Ağrı, tarihi bir şehir olmasının yanı sıra doğal güzellikleriyle de ön plana çıkmaktadır. Şehrin doğal güzellikleri denildiği zaman simgesi kabul edilen Ağrı Dağı akla gelmektedir. 5137 metrelik rakımıyla Türkiye’nin en yüksek dağı olma özelliğini de taşımaktadır.
Ağrı Dağı dışında Nuh’un Gemisi, Meteor Çukuru diğer ilgi çeken doğal güzelliklerdir. Ayrıca bölgede çok sayıda doğal mağara ve kaplıca bulunmaktadır.
Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Ağrı otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
Ağrı Dağı
Ağrı Dağı
Zirvesinde her mevsim kar bulunan Ağrı Dağı, Türkiye’nin en yüksek dağıdır. Ağrı’nın simgesi olarak kabul edilen dağın rakımı 5000 metreden yüksektir. Volkanik bir dağ olan Ağrı, şehrin her bölgesinden görünmekte ve eşsiz manzaralar sunmaktadır.
Yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilen bu doğal güzellik özellikle de dağcılıkla ilgilenenler için büyük bir keşif alanıdır. Tırmanışlar tehlikeli olduğu için özellikle profesyonel sporculara önerilmekte ve izne tabii tutulmuştur.
Ağrı Dağı, küçük ve büyük olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çevresi ise milli park ilan edilmiş ve korumaya alınmıştır.
Tendürek Dağı
Tendürek Dağı
Sönmüş bir volkanik dağ olan Tendürek Dağı, Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nin güneydoğusunda kalmaktadır. Dağcılık ile ilgilenenlerin Ağrı’dan sonra en sık ziyaret ettiği dağ durumundadır. Üzerinde sıcak su çukurları bulunmaktadır.
Ayrıca Murat Nehri’nin kaynağı da Tendürek Dağı’dır. Zirvesinde ise krater gölü yer almaktadır. Dağdan çıkan sular minerallidir. Diyadin halkı tarafından yayla olarak kullanılmaktadır. Yemyeşil doğasıyla ve tertemiz havasıyla dikkat çeken Tendürek Dağı’nın rakımı ise 3500 metre üzerindedir.
Ağrı'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için Ağrı'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Diyadin Kaplıcaları
Diyadin Kaplıcaları
Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nde bulunan kaplıcaların sayısı 3’tür. Bu üç kaplıcanın birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Diyadin ilçe merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunan kaplıcalara ulaşım ise şehir içi ulaşım imkânlarıyla yapılmaktadır.
İsimleri Yılanlı Kaplıcası, Davut Kaplıcası ve Köprü Kaplıcası olarak geçmektedir. Özellikle deri hastalıkları ve romatizma için tercih edilmektedir.
Bu kaplıcalardan Yılanlı Kaplıcası, Murat Nehri kıyısında bulunmaktadır. Radyoaktif etki göstermektedir. Davut Köyü’nde bulunan Davut Kaplıcası ise mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Sıcaklığı ise 40-60 derece arasındadır. Köprü Kaplıcası ise diğerlerine göre daha sert bir arazide yer almaktadır.
Köprü Kaplıcası üzerinde bulunan Kudret Köprüsü de Ağrı’nın bir başka doğal güzelliğidir. Murat Nehri’nin suları burayı delemediği için alt kısmını delerek devam etmiştir. Üst kısmı ise doğal bir köprü olarak kalmıştır.
Meteor Çukuru
Meteor Çukuru
Dünyanın en büyük 2. meteor çukuru durumunda olan bu doğal güzellik Ağrı’nın Doğubayazıt ilçe sınırlarında yer almaktadır. İlçe merkezine 35-40 km uzaklıktadır. Çukurun olduğu bölgeye ulaşım ise özel araçlarla sağlanmakta ve merkezden doğuya doğru gidilmesi gerekmektedir. Ziyareti ücretsiz olan bölge yakınlarında ise Sarıçavuş Köyü bulunmaktadır.
1892 yılında düşen göktaşı sebebiyle bu çukur oluşmuştur. İlk başlarda 60 metre derinliğe sahipken günümüzde ise 35 metreye kadar düşmüştür. Genişliği ise 35 metre civarındadır. Özellikle yabancı turistler tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir.
