Ağrı, hem il merkezi hem de ilçeleriyle binlerce yıllık bir tarihe sahiptir. Köklü bir tarihi olmasının yanı sıra her zaman transit bölge olarak kullanılmıştır. Bölgeye ilk yerleşimler ise M.Ö. 1350 ile 1200 yılları arasında olmuştur. İlk yerleşen Hurriler kalıcı olamamışlardır.
Bölgede hâkimiyet süren en köklü uygarlık ise Urartulardır. Günümüzde ise Urartulardan kalan birçok tarihi eser Ağrı il merkezinde ve ilçelerinde bulunmaktadır.
Ağrı’nın tarihi eserler açısından en zengin ilçesi ise Doğubayazıt’tır. Doğubayazıt’ta bulunan İshak Paşa Sarayı, Ağrı’nın simgeleri arasında kabul edilen önemli bir yapıdır.
Ağrı'daki günübirlik aktivitelerinizde rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Ağrı otel sayfasını kontrol edebilirsiniz.
İshak Paşa Sarayı
İshak Paşa Sarayı
Ağrı’nın simgesi olarak kabul edilen tarihi yapı Doğubayazıt İlçesi’nde bulunmaktadır. İlçe merkezine 6 km; Ağrı il merkezine ise 106 km uzaklıkta yer alan tarihi eser döneminin en gösterişli sarayları arasında kabul edilmektedir. İshak Paşa Sarayı’na ulaşmak için taksiler veya özel araçlar kullanılmaktadır.
Yıl içerisinde binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen tarihi saray, günümüzde külliye olarak da kullanılmaktadır. Şehirde yapılan birçok aktivite, festival ve açılış konuşmaları İshak Paşa Sarayı’nda başlamaktadır. Abdi Paşa tarafından yapımına başlanan tarihi yapı İshak Paşa tarafından tamamlanmıştır.
Tarihin yıkıcı etkisi sebebiyle birçok bölümü günümüze ulaşamamıştır. Farklı dönemlerde birçok kez restore edilmiştir. Mimari özellikleriyle de dikkat çeken İshak Paşa Sarayı’nda Selçuklu, Fars ve Osmanlı izleri görülmektedir.
Giriş ücreti 6 TL’dir. Festival zamanlarında ücretsizdir.
Toprakkale
Toprakkale
Ağrı Eleşkirt’te bulunan Toprakkale’nin ilçe merkezine uzaklığı 15 km’dir. Bölgede tarihi kale ve cami bulunmaktadır. Kalenin Urartular Dönemi’ne ait olduğu tahmin edilmektedir.
1879 yılında İngiliz araştırmacılar tarafından detaylı inceleme yapılmıştır. Ancak buluntular bir anda ortadan kaybolmuştur. Kale içerisinde bulunan tapınaklar ise tamamen tahrip edilmiş durumdadır. Ulaşım dolmuşlarla, özel araçlarla veya taksilerle yapılmaktadır.
Bölgeden günümüze ulaşan tek tarihi yapı ise 1687 yılında inşa edilmiş olan Toprakkale Camii’dir. Mirza bin Abdi tarafından yaptırılan cami kare planlı ve tek kubbelidir. Yapıda Selçuklu mimari özellikleri görülmektedir.
Avnik Kalesi
Avnik Kalesi
Bu tarihi yapıyla ilgili çok fazla bilgi bulunmamakta ancak Urartular Dönemi’nde yapıldığı tahmin edilmektedir. İhtişamlı görüntüsüyle dikkat çeken Avnik Kalesi, bölgede Koçbaşı Kalesi olarak da bilinmektedir.
Mimari özelliklerini koruyan kale şehre hâkim bir tepe üzerine kurulmuştur. Bölgeye ulaşım özel araçlar ile yapılmaktadır.
Avnik Kalesi, Diyadin ilçesine 30 km uzaklıkta bulunmaktadır. Özellikle dağcılıkla ilgilenenler tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir.
Hamur Kümbeti
Hamur Kümbeti
Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan Hamur Kümbeti, Ağrı’nın Hamur İlçesi’nde bulunmaktadır. Hamur’un kuzeydoğusunda ilçeye hakim olan vadi üzerindedir. Bir kitabesi olmadığı için ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Kitabesi ise sonradan tahrip edilmiştir. Bölgeye ulaşım sadece özel araçlarla yapılmaktadır.
