Adıyaman Doğal Güzellikleri

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Adıyaman, geçmişi ve doğal güzellikleri ile bölgenin cazibe noktaları arasında yer almaktadır. Eski zamanlarda Malatya’nın ilçesi olan Adıyaman, alınan karar ile il statüsünü kazanmıştır. Doğu sınırı Atatürk Barajı ile çevrili olan il içerisinde çok sayıda doğal güzellik bulunmaktadır.

Nemrut Dağı Milli Parkı, bölgenin en çok ziyaret çeken noktasıdır. Yapay bir göl olan Atatürk Barajı da bölgeye farklı bir hava kazandırmaktadır. Çok sayıda mağara ve gölün bulunduğu Adıyaman’da doğa ile zaman geçirmek isteyenlerin uğramaları gereken noktalar bulunmaktadır. 

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Adıyaman otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Atatürk Barajı

Atatürk Barajı Atatürk Barajı

Ülkemizin en büyük barajı olan Atatürk Barajı, Şanlıurfa ve Adıyaman arasında akan Fırat Nehri üzerinde 1983 yılında inşa edilmeye başlanıp, 1992 yılında faaliyete başlamıştır. Ülkemizin en büyük barajı bölgenin sulanması ve ekonomisinin canlanabilmesi için yapılmış bir projedir. 

Adıyaman şehir merkezine 51 kilometre uzaklıkta olan baraj etrafında mesire noktaları bulunmaktadır. Bölgedeki işsizliğin azalmasına önemli etkisi olan baraj üzerinde farklı spor faaliyetleri de düzenlenmektedir. Barajın ağzını görmek için bölgede bulunan seyir noktasına gidilmesi gerekmektedir. 

Adıyaman'a geldiğinizde bölgede mutlaka gezilmesi gereken yerleri sizin için Adıyaman'da gezilecek yerler yazısında listeledik.


Nemrut Dağı Milli Parkı

Nemrut Dağı Milli Parkı Nemrut Dağı Milli Parkı

Nemrut Dağı Milli Parkı, Adıyaman’ın en yoğun ziyaretçi çeken noktalarından birisidir. Kommagene olarak bilinen krallığın kalıntılarının bulunduğu zirvesi ve etrafındaki farklı noktaları ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken doğal alanlardan birisi olarak ön plana çıkmaktadır.

1988 yılında alınan karar ile milli park olarak ilan edilmiştir. Toplam 14 bin hektar alana yayılı olan park içerisinde görülmesi gereken çok sayıda nokta bulunmaktadır. Sabah 06.00’da başlayan giriş saati akşam 21.00’da son bulmaktadır. Giriş ücreti 2 TL, indirimli giriş ise 1 TL’dir. 


Palanlı Mağarası

Palanlı Mağarası Palanlı Mağarası

Palanlı Mağarası, hem yapısı hem de geçmişi ile Adıyaman’ın en çok dikkat çeken noktalarından birisidir. Adıyaman’ın kuzeyinde yer alan mağara, şehre 10 kilometre uzaklıkta olup, araç ile 20 dakikada ulaşılabilmektedir. Palanlı köyü sınırlarında yer alan mağara, milattan önce 40 bin yıl önce burada yaşayan insanların izlerini barındırmaktadır. 

Bulunduğu vadi alanı ile kendini korumayı başaran mağaranın içerisinde hayvanların çizimleri hala görülebilmektedir. Mağaranın bulunduğu bölge sit alanı olarak ilan edilmiştir. Bu sayede burasının rahatça korunabilmesi sağlanmaktadır. Çizimlerin Taş Devri’de yaşayan insanlardan kaldığı tahmin edilmektedir. 


Gölbaşı Gölü

Gölbaşı Gölü Gölbaşı Gölü

Gölbaşı Gölü, Adıyaman’ın batısında yer alan Gölbaşı ilçesinin hemen yanında bulunan doğal oluşuma sahip göldür. İl merkezine 63 kilometre uzaklıkta olup, araç ile 1 saatlik seyahat ile gölün bulunduğu noktaya ulaşılabilmektedir.

Gölbaşı Gölü alınan karar ile doğal sit alanı olarak işaretlenen noktalardan birisidir. Gölün içerisinde ve etrafında alabalık tesisleri bulunmaktadır. İnsanların doğada zaman geçirmeleri için sunulan mesire yerlerine ve özel olarak oluşturulmuş gezi parkurlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Toplam 219 metrekare yüz ölçümüne sahip göl, bölgede görülmesi gereken doğal alanlardan birisidir. 

Gölbaşı Gölü’ne yürüyerek girmek ücretsizken, özel araçla gelenlerin 5 TL ödemesi gerekmektedir. 

Adıyaman'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Adıyaman gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Besni İçmesi

Besni İçmesi Besni İçmesi

Besni İçmesi, bölgeyi sağlık turizmi açısından ziyaret edenlerin ilk uğradıkları nokta olma özelliğine sahiptir. Birçok üniversite tarafından buradan çıkan kaynak suyu incelenmiş olup, bu suyun hangi hastalıklara iyi geldiği liste halinde açıklanmıştır. 

