Burdur, kendisine özgü bitki örtüsü ve iklim yapısından kaynaklı birçok doğal güzelliğe sahiptir. Akdeniz Bölgesi’ndeki Göller Yöresi’nde bulunan Burdur, gölleri, tabiat alanları ve mağaraları ile gezilip görülmesi gereken yerlerdendir.
Burdur’un genel yapısı kireç taşı ve kalkerden oluştuğu için sarkıt ve dikitli mağaralar ile karstik oluşumlu göller, bölgenin doğal zenginliklerini oluşturmaktadır. Burdur Gölü, Salda Gölü, Karataş Gölü ile Yarışlı Gölü yöredeki göllerdendir. Sefer Yitiği Mağarası ile İnsuyu Mağarası ise bölgede yer alan mağaralardır. Ayrıca mevsimi geldiğinde Lavanta Deresi de Burdur’un doğal güzelliklerini ortaya çıkarmaktadır.
Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Burdur otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
Salda Gölü
Salda Gölü
Salda Gölü, Burdur’un merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıktadır. Yeşilova ilçesi sınırları içinde bulunan ve Türkiye’de en derin üçüncü göl olan Salda Gölü’nün alanı yaklaşık 47 km2’dir. Tatlı su özelliğini taşıyan gölde su sporları yapılmaktadır.
Gölün çevresi dağlar ve sık çam ağaçları ile kaplıdır. Doğal çevresinin zarar görmemesi, gölün suyunun temiz olmasını sağlamıştır. Salda Gölü’ne yüzmeye gelenler için gölün belli kısımları çamurluktur ve aniden derinleşebilmektedir.
Salda Gölü’ne bir kişi giriş 3,5 TL, öğrenci girişi 1,5 TL, bisiklet ile giriş 3,5 TL, motosiklet ya da ATV ile giriş 5 TL, otomobil ile giriş 10 TL, minibüs ile giriş 52 TL ve otobüs ile giriş ise 94 TL’dir.
Burdur'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için Burdur'un gezilecek yerleri yazımıza göz atabilirsiniz.
Salda Kayak Merkezi
Salda Kayak Merkezi
Salda Kayak Merkezi, Burdur’a bağlı Yeşilova ilçesindedir. Eşeler Dağı’nın Tınaztepe mevkiinde bulunan kayak merkezi, Burdur il merkezine yaklaşık 77 kilometre ve Salda Gölü’ne ise 17 kilometre uzaklıktadır.
Salda Kayak Merkezi’nde 1600 metre ile 500 metre arasında değişen 5 ayrı pist bulunmaktadır. Ayrıca iki kişilik teleski hizmeti de verilmektedir. Kayak için gerekli olan malzemeler ise kayak merkezinde satışa sunulmaktadır.
Salda Gölü manzarasına sahip kayak merkezinde 1 günlük limitsiz kayak ücreti 25 TL’dir.
Burdur Gölü
Burdur Gölü
Türkiye’de büyüklük açısından yedinci sırada yerini alan Burdur Gölü, Burdur ile Isparta illeri arasında kalan, Akdeniz’in Göller Yöresi’nde bulunan bir göldür. Gölün güneybatısında Salda Gölü ve Yarışlı Gölü bulunmaktadır. Burdur Gölü, deniz suyuna oranla 2 kat daha tuzludur. Tuzluluk oranının yüksek olmasından etkilenmeyen, adapte olmuş su canlılarından Burdur dişli sazancığı, nesli yok olma tehlikesinde olmasına rağmen varlığını sadece Burdur Gölü’nde sürdürmektedir.
Burdur Gölü’nde, plansız tarım sulaması nedeniyle 1970’li yıllardan itibaren su seviyesi düşmeye başlamıştır. Ayrıca göl çevresinde ikamet edenlerin sondajlarla su çekmiş olmasından ötürü de göl suyu seviyesinde büyük bir düşüş yaşanmıştır.
Burdur'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Burdur gezi rehberi sayfasında listeledi.
İnsuyu Mağarası
İnsuyu Mağarası
İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya karayolunun 13. kilometresinden sonra 900 metre doğuda yer alan Mandıra Köyü’ndedir. 597 metre uzunluğa sahip olan mağara, Türkiye’de turizme açılan ilk mağaralardan birisidir.
İnsuyu Mağarası, binlerce yıllık oluşumlar sonucu sarkıt ve dikitlerden meydana gelmiştir. Kalkerli tortulanmanın mağaraya eşsiz şekiller kazandırdığı bilinmektedir. Mağara içerisindeki dehlizlerde irili ufaklı toplamda 9 göl yer almaktadır. Serin ve temiz mağara havasının şeker ve mide hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Mağara I. Dereceden Doğal Sit Alanı’dır.
