Yalova'da Gezilecek Yerler

Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en küçük illerinden birisi olmasına rağmen Yalova, gezilecek yerler ile turizm bakımından ilk sıralarda yerini almaktadır. Sadece tarihi güzellikleri değil, aynı zaman da il merkezi ve ilçelerinde yer alan doğal güzellikleri ile huzurun merkezi haline gelmiştir.

Yıl boyunca birçok insanın ziyaret ettiği Yalova ilinde şifalı sulardan eşsiz vadilere, Cumhuriyet Dönemi eserlerinden binlerce yıllık eserlere kadar pek çok gezilecek yer mevcuttur. Hemen her yaştan insanı cezbeden güzellikleri ile Yalova, yılın her anı ayrı bir cazibeye sahiptir. Ayrıca Marmara Denizi kıyı şeridine sahip olması, doğal güzelliklerin zenginleşmesine olanak tanımaktadır.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Yalova otelleri sayfasında listeledi.


Erikli Yaylası

Erikli Yaylası Erikli Yaylası

Yalova ilinin Çınarcık ilçesinde bulunan Erikli Yaylası, yaz aylarının vazgeçilmez güzergahları arasındadır. Yayla üzerinde doğa yürüyüşü parkuru, piknik alanları, seyir terası ve Erikli Şelalesi yer almaktadır. Erikli Şelalesi, bahar ve yaz aylarında eşsiz bir manzara sunmaktadır. Ayrıca yayla, birbirinden güzel kestane, ıhlamur, karaağaç ve köknar gibi ağaç türlerini de bünyesinde barındırmaktadır.

Buraya rehberli turlar da düzenlenmekte ve bölge daha verimli şekilde keşfedilmektedir. Ayrıca Yalova ilinde kamp yapmak isteyenlerin ilk tercih ettiği yerler arasındadır. 

Erikli Yaylası’na giriş ücretsizdir. Kamp alanında konaklamak isteyenlerin 15 TL ödemesi gerekmektedir. 


Sudüşen Şelalesi

Sudüşen Şelalesi Sudüşen Şelalesi

Yalova ilinin Termal ilçesinde yer alan Sudüşen Şelalesi, 30 metrelik yükseklikten akmaktadır. Şelale suyu oldukça soğuktur ve yaz aylarında serinlemek isteyenler burayı ziyaret etmektedir. Denizden yüksekliği ortalama 260 metredir. 

Doğa fotoğrafçıları ve kampçılar tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Şelaleye ulaşım için yaklaşık olarak 1 kilometre yürünmesi gerekmektedir. Araç ile giriş yoktur ve bisikletle gelmek isteyenler, profesyonel olmalıdırlar. Çünkü engebeli yürüyüş parkurları risk yaratabilmektedir. Çevresinde bulunan piknik alanları ile huzur dolu bir yer olarak ön plana çıkmaktadır. 

Sudüşen Şelalesi’ne giriş ücreti 2 TL’dir. 


Yürüyen Köşk

Yürüyen Köşk Yürüyen Köşk

Yalova il merkezine bağlı İsmet Paşa Mahallesi’nin sahil yürüyüş yolu üzerinde bulunan Yürüyen Köşk, simgesel yapılar arasında yer almaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova ziyareti esnasında konaklayabilmesi için 1929 yılında yapılmıştır. Daha sonrasında ise orijinal yapısı bozulmadan restore edilip müze olarak hizmete açılmıştır.

Atatürk, 1930 yılında Yalova ziyaretinde köşke giderken, köşkün yanında ağacın dallarının kesildiğini görmüştür. Doğa sevgisinden dolayı ağaca zarar verilmemesi için köşkün kaydırılmasını istemiştir. Bunun üzerine raylı sistem ile köşk, 5 metre ileri kaydırılmıştır. Bugünkü Yürüyen Köşk ismini de bu olaydan ötürü almıştır. Hem tarihi hem de doğası ile önemli bir yer olarak değerlendirilmektedir.

Kare plana sahip Yürüyen Köşk, 2 katlıdır. Giriş katında oturma odası, küçük bir oda, toplantı salonu, tuvalet ve duş alanları bulunmaktadır. İkinci katı ise yatak odasına, dinlenme odasına, tuvalete, banyoya ve terasa ev sahipliği yapmaktadır. 

