Tunceli’de yapılmış olan kazı çalışmalarına göre bölgedeki ilk yerleşim Kalkolitik Çağ’da MÖ 5500 – 3500 yılları arasında gerçekleşmiştir. Sonrasında sırasıyla Hititler, Urartular, Persler, Roma, Bizans ve Malazgirt Savaşı ile birlikte Türk Egemenliği altına girmiştir. 1473 yılında Otlukbeli Savaşı ile Osmanlı yönetimine giren Tunceli, Hozat merkez olmak üzere “Dersim Livası” adıyla Erzurum’a bağlanarak sancak yapılmıştır.
I.Dünya Savaşı’nda oldukça etkin olan Tunceli’de Dersim aşiretleri toplanarak Dersim’in diğer bölgesi olan Erzincan’la birlikte bölgeyi Ruslardan kurtarmışlardır. Seyid Rıza öncülüğünde toplanan 5 bin kişilik kuvvet tarihe yazılmıştır. 1926 yılında Elazığ’a bağlanan Tunceli, 1935 yılında il olarak ilan edilmiş ve bölgenin adı Tunceli olarak değiştirilmiştir. Köklü geçmişinin getirisi olan birçok tarihi ve turistik yeri bünyesinde barındırmaktadır.
Tunceli'de uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Tunceli hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Pertek Kalesi
Pertek Kalesi
Günümüzde hala ayakta duran Pertek Kalesi, Mengüçlüler döneminde inşa edilmiştir. Murat Nehri kenarına inşa edilen kale, bir kayalık üzerine konumlandırılmıştır. Öncesinde üzerinde karakuş heykeli bulunan kaledeki heykel kaldırılıp yerine Osmanlıca kitabe koyulmuştur.
Keban Barajı’nın yapılması ile birlikte kale gölün içerisinde kalan bir ada konumuna gelmiştir. Osmanlı Dönemi’nde birçok onarım gören kale Tunceli’de görülmesi gereken tarihi eserler arasındadır. Tunceli il merkezinden Pertek ilçesine kalkan dolmuşlar ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Mazgirt Kalesi
Mazgirt Kalesi
M.Ö. 4. yüzyılda Urartular tarafında inşa edilen Mazgirt Kalesi, Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde bulunmaktadır. Kaleye giriş için öncelikle bir mağaraya girilmekte ve daha sonrasında 40 basamaklı taş merdivenden çıkılmaktadır.
Tunceli’nin tarihi değerlerinden biri olan Mazgirt Kalesi’nde tarihi bir yolculuğa çıkarak tüm ilçeyi tepeden seyre dalabilirsiniz. Özellikle kale içerisindeki yel değirmeni dikkat çekmektedir. İlçeye Tunceli il merkezinden kalkan şehir içi araçları ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Uzun Hasan Türbesi
Uzun Hasan Türbesi
Çemişgezek ilçesinde yer alan Uzun Hasan Türbesi, ilçenin girişinde kayanın üzerinde yer almaktadır. Türbenin sahibinin Akkoyunlu Uzun Hasan Olduğu söylenmektedir. Fakat türbede yatan kişinin aslında farklı biri olduğu da iddia edilmektedir. Kitabeye göre türbe 2 kişiye ait ve tek sandukadır.
Tunceli’nin dini anlamda tarihini yansıtan eski dönem türbeleri ziyaret edilmesi gereken yapılardır. İlçe merkezine girişte bulunan türbeye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Tahar Köprüsü (Yusuf Ziya Köprüsü)
Tahar Köprüsü
Tunceli’de Yusuf Ziya Köprüsü olarak da bilinen Tahar Köprüsü, eskitme taş görünümüne sahiptir. Adını Tahar Çayı’ndan alan köprü, 1807 yılında inşa edilmiş ve 1856 yılında restorasyondan geçmiştir.
Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılan Tahar Köprüsü Tunceli’nin tarihinin simgelerindendir. Çemişgezek ilçesine mesafesi 3 kilometre olan köprüye ulaşım köy araçları ile sağlanmaktadır.
Tunceli'de eski tarihi yapılarından tutun görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Tunceli'de gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.
Bağın Kalesi
Bağın Kalesi
Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı Dedebağ Köyü yakınlarında yer alan Bağın Kalesi’nin tarihi M.Ö. 4. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Yapılış tarihine ve kimler tarafından yapıldığına dair bilgi, kale içerisindeki kitabeden edinilmiştir. Urartu Kralı Menuas tarafından yaptırıldığı bilinen kalenin yapımında ise moloz taş kullanılmıştır.
İçerisine merdivenle çıkılan kalenin çoğu kısmı yıkılmış durumda fakat surlarından bazı bölümleri günümüze dek kendini koruyabilmiştir. Tunceli merkez ile Mazgirt ilçesi arası mesafe ortalama 1 saat 30 dakika sürmektedir.
