Ağrı'nın İlçeleri

Ağrı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir şehirdir. Kuzeyinde Kars ve Iğdır; güneyinde Van ve Bitlis; batısında ise Erzurum ve Muş ile komşudur.

Iğdır’a uzaklığı 145 km; Kars’a uzaklığı ise 216 km’dir. Toplam 7 ilçesi bulunmaktadır. Bu 7 ilçeden 3 tanesi şehir merkezine komşu değildir. Bunlar, Patnos, Doğubayazıt ve Diyadin’dir. Ağrı il merkezi batıda Eleşkirt; güneyde Hamur; doğuda ise Taşlıçay ilçeleri ile komşudur.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Ağrı bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Patnos

Patnos Patnos

Ağrı’nın en büyük ilçesi olan Patnos’un nüfusu 2018 sayımlarına göre 122.833’tür. Muş, Bitlis ve Van ile sınır komşuluğu bulunmaktadır. Ağrı il merkezine uzaklığı 77 km’dir.

Patnos tarihi ile ön plana çıkan bir ilçedir. Köklü bir tarihe sahiptir. Girik Tepe, Urartular Dönemi’nden kalmış bir antik kenttir. Burada uzun süre kazı çalışmaları yapılmıştır. Patnos’a 1 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Anzavur Tepe de ilçenin diğer tarihi noktası olarak kabul edilmektedir. Günümüzde Kot Tepesi olarak da isimlendirilmekte olan bölgede uzun süre kazı çalışmaları yapılmış ve elde edilen tarihi bulgu ve belgeler Erzurum’da bulunan müzelerde sergilenmektedir.


Doğubayazıt

Doğubayazıt Doğubayazıt

Ağrı’nın en büyük ikinci ilçesi olan Doğubayazıt’ın toplam nüfusu 2018 sayımlarına göre 121.263’tür. Şehrin en çok tanınan ilçesidir. 

Doğubayazıt, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir ilçedir. Ağrı’nın simgesi olarak kabul edilen Ağrı Dağı ve İshak Paşa Sarayı Doğubayazıt’ta yer almaktadır. İshak Paşa Sarayı dışında Doğubayazıt Kalesi, Ahmed-i Hani Türbesi, Eski Bayazıt Camii de Doğubayazıt sınırları içerisindedir. 

İshak Paşa Sarayı dünyaca ünlü bir tarihi yapıdır. Döneminin en gösterişli sarayları arasında kabul edilen yapı yıl içerisinde binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca Ağrı bölgesindeki en önemli festivaller de burada düzenlenmektedir. Günümüzde külliye olarak kullanılmaktadır. 

Ahmed-i Hani’ye ait olan türbe şehirde en çok ziyaret edilen olma özelliğine sahiptir. 

Doğubayazıt’ta tarihi yapıların yanı sıra birçok önemli doğal güzellik de bulunmaktadır. Ağrı Dağı, Meteor Çukuru, Keşişin Bahçesi ve Buz Mağarası bu doğal güzellikler arasında yer almaktadır. Doğubayazıt’ta bulunan çukur aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci meteor çukurudur.

Ağrı'da manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Ağrı'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Diyadin

Diyadin Diyadin

Ağrı’nın en büyük 3. ilçesidir. Batısında Taşlıçay, doğusunda ise Doğubayazıt bulunan ilçenin nüfusu 42.000 civarındadır. Ağrı il merkezine uzaklığı 62 km’dir.

Diyadin tarihi yapılarıyla ve kaplıcalarıyla ön plana çıkmaktadır. İlçede yer alan 3 kaplıca, en çok ziyaret edilen yerler arasındadır. Kaplıcaların ilçe merkezine uzaklığı 5 km’dir.

İsimleri, Yılanlı Kaplıcası, Davut Kaplıcası ve Köprü Kaplıcası olarak geçmektedir. Suyu başta romatizma olmak üzere kadın hastalıkları, deri hastalıkları ve psikolojik rahatsızlıklar için şifalıdır. Yılanlı Kaplıcası, Murat Nehri kıyısında yer almaktadır. 

Diyadin İlçesi’nde bulunan Meya Mağaraları Ağrı’nın gezilecek yerler listesinde yer almaktadır. Mağaraların yakınında bulunan antik kent de tarihi açıdan önemlidir. Hz. Ali’nin atının ayak izlerinin burada bulunduğu tahmin edilmektedir.


Eleşkirt

Eleşkirt Eleşkirt

Ağrı il merkezinin batısında bulunan Eleşkirt’in nüfusu yaklaşık olarak 35.000’dir. Doğusunda Ağrı il merkezi ve güneyinde Tutak İlçesi bulunmaktadır. Ağrı il merkezine uzaklığı 36 km’dir.

Eleşkirt de tarihi yapılarıyla dikkat çekmektedir. İlçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Toprakkale tarihi açıdan önem taşımaktadır.

Toprakkale bölgesinde tarihi cami ve kale bulunmaktadır. Kale içerisinde bulunan tapınaklar tamamen tahrip edilmiş ve günümüze ulaşamamıştır. Bölgede bulunan tarihi kalenin Urartular dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir.

Ağrı'da sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Ağrı gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.


Tutak, Taşlıçay ve Hamur

Tutak Tutak

Ağrı’nın diğer ilçeleri de Tutak, Taşlıçay ve Hamur’dur. Ağrı’nın en küçük ilçeleri durumunda olan bu 3 ilçenin en küçüğü ise Hamur’dur. Tutak’ın nüfusu yaklaşık 30 bin; Taşlıçay’ın nüfusu yaklaşık 20 bin ve Hamur’un nüfusu yaklaşık 19 bindir. Tutak’ın Ağrı il merkezine uzaklığı 38 km; Taşlıçay’ın Ağrı il merkezine uzaklığı 31 km; Hamur’un Ağrı il merkezine uzaklığı ise 12 km’dir.

Ağrı’nın diğer ilçelerinde olduğu gibi bu ilçelerinde de tarihi değerler bulunmaktadır. Tutak İlçesi’nde bulunan Karagöz Kilisesi ile Hamur İlçesi’nde bulunan Hamur Kümbeti turistik değeri olan yapılardır.