İnsuyu Mağarası saat 08.30 ile 17.00 arasında ziyarete açıktır. Mağaraya giriş ücretlidir. Kişi başı ücret 5 TL’dir, öğrenci giriş ücreti ise 3 TL’dir. Kültür Bakanlığı’na bağlı olmayan mağarada Müzekart geçerli değildir.
Yarışlı Gölü
Yarışlı Gölü
Yarışlı Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçe sınırları içerisindedir. 2000 dekarlık alana sahip olan gölün ortasında bir de adacık vardır. Gölün suyu tuzludur ancak çevresinde birçok kuş, yaşam alanı olarak gölü kullanmaktadır. Fakat kuş dışında canlı yaşamı açısından diğer göllere göre çok daha zayıf ve geride kalmıştır.
Yarış Gölü’nün dışarıya akışı olmadığı içiz yaz aylarında iyice kuruyarak bataklığa dönüşmektedir. Doğa Derneği, bu bölgeyi Önemli Doğa Alanı olarak kararlaştırıp koruma altına almıştır. Yarışlı Gölü’nün doğu kıyısındaki yarımadada Tymbrianassus Antik Kenti yer almaktadır.
Burdur'da termal otellerde hayalinizdeki tatili doyasıya yaşamak için Burdur termal oteller sayfasını ekibimiz sizin için hazırladı.
Karataş Gölü
Karataş Gölü
Karataş Gölü, Akdeniz’in Kuş Cenneti olarak anılan doğal gölüdür. Göl, Burdur ile Karamanlı arasındaki yol üzerinde bulunan Karataş Tepesi ve Kağılcık Dağları’nın önündedir. Tatlı su özelliğinde olan göl, geniş sazlık alanlarla kaplıdır. Sazlık alanlar içerisinde kuşlar, kış mevsimini geçirmekte ve üreme imkanı bulmaktadır.
Karataş Gölü, yörenin sulama ihtiyacını karşılamaktadır. Av ve Yabani Hayvanları Koruma Alanı olarak ilan edilen gölün doğal yaşam üzerinde etkisi oldukça fazladır. Karataş Tepesi ile Karataş Gölü, doğa fotoğrafçılarını cezbeden yerlerden birisidir.
Kargı Köyü Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı
Kargı Köyü Sığla Ormanı Tabiat Koruma Alanı
Kargı Köyü Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, Burdur ile Isparta illeri arasındadır. Burdur’un Bucak ilçesine bağlıdır. 88,5 hektarlık alana sahip doğal bölgede genellikle sığla ağacı, kızılçam, saçlı meşe ve kızılağaç bulunmaktadır. Bölgede Akdeniz’e özgü iklim havası hakim olduğundan ötürü ilkbahar ve yaz mevsiminde gezilip görülmek için tercih edilen yerlerden birisidir.
Bölgede bulunan toprak yapısı, konglomera ile kireç taşından meydana gelmiştir. Nadir ve tehlikeye maruz kalabilecek hassasiyete sahip olan sığla ağacı, bölgede elit ve izole şekilde yayılma imkanı bulmuştur.
Akçaköy Lavanta Deresi
Akçaköy Lavanta Dairesi
Akçaköy Lavanta Deresi, Türkiye’nin en büyük lavanta bahçesidir. Akçaköy’ün bir diğer özelliği, Türk Edebiyatı yazarlarından olan Fakir Baykurt’un doğup çocukluğunu geçirdiği yer olmasıdır.
Lavanta Deresi, Lisinia Doğa Projesi’ni hayata geçiren Özdemir Bey’in projelerinden bir diğeridir. Kuraklığı önlemek amacıyla Burdur’da ekilen lavantalar, yöre halkının geçimlerini sağlamasına yarayan, suya ihtiyacı olmayan bahçe işi olduğu için büyük önem kazanmıştır.
Burdur'da hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Burdur balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
Burdur Sefer Yitiği Mağarası
Burdur Sefer Yitiği Mağarası
Sefer Yitiği Mağarası, Burdur’un Bucak-İncidere yolunun 3. kilometresindedir. Karanlık ve kaygan zemini olan mağarada tecrübesi olanların yardımı ile gezinti yapılabilmektedir.
Seferberlik zamanı bir kişinin yapılan seferberlikte ölüm haberi gelmiş olduğu, kişinin altınlarının mağara içinde kaldığı ve mağaranın adının da oradan gelmiş olduğu yöre halkı tarafından rivayet edilmektedir. İncidere Köyü’ndeki mağaranın keşfi yeni olmuştur. İçerisinde eşsiz sarkıt ve dikitler bulunmaktadır.