Burdur Tarihi Yerler

Burdur, Akdeniz’in Göller Yöresi’nde yer alan eski tarihe sahip olan şehirlerden birisidir. Tarihi M.Ö. 7000’li yıllara dayanan Burdur şehrinde yapılan arkeolojik kazılarla çıkan eserlerin Neolitik Çağ’a ait olduğu ortaya çıkarılmıştır. Anadolu’da yapılan ilk heykelciklerden olan Ana İlah, yöredeki kazı çalışmalarında bulunmuştur. M.Ö. 2000’li yıllarda bölge Arzava Konfederasyonu’na siyasi merkez olmuştur. M.Ö. 333 yılında Büyük İskender Sagalassos ve Kremna’yı fethederek Anadolu’ya yönelimlerine devam etmiştir. Geçmişten günümüze dek birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Burdur şehri, kavim geçişlerine de şahit olmuştur.

M.S. 11. yüzyıldan itibaren bölgenin hakimiyeti Türklerin eline geçmiştir. Selçuklu Devleti’nin yıkılma zamanında Hamitoğulları Beyliği’nin kurucusu olan Dündar Bey, Burdur’u ele geçirerek şehri merkezi konuma getirmiştir. Şehir, 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanından sonra il olmuştur.

Burdur'da tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Burdur'daki oteller sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Kibyra Antik Kenti ve Tiyatrosu

Kibyra Antik Kenti ve Tiyatrosu Kibyra Antik Kenti ve Tiyatrosu

Kibyra Antik Kenti ve Tiyatrosu, Burdur’un Gölhisar ilçesindedir. Tarihi M.Ö. 300’lü yıllara dayanan kentin geçmişten günümüze dek kalmayı başarabilmiş tek bölümü, antik tiyatro kısmıdır. 11000 seyirci kapasiteli antik tiyatroda eski dönemlerde gladyatörler savaşmaktaydı.

Dünya’nın en büyük Odeion’u Kibyra’da yer almaktadır. 3500 kişilik kapasiteye sahip olan Odeion’un orkestra kısmındaki zemin üzerinde dünyada ilk mermer üzerine döşeli Medusa tasviri bulunmaktadır. Antik kentin çevresinde yapılan kazılar sonucu bulunan eserler, Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Kibyra Antik Kenti ve Tiyatrosu’na giriş ücretsizdir. 


Doğa Tarihi Müzesi

Doğa Tarihi Müzesi Doğa Tarihi Müzesi

Doğa Tarihi Müzesi, Kavaklı Rum Kilisesi binasının restore edilip teşhir alanları oluşturulması ile ziyarete açılmıştır. Burdur yöresinde yapılan arkeolojik kazılar sonucu bulunan dev güney filinin iskeleti müzede sergilenmektedir.

Doğa Tarihi Müzesi’nde sinevizyon gösterileri yapılmaktadır. Konferans salonunun da bulunduğu müze, eğitim amaçlı aktif şekilde kullanılmaktadır.

Müze, pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açıktır. 08.30 ile 17.30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Giriş ücreti ise 6 TL’dir. 

Burdur'da manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Burdur'un gezilecek yerleri yazısına göz atabilirsiniz.


Kremna Antik Kenti

Kremna Antik Kenti Kremna Antik Kenti

Kremna Antik Kenti, Pisidia şehirlerinden birisidir. Antik kent, Pisidialılar tarafından Aksu Vadisi’ne hakim konumda olan tepe üzerine kurulmuştur. Kremna’dan günümüze dek Roma Dönemi’ne ait yapılar kalmayı başarmıştır.

Antik kent çevresinde yapılan arkeolojik kazılar sonucu birçok eser gün yüzüne çıkarılabilmiştir. Antik kent güney ve batı yönünde iki girişe sahiptir. Izgara planlı kurulan antik kent, sularla çevrilidir. Kremna’dan günümüze bazilika, kütüphane, kilise ve akropol bölümleri kalmayı başarabilmiştir.

Kremna Antik Kenti haftanın her günü 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.


Burdur Saat Kulesi

Burdur Saat Kulesi Burdur Saat Kulesi

Saat Kulesi, 19. yüzyılda Burdurlu olan Konya Valisi görevindeyken Tevfik Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1914 yılında şehirde yaşanan deprem nedeniyle yerle bir olan Burdur Saat Kulesi, 25 metre yüksekliğinde ve saat başı çalan bir analog saatten oluşmakta idi.

1936 yılında yerle bir olan Saat Kulesi’nden 20 metre uzaklıkta yeni bir Saat Kulesi inşa edilmiştir. Saat Kulesi Burdur’un merkezinde, Pazar Mahallesi’ndedir.

Burdur'da manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Burdur gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur Arkeoloji Müzesi Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur Arkeoloji Müzesi’nde bulunan eserlerin büyük çoğunluğu bölgede gerçekleştirilen kazılar sonucu çıkan eserlerden oluşmaktadır. Yaklaşık 60000 parçalık eserin sergilendiği müzenin binası da köklü bir tarihe sahiptir. Müze binası, Osmanlı Dönemi’nden kalma Bulguroğlu Medresesi’nin kütüphane kısmıdır. Tarihi kütüphane binası 1969 yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmıştır.

Müze, Pazartesi günleri hariç haftanın diğer günlerinde ziyaretçiye açıktır. Yaz mevsiminde 15 Nisan ile 15 Ekim arasını kapsayan ziyaretçi saat aralığı 09.00 – 19.00’dur. Kış mevsiminde 16 Ekim ile 14 Nisan arasını kapsayan ziyaretçi saat aralığı 08.30 – 17.30 ‘dur. 

