Ağrı’da büyükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapılması yemek kültürüne de yansımıştır. Bu durum kırmızı etle yapılan yemeklerin bölgede meşhur olmasını sağlamıştır. Şehrin meşhur yemekleri arasında Abdigör Köftesi, selekeli, gösteberg buğulama, alabalık, kete, haşıl, hengel, erişte bulunmaktadır.
Ayrıca bölgede üretilen beyaz bal da dünyaca ünlüdür. Bölgedeki yaylalarda üretilen bu bal oldukça lezzetli ve birçok sağlık problemine faydalıdır. Ağrı’nın her yerinde bu balı bulmak mümkündür.
Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirebileceğiniz, Ağrı'da yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Ağrı otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.
Kete
Kete
Bölgeye has olan hamur içerisinde yine bölgeye özgü olan çiriş otunun eklenmesiyle yapılmaktadır. Hamur, buğday unu kullanılarak hazırlanmaktadır.
Çiriş otu da eklendikten sonra sac üzerinde pişirilerek servise hazır hale getirilmektedir. Lezzetine lezzet katmak amacıyla isteğe gire iç kısmına tereyağı eklenmektedir.
Alabalık
Alabalık
Şehirde kırmızı et gibi alabalık da yoğun olarak tüketilmektedir. Alabalıklar genellikle Balık Gölü üzerindeki tesislerde yetiştirilmektedir. Meşhur bir yemek olmasının dışında ortopedik hastalıkların tedavisi amacıyla da kullanılmaktadır.
Bölgede alabalık tesisleri genellikle yüksek rakımlı yerlerde bulunmaktadır. Bunun sonucunda da alabalıklar daha lezzetlidir.
Ayran Aşı
Ayran Aşı
Ağrı’nın bir diğer meşhur yemeği de ayran kullanılarak hazırlanan bu lezzettir. Yemeğin içerisinde buğday ve nane bulunmaktadır. Servis sırasında baharat isteğe göre ilave edilmektedir.
Hengel
Hengel
Ağrı’nın en çok sevilen hamur yemeği olarak kabul edilen hengel, mantıya benzemektedir. Yufkaların inceltilerek kare şeklinde kesilmesiyle hazırlanmaktadır. Bu küçük parçalar haşlandıktan sonra üzerine yoğurt veya hengel sosu dökülmektedir. Bu, Ağrı’nın yöresel sosudur. Yemeğin lezzeti de sıcak olduğunda ortaya çıkmaktadır. Soğumadan tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Haşıl
Haşıl
Ağrı’nın bir diğer yöresel lezzeti olan haşıl tereyağı kullanılarak yapılmaktadır. Çaşır otu ve buğday kullanılarak hazırlanan yemeğin servisinde tereyağı yerine alternatif olarak pekmez de tercih edilmektedir.
Murtuğa
Murtuğa
Bölgede yoğun olarak tüketilen murtuğa ise bir helva çeşididir. İçerisinde ceviz veya fındık bulunur. Yağda kızartılarak hazırlanır.
Fındık veya cevizli dışında sade şekilde de tüketilebilmektedir.
Ağrı'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Ağrı'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.
Beyaz Bal
Beyaz Bal
Ağrı’da arıcılık faaliyetleri de gelişmiştir. Nitekim Türkiye’nin en kaliteli çiçek balı Ağrı’da üretilmektedir. Bölgede bulunan yüksek rakımlı yaylalardaki çiçeklerden elde edilen beyaz bal dünyaca ünlüdür.
Yalancı Köfte
Yalancı Köfte
Misket görünümündeki köfte hazırlanırken buğday, bulgur ve un karıştırılmaktadır. Güveçte servis edilmektedir.
Köftelerin üzerine sarımsaklı veya sade yoğurt eklenmektedir. Yoğurdun üzerine yeşillik serpilerek daha lezzetli hale getirilmektedir. Ağrı’da yoğun olarak tüketilen bir lezzettir.
Halise
Halise
Ağrı’da özellikle bayramlarda ve özel günlerde yapılan halise yemeği tavşan etinden hazırlanmaktadır. Tavşan etinin lezzetine lezzet katmak için özel tandırlarda pişirilmektedir. Servis sırasında ise yağ ve tuz eklenmektedir.
Ağrı'da tatilde dinlenmek, kışa hazırlanmak ve bedenen rahatlamak için Ağrı gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Abdigör Köftesi
Abdigör Köftesi
Ağrı’nın en meşhur yemeği olarak kabul edilen Abdigör Köftesi, kemiksiz sığır etiyle yapılmaktadır. Yapımından önce etin dövülmesi köfteye lezzet katmaktadır.
Hazırlanışı esnasında baharatlar kullanılmaktadır. Pilav üstü olarak servis edilmektedir. Servis tabağı içerisinde soğan, salça ve yoğurt bulunmaktadır.
Hasude
Hasude
Ağrı’nın meşhur tatlı yemeğidir. Özel olarak hazırlanmış olan şerbetin üzerine un eklenerek belli bir kıvama gelinceye kadar çırpılmaktadır. Daha sonra tava üzerinde ısıtılmaktadır.
Selekeli (Sac Kavurma)
Sac Kavurma
Taze oğlak eti veya kuzu etiyle yapılmaktadır. Servis sırasında tereyağı ve sarımsaklı yoğurt isteğe göre eklenmektedir. Ağrı’da sevilerek tüketilen bir diğer et yemeğidir.
Gösteberg Buğulama
Gösteberg Buğulama
Ağrı’da meşhur olan bu yemek oğlak veya kuzu etinden yapılmaktadır. Buğulamanın içerisine “gösteberg” adı verilen dağ otu serpilmektedir. Bu dağ otu etin üzerine eklenmekte ve elde edilen bu karışım hayvan postunun içerisine yerleştirilmektedir. Daha sonra bu post dikilerek toprağa gömülmekte ve toprak üzerindeki kızgın ateşle pişirilmektedir.
Bişi Erdek
Bişi Erdek
Hemen hemen her yörede bulunan bişi, Ağrı’da da sevilerek tüketilen bir hamur işidir. Mayalanarak hazırlanan hamurun ekmek şekline gelene kadar yağda kızartılmasıyla hazırlanmaktadır. İsteğe göre içerisine ıspanak veya peynir eklenmektedir.