Küçükpazar bölgesinde yer alan Muradiye Camii, II. Murat tarafından 1426 senesinde inşa ettirilmiştir. Mimarının bilinmediği cami yan mekanlı camiye örnek olarak kabul edilmektedir. Yapı, dış görünüş bakımından oldukça sade bir tasarıma sahip olsa da iç tasarımı oldukça süslü bir şekilde inşa edilmiştir. 

Osmanlı dönemi yapılarından olan Muradiye Camii'nin mihrabında ve duvarlarında yer alan çiniler Türk Çini Sanatı'na güzel bir örnek teşkil etmektedir.

Günümüzde ibadetlerin yapılmaya devam edildiği Muradiye Camii'ni ziyaret etmek ücretsizdir.


Edirne Büyük Sinagogu

Edirne Büyük Sinagogu Edirne Büyük Sinagogu

Türkiye'nin en büyük sinagogu olan Büyük Sinagog, aynı zamanda Avrupa'nın en büyük üçüncü sinagogu olma özelliğine sahiptir. 1492 yılına tarihlenen yapı, Karaağaç bölgesine yakın bir konumda olup, ayrıca Osmanlı'da farklı döneminde Seferad cemaati tarafından kullanılmıştır. 1907 yılında yeniden restorasyon çalışması geçirdikten sonra sinagog, günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır.


Edirne Günübirlik Gezilecek Yerler

Edirne Marmara Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden biridir. Edirne, gezilecek yerler bakımından oldukça fazla seçenek sunsa da Edirne il merkezine yakın konumda bulunan günübirlik gezi rotaları ile doğal güzellikleri ve tarihi yapıları görme imkanına sahipsiniz.


Gökçetepe Tabiat Parkı

Gökçetepe Tabiat Parkı Gökçetepe Tabiat Parkı

Gökçetepe Tabiat Parkı Edirne şehir merkezine yaklaşık 135 km uzaklıktadır. Açık hava gezileri yapmaktan hoşlanan doğa severlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Kamp alanları, plajlar ve doğa sporlarının yapılabileceği alanlar da Gökçetepe’de zamanı verimli geçirmenize katkı sağlayacaktır.


Enez Kalesi

Enez Kalesi Enez Kalesi

Enez Kalesi Edirne il merkezine yaklaşık 165 km uzaklıktadır. Helenistik Dönem’den mimari izler taşıyan yapı 740 metre uzunluğunda 15 tane sura sahiptir. İki kapıdan da ulaşımın sağlandığı bir kale içerisinde yer alan diğer yapılar da görülmeye değerdir.

Edirne'de gezilecek yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama seçenekleri için Edirne apart oteller sayfasından birini tercih edebilirsiniz.


Hersekzade Ahmet Paşa Camii

Hersekzade Ahmet Paşa Camii Hersekzade Ahmet Paşa Camii

Hersekzade Ahmet Paşa Camii Edirne şehir merkezine yaklaşık bir 105 km uzaklıktadır. İç ve dış mimari yapısıyla dikkatleri çeken camii 16. yüzyılda yapılmıştır. Caminin içinde yer alan iç süslemeleri görülmeye değerdir.


Roma Villası

Roma Villası Roma Villası

Roma Villası Edirne şehir merkezine yaklaşık 160 km uzaklıktadır. Roma Villasının geçmişteki zengin bir zatın evine ait olduğu düşünülmektedir. Romalılar zamanından kaldığı düşünülen bir villanın tabanında mozaik kaplı yapı olduğu yapılan araştırmalar sonucunda çıkarılmıştır ve görülmeye değer bir yerdir.