Adıyaman'ın İlçeleri

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Adıyaman, merkezi ile birlikte 9 tane ilçeye sahiptir. Toplamda 610 binin üzerinde nüfusa sahip Adıyaman nüfusunun yarısı merkezde yaşamaktadır. En büyük ilçesi 122 binin üzerinde kişinin yaşadığı Kahta, en küçük ilçesi ise 8 bine yakın kişinin yaşadığı Samsat ilçesidir.

Adıyaman’a bağlı 23 belediye, 452 köy ve 174 mahalle bulunmaktadır. Yüz ölçümü ile küçük illerimizden birisi olan şehrin doğu sınırını Atatürk Barajı oluşturmaktadır. Güneyinde Şanlıurfa ve Gaziantep, batısında Kahramanmaraş, kuzeyinde Malatya ve kuzeydoğusunda ise Diyarbakır bulunmaktadır. 6. yüzyıldan itibaren bölgede İslamiyet yayılmaya başlamış, 11. yüzyıldan itibaren bölge Türk akınları ile yerleşime açılmıştır. 

Adıyaman'da tarihi mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Adıyaman otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Kahta

Kahta Kahta

Adıyaman’ın doğusunda yer alan Kahta, şehrin en büyük ilçesi konumundadır. Şehir merkezine 37 kilometre uzaklıkta olan ilçeye araç ile 30 dakika süren bir yolculuk sonrası ulaşılmaktadır. 120 binin üzerinde insanın yaşadığı ilçede 93 köy ve 18 mahalle bulunmaktadır. Bununla birlikte Bölükyayla ve Akıncılar adında iki beldesi bulunmaktadır.

Kahta sınırlarında dünyanın yedi harikasından birisi olarak kabul edilen Nemrut Dağı bulunmaktadır. Milattan önceye kadar uzanan geçmişe sahip ilçede çok sayıda doğal ve tarihi güzellik bir arada bulunmaktadır. Engebeli araziler ile çevrili olan Kahta’da iklim bölgeye özgü karasal bir yapıya sahiptir. Yıllık sıcaklık ortalama olarak 17 derece civarında seyretmektedir. Atatürk Barajı yapıldıktan sonra ikliminde belirgin değişiklikler yaşanmıştır. 

Adıyaman'da tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Adıyaman gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Gölbaşı

Gölbaşı Gölbaşı

Adıyaman il merkezinin batısında yer alan Gölbaşı, Kahramanmaraş sınırında bulunmaktadır. Doğusunda Tut ve Besni ilçeleri, kuzeyinde Malatya il sınırı bulunmaktadır. İl merkezine 63 kilometre uzaklıkta yer alan ilçe merkezinde ve köylerinde 50 bin kişi yaşamaktadır. Adıyaman’da demir yollarının geçtiği tek ilçe konumundadır. 

1954 yılında Adıyaman’ın il olmasının ardından ilçe olmasına karar verilmiştir. Bulunduğu konum itibariyle bölgeleri ve şehirleri birbirine bağlama özelliğine sahip olan Gölbaşı, bu anlamda önemli bir kavşak görevini yerine getirmektedir. Bölgede yaşayan insanlar geçimlerini hayvancılık ve tarım yaparak sağlamaktadır. 


Besni

Besni Besni

Adıyaman il merkezinin batısında yer alan Besni ilçesi, bölgenin en kalabalık ikinci ilçesi konumundadır. İl merkezine 45 kilometre uzaklıkta yer alan ilçeye araç ile 40 dakikalık bir yolculuk sonrasında ulaşılabilmektedir. 77 bine yakın insanın yaşadığı ilçede 63 köy ve 10 mahalle ile birlikte 7 belde bulunmaktadır. Genç nüfusun yoğun olduğu ilçede nüfusun büyük bölümü kırlarda yaşamaktadır.

Besni’nin tarihi hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte, en eski bilgiler Asur yıkıntılarından elde edilmektedir. Milattan önce 9. yüzyıla kadar tarihlenen ilçede birçok medeniyet günümüze gelene kadar yaşamıştır. Asur, Hitit, Urartu, Büyük İskender, Seleukoslar, Kommagene, Roma ve Bizans’ın ardından bölge Türklerin ve Arapların hakimiyetine geçmiştir. 

Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında Malatya’ya bağlanmış, daha sonra Gaziantep’e bağlanmasına karar verilmiştir. Tekrar Malatya’ya geçirilen ilçe, 1954 yılında Adıyaman’ın Malatya’dan ayrılmasıyla birlikte Adıyaman’ın bir ilçesi olmuştur. 