Ağrı Balık Gölü
Ağrı Balık Gölü
Ağrı ile Doğubayazıt arasındaki Sinek Yaylası’nda bulunmaktadır. Alabalıklarıyla ünlü olan Balık Gölü, 2300 metre rakıma sahiptir. Anadolu’nun en yüksek gölleri arasında kabul edilen Balık’a ulaşmak için özel araçlar kullanılmaktadır.
Gölün çevresi ise bitki çeşitliliği açısından son derece zengindir. Bölge özellikle kamp ve fotoğrafçılık için tercih edilmektedir. Tatlı su gölü olan Balık Gölü’nde alabalık dışında sazan ve benekli alabalık da bulunmaktadır. Derinliği ise 100 metreden fazladır.
Gölün güney kısmı turizm için elverişlidir.
Ağrı'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Ağrı gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.
Meya Mağaraları
Meya Mağaraları
Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nde bulunmakta olan doğal güzelliklerdendir. Diyadin ilçe merkezine uzaklığı ise 15 km’dir. Bölgeye ulaşım ise Meya Köyü’ne giden dolmuşlarla veya özel araçlarla yapılmaktadır.
Mağaranın çevresi tarihi kalıntılarla doludur. Bölgede farklı inançlara ait mabetler bulunmaktadır. Yapılan bu mabetler özellikle sert yerlere inşa edilmiştir. Birçoğu tahrip edilmesine rağmen günümüze ulaşan İslam ve Yezidi mezarları bulunmaktadır.
Hz. Ali’nin atının ayak izlerinin burada bulunduğu tahmin edilmektedir.
Ağrı'da lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren Ağrı 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Keşişin Bahçesi
Keşişin Bahçesi
Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde bulunan doğal güzelliktir. İlçe merkezine uzaklığı 7 km’dir. Yukarıtavla Köyü’nde bulunan doğal güzelliğin yakınlarında ise İshak Paşa Sarayı yer almaktadır.
Aslı ile Kerem’in aşkının başladığı yer olarak kabul edilmektedir. Yeşilliği ve temiz havasıyla dikkat çekmektedir.
Buz Mağarası
Buz Mağaraları
Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde bulunmakta olan mağara Doğubayazıt ilçe merkezine 25 – 30 km uzaklıktadır. Meteor çukuru da bu bölgede bulunmaktadır. Yakınlarında Hallaç Köyü vardır.
İsmini içerisinde bulunan buz tabakalarından almaktadır. Bölge aşırı soğuk olduğundan mağaranın içerisinde bulunan su sürekli olarak donmaktadır. Elips şeklinde olan mağaranın derinliği 8 metre civarındadır.
Ağrı Dambat Çermiği
Ağrı Dambat Çermiği
Ağrı il merkezine 5 km uzaklıkta bulunmaktadır. Dambat Köyü sınırları içerisinde yer alan kaplıca yakınında Murat Nehri bulunmaktadır. Kaplıcayı ilginç yapan ise her sene kaynağının değişmesidir.
Suyu kükürtlü olan kaplıca bazı durumlarda tehlike oluşturabilmektedir. Özellikle kapalı alanlarda bulunanlar için zehirleme riski oluşturmaktadır. Kaplıcanın suyu romatizma ve deri hastalıkları için şifalıdır.
Nuh’un Gemisi
Nuh'un Gemisi
Siluet görünümündeki doğal güzellik Ağrı Dağı’nın güney tarafında yer almaktadır. Telçeker ve Üzengili köyleri arasında bulunan bu siluetin oluşmasından sonra Nuh tufanının ardından karaya oturan geminin burada olduğu iddiaları ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine araştırmalar halen devam etmektedir. Bölgede bulunan balık ve midye fosilleri de bu iddianın doğruluk ihtimali için inceleme altındadır.
Günümüzde doğal SİT alanı ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Bölgeye ulaşım zor olup, özel araçlarla sağlanmaktadır.
Ağrı'da kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Ağrı butik oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Hamur Mağarası ve Hamur Deresi
Hamur Deresi
Ağrı’nın Hamur İlçesi’nde bulunan doğal güzelliklerdir. Mağara derenin kenarındadır. Derenin akış güzergâhı üzerinde çağlayanlar bulunmaktadır.
Hamur Deresi üzerinde balık tutulabilmekte, çevresinde oluşan ormanlık alanlarda ise piknik yapılabilmektedir.