Bağın Kalesi’ne giriş ücretsizdir.
Elti Hatun Türbesi
Elti Hatun Türbesi
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde bulunan Elti Hatun Türbesi, Akkoyunlu Hükümdarı Elti Hatun’a aittir. Rivayete göre Elti Hatun hastalanır ve abisi Uzun Hasan’ı çağırır ve ona der ki: Abi ben yılandan çok korkuyorum öldüğümde beni toprağa gömme der. Bunun üzerine kız kardeşi ölen Uzun Hasan bir türbe yaptırır ve cenazesini bir tabuta koyarak zincirle havaya astırır. Birkaç gün sonra geldiğinde ise tabutu açtığında kardeşine sarılı kocaman bir yılan görür. Bunun üzerine Uzun Hasan, kız kardeşinin cenazesini alır ve toprağa gömer.
Elti Hatun Türbesi’ne gittiğinizde orada bulunan büyük zinciri ve hemen altında bulunan mezarı görebilirsiniz. Elti Hatun’un hemen yanında ise Uzun Hasan, anneleri ve yeğeninin mezarları bulunmaktadır.
Mahsume Hatun Türbesi (Besime Hatun Türbesi)
Mahsume Hatun Türbesi
Tunceli Pertek ilçesinde bulunan Mahsume Hatun Türbesi, halk tarafından Besime Hatun Türbesi olarak bilinmektedir.
Kitabesi olmadığından dolayı kim tarafından hangi yılda yapıldığı bilinmemekle birlikte etrafındaki diğer türbeler ile aynı mimariye sahip olduğundan dolayı 15. veya 16. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.
Ulukale Camii
Ulukale Camii
Tunceli Çemişgezek ilçesinde yer alan ve inşa edildiği 1793 yılından günümüze kadar değerini yitirmemiş ve sağlam kalabilmiş dini ve tarihi yapılar arasındadır.
Tüm pencereleri batı duvarına yapılan caminin inşasında kesme taş kullanılmıştır. Tüm pencerelerin batıya bakmasının nedeni ise eğimli bir araziye inşa edilmesinden dolayıdır. Doğu tarafına bakan tek pencere ise yukarıya taşınmıştır. Caminin iç dizaynı ise oldukça dikkat çekicidir.
İbadete açık olan Ulukale Cami’ye giriş ücretsizdir.
Tunceli'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Tunceli gezi rehberi sayfasında listeledi.
Tunceli Dersim Müzesi
Tunceli Dersim Müzesi
Tuncelilerin yakın tarihte kavuştuğu bir kent arşivi olan Tunceli Müzesi, şehrin tarihi dokusunun sergilendiği bir alan haline getirilmiştir.
Tunceli ve çevre yörelerden gün ışığına çıkarılan tarihi eserler buraya getirilerek sergilenmektedir. Kent müzesizin varlığı ile bölgedeki kazı faaliyetleri artmıştır. Pazartesi günleri hariç diğer günler ziyarete açık olan müzeye giriş ücretsizdir. Tunceli il merkezinde yer alan müzeye yürüyerek kolaylıkla ulaşılabilir.
İn Delikleri (Derviş Hücreleri)
İn Delikleri
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinin batısında yer alan İn Delikleri, Derviş Hücreleri olarak da bilinmektedir. Yapılış tarihi ile ilgili bilgilere ulaşılamamıştır. İbn-i Bibi, Seyahatname adlı eserinde İn Delikleri’nden “Başı semaya yükselmiş bir kaya içinde kudretin eliyle oyulmuş bir mağara” şeklinde bahsetmiştir.
İn Delikleri bir kayanın içerisi oyularak oluşturulmuş 20 odadan oluşmaktadır. 3 kat halinde yapılmış odalarda aydınlatma amaçlı pencereler de bulunmaktadır. Her oda ise koridorlarla birbirlerine bağlıdır. Su ihtiyacı için ise kayalardan sızan suyun toplandığı sarnıçlar bulunmaktadır.
Esrarengiz bir yapı olan İn Delikleri, Tunceli’de mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Çemişgezek ilçe merkezinin batısından Tahar Çayı Vadisi’ne indikten sonra köprüden karşıya geçip yukarıya doğru 15-20 dakika yürümeniz gerekmektedir.
Tunceli'de doğa ile baş başa mekanlara yakın otellerde keyifli vakitler geçirebileceğiniz konaklama seçenekleri Tunceli doğa otelleri sayfasında yer almaktadır.
Yelmaniye Camii
Yelmaniye Camii
Tunceli Çemişgezek ilçesinde bulunan Yelmaniye Camii, ilçeye hakim bir tepede yer almaktadır. Yapılışı ile ilgili bilgiler arasında ise Timur zamanında Emir Taceddin Yelman tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Tarih olarak ise Hicri 800- 809 yıllarında medrese amaçlı inşa ettirilmiştir.