Çelikhan

Çelikhan Çelikhan

Adıyaman il merkezinin kuzeyinde yer alan Çelikhan, merkeze 57 kilometre uzaklıktadır ve bir saatlik araç yolculuğu ile ulaşılabilmektedir. Kuzeyinde Malatya il sınırı, doğusunda Sincik ilçesi ve güneyinde Adıyaman il merkezi bulunmaktadır. 

Çelikhan ilçesinde 16 binin üzerinde insan yaşamaktadır. Nüfusun yarısı köylerde ve diğer yarısı ise şehir merkezinde yaşamaktadır. İlçe sınırlarına dahil 17 köy ve bir kasaba bulunmaktadır. Köyler genellikle bölgenin coğrafi yapısından dolayı engebeli arazilerde kuruludur. İlçe halkı geçimini tütün yetiştirerek sağlamaktadır. Diğer tarım arazilerinde ise sebze, hububat ve meyve tarımı yapılmaktadır. 

Adıyaman'a gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Adıyaman gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Gerger

Gerger Kanyonları Gerger Kanyonları

Adıyaman’ın kuzeydoğusunda yer alan Gerger, il merkezine 99 kilometre uzaklıktadır. Engebeli arazisi nedeniyle merkezden ilçeye 1 saat 40 dakikalık araç yolculuğu ile ulaşılmaktadır. Doğusunda Diyarbakır ve Şanlıurfa, batısında Kahta ve kuzeybatısında Malatya il sınırı bulunmaktadır. Atatürk Barajı’nın hemen yanında yer almaktadır. 

İlçede 19 binin üzerinde insan yaşamaktadır. Adıyaman’ın il olması ile 1954 yılında ilçe olmasına karar verilmiştir. Toplamda 45 adet köy ve 4 mahalleden oluşmaktadır. Dağlık bir noktada kurulu olmasından dolayı ulaşımda zorluklar yaşanmaktadır. Gerger Kalesi, bölgenin en dikkat çeken tarihi eseri konumundadır. Günümüze gelen kadar birçok medeniyet bu bölgede yaşamış ve kalıntılarını bırakmıştır. 

Adıyaman'da her bütçeye hitap eden havuzlu konaklama hizmetleri için Adıyaman havuzlu oteller sayfamıza uğramayı unutmayın.


Samsat

Samsat Samsat

Samsat, Atatürk Barajı’nın inşasının ardından etrafı sularla çevrili bir yarımada niteliği kazanmıştır. Adıyaman’ın güneydoğusunda bulunan ilçede 8 bine yakın insan yaşamaktadır. Bu özelliği ile Adıyaman’ın en küçük ilçesidir. 

Etrafı Atatürk Barajı ile çevrili olan ilçenin kuzeyinde Kahta ilçesi bulunmaktadır. Baraj gölünün yapılmasının ardından ilçenin ikliminde Akdeniz esintileri görülmektedir. Geçmişi çok eskiye dayanan ilçe, barajın altında kalmasından dolayı bugünkü yerleşim alanına geçmesi sağlanmıştır. Bu nedenle yerleşim alanı planlı bir yapıya sahiptir. 


Sincik

Sincik Sincik

Sincik, Adıyaman il merkezinin kuzeyinde yer alan ilçesidir. Adıyaman’a 83 kilometre uzaklıkta olan ilçe, dağlık bir alanda yer almasından dolayı ulaşım zorlukla yapılmaktadır. Yaklaşık 1 saat 40 dakikalık araç yolcuğu ile ilçeye ulaşılabilmektedir.

Sincik ilçesi ve köylerinde toplamda 17 binin üzerinde insan yaşamaktadır. Uzun yıllar Kahta’ya bağlı bir köy olan Sinik, 1990 yılında alınan karar ile ilçe olmuştur. İlçe ortalama 1325 metre rakıma sahiptir. Soğuk bir iklime sahip olan ilçede yazlar sıcak ve kurak geçmektedir. 

Adıyaman'da iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Adıyaman toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Tut

Tut Tut

Tut ilçesi, merkezin batısında yer almaktadır. 59 kilometre uzaklıkta yer alan ilçeye araç ile bir saatte ulaşılabilmektedir. İlçe nüfusunun büyük oranda Türkmenlerden oluştuğu bilinmektedir. Ortalama 1050 metre rakıma sahip olan ilçe, engebeli bir arazi yapısı üzerinde kurulmuştur.

Yeşillikler Beldesi olarak bilinen Tut ilçesinde yaklaşık 10 bin kişi yaşamaktadır. İlçede tarım ve hayvancılık çok gelişmemiştir. İş imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı bölge halkı buradan göç etmiştir. Tarihi ve turistik açıdan misafirlerine çok sayıda seçenek sunmaktadır.