Dikdörtgen bir şekli bulunan kümbetin iç kısmında ise dikdörtgen bir kapı ve mezar odası bulunmaktadır. Mezar odasında ise 4 adet mazgal pencere yer almaktadır. Kümbetin tamamı kesme taş kullanılarak yapılmıştır. Kümbet yapımında kullanılan taşlarla İshak Paşa Sarayı yapımında kullanılan taşların aynı olduğu iddia edilmektedir.
İçerisinde bulunan mezarlar tahrip edilmiş günümüze sadece birkaç parça mezar parçası ulaşmıştır.
Ağrı'da doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Ağrı'da gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.
Urartu Kalesi (Doğubayazıt Kalesi)
Doğubayazıt Kalesi
Doğubayazıt’ın simgesi olarak kabul edilen Urartu Kalesi’nin ne zaman yapıldığı net olarak bilinmemekte ancak mimari özelliklerine bakıldığı zaman Urartular Dönemi’nden kaldığı tahmin edilmektedir. Kaleye ulaşmak için özel araçlar veya taksiler kullanılmaktadır.
Urartu Kalesi birçok uygarlık tarafından kullanılmış olup, günümüzde ise harabe halindedir. Kalenin içerisinde Urartulara ait mezarlar ve eşyalar bulunmaktadır. Yapı, Urartular Dönemi’nde Duryank Kalesi olarak adlandırılmıştır.
Ağrı'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Ağrı gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.
Beyazıt Eski Cami
Beyazıt Eski Camii
Osmanlı Dönemi’nin mimari özelliklerini taşıyan Beyazıt Eski Cami, Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde bulunmaktadır. Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde inşa edildiği için Selim Camii olarak da bilinmektedir. Caminin bulunduğu bölgeye özel araçlarla veya taksilerle ulaşım sağlanmaktadır.
Bulunduğu konumuyla birlikte son derece ihtişamlı görünen yapı, tek kubbeli cami örneklerindendir. Kesme taş kullanılarak inşa edilmiş olan Beyazıt Eski Cami kare planlıdır.
Ağrı Antik Kentleri
Ağrı Antik Kentleri
Ağrı, çok köklü bir geçmişe sahiptir. Bu yüzden bölgede birçok antik kent bulunmaktadır. Antik kentlerin çoğunluğu Urartular Dönemi’ne aittir.
Bölgede bulunan antik kentlerin bazılarında araştırmalar halen sürmektedir. Ağrı’nın Patnos İlçesi’nde Girik Tepe, Diyadin’de Meya Köyü, Eleşkirt’te Toprakkale bu antik kentler arasındadır.
Antik kentlere ulaşım için yer aldıkları ilçe merkezlerine gitmek gerekmektedir. İlçe merkezlerinden özel araçlar veya taksiler kullanılarak ulaşım sağlanmaktadır.
Ağrı'da lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve havuzlu otellerin listesini Ağrı havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.
Karagöz Kilisesi
Karagöz Kilisesi
Karagöz Kilsesi, Ağrı’nın Dayapınarı Köyü sınırlarında bulunmaktadır. Tutak ilçe merkezine uzaklığı ise 26 km’dir.
Kiliseyi ilginç yapan ise kayaların oyulmasıyla yeraltına inşa edilmesidir. Merdivenlerle iniş sağlanmaktadır. Mimari özelliklerine bakıldığında Bizans Dönemi izleri taşıdığı görülmektedir. Bölgeye ulaşım köye giden dolmuşlar veya özel araçlarla yapılmaktadır.
Ahmed-i Hani Türbesi (Ahmet Hani Türbesi)
Ahmed-i Hani Türbesi
Ahmed Hani’ye ait olan türbe Doğubayazıt İlçesi’nde bulunmaktadır. Türbe konum olarak İshak Paşa Sarayı’na yürüme mesafesindedir. 1651 doğumlu Ahmed Hani’ye ait olan türbenin yanına sonradan cami yaptırılmıştır.
Ağrı ilinin en çok ziyaret edilen türbesi durumundadır. Yıl içerisinde binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bölgeye ulaşım için şehir içi ulaşım yöntemleri kullanılmaktadır.
Ağrı'da iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Ağrı toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.
Giriktepe Höyüğü
Giriktepe Höyüğü, Ağrı’nın Patnos İlçesi’nde bulunmaktadır. Patnos ilçe merkezine uzaklığı sadece 1 km’dir. 1960 ve 1963 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları sonucunda saray ve eklentileri ortaya çıkarılmıştır.
Günümüzde saray ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. 2 katlı bir saray olup, harem odasında 37 insan iskeleti bulunmuştur. İskeletler üzerinden değerli ziynet eşyaları çıkmıştır.
Arkeolojik sit alanı olan bölge çok fazla tahrip edilmiş durumdadır.