Yalova Tarihi Yerler

Yaklaşık 6000 yıllık geçmişe sahip Yalova, turizm açısından sunduğu doğal ve tarihi güzellikleri ile her yaştan insanı cezbedecek birçok seçeneğe ev sahipliği yapmaktadır. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmasına karşın, günümüzde daha çok son 100 yılın eserlerinin doğrudan gözlemlenebildiği şehirde, dikkat çekici pek çok yapıyı görmek mümkündür.

Cumhuriyet Dönemi’nden kalma olan ve dikkat çekici hikayelere konu olan köşklerden, eski camilere kadar farklı kategorilerde tarihi güzellikleri görmek mümkündür. Ayrıca 1999 depreminin hüzünlü anısına tanıklık edebileceğiniz anıtlar da mevcuttur.

Yalova'da gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Yalova otelleri fiyat sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Yürüyen Köşk

Yürüyen Köşk Yürüyen Köşk

Yalova’nın simgesel yapıları arasında en popüleri olan Yürüyen Köşk, Yalova’nın merkezinde Sahil Yürüyüş Yolu üzerinde yer almaktadır. 1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’da konaklaması için yapılmıştır. İsminin kaynağı ise yine Atatürk’e dayanmaktadır.

1930 yılında Atatürk, köşkü ziyarete geldiğinde koca çınarın dallarının köşke zarar vermesi üzerine dallarını kesilirken görmüştür. Ağaca zarar verilmemesi için köşkü ortalama 5 metre uzağa taşımalarını istemiştir. Bunun üzerine ray üzerine özenle yerleştirilen köşk, büyük bir özenle taşınmış ve çınar ağacının kesilmesi engellenmiştir.

İsmini taşınması üzerine alan köşk, günümüzde bir müze olarak halka açık hizmet vermektedir. Yalova’nın vazgeçilmez tarihi güzelliklerinin başında gelen Yürüyen Köşk, Yalova gezileri için başlangıç noktası olarak kabul edilmektedir.

Yürüyen Köşk giriş ücreti 6 TL’dir.


Rüstem Paşa Cami

Rüstem Paşa Camii Rüstem Paşa Camii

1500-1561 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Rüstem Paşa Cami, günümüze kadar aktif olarak kullanılmaya devam etmiştir.  İl merkezinde yer alan cami, yapıldığı ilk zamanda cami, han ve hamamdan oluşan bir külliyeye dâhilken, günümüze kadar sadece cami ve hamam gelebilmiştir.

17 Ağustos depreminde zarar görmesine rağmen, tekrardan restore edilerek orijinal haline tekrar getirilmiştir. Günümüzde caminin bir kısmı bayanlar için mescit olarak kullanılırken, bir kısmı ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kitaplarının satış yeri olarak hizmet vermektedir.

Rüstem Paşa Cami’ye giriş ücretsizdir.

Yalova'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Yalova'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.


Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü, Yalova’nın kaplıcaları ile ön plana çıkan Termal ilçesinde yer almaktadır. Tamamıyla ahşaptan yapılan bina, 1929 yılında inşa edilmiştir. Sadece 38 inşası biten bina, hem Atatürk’ü hem de İran şahını ağırlamıştır. Bina iki katlı olup, 3 şeref salonu ve 11 odası vardır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına takiben, Yerli Malı Haftası, Türk Tarih ve Dil Kurumlarının kurulması ve Kuran’ı-Kerim’in Türkçeleştirilmesi çalışmaları gibi birçok önemli olaya ev sahipliği yapmıştır. 

Günümüzde yapıldığı döneme ait eserler, vazolar, halılar, karyolalar ve piyano gibi birçok eseri bünyesinde barındırmaktadır. Üst katta yer alan iki yatak odasından soldaki Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’e, sağdaki oda ise Zehra Hanım’a aittir.

Atatürk Köşkü’ne giriş ücretsizdir.


Armutlu Kaplıcaları

Armutlu Kaplıcaları Armutlu Kaplıcaları

Yalova’nın kaplıcaları ile ünlü ilçesi Armutlu’da yer alan Armutlu Kaplıcaları, Bizans Dönemi’nden bu yana aktif olarak kullanılan, Türkiye’nin en eski kaplıcalarından birisidir. 57 ila 73 derece sıcaklığa sahip kaplıcalar, pek çok hastalığa şifa dağıtmaktadır.

