Ağrı'da Yapılacaklar

Ağrı; tarihi yapıları, doğal güzellikleri, yemek kültürü ve il merkezi veya ilçelerinde düzenlenen şenlikleriyle ön plana çıkan bir şehirdir. Yapılacaklar arasında tarihi yapıları ziyaret etmek, doğal güzelliklerini keşfetmek, Ağrı mutfağının lezzetlerini tatmak ve düzenlenen festivallere katılmak öne çıkmaktadır.

Şehirde tarihi yapılar genellikle Hamur, Diyadin ve Doğubayazıt ilçelerinde yer almaktadır. İlçe merkezleri genel olarak şehir merkezine yakındır.

Önemli doğal güzelliklerinden bazıları il merkezinde bazıları ise ilçelerinde yer almaktadır. Özellikle şehrin simgesi olarak kabul edilen Ağrı Dağı’nı görmeden kesinlikle dönülmemesi gerekmektedir.

Şehir merkezinde yöresel yemeklerin tadına bakabileceğiniz birçok restoran bulunmaktadır. Bölgenin en önemli festivali ise Doğubayazıt Ahmed-i Hani Kültür Sanat Turizm Festivali’dir.  

Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Ağrı'daki oteller adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Türkiye’nin En Yüksek Dağını Ziyaret Edin: Ağrı Dağı

Ağrı Dağı Ağrı Dağı

Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı, şehrin en popüler gezi noktasıdır. Dağın eteklerinde bulunan yaylalar doğa tutkunlarının dikkatini çekmektedir. Ağrı Dağı’na ulaşmak için önce Doğubayazıt İlçesi’ne gidilmesi gerekmektedir. Doğubayazıt üzerinden Gürbulak yoluna doğru devam edilerek bu doğa harikasına varılmaktadır. 

Karlı tepeleriyle her mevsim muhteşem manzaralar sunması ve tertemiz el değmemiş doğası Ağrı Dağı’nı ön plana çıkaran özellikleridir. Ağrı Dağı’nda ayrıca çeşitli aktiviteler de yapılmaktadır. Bu aktiviteler arasında dağcılık, tırmanış, kamp ve piknik yer almaktadır. Dağcılık ve tırmanış özellikle profesyonel sporculara önerilmektedir. Tırmanış için izin alınması gerekmektedir.

Ağrı’ya gitmek için çeşitli turlar düzenlenmektedir. Bu turlarda rehber hizmeti sunulmaktadır. Turlarda genellikle havayolu kullanılmakta olup, içeriğinde Ağrı Dağı ziyareti de bulunmaktadır.

Ağrı'da eski tarihi yapıları, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Ağrı'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Şehrin Tarihi Yapılarını Ziyaret Edin: İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı İshak Paşa Sarayı

Ağrı’ya geldiğiniz zaman tarihi yapıları mutlaka gezi listenize eklemeniz önerilmektedir. Bölge çok köklü bir tarihe sahiptir. Geçmişte etkin olan uygarlık ise Urartulardır. Ağrı ve ilçelerinde bu döneme ait birçok tarihi yapı bulunmaktadır.

Tarihi yapılar Doğubayazıt İlçesi’nde yoğunlaşmıştır. Ağrı’nın simgesi olarak da kabul edilen İshak Paşa Sarayı da buradadır. Saray dışında Avnik Kalesi, Urartu Kalesi, Hamur Kümbeti, Ahmed-i Hani Türbesi de mutlaka görülmelidir.

Ayrıca bölgede Urartular Dönemi’nden kalan birçok antik kent bulunmaktadır. Ağrı’nın Patnos İlçesi’nde Girik Tepe, Diyadin İlçesi’nde bulunan Meya Köyü, Eleşkirt İlçesi’nde bulunan Toprakkale bu antik kentler arasındadır. 

Ağrı'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Ağrı gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Ağrı Mutfağını Keşfedin: Abdigör Köftesi

Abdigör Köftesi Abdigör Köftesi

Ağrı mutfağı genellikle et yemeklerine yoğunlaşmıştır. Bunun sebebi ise bölgede yoğun olarak yapılan büyükbaş hayvancılıktır. Şehir merkezinde veya ilçelerinde bu yemeklerin tadına bakabileceğiniz birçok restoran bulunmaktadır.

Ağrı’da tadına bakmanız gereken yemekler arasında Abdigör köftesi, selekeli, alabalık, gösteberg buğulama ve kuymak bulunmaktadır. Bunlar dışında mantıya benzeyen hengel yemeği ve dövülmüş buğdayla yapılan haşıl yemeği de sofraların olmazsa olmazıdır.

Ağrı'da doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Ağrı 3 yıldızlı aile otelleri tesisler sayfasında bulabilirsiniz.


Şehrin Köklü Kültürünü Keşfedin: Doğubayazıt Ahmed-i Hani Kültür Sanat Turizm Festivali

Ahmed-i Hani Kültür Sanat ve Turizm Festivali Ahmed-i Hani Kültür Sanat ve Turizm Festivali

Ağrı il merkezi ile Doğubayazıt arası yaklaşık 100 km’dir. Ulaşım yaklaşık 1.5 saat sürmektedir. Doğubayazıt’ta ilk olarak 2017 yılında düzenlenen bu festivale hem Ağrı’dan hem de çevredeki illerden katılım oldukça yoğundur.

Festival genellikle Ağustos veya Eylül aylarında Doğubayazıt Kaymakamlığı ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin sponsorluğunda düzenlenmektedir. Etkinlik zamanında bölgeye binlerce yerli ve yabancı turist gelmektedir. 

Festivale katılım ücretsizdir. 2 gün süren organizasyon Ahmed-i Hani’ye ait türbenin önünden kortej yürüyüşü ile başlamaktadır. Yürüyüş İshak Paşa Sarayı’nda son bulmakta ve burada açılış konuşmaları ve festivalin içeriği hakkında ziyaretçilere bilgiler verilmektedir.

Festival kapsamında birçok yarışma, şiir dinletisi, ney dinletisi ve sanatçı konserleri katılımcıları beklemektedir. Etkinlik Ağrı ve Doğubayazıt’ı tanıtım amacı ile düzenlenmektedir. 

Ağrı'da merkezi noktalarda yakın, kapalı havuzlu otellerin listesini Ağrı kapalı havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.