Tunceli'nin Meşhur Yemekleri

Türkiye’nin doğu kültürünü yansıtan illerden biri olan Tunceli’de tarım ve hayvancılık ön plandadır. Bu geçim kaynağı yemek kültürünü de oldukça etkilemektedir. Yöresel yemekler genellikle tahıl ve et içermektedir.

Türkiye’nin en meşhur peynirlerden olan Şavak tulum peyniri ve o bölgede yetişen ve şifalı olduğu bilinen dağ sarımsağı bölgenin meşhur tatlarındandır. Pülümür balı ise Tunceli’ye gelen ziyaretçilerin mutlaka yanlarında götürdükleri diğer lezzetlerdendir. Evlerde ve restoranlarda deneyebileceğiniz yöresel lezzetleri de çeşitlilik göstermektedir.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Tunceli bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Mahluta Çorbası

Mahluta Çorbası Mahluta Çorbası

Tunceli yöresinde yine çok doyurucu çorbalardan biri olan mahluta çorbası, yarma, su ve mercimekten yapılmaktadır. Tüm malzemeler kaynatılır ve tencere henüz kaynarken üzerine kızgın tereyağı dökülerek servis edilmektedir.


Dövme Pilavı

Dövme Pilavı Dövme Pilavı

Tunceli’nin besleyici ve doyurucu yemeklerinden biri olan dövme pilavı, bölgede oldukça meşhur lezzetlerdendir. İçerisine eklenen buğdaydan ötürü oldukça doyurucu olan bu lezzet bazen et yemeklerinin yanında bazen de ana yemek olarak tercih edilmektedir.  Bolca tereyağlı olarak tüketilmektedir. 

Tunceli'de manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Tunceli'de gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Dövme Çorbası

Dövme Çorbası Dövme Çorbası

Halk dilinde döğme çorbası olarak bilinen oldukça doyurucu ve besleyici olan bu lezzet diğer çorbaların yanı sıra daha yoğun bir kıvama sahiptir. Dövme çorbasının meşhur olması içerisinde kullanılan buğdayın taze olmasından gelmektedir. Yağda kızartılmış biber ile servis edilen çorba bayram sofralarından eksik olmamaktadır. 

Tunceli'de muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Tunceli gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Haşıl

Haşıl Haşıl

Tunceli ve Anadolu sofralarında eksik olmayan ve diğer yörelerde farklı bir isimle anılan haşıl, pilavlık bulgurun su, tereyağı ve süzme yoğurt ile karıştırılarak servis edilmesinden oluşmaktadır. Haşlanan bulgurlar süzme yoğurtla harmanlanmakta ve ortası oyuk bir biçime getirilik bolca tereyağı dökülmektedir. Sıcak olarak servis edilen haşıl yemeği Tunceli’nin geleneksel tatları arasındadır. 


Babuko

Babuko Babuko

Yapımı zahmetli ama bir o kadar da Tunceli sofralarından eksik olmayan babuko, yörede birçok farklı isimle anılmaktadır. Un, tuz ve su ile yapılan hamura yuvarlak şekil verilir. Tepsiye dizilip fırına verildikten sonra iyice pişen hamurun içi oyularak küçük parçalar haline getirilir. Tabak şekline getirilen hamurun üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağından yapılan sos dökülerek servis edilmektedir. 


Gömme 

Gömme Gömme

Tunceli ve aynı yörede yer alan diğer illerde de meşhur olan bir diğer geleneksel tat ise gömmedir. Az malzeme ile çok lezzetli bir yemek olan gömmenin ana malzemeleri un, su ve kabartma tozudur. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilmektedir. 

Tunceli'de kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Tunceli 3 yıldızlı aile otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Hazırlop Köftesi 

Hazırlop Köftesi Hazırlop Köftesi

Tunceli yöresinde culbant köftesi olarak bilinen hazırlop köftesi, bölgedeki meşhur yöresel yemeklerden biridir. Yapımı ise el değirmeninde öğütülen mercimek ve cılbantın ıslatılmasıyla başlamaktadır. Daha sonra içerisine un katılarak iyice yoğrulur ve soğan, maydanoz gibi malzemeler eklenir. Yoğrulup hamur haline gelen malzeme elle sıkılarak kazana yerleştirilip pişirilir. Üzerine ise yağda eritilen kırmızıbiber dökülerek servis edilmektedir. 

Tunceli'de lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve kapalı havuzlu otellerin listesini Tunceli kapalı havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Gulik Çorbası

Gulik Çorbası Gulik Çorbası

Tunceli’nin yöresel çorbaları arasında yer alan gulik çorbasının görüntüsü ıspanağa benzemektedir. Diğer bilinen adı ise çiriştir. Kıyma, et ve soğan kavrularak içine pirinç katılmaktadır. Biraz sulu bir şekilde pişirilen yemek Tunceli’de özellikle Ramazan ve bayram sofralarından servis edilmektedir.