Kaplıca içerisinde hem banyo, hem de buhar yolu ile tedavi olmak mümkündür. İlçe merkezine ortalama 4 kilometre uzaklıkta yer alan Armutlu Kaplıcaları, etrafı ağaçlarla çevrili bir noktada doğa ile iç içe bir konuma sahiptir.

Armutlu Kaplıcaları alınan hizmete göre farklı fiyatlandırma seçeneğine sahiptir.

Yalova'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Yalova gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Deprem Anıtı

Deprem Anıtı Deprem Anıtı

Türkiye’nin günümüze kadar geçirdiği en büyük doğal felaket olan 17 Ağustos 1999 tarihli deprem için yapılan Deprem Anıtı, Yalova merkezde bulunmaktadır. Deprem sırasında en çok etkilenen şehirlerden birisi olan Yalova’da geçmişin izlerini hatırlamak ve hatırlatmak için yapılmıştır.

2000 yılında yaptırılan Deprem Anıtı’nda, depremde ölen 2504 kişinin ismi yer almaktadır. Mermer bloklar üzerine kazılan isimlerin yanında yer alan küçük delik ise, kaybettikleri yakınlarını görmeye gelenlerin çiçek koymaları için yapılmıştır.

Deprem Anıtı’na giriş ücretsizdir.

Yalova'da dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Yalova tatil otelleri sayfasına göz atmayı unutmayın.


Yalova Açık Hava Müzesi

Yalova Açık Hava Müzesi Yalova Açık Hava Müzesi

Yalova Açık Hava Müzesi, Yalova’nın merkezinde yer almaktadır. 2003 tarihinde hizmete açılan müzede Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait farklı mezar stelleri başta olmak üzere, onur taşları ve sütun kaideleri en çok dikkat çeken eserler arasında değerlendirilmektedir.

Yalova’nın çeşitli noktalarından arkeolojik kazılar ile gün yüzüne çıkarılan eserler, uzun ve geniş ağaçlarla çevrelenmiş bir alanda halka sunulmaktadır. Diğer adı Arkeopark olan müzede yer alan diğer eserler ise lahit ve sütun başlıkları gibi büyük yapılardır.

Yalova Açık Hava Müzesi’ne giriş ücretsizdir.


İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi

Yalova’nın merkezinde yer alan İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, Osmanlı Dönemi’nin ilk matbaacısı olan İbrahim Müteferrika’ya adanan Türkiye’nin ilk kağıtçılık tarihi müzesidir. 2013 yılında hizmete açılan müze, kağıdın tarih boyunca ilerlemesine görsel bir bakış açısı sağlamaktadır.

Müze içerisinde Türklerin kağıt ile tarih boyunca nasıl bir uğraş içerisine girdiği, İbrahim Müteferrika’nın el yazma eserlerine ek olarak, el yapımı kağıtlarla alakalı birçok alan yer almaktadır. Üstelik Osmanlı Dönemi’ne ait birçok el yazmasına da doğrudan erişim sağlanabilmektedir.

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’ne giriş 5 TL’dir.

Aileniz ile birlikte yaz aylarında denizin güneşin tadını çıkartmak için bu sakin plajın yakınlarında Yalova islami oteller bir seçim yapabilirsiniz.


Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi (Baltacı Çiftliği Köşkü)

Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi

Baltacı Çiftliği Köşkü olarak da bilinen Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi’nin 19. yüzyılın başlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Atatürk’ün Yürüyen Köşk’ü yaptırmasından öncesinde konakladığı köşklerden birisi olarak ün kazanmıştır. 1981 yılında restore edildikten sonra Atatürk ile ilgili resim, eşya vb. gereçler ile donatılmıştır.

Eski dönem müzelerine karşın Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi, daha çok modern iç dekorlara ev sahipliği yapmaktadır. Günümüzde ise ilköğretime giden çocukların ilgisini çekecek şekilde donatılmış olup, misafirlerini ağırlamaktadır.

Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi’ne giriş ücretsizdir.