Yürüyen Köşk’e giriş ücreti 6 TL’dir. 

Yalova'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Yalova gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü Atatürk Köşkü

Yalova iline bağlı Termal ilçesinde yer alan Yalova Atatürk Köşkü, 1929 yılında Atatürk’ün Yalova gezisi sırasında kaldığı köşklerden birisidir. Köşkün asıl dikkat çeken yanı, sadece 38 günde tamamlanıp, Atatürk’ün konaklaması için uygun hale getirilmiş olmasıdır. 

2 katlı olan yapının içerisinde 3 şeref odası, 11 konuk odası ve kabul salonu bulunmaktadır. Günümüzde yapıldığı döneme ait eserlerin yanı sıra, el dokuma halılar, karyolalar ve çeşitli etnografik eserler sergilenmektedir. Yalova tatili esnasında gezilecek yerler arasında seçilmiş en popüler güzergahlardandır.

Yalova Atatürk Köşkü’ne yetişkinler için giriş ücreti 10 TL, öğrenciler için ise 5 TL’dir. 


Armutlu Kaplıcaları

Armutlu Kaplıcaları Armutlu Kaplıcaları

Yalova ilinin çok eski dönemlerden günümüze kadar aktif şekilde şifa dağıtan Armutlu Kaplıcaları, eski şifahane özelliğini hala korumaktadır. Kaplıcalarda yer alan suların 57 ile 73 santigrat derece arasında değişen sıcaklığı sayesinde radyoaktivitesi en yüksek olan kaplıca suyu olarak ön plana çıkmaktadır. 

Çevresinde doğal güzelliklerin de gözlemlenebileceği Armutlu Kaplıcaları, hem sağlık ve şifa hem de huzurlu bir tatil vaat etmektedir. Kaplıcaların suları ise çevresi ağaç ve makilerle kaplı bir vadide, dere yatağı boyuna sıralanmış çok sayıda kaynaktan çıkarak hayat bulmaktadır. 

Armutlu Kaplıcaları’na giriş ücreti alınan hizmete göre değişiklikler göstermektedir. 


Karaca Arboretumu

Karaca Arboretumu Karaca Arboretumu

Yalova il merkezine bağlı Samanlıköy Mahallesi’nde yer alan Karaca Arboretumu, TEMA Vakfı’nı kuran Hayrettin Karaca tarafından 1980 yılında tasarlanmıştır. Yalova il merkezine 5 km uzaklıktadır. 135000 metrekare alanı kaplamaktadır. 

Karaca Arboretumu, bir açık hava müzesidir. İçerisinde dünyanın dört bir yanından getirilen yaklaşık olarak 7000 ağaç sergilenmektedir. Bu ağaçlar arasında en dikkat çekenler, Acer, Prunus, Malas, Magnolia, Quercus, Betula, Pinus, Ağabeyes ve Picea’dır. Yalova ziyareti esnasında mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

Karaca Arboretum giriş ücreti 10 TL’dir.


Termal Kaplıcaları

Termal Kaplıcaları Termal Kaplıcaları

Yalova ilinin şifalı sular bakımından zengin olan bir diğer ilçesi ise Termal’dir. İlçe içerisinde pek çok noktada çıkan termal sular, geçmişten günümüze binlerce insana şifa dağıtmış ve dağıtmaya da devam etmektedir. Yaz kış ayrı bir güzelliğe sahip olan Termal ilçesinde bir yandan tatil yapıp bir yandan şifa bulmak, kaplıcalar sayesinde mümkündür. Hafta sonu tatilleri için mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

İl merkezine yakınlığı ile ön plana çıkan Termal ilçesinde su sıcaklıkları 40 derecen 70 dereceye kadar ulaşan su kaynakları bulunmaktadır. Solunum yolu hastalıklarından deri hastalıklarına kadar birçok hastalık türüne, bu kaplıcalar şifa dağıtmaktadır. Üstelik kaplıcaların hemen hepsi Sağlık Bakanlığı tarafından tescillenmiştir ve sağlık turizmi açısında önemli bir yere sahiptir.

Termal Kaplıcaları ücretli olarak hizmet vermekte ve alınan hizmete göre ücretler değişiklik göstermektedir.


