Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir konuma sahip Adıyaman, tarihi M.Ö. 4000’li yıllara kadar uzanan bir şehrimizdir. Bölgede çok sayıda medeniyet hüküm sürmüştür ve o nedenle tarihi en eski olan şehirlerimiz arasındadır. Adıyaman ilinde gezilecek yerler çok fazla olduğu için birkaç gün yeterli gelmeyecektir.
Adıyaman ilinin her yıl en çok ziyaretçi çeken noktası Nemrut Dağı’dır. Bunun yanında kaleler, kilise, camiler ve antik kentler bölgede gezilecek yerler arasında sayılmaktadır. Bölgeyi gezmeye gelenler kışın çok sert olmasından dolayı tercihlerini Mayıs ile Eylül aylarında yapmaktadır.
Adıyaman'da birbirinden cazip uygun fiyatları ile eğlenceyi doyasıya yaşamanız için Adıyaman otelleri listesine göz atabilirsiniz.
Nemrut Dağı ve Milli Parkı
Nemrut Dağı ve Milli Parkı
1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan Nemrut Dağı, Adıyaman il merkezinin doğusunda Kahta sınırlarında bulunmaktadır. Bölgeye bir dönem hakim olan Kommagene Krallığı’nın en büyük kalıntıları Nemrut Dağı ve Milli Parkı üzerinde bulunmaktadır. Bu milli park, Nemrut Dağı Ören Yeri olarak da bilinmektedir.
Nemrut Dağı ve Milli Parkı’nın 2150 metre yüksekliğindeki noktasında üç farklı teras olarak isimlendirilen alanda kuruludur. Burada çok sayıda anıtsal heykel bulunmaktadır. Heykeller kireç taşı kullanılarak yapılmıştır. Ortalama yükseklikleri 8 ile 10 metre arasındadır.
Adıyaman merkezden 65 kilometre uzaklıkta olan Nemrut Dağı ve Milli Parkı alanına araçla 1,5 saatte ulaşılabilmektedir. Dağın zirvesine uzanan 1000 metrelik patika yolu takip ederek heykelleri ve harika manzarayı izleme fırsatı sunmaktadır.
Nemrut Dağı Milli Parkı’na giriş ücreti 25 TL’dir.
Atatürk Barajı
Atatürk Barajı
Atatürk Barajı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni kalkındırmak amacıyla başlatılmış geniş çağlı bir projedir. Kısaca GAP olarak bilinen proje için yapılan en büyük baraj Atatürk Barajı’dır. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük barajı olarak kabul edilmekte ve Şanlıurfa ile Adıyaman il sınırını birbirine bağlamaktadır.
Baraj duvarının eni 15 metre ve uzunluğu ise 1644 metredir. Su seviyesi yüksekliği ise 169 metreyi bulmaktadır. Çevresinde vakit geçirebileceğiniz piknik alanları ve sosyal tesisler yer alıyor. Ayrıca en güzel manzarayı sunan seyir terasına sahip olması, bölgeyi daha popüler kılmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken gezilecek yerler arasındadır.
Adıyaman'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Adıyaman gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Cendere Köprüsü
Cendere Köprüsü
Adıyaman’ın kuzeydoğusunda şehir merkezine 43 kilometre uzaklıkta olan Cendere Köprüsü’ne araç ile 1 saatte ulaşılabilmektedir. Kahta Çayı veya Cendere Çayı olarak bilinen noktanın üzerine M.S. 1. yüzyılda Roma hükümdarı Septimus Severus tarafından inşa edilen köprünün 2000 yıla yaklaşan bir geçmişi bulunmaktadır. Bu özelliği ile dünya üzerindeki en eski köprüler arasında sayılmaktadır.
Köprünün yapımında 92 adet taş sütun kullanılmıştır. Sütunların birbirine geçmesi için çimento veya başka malzemelerin kullanılmaması da önemli bir detaydır. Köprü son restorasyon çalışmasının ardından araç trafiğine kapatılmıştır. Adıyaman ziyareti esnasında mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.
Cendere Köprüsü’ne giriş ücretsizdir.