Genelde suyun bulunduğu noktada kronik kabızlık, böbrek taşı, bağırsak ve mide iltihaplarına iyi geldiği vurgulanmaktadır. Besni ilçesinin kuzeydoğusunda ilçe merkezine 6 kilometre mesafede bulunan içmeler içerisinde oluşturulmuş havuz noktaları bulunmaktadır. Özel araç ile bu noktaya 45 dakika içerisinde ulaşabilir. Burada içme suyunu deneyebilir ve ayrıca özel oluşturulmuş piknik alanlarında zaman geçirebilirsiniz. 


Gümüşkaya Mağaraları (Palaş Mağaraları)

Gümüşkaya Mağaraları Gümüşkaya Mağaraları

Adıyaman’ın güneyinde, Fırat Nehri’nin kıyısında bulunan Gümüşkaya köyünde yer alan mağaralara verilen isimdir. İl merkezine 50 kilometre uzaklıkta olup, arabayla 1 saatlik yolculuk sonrasında buraya ulaşılabilmektedir. 

Gümüşkaya veya Palaş olarak da bilinen mağaralar, kayaların içerisinde yer almaktadır. Milattan önce 150’li yıllarda burada yaşayan insanların mağaraları ev olarak kullandığı ve mağaralar arasında geçişi kolaylaştırmak için içerisine tüneller kazdıkları bilinmektedir. Fırat Nehri’nin akışını ve bu güzel mağaraları görmek için burayı ziyaret etmeniz gerekmektedir. 

Adıyaman'da ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Adıyaman aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Göksu Mağaraları (Yeni Dünya Mağarası)

Göksu Mağaraları Göksu Mağaraları

Göksu Mağaraları veya Yeni Dünya Mağarası olarak bilinen bu doğal alanlar, Göksu Nehri’nin yanında bulunmaktadır. Adıyaman’ın batısında yer alan mağaralar, sarp kayalıklar üzerinde yer almaktadır. Çok sayıda mağaranın bulunduğu bu nokta, bölgenin doğal oluşum alanlarından birisidir.

Kayaların bazıları Sarıkaya ve Kızılin köylerinde bazıları ise Mal Pınarı ve Gümüş Kaya taraflarında bulunmaktadır. Göksu Çayı’nın kıyısında zaman geçirmek ve bu güzel mağaraları görmek için şehir merkezinden bir saatlik araç yolculuğu yapmanız gerekecektir. 


Çat Baraj Gölü

Çat Baraj Gölü Çat Baraj Gölü

Çat Baraj Gölü, bölgenin sulamasını karşılamak amacıyla Abdülharap Çayı üzerine inşa edilmiş yapay bir göldür. Yapımına 1985 yılında başlayıp kısa sürede tamamlanarak kullanıma sunulmuştur. Bölge tarımının gelişmesinin yanında baraj içerisinde alabalık tesisleri de kurulmuştur. 

Baraj etrafında çok sayıda tesis bulunmaktadır. Bu tesisler birçok yöresel yemeği misafirlerine sunmakla birlikte, kendi yetiştirdikleri alabalıkları da sunarak lezzeti tatmalarını sağlamaktadır. Adıyaman merkezden bir saat uzaklıkta yer alan bu bölgeye rahatça ulaşım sağlanmaktadır. Göl içerisinde küçük adacıklarda görülmektedir. 


Değirmen Başı Mesire Yeri

Değirmen Başı Mesire Yeri Değirmen Başı Mesire Yeri

Değirmen Başı Mesire Yeri, Kahta ilçe sınırlarında yer almaktadır. Kocahisar köyünden 1 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Stabilize bir yola sahip olsa da, bölgede doğa il iç içe zaman geçirmek isteyenlerin en sık uğradıkları noktalar arasında yer almaktadır.

Kayaların arasından akan çay ve bu çayın etrafındaki yeşil alanlar ile bölge, cenneti anımsatmaktadır. Ayrıca bu bölgede tarihi noktalar da bulunmaktadır. Bölgeye gidenlerin piknikten sonra Arsemia Ören Yeri’ni de ziyaret etmesi tavsiye edilmektedir. Kommagene Krallığı’ndan kalan bazı kalıntıları, yazıtları ve heykelleri burada ziyaret edebilirsiniz. 

Adıyaman'da bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Adıyaman 4 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.


Kotur İçmesi

Kotur İçmesi Kotur İçmesi

Kotur İçmesi, Adıyaman’ın kuzeybatısında yer alan bir içme suyu noktasıdır. Akçalı köyü sınırları içerisinde bulunan içmenin bağırsak ve mide gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Köyden 5 kilometre uzaklıkta olan bu noktaya rahatça araba ile ulaşılabilmektedir. 

Eşsiz güzellikte bir vadinin bulunduğu Kotur İçmesi, bölgeyi sağlık açısından ziyaret edenlerin sıklıkla uğradıkları içme noktalarından birisidir. Tabi bu suyun size şifa olacağını düşünerek gelmeden önce iyi bir araştırma yapmanız gerekmektedir.