Halk arasında Eski Camii olarak bilinen camii, günümüze ulaşana dek onarımlardan geçmiş ve orijinalliğini ne yazık ki koruyamamıştır. Fakat hala caminin güneyinde yer alan kalıntılar, külliye olduğunu kanıtlar niteliktedir. Görülmesi gereken süslemeleri olan Yelmaniye Camii Tunceli’de ziyaret edilmesi gereken dini tarihi yapılar arasında yer almaktadır.
İbadete açık olan Yelmaniye Cami’ye giriş ücretsizdir.
Til Höyüğü
Til Höyüğü
Tunceli ili Mazgirt ilçesine bağlı Kuşçu Köyü’nde bulunan Til Höyüğü karayolunun 1 kilometre güneyindedir. Toprak bir yoldan ulaşılan Til Höyüğü, 1996 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilmiştir.
Gizemi hala çözülmemiş olan Til Höyüğü’nde günümüze dek hala kazı çalışması yapılmamıştır.
Çelebi Ali Cami
Çelebi Ali Camii
Tunceli’nin Pertek ilçesinde Murat Irmağı’nın kıyısında yer alan Çelebi Ali Camii, girişinde bulunan kitabeye göre Koca Hacılı Ali oğlu Çelebi tarafından 1569 yılında inşa ettirilmiştir. Kesme ve moloz taştan inşa edilen cami, sade yapısıyla dikkat çekmektedir.
Bölgenin Keban Barajı’nın suları altında kalması ile birlikte Orta Doğu Teknik Üniversitesi Restorasyon Bölümü tarafından günümüze kalan taşları numaralandırılarak Pertek ilçe merkezine taşınmış ve yeniden monte edilerek kullanıma açılmıştır.
Baysungur Cami
Baysungur Camii
Tunceli’nin Pertek ilçesinde bulunan Baysungur Cami, 1572 yılında inşa ettirilmiştir. Yapıldığı tarihten günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış olan caminin mimarisi Çelebi Ali Camisi’ne benzemektedir.
Şehrin tarihini yansıtan özellikleri bulunan cami, kesme taştan inşa edilmiştir. Giriş kapısındaki taş işçilik ise görülmeye değer özelliklere sahiptir. Tunceli il merkezinden Pertek ilçesine giden dolmuşlarla kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
İbadete açık olan Baysungur Cami’ye giriş ücretsizdir.
Ferrud Şad Bey Türbesi
Ferrud Şad Bey Türbesi
Çemişgezek ilçesinde bulunan Tunceli’nin mistik alanları arasında yer alan Ferrud Şad Bey Türbesi, üzerindeki kitabeye göre 1550 – 1551 tarihlerinde inşa edilmiştir.
Sekizgen mimariye sahip olan türbe, Emir Ferrud Şad Bey adına yapılmış ve inşasında kesme taş kullanılmıştır. Selçukluların türbe geleneği ile benzer özellikler taşımaktadır. Tunceli il merkezinden Çemişgezek ilçesine kalkan dolmuşlar ile kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir.
Elti Hatun Camisi
Elti Hatun Camii
Tunceli Mazgirt ilçe merkezinde bulunan cami, Uzun Hasan’ın kardeşi Elti Hatun adına yaptırılmıştır. Camiye ait kitabe günümüze kadar gelememiştir fakat yanındaki çeşmenin kitabesine göre 1252 yılında inşa edilmiştir. Akkoyunlu Dönemi’ne ışık tutan cami, kesme taştan yapılmıştır.
Tunceli il merkezinde Mazgirt ilçesine giden şehir içi araçları kullanarak Elti Hatun Cami’ye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Tunceli'de merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve jakuzili otellerin listesini Tunceli havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.
Sağman Camii Külliyesi
Sağman Camii Külliyesi
Tunceli’nin Pertek ilçesinin 20 kilometre kuzeyinde Sağman Köyü’nde yer alan külliye, 1555 yılında Keyhüsrev Bey oğlu Salih Bey tarafından inşa ettirilmiştir.
Renkli taşlardan yapılmış olan kapısı ve oyma işçiliği dikkat çekmektedir. Sekizgen şeklinde inşa edilen kubbesi de taştandır. Caminin yanında ise Salih Bey’in türbesi bulunmaktadır. Türbeye caminin batı kısmında yer alan medreseden girilmektedir.
Tunceli il merkezinden Pertek’e giden dolmuşlarla ilçe merkezine ulaştıktan sonra köy araçları ile Sağman Köyü’ne varabilirsiniz. Kendi aracınızla gitmeniz daha kolay bir ulaşım sağlamaktadır.