Perre Antik Kenti
Perre Antik Kenti
Adıyaman ilinin en önemli gezilecek tarihi yapıları arasında sayılan Perre Antik Kenti ile Adıyaman şehir merkezi arası 5 kilometredir. Kommagene Krallığı tarafından yapılan beş büyük kentten birisi olarak kabul edilmektedir.
Dinsel geçmişi çok eski olan kent, bölgenin din merkezi olarak öne çıkmıştır. Önemli bir güzergaha ev sahipliği yapmış olmasından dolayı askeri üst olarak da kullanılmıştır. Perre Antik Kenti, Roma ve Bizans Dönemi’ne kadar hareketli bir yaşama ev sahipliği yapıyor olsa da, sonra önemini yitirerek kendi haline bırakılmıştır. Tarihi atmosferi hissetmek isteyenlerin gezilmesi gereken yerler listesine dahil etmesi gerekmektedir.
Perre Antik Kenti’ne giriş ücreti 10 TL’dir.
Adıyaman Kalesi
Adıyaman Kalesi
Adıyaman gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olan Adıyaman Kalesi, bölgenin en önemli yapılarından birisidir. Ortalama yüksekliği 25 metre olan doğal bir höyük alanı üzerinde kuruludur. Büyük oranda yıkık olan kalenin restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. Kale, Emeviler tarafından Bizans saldırılarına engel olmak için yapılmıştır.
Adıyaman Kalesi hakkında anlatılan çok sayıda hikaye şehirde duyulabilmektedir. Bölgenin sahip olduğu en heybetli yapılardan birisi olsa da, yıkık ve harabe şeklinde olmasından dolayı çok fazla ziyaretçi çekmemektedir. Adıyaman şehir merkezinde olan kaleye yürüyerek veya bisiklet kiralayarak rahatça ulaşılabilmektedir. Tarihi dokusu ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmayı başararak Adıyaman gezilecek yerler listesinde büyük bir popülarite kazanmıştır.
Adıyaman Kalesi’ne giriş ücretsizdir.
Adıyaman Müzesi
Adıyaman Müzesi
Adıyaman Müzesi, şehir merkezinde yer alan Atatürk Bulvarı üzerinde hizmet vermektedir. Müze çalışmalarına 1978 yılında başlanmış olup, günümüzdeki hizmet binasına 1982 yılında geçiş yaparak faaliyetine başlamıştır. Adıyaman Müzesi içerisinde bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen Helenistik, Roma, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait 22000’den fazla görülmesi gereken eser sergilenmektedir.
Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilen müze içerisinde süs eşyaları, mozaikler, altın sikkeler, bronz sikkeler, gümüş sikkeler, hayvan figürleri, takılar ve mühürler bulunmaktadır. Kültürel birikimi bir arada görmek isteyenler, gezilecek yerler planına Adıyaman Müzesi'ni dahil etmelidir.
Adıyaman Müzesi’ne giriş ücreti 5 TL’dir.
Palanlı Mağarası
Palanlı Mağarası
Adıyaman gezilecek yerler listesinde büyük bir popülariteye sahip olan Palanlı Mağarası, içerisindeki çizimler ile insanlığın en eski doğal alanlarından birisi olarak bilinmektedir. Arkeolojik sit alanı olarak gezilecek yerler arasında kabul edilen mağara içerisinde çok farklı kabartmalar hala görülebilmektedir. Dağ keçisine ait olduğu düşünülen figürler mağara içerisinde yer almaktadır. Mağaranın bulunduğu vadi, kendine has özellikleri ile hem doğayı hem de tarihi sevenlerin mutlaka görmesi gereken bir nokta olma özelliğine sahiptir.
Adıyaman şehir merkezine 10 kilometre uzaklıktaki sit alanına araç ile rahatça ulaşılabilmektedir. Mağara içerisindeki figürlerin M.Ö. 4000’li yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu da bölgenin tarihi hakkında fikir sahibi olmak isteyenlere kültürel bir bilgi vermektedir.
Oturakçı Pazarı
Oturakçı Pazarı
Adıyaman ilinin en hareketli noktalarından birisi Oturakçı Pazarı’dır. Pazarın içerisinde bölgeye ait çok sayıda ürün satılmaktadır. Bölgede üretilen ve sunulan farklı lezzetler en çok dikkat çeken ürünlerdir. Bunların yanında tamamen el işlemesi olan özgün halı, kilim, heykel ve heybe ile çantaları burada alabilirsiniz.
