Burdur'un Meşhur Yemekleri

Rivayetlere göre Burdur’un adı, göçmenlerin “Cennet buradadır, burada dur” cümlesindeki “burada dur” kelimelerini şehir ismi yapmalarının ardından Burdur’a dönüşmüştür. Tarihleri çok eski zamanlara dayanan şehrin güzelliği mutfağına da yansımıştır.

Burdur yöresine özgü birbirinden farklı özellikte birçok yemek çeşidi bulunmaktadır. Şehri gezip görmek isteyenlerin meşhur lezzetleri de tatması gerekmektedir. Burdur’da kutlanan festival ve şenliklerde, yöre halkının damak zevkini yansıtan restoranlarda Burdur mutfağına ait meşhur yemekler yer almaktadır. 

Burdur'da tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Burdur otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Burdur Şiş

Burdur Şiş Burdur Şiş

Burdur şiş, Adana ve Urfa şişlerinden daha kısa ve ince şişlere dizilen etlerin mangalda pişirilmesiyle yapılır. Şiş etinin kıymasına kaburga yatağındaki et ve kuyruk yağı eklenir. Burdur şiş, pide arasında servis edilmektedir.

Burdur şişin lezzetini merak edenler için hizmet veren yerlerden biri Toros Lokantası’dır. Lokantada yemek yemeyi tercih edenler için fiyat aralığı uygundur.

Adres: Konak Mahallesi, İstasyon Caddesi, 15200 Burdur Merkez/Burdur. 

Burdur'daki tatilinizde mutlaka gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için Burdur'da gezilecek yerler yazısında listeledi.


Ceviz Helvası

Ceviz Helvası Ceviz Helvası

Ceviz helvası, Burdur’un meşhur helvasıdır. Bol malzeme ile yapılan helva içerisinde un ve pekmez kullanılmaktadır. Burdur’a özgü farklı lezzete sahip olan tatlının yapımı oldukça kolay olduğu için çokça tercih edilmektedir. 

Kavrulmuş un ile dövülmüş ceviz karıştırılıp ağdalaşmış pekmezin içerisine eklenir. Bir tencere içerisinde kaynatılarak soğumaya bırakılır. Sonrasında ise köfte şekli verilerek servise hazır hale getirilir. Burdur’da birçok mekanda yemek sonrasında ikram edilen Ceviz helvası, ayrıca Burdur yöresindeki mutfaklarda da yapılmaktadır.

Burdur'da tatilde eğlenmek için tercih edebileceğiniz Burdur'u keşfetmeniz için Burdur gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Kabak Helvası

Kabak Helvası Kabak Helvası

Burdur’da Kabak helvası için özel kabak yetiştirilmektedir. Yapımında sararmamış fakat kartlaşmış sakız kabağı kullanılır. Bu yöresel lezzet, Burdur halkı tarafından çok sık yapılıp tüketilmektedir.

Kabak kesildikten sonra çekirdekleri alınan kabak dilimleri tepsi içerisine rendelenir ve el yardımıyla suyu sıkılır. Rendelenen kabaklar şekerli su ile kaynatılır. İstenilen kıvama gelen kabaklar üzerine tereyağında kavrulmuş tatlı badem serpiştirilir ve servis edilir.

Burdur'da tatilinizde spa hizmetlerinin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Burdur spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Gazel Böreği

Gazel Böreği Gazel Böreği

Gazel böreğini yapmak meşakkatli bir uğraştır. Burdur mutfağında geleneksel olarak yapılan böreğin yapımı diğer böreklere benzese de gerek içine konan malzemeler gerek servis aşaması ile farklılaşmaktadır.

Gazel böreğinin iç malzemelerinde kıyma, tuz, pul biber, maydanoz, rendelenmiş soğan ve patates kullanılır. Hamuru içinse una, tuza ve suya ihtiyaç vardır. Yoğrulan hamur, nişasta ile açılmakta ve yağlanan tepsinin üzerine serilmektedir. 3 ya da dört kez açılan yufka hamurların arası yağlanarak tepsiye yerleştirilir. Sonrasında ise iç malzeme güzelce dağıtılır. Ardından yufka ile yapılan işlem tekrarlanır ve üzerine yumurtanın sarısı ile yoğurt sürüldükten sonra fırına sürülür. Gazel Böreği, Burdur’da birçok mutfakta yapılmakta ve pastanelerde satılmaktadır.


Burdur Muhallebisi

Burdur Muhallebisi Burdur Muhallebisi

Burdur muhallebisi adından anlaşılacağı gibi diğer muhallebilerden ayrılmaktadır. Pirinç unu ve nişasta ile yapılan tatlıya bir de damla sakızı eklenmektedir. 

Muhallebinin sunumu öncesinde tercihe göre reçel veya şerbet eklenmektedir. Farklı görünüm ve yapım aşamasına sahip olan muhallebi, Burdur Mutfağı’nın lezzetleri arasındaki yerini almaktadır.

Burdur'da özellikle mütevazi konaklama talebi olanlar için uygun fiyat seçeneğinde listelenmiş olan Burdur yarım pansiyon oteller kategorimize göz atabilirsiniz.


Çekme

Çekme Çekme

Çekme, kuzu eti ile yapılan bir yemektir. Bu yemek Burdur’da genellikle düğün ve sünnet gibi önemli günlerde yapılmaktadır. Geleneksel özelliği olan nefis ve lezzetli yemeğin yapımı birazcık meşakkatlidir. Pilav ile servis edilen çekme, Burdur yöresinde yaşayan halkın damak zevkini yansıtmaktadır.

Etler büyük bir kazana konularak ve üzeri saç ile kapatılarak pişirilir. Etin her tarafının daha iyi kızarabilmesi için saçın üzerine de köz konulur. Ardından et pişerken pirinç pilavı yapılıp bakır bir tepsiye boşaltılır. Etler kızarıp piştikten sonra pilavın üzerine konulur. Son olarak üzerine maydanoz ve kara biber eklenerek servis edilir.