Adıyaman Tarihi Yerleri

Türkiye’nin güneydoğusunda Fırat Nehri’nin orta bölümünde yer alan Adıyaman, ülkemizdeki tarihi şehirlerden birisidir. M.Ö. 40000’li yıllara işaret eden izler, şehir etrafındaki mağaralarda bulunmuştur. 

Adıyaman’da bulunan eserlerin çoğu, Roma ve Helenistik Dönem’e ait eserleridir. Dünyanın sekiz harikasından birisi olarak kabul edilen Nemrut Dağı da burada bulunmaktadır. 600 binin üzerinde nüfusa sahip olan şehirde tarihi ve turistik yerleri ile dikkat çeken 9 ilçe bulunmaktadır.

Adıyaman'da gezilecek muhteşem yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Adıyaman'daki oteller listemize göz atabilirsiniz.


Nemrut Dağı

Nemrut Dağı Nemrut Dağı

Adıyaman’ın kuzeydoğusunda Kahta ilçesi sınırlarında bulunan Nemrut Dağı, il merkezinden 65 kilometre uzaklıktadır. Araç ile 1,5 saatin üzerinde bir yolculuk yaparak bu noktaya ulaşılabilmektedir. Milattan önce ve sonrasında 140 yıl hüküm süren Komagene Uygarlığı'nın en önemli kalıntıları Nemrut Dağı’nın tepesinde bulunmaktadır. 

Zirveye ulaşmak için uzun bir yürüyüş yapmanız gerekmektedir. Doğu tarafından çıkıldığında ortalama 2150 metre sonrasında karşınıza devasa heykeller ve Tümülüs alanları çıkacaktır. 1000 metrelik patikayı kullanarak bu alana çıkabilir ve inebilirsiniz. 

Nemrut Dağı’na giriş ücreti 25 TL’dir.

Adıyaman'da doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Adıyaman'da gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsü Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsü, Kahta ilçesi sınırlarında bulunan bir köprüdür. Gendere Çayı üzerine inşa edilen yapının tarihinin 1900 yıl kadar geçmişe dayandığı tahmin edilmektedir. Romalılar tarafından geçiş sağlamak amacıyla inşa edilmiş köprü tüm heybetiyle ziyaretçilerini karşılamaktadır. 

Cendere Köprüsü’nün en önemli mimari detayı hiç harç kullanılmadan inşa edilmesidir. 92 adet taş sütunun üst üste koyulması ile yapılmıştır. Adıyaman il merkezinden 55 kilometre uzaklıkta bulunan köprü, günümüzde hala aktif olarak kullanılmaktadır. Köprünün doğusuna yeni bir köprü inşa edilerek araç geçişlerine kapatılmıştır. 

Cendere Köprüsü’ne giriş ücretsizdir. 


Perre Antik Kenti

Perre Antik Kenti Perre Antik Kenti

Perre Antik Kenti, şehir merkezinde görülebilecek tarihi eserlerden birisidir. Kommagene Krallığı’nın en büyük beş kentinden birisi olan Perre’nin kalıntılarının bulunduğu noktadır. Dinsel açıdan çok önemli olduğu yapılan araştırmalar ile ortaya çıkan kent, şehir merkezinin kuzeyinde merkezden 5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Bizans Dönemi’nin ardından kendi haline bırakılan kent, 2010 yılında inceleme altına alınmıştır. Bu çalışma sonrasında kent içerisinde 200’den fazla kaya mezarının ve çeşmenin olduğu saptanmıştır. 

Perre Antik Kenti’ne giriş ücreti 10 TL’dir.


Adıyaman Kalesi

Adıyaman Kalesi Adıyaman Kalesi

Adıyaman Kalesi veya Hısn-i Mansur isimli yapı şehir merkezinde yer almaktadır. Şehri kontrol etmek ve güvenlik açısından önemli olan yığma bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Kalenin Emevi komutanlar tarafından 7. yüzyıl ortalarında inşa edildiği bilinmektedir. Geçiş yolunun güvenliğini sağlamak için yaptırılan kale etrafında zamanla bir şehir kurulmuştur.