Adıyaman şehir merkezine gelenlerin uğraması gereken Oturakçı Pazarı, Adıyaman Otogarı’ndan 10 dakikalık yürüme mesafesindedir. Bu alanda çok sayıda dükkan bulunmaktadır. Hem tarihi ile gezilecek yerler listesine girerken, hem de hediyelik eşyalar almak isteyenler tarafından ilgi görmektedir.
Adıyaman'da bir çok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Adıyaman spa otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Yeni Kale (Kahta Kalesi)
Adıyaman Yeni Kale
Yeni Kale ya da Kahta Kalesi, Kahta ilçesinde bulunan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi gezilecek eserlerden bir tanesidir. Nemrut Dağı Milli Parkı içinde bulunan kale, Arsemeia Antik Kenti’nin karşısında yer alıyor. Kalenin geçmişinin Hitit Dönemi’ne kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Büyük oranda harabe olan kalede belirli aralıklarla restorasyon çalışmaları yapılmaktadır.
Adıyaman ilinin kuzeydoğusunda yer alan Kahta Kalesi, il merkezinden 60 kilometre uzaklıktadır. Araç ile bir saatte kalenin bulunduğu alana ulaşılmaktadır. Bunun yanı sıra doğal bir kaya alanı üzerine inşa edilen kalenin gezilecek yerler arasında olan su tünellerini, zindanları, camisi ve çarşı alanını görme şansı sunmaktadır.
Yeni Kale’ye giriş ücretsizdir.
Kaya Mezarları
Kaya Mezarları
Adıyaman şehir sınırları içinde iki adet kaya mezarlığı bulunmaktadır. Adıyaman’ın güneyinde yer alan Turuş Kaya Mezarları’nın Roma Dönemi’ne ait olduğu bilinmektedir. 1999 yılında ilk çalışmaların yapıldığı bu tarihi alanda 60 kadar mezar meydana çıkarılmıştır. Mezarların etrafında bilgi veren lahitlerin yanı sıra figürler, kapılar ve bitki resimleri de gezilecek yerler arasına dahil edilmiştir.
Adıyaman ilinin kuzeyinde, Taşgedik köyü sınırlarında bulunan Haydaran Kaya Mezarları, bölgede mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan birisidir. İl merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan bu alanda krala ve tanrıya ait tasvirler bulunmaktadır. Tarihi açıdan da önemli bir alan olarak kabul edilmektedir.
Haydaran Kaya Mezarları’nı ve Turuş Kaya Mezarları’nı ziyaret ücretsizdir.
Gümüşkaya Mağaraları
Gümüşkaya Mağaraları
Göksu Nehri’nin kıyısında bulunan Adıyaman gezilecek yerler listesindeki Gümüşkaya Mağaraları, bölgenin ilgi çekici noktalarından birisidir. Adıyaman iline 40 kilometre uzaklıkta bulunan mağaralar bölgesine araç ile bir saatte ulaşılabilmektedir.
Mağaraların M.Ö. 150’li yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Burada yaşayan insanlar, mağaraları birbirine bağlamak için tünel kazmış ve bu noktaları konut olarak kullanmışlardır. Koruma altına alınan mağaralar, ülkemizin en eski mağaralarından bir tanesi olma özelliğine sahiptir. Adıyaman gezilecek yerler planına mutlaka dahil edilmelidir.
Çelikhan İçmesi
Çelikhan İçmesi
Adıyaman iline bağlı Çelikhan ilçesinde bulunan içmeler, doğa ve sağlık turizmi açısından bölgede en çok ziyaretçi çeken noktalardan birisidir. Çelikhan İçmesi il merkezine 76 kilometre uzaklıktadır. İlçeye 19 kilometre olan içme alanından çıkan su için gerekli araştırmalar yapılmaktadır.
İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan bu araştırma ile birlikte suyun ülser, gastrit, bağırsak ve mide gibi hastalıklara iyi geldiği ortaya çıkarılmıştır. Çelikhan İçmesi günümüzde de birçok hastalık için kullanılmakta ve suyu içilmektedir. Bölgede misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayacak herhangi bir tesis ya da otel bulunmadığından dolayı günübirlik gezilecek yerler arasında değerlendirilmektedir.