Burdur Arkeoloji Müzesi’ne giriş 5 TL’dir ve Müzekart geçerlidir.

Burdur'daki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Burdur 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Burdur Ulu Cami

Burdur Ulu Camii Burdur Ulu Camii

Burdur Ulu Cami, Hamitoğlu Beyliği’nin kurucusu olan Dündar Bey tarafından 1300 yılında yaptırılmıştır. Deprem sonrasında hasar görmesinin ardından 1749 yılında Çelik Mehmet Paşa tarafından restore ettirilmiştir. Cami, Selçuklu ve Beylikler Dönemi özelliklerine sahiptir.

Burdur Ulu Camii, Burdur Saat Kulesi’nin yanındadır. Pazar Mahallesi’nde yüksek bir tepe üzerindedir.

İbadete açık olan Burdur Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir. 


İncirhan Kervansarayı

İncirhan Kervansarayı İncirhan Kervansarayı

İncirhan Kervansarayı, 13. yüzyılda II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır. Kervansarayın tarihi yapısı ilgi çekicidir ancak günümüze dek birçok kısmı tahrip olmuştur. 

Dikdörtgen mimariye sahip hanın en dikkat çekici kısmı, istiridye kabuğunu andıran taç kapısıdır. Giriş kapısındaki basık kemerli bölüm üzerinde kitabe yer almaktadır. Çatı bölümlerinden tahrip olan kışlık alanının bir bölümü hala ayaktadır. 

İncirhan Kervansarayı, Burdur’un Bucak ilçesine bağlı İncirdere Köyü’ndedir.


Tymbrianassus Antik Kenti

Tymbrianassus Antik Kenti Tymbrianassus Antik Kenti

Tymbrianassus Antik Kenti, Klasik Çağ’a ait bilinen en eski yerleşim yeridir. M.Ö. 6. yüzyılda kurulmuş olan antik kentte Yunan Arkaik Dönemi ile Frig kültürü izleri görülmektedir.

Antik kentte bilimsel kazı çalışması günümüze dek olmamıştır. Yapılan kazı çalışmaları kaçak gerçekleştirilmiş, bulunan eserler ise sergilenmesi için Burdur Arkeoloji Müzesi’ne verilmiştir. Bulunan eserlerden bazılarının tapınak olduğu düşünülmektedir. Yapı üzerinde bulunan Grifon başlı hayvan figürleri, dinsel inanışlara göre kötü ruhlardan arındırıcı bir özelliğe sahiptir.

Tymbrianassus Antik Kenti, Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı Düğer Köyü sınırları içerisindedir. 


Sagalassos Tarihi Kenti

Sagalassos Tarihi Kenti Sagalassos Tarihi Kenti

Sagalassos Tarihi Kenti, Antik Çağ’da inşa edilmiş olan bir yapıdır. Günümüze dek yapısında hiçbir bozulma olmayan kent, UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesi’ndedir. Eski tarihlerde Pisidia’ya başkentlik yapmış olan antik kent, M.S. 5. ve 7. yüzyıllarda depremlerden dolayı hasar görmüştür. Ardından da Arap istilası nedeniyle birçok nüfus kaybı yaşadığı için terk edilmeye yüz tutmuştur.

Kentin en önemli özelliklerinden birisi, 1000 yıl süren seramik üreticiliğidir. Bölgede üretilen seramikler, dönemin ticaret yolları üzerinden Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Anadolu’ya pazarlanmaktaydı. Dünya’nın en yüksek noktasında bulunan tiyatro, Ağlasun Dağı’nın eteklerine kurulu olan Sagalassos Tarihi Kenti’ne aittir.

Sagalassos Tarihi Kenti, Burdur’un Ağlasun ilçesindedir. 10 TL giriş ücreti olan kentte Müzekart da geçerlidir. 


Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi

Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi

Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi, Burdur’un merkezindedir. 1890 yılında Kınalı Aşireti’ne bağlı Emin Bey, konağı inşa ettirmiştir. İki kattan oluşan yapı, Osmanlı’nın mimarisini yansıtmaktadır. Konağın içi, tarihi Burdur Evleri’nden esinlenilerek dizayn edilmiştir.

Etnografya müzesinin ilk katı taş, ikinci katı ise ahşap kullanılarak inşa edilmiştir. Müze içerisinde kafe hizmeti de bulunmaktadır. Merkeze yakın konumda olduğu için kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir.

Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi haftanın her günü ziyaretçiye açıktır. Müzeye giriş ise ücretsizdir.

Burdur'da kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Burdur butik otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Susuz Kervansarayı

Susuz Kervansarayı Susuz Kervansarayı

Susuz Kervansarayı, Anadolu Selçuklu Hükümdarı II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında inşa edilmiştir. Susuz Kervansarayı’nın bir kısmı tahrip olmuş olsa da, kapalı alanı ve mukarnaslı taç kapısı günümüze kadar sağlam şekilde ayakta kalmayı başarabilmiştir. Batı cephesindeki tonoza ve duvara bakıldığında orada eskiden avlu olduğu anlaşılmaktadır. 

Susuz Kervansarayı’nda yapılan araştırmalar sonrasında Bizans Dönemi’ne ait seramikler, Roma Dönemi’nden kalma ağırşaklar ve bunlar gibi birçok tarihi öneme sahip eser ortaya çıkarılmıştır.  Kervansaray 2008’de restorasyon geçirmiştir.

Susuz Kervansarayı Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Susuz Köyü’ndedir.