Deprem Anıtı

Deprem Anıtı Deprem Anıtı

17 Ağustos 1999 depremi, Türkiye’nin başına gelen en büyük doğal afetlerden birisidir. En çok etkilenen illerden birisi de Yalova olmuştur. Yalova ilinde hayatını kaybedenlerin anısına 2000 yılında Yalova Deprem Anıtı yapılmıştır. 

2504 kişinin isminin yazılı olduğu anıtları Heykeltıraş Ümit Öztürk yapmıştır. Mermer anıtların yanına, gelen ziyaretçilerin çiçek koyabilmesi için delikler eklenmiştir. Küçük çocukların yaptıkları resimler, anıtın koridor bölümüne yerleştirilmiştir. Ayrıca fotoğraf sergilenen iki tane de sergi salonuna sahiptir. 

Yalova Deprem Anıtı’na giriş ücretsizdir.


Yalova Açık Hava Müzesi 

Yalova Açık Hava Müzesi Yalova Açık Hava Müzesi

Yalova il merkezinde yer alan Yalova Açık Hava Müzesi, 2003 yılında halkın hizmetine açılmıştır. Yaklaşık 6000 yıllık geçmişi olması sebebiyle Yalova ilinin geçmişine ışık tutan müzede, Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi’ne ait pek çok eser sergilenmektedir. Kazılardan çıkarılan eserler bir süre korunup sonrasında ziyarete açılmıştır.

En çok ilgi çeken eserler arasında farklı dönemlere ait lahitler, sütun başlıkları, mezar stelleri ve onur taşları yer almaktadır. Oldukça geniş bir alana yayılmasına ek olarak yemyeşil bir bahçenin bulunması, tarihi güzelliklerin doğa ile uyumunu çok güzel yansıtmıştır.

Yalova Açık Hava Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi 

Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi

19. yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin edilen Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi, Yalova merkez sınırlarında olan ünlü bir köşktür. Baltacı Çiftliği olarak bilinen köşk, Yürüyen Köşk’ten önce Atatürk’ün konaklaması için yapılan bir diğer yapıdır. 

İki katlı karkas bir yapıya sahip olan bina, 1981 yılında restore edilmiştir. Günümüzde Atatürk’e ait resimlerin yer aldığı ve ona ait eşyaların teşhir edilerek ziyaretçilere sergilendiği özel bir müze görevi görmektedir. Ayrıca Yalova Belediyesi tarafından hazırlanan yeni modern yapı olarak, ilköğretim çocuklarına hitap eden ve çocukların ilgisinin canlı tutan tasarımlara sahiptir. 

Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Dipsiz Göl

Dipsiz Göl Dipsiz Göl

Yalova iline bağlı Çınarcık ilçesinde olan Dipsiz Göl, Erikli Yaylası sınıları içerisindedir. Sürekli çöküntüye uğrayan zemin kısmından dolayı krater gölü sayılmaktadır. Sürekli çöküntüye uğraması, doğal güzellikler açısında harika bir yer olmasına olanak tanımaktadır.

Dipsiz Göl, ikiye ayrılmaktadır. Birincisi olan Büyük Dipsiz Göl 530 metre rakıma sahipken, ikincisi olan Küçük Dipsiz Göl 570 metre rakıma sahiptir. İki göl arası mesafe 1,5 kilometredir. Göllerin çevresi köknar, karaağaç, kestane ve ıhlamur gibi ağaç türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Özel araç ile ziyaret edilebilecek Dipsiz Göl’ü ziyaret için ücret gerekmemektedir.

Yalova'da inancı gereği hassasiyetleri olan misafirlerin beklentilerini karşılayabilecek oteller için Yalova islami oteller sayfamızı incelemeyi unutmayın.


Delmece Yaylası

Delmece Yaylası Delmece Yaylası

Denizden 700 metre yükseklikteki Delmece Yaylası, Yalova iline bağlı Çınarcık ilçesinin güneybatısında bir konuma sahiptir. Günübirlik gezilecek yerler arasında büyük bir popülariteye sahiptir.

Delmece Yaylası üzerinde şifalı olduğu düşünülen içme suyu çıkmaktadır. Ayrıca bol oksijenli vakit geçirebilmeniz için çeşitli ağaç türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Piknik ve dinlenme noktaları ile Yalova gezilecek yerler arasına dahil edilmektedir.