Arsemeia Ören Yeri
Arsemeia Ören Yeri
Tarihi dokusu ile Adıyaman gezilecek yerler listesinde kabul edilen Arsemeia Antik Kenti, Kommagene Krallığı tarafından başkent olarak kullanılmış bir noktadır. İçerisinde çok sayıda tünel ve heykel bulunan kent, Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde yer almakadır. İl merkezinin doğusunda bulunan tarihi kent, merkeze 60 kilometre uzaklıktadır ve araç ile yapılan bir saatlik yolculuk sonrası ulaşılmaktadır.
Kommagene tarihi hakkında birçok bilgi bu bölgede bulunan yazıtlar tercüme edilerek elde edilmiştir. Yazıtları hala görmek mümkündür. Antik kentin önemli bir özelliği, Herakles ile Antiochos’un tokalaşmasını resmeden kabartmadır. Tarihi dokusu ile mutlaka görülmesi gereken bir yapı olarak kabul edilmektedir.
Arsemia Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.
Besni Ulu Cami
Besni Ulu Camii
Adıyaman iline bağlı Besni ilçesinde bulunan tarihi Ulu Cami, bölgenin en eski ibadet noktalarından birisi olma özelliğine sahiptir. Adıyaman ilinden 45 kilometre uzaklıkta yer alan ilçeye arabayla 45 dakikada ulaşılmaktadır.
Ulu Cami’nin ne zaman yapıldığı hakkında bilgi bulunmamakla birlikte, Dulkadiroğulları Beyliği döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Caminin kitabesinde 1565 yılında inşa edilmiş olarak görülmektedir. Son haline 1863 yılında yapılan onarım çalışması ile getirilmiştir. Günümüze kadar birçok defa onarım gördüğü de bilinmektedir.
İbadete açık olan Besni Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir.
Karakuş Tümülüsü
Karakuş Tümülüsü
Adıyaman iline bağlı Kahta ilçesinde konumlandırılmış Karakuş Tümülüsü, Kommagene Krallık Ailesi'ne mensup kadınlar için yapılmış bir anıt mezar olarak kabul edilmektedir. Çay taşlarının yığılması sonucu tümülüs oluşumunu tamamlamıştır.
Anıt mezar, 20 metre yüksekliğe sahiptir ve üzerinde yer alan kartal heykelinden dolayı yerli halk arasında Karakuş Tümülüsü olarak adlandırılarak bu isimle anılmaya devam etmiştir. Adıyaman gezilecek yerler planına mutlaka dahil edilmesi gereken güzergahlardandır.
Adıyaman'da doğal güzellikleri ile hem yerli hem de yabancı turistler tarafından tercih edilen Adıyaman doğa otelleri kategorisini size özel olarak sunuyoruz.
Adıyaman Günübirlik Gezilecek Yerler
Adıyaman, tarihi dokusu ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nin en gözde turizm güzergahlarındandır. Gezilecek yerler, Adıyaman sınırlarında zengin seçenekler ile karşımıza çıkmaktadır. Adıyaman ilinin çevre bölgeleri de gezilecek yerler açısından önemli olan seçenekler sunmaktadır.
Çat Barajı
Çat Barajı
Adıyaman merkez ile Adıyaman iline bağlı Çelikhan ilçesinde yer alan Çat Barajı arası uzaklık 70 kilometredir. Üzerinde bulunan Yüzer Adalar'ı turizme kazandırmak amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle yaz aylarında ziyaret edilmektedir.
Gerger Kalesi
Gerger Kalesi
Gerger Kalesi, Adıyaman iline bağlı Gerger ilçesinde yer almaktadır. Adıyaman merkez ile Gerger Kalesi arası uzaklık 99 kilometredir. Orta Çağ'da yapılan bu Gerger Kalesi, sarp bir kayalık üzerine kuruludur. Bir diğer adıyla Berber Kalesi olarak da bilinmektedir. Adıyaman gezilecek yerler planına dahil edilerek günübirlik ziyaret edilmektedir.