Bakımsızlık nedeniyle harabe bir görünüme sahip olan kaleye çıkmak mümkündür ve kale üzerinden harika bir manzara sizleri beklemektedir. Adıyaman ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi noktalardan birisidir. 

Adıyaman Kalesi’ne giriş ücretsizdir.

Adıyaman'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Adıyaman gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi, bölgede yapılan arkeoloji kazılarından elde edilen tarihi eserlerin sergilendiği bir noktadır. 1982 yılında şuan ki binasına geçen müzenin geniş bahçesi içerisinde ve salonlarında çok sayıda eser sergilenmektedir. 

Müze içerisinde el baltaları, delici ve kesici aletler, toprak kaplar, süs eşyaları, seramik kaplar, kadın ve erkek takıları, mozaikler, bronz sikkeler ve birçok eser bulunmaktadır. Pazartesi günleri hariç diğer günler ziyarete açıktır.

Adıyaman Müzesi’ne giriş ücreti 5 TL’dir.


Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı)

Karakuş Tümülüsü Karakuş Tümülüsü

Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde bulunan tarihi noktalardan birisidir. Karakuş Tümülüsü il merkezinden 40 kilometre uzaklıkta olup, araç ile bir saatte ulaşılabilmektedir. Tümülüsün güneyinde yer alan 20 metrelik sütunun üzerinde kartal heykeli bulunmakta ve ismini de buradan almaktadır.

21 metre yüksekliğindeki anıt mezar alanının etrafında 4 adet sütun bulunmaktadır. Görkemi ve tarihi ile Kommagene Kraliyet ailesi için önemli birisinin mezarının burada olduğu bilinmektedir. Araç ile anıt mezarın yanına kadar gelinebilmektedir. 

Karakuş Tümülüsü’ne giriş ücretsizdir.


Gerger Kalesi

Gerger Kalesi Gerger Kalesi

Adıyaman’ın doğusunda Gerger ilçesinde bulunan kalenin Roma Dönemi’nde inşa edildiği ve sonrasında ise Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nde surların eklendiği tahmin edilmektedir. Adıyaman’ın doğusunda bulunan Gerger Kalesi şehir merkezine 97 kilometre uzaklıkta olup araç ile 1,5 saate ulaşılabilmektedir.

Kalenin bulunduğu konum tamamen kayalıktır ve bu nedenle ulaşım oldukça zordur. Etrafına hakim bir tepede inşa edilen kale içerisinde yapılan çalışmalarda dükkan, su sarnıcı ve cami kalıntıları bulunmuştur. 

Adıyaman'da merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve jakuzili otellerin listesini Adıyaman jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Adıyaman Ulu Cami

Adıyaman Ulu Camii Adıyaman Ulu Camii

Adıyaman şehir merkezinde görülmesi gereken noktaların başında Adıyaman Ulu Camii gelmektedir. Caminin bir dönem bölgeye hakim olan Dulkadiroğulları döneminde yaptırıldığı bilinmektedir. 1506 ile 1515 yılları arasında yaptırılan cami, şehir merkezinde hala hizmet vermektedir. 

Ulu Cami, günümüze gelene kadar birçok kez onarım görmüştür. Son restorasyon tarihi 1902 yılı olarak bilinse de, bugün görünün yapısını 1863 yılında almıştır. Hem iç hem de dış mimarisindeki detaylar ile görülmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır.  

İbadete açık olan Adıyaman Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir.


Arsemia Antik Kenti

Arsemia Antik Kenti Arsemia Antik Kenti

Nemrut Dağı Milli Parkı’nın batı tarafından Kocahisar sınırları içerisinde bulunan bir antik kenttir. İl merkezine 60 kilometre uzaklıkta olup, araçla bir saatte ulaşılabilmektedir. Kommagene Krallığı’nın başkenti olarak bilinen Arsemia içerisinde kayaların içine oyulmuş mağaralar ve kabartmalar bulunmaktadır.