Kara Kilise

Kara Kilise Kara Kilise

Yalova iline bağlı Çiftlikköy ilçesinde yer alan Kara Kilise, Erken Bizans Dönemi'ne ait kiliseler arasındadır. Serbest haç planının en güzel örneklerinden birisidir. Beşik tonozla örtülü haçın kolları oldukça dikkat çekicidir.

Kilisenin içerisine geniş bir kapıdan girilmektedir. 8 pencereli kasnaklı bir kubbe, orta mekanda yer almaktadır. Kilisenin inşasından sonra çift narteks ve apsis dahil edilmiştir. Yalova gezilecek yerler arasında değerlendirilmektedir.


Kent Ormanı

Kent Ormanı Kent Ormanı

Yalova ilinin Çınarcık ilçesine bağlı Teşvikiye ilçesinde bulunan Kent Ormanı, piknik için yoğun talep gören yerler arasındadır. Orman içerisinde misafirlerinin günlerini keyifli geçirebilecekleri yürüyüş parkuru, spor alanları, çocuk oyun parkı ve çok amaçlı salon yer almaktadır.

Meşe, kayın, çam, kestane, ıhlamur ve daha fazla ağaç türü, Yalova Kent Ormanı içerisinde doğayla iç içe bir atmosfer sunmaktadır. Yalova gezilecek yerler listesine dahil edilerek bol oksijenli bir tatil fırsatı ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Kent Ormanı'na giriş ücretsizdir.


Karlık Yaylası

Karlık Yaylası Karlık Yaylası

Yalova ilinin Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy beldesinde bulunan Karlık Yaylası, Yalova gezilecek yerler açısından önemli bir konuma sahiptir. Denizden 700 metre yükseklikte yer alan yaylayı, serinlemek isteyenler mutlaka ziyaret etmelidir.

Yayla alanında bir adet göl ve geniş ağaçlık alanlar bulunmaktadır. Kamp yapmak isteyenler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Fakat yayla üzerinde hiçbir işletme bulunmadığı için temel ihtiyaçların dışarından temin edilmesi tavsiye edilmektedir. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken yaylaya giriş ücretsizdir.

Yalova'da bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Yalova 5 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.


Günübirlik Gezilecek Yerler

Yalova, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile gezilip görülmesi gereken bir ildir. Ziyaret esnasında Yalova’nın turistik güzergahlarını bitirdikten sonra çevre bölgeleri keşfe çıkarak tatilinizi daha da renklendirebilirsiniz. Bursa, İstanbul ve Kocaeli gibi önemli şehirlere çok yakın konumu sayesinde günübirlik gezintiler için zengin seçenekler ile karşımıza çıkmaktadır.


İznik

İznik İznik

Bursa’nın doğal güzellikleri ve tarihi yerleri ile bilinen İznik ilçesi, Yalova il merkezine 60 km mesafede yer almaktadır. İznik, doğal güzelliği, gölü, çinisi ve tarihi ile keşfedilmesi gereken bir yerdir. Anadolu’da ilk Türk başkenti olmasından dolayı da oldukça önemlidir.


Nüzhetiye Şelalesi

Nüzhetiye Şelalesi Nüzhetiye Şelalesi

Kocaeli’ne bağlı Gebze ilçesinde yer alan Nüzhetiye Şelalesi, Yalova il merkezine 63 km uzaklıkta bulunmaktadır. Doğanın kalbinde olması ve sakinliği ile doğaseverleri etkileyebilecek güzelliklere sahip bir yerdir. Kestane, kayın ve ıhlamur ağaçları arasından akan şelale eşsiz bir manzaraya sahiptir.


Hünkâr Çayırı

Hünkar Çayırı Hünkar Çayırı

Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde yer alan Hünkâr Çayırı, Yalova il merkezine 49 km uzaklıkta bulunmaktadır. 27 Nisan 1481 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İtalya’ya yapmayı planladığı sefer için üç yüz bin kişilik ordusuyla çıktığı yolda mola verip otağını kurduğu alan, Hünkar Çayırı olarak anılmaktadır. Doğal güzellikler bakımınından önemli bir yere sahip mesire alanı, günübirlik gezilmesi gereken yerler arasındadır.