Arsemia Antik Kenti’nin içerisinde en çok öne çıkan nokta, 160 metre derinliğe sahip olan anıt mezardır. Anıt mezarın Kral. 1. Antiochos’un babasına ait olduğu, bölgede yapılan araştırmalar ile ortaya çıkarılmıştır. Bölgede yer alan yazıtlar, tüm bilgilerin elde edilmesini kolaylaştırmıştır. 

Arsemia Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.


Oturakçı Pazarı

Oturakçı Pazarı Oturakçı Pazarı

Adıyaman şehir merkezinde yer alan en hareketli noktadır. Şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla uğradığı pazar yerinde aranan her şey bulunabilmektedir. Bölgeye özgü hediyelik eşyalar almak isteyenler buraya mutlaka uğrayıp alışveriş yapmaktadır.

Alınabilecek hediyelikler arasında kilim, çanta, heybe, halılar ve heykeller bulunmaktadır. Hediyelik ürünlerin yanı sıra yöresel yiyecek ürünleri de burada satılmaktadır. Besni üzümü, pestil ve muska bu ürünler arasında öne çıkanlardır. Küçük dükkanları ve dar sokakları ile bölge insanını daha iyi tanımanıza da yardımcı olan bir noktadır. 


Yeni Kale

Yeni Kale Yeni Kale

Adıyaman’a bağlı Kahta ilçesi sınırlarında bulunan Yeni Kale, bölgenin en ilginç yapılarından birisidir. Adıyaman’ın kuzeydoğusunda bulunan kale ve ören yeri, il merkezine 50 kilometre uzaklıkta olup araç ile bir saatte ulaşılmaktadır.

Kocahisar Köyü sınırlarında bulunan kalenin ilk olarak Hitit Dönemi’nde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Birçok medeniyet tarafından kullanıldığı ve her medeniyetin kaleye eklemeler yaptığı bilinmektedir. Kalenin etrafında bulunan kitabeler sayesinde daha net bilgilere ulaşılmaktadır. Mescit, hapishane, kuleler, sarnıç, gizli suyolu, hamam ve zindan bulunmaktadır. 

Yeni Kale’ye giriş ücretsizdir.


Mor Petrus ve Mor Paulus Kilisesi (St. Paul Kilisesi)

Mor Petrus Kilisesi Mor Petrus Kilisesi

Süryani cemaati tarafından günümüzde kullanılan Mor Petrus ve Mor Paulus Kilisesi, il merkezinde bulunmaktadır. Kilisenin günümüze gelene kadar çok sayıda restorasyon çalışması geçirdiği bilinmektedir. Kilise aynı zamanda St. Paul Kilisesi olarak da bilinmektedir.

4. veya 5. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen kilisede Cumartesi ve Pazar günleri ibadet edilmektedir. Hafta içi saat 09.00 ile 17.00 saatleri arasında kiliseyi izin almadan ziyaret edebilirsiniz. 

Mor Petrus ve Mor Paulus Kilisesi’ne giriş ücretsizdir.

Adıyaman'da tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Adıyaman spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Tut Ulu Cami (Merkez Cami)

Tut Ulu Camii Tut Ulu Camii

Tut Ulu Cami, Adıyaman’ın Tut ilçesinde bulunmaktadır. Kesme taştan yapılmış olan caminin iç kısmı iki kemerlidir. Caminin yapımının Hacı Hasan tarafından 1736 ile 1737 yıllarında yapıldığı kaidesinde yazmaktadır.

Adıyaman il merkezinin batısında yer alan camiye araç ile 1 saatte ulaşılmaktadır. İki farklı güzergah kullanılarak ulaşılan camiye 46 kilometrelik yolu tercih ederek gitmek gerekmektedir. 

İbadete açık olan Tut Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir.