Tunceli'de Gezilecek Yerler

Geçmiş Hititlere uzanan ve birçok egemenliğe ev sahipliği yapmış olan Tunceli ilinde görülmeye değer birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Türkiye illeri arasında en düşük nüfusa sahip olan Tunceli'dir.

Tarihinin yanı sıra Munzur Dağları ile çevrili olan Tunceli, doğal güzellikler açısından oldukça zengin bir ildir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin batı kısmında yer alan Tunceli iline genellikle yaz mevsimlerinde gelinmektedir.

Tunceli gezilecek yerler, birbirinden uzak ve genellikle şehir merkezinde yer almadığından dolayı kendi aracınızla gelmeniz veya geldiğinizde araç kiralayarak gezmeniz önerilmektedir.

Tunceli'de tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Tunceli otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Munzur Gözeleri

Munzur Gözeleri Munzur Gözeleri

Munzur Dağları eteklerinde karstik kaynaklardan gelen ve kayalardan fışkıran bembeyaz köpük halindeki sular, Munzur Gözeleri olarak bilinmektedir. Aynı zamanda muhteşem ve güzel bir görüntü sunan Munzur Gözeleri’nden çıkan sular küçük şelalelere dönüşerek ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır.

Munzur Gözeleri'nin çevresinde mesire alanı ve lokanta bulunmaktadır. Mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biri olan gözelere gelerek keyifli zaman geçirebilirsiniz. Tunceli iline bağlı Ovacık ilçesinde yer almaktadır. Doğa severlerin gözdesi olabilecek gözeler, Tunceli gezilecek yerler arasında büyük bir popülariteye sahiptir.


Munzur Vadisi Milli Parkı

Munzur Vadisi Milli Parkı Munzur Vadisi Milli Parkı

1971 yılında yapılan düzenlemelerle milli park olarak ilan edilen ve Türkiye’nin en büyük milli parkı konumunda olan Munzur Vadisi, Tunceli – Ovacık dağlarının arasında yer almaktadır. Tunceli ilinin doğal güzellikleri arasında olan vadide nadir görülen yöreye özgü endemik bitki ve hayvan türleri bulunmaktadır.

Munzur Suyu, Ziyaret Tepesi'nin eteklerinden doğmakta ve Pülümür Çayı ile birleşip Keban Baraj Gölü üzerine dökülmektedir.

Vadi çok geniş bir alana sahiptir ve piknik, doğa yürüyüşü, balıkçılık ve kamp gibi aktiviteler için güzel ve uygun ortamlar bulunmaktadır. Doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenler, Tunceli gezilecek yerler listesine Munzur Vadisi Milli Parkı'nı eklemelidir.

Haziran ve Eylül ayları arasında yoğun ilgi gören Munzur Vadisi’ne ulaşmak için ilçe merkezinde Ovacık yoluna girdikten sonra tabelaları takip etmeniz yeterli olacaktır. Munzur Vadisi Milli Parkı girişi için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.


Pertek Kalesi

Pertek Kalesi Pertek Kalesi

Murat Nehri kenarında yer alan bir kayalığın üzerine konumlandırılmış Pertek Kalesi'nin Mengüçlüler döneminde inşa ettirildiği bilinmektedir. Gezilecek yerler arasında Karakuş Heykeli bulunan kaledeki heykel kaldırılınca yerine Osmanlıca bir kitabe konulmuştur.

Keban Baraj Gölü yapımı sonrasında sular altında kalan kale, adacık şeklinde görünmektedir. Osmanlı Dönemi’nde birçok kez restorasyon gören kaleye Tunceli il merkezinden Pertek ilçesine kalkan dolmuşlar ile kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.


Mazgirt Kalesi

Mazgirt Kalesi Mazgirt Kalesi

Tunceli ilinin Mazgirt ilçesinde bulunan Mazgirt Kalesi'nin Urartular tarafından M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilmiş olduğu araştırmalar sonrasında ortaya çıkarılmıştır. Kaleye girmek için öncelikle bir mağaraya girilmekte sonrasında 40 basamaklı taş merdiven çıkılmaktadır.

Tarihi bir yolculuğa çıkarak tüm ilçeyi tepeden seyre dalabileceğiniz kale içerisindeki yel değirmeni özellikle dikkat çekmektedir. Tarihi atmosferinin yanı sıra doğa manzarasından dolayı da gezilmesi gereken yerler arasındadır.

İlçeye Tunceli il merkezinden kalkan şehir içi araçları ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.


Bağın (Dedebağ) Kaplıcası

Bağın Kaplıcası Bağın Kaplıcası

Tunceli iline bağlı Mazgirt ilçesinin Dedebağ Köyü’nde bulunan Bağın Kaplıcası’nın suyu tek kaynaktan çıkmaktadır. Kaplıca çevresinde bitki örtüsü olmamasından dolayı dik yamaçlar dikkat çekmektedir.

Kaplıcanın suyunun kadın hastalıkları, romatizmal hastalıklar ve kırık çıkık tedavisi olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda konaklamak isteyenler için kaplıca çevresinde 30 yatak kapasiteli tesis bulunmaktadır. Günübirlik gidenler için ise yeme içme tesisi ve çay bahçesi mevcuttur.

Tunceli İl merkezine 65 kilometre uzaklıkta yer alan Mazgirt’e şehir içi dolmuşları ile ulaşım sağlanabilmektedir.


Mercan Vadisi Milli Parkı

Mercan Vadisi Milli Parkı Mercan Vadisi Milli Parkı

Tunceli iline bağlı Ovacık ilçe merkezinin doğusunda Avcı Dağları’nın batı yamaçlarından doğan Mercan Deresi, akış yönü ile Munzur suyuna karışmaktadır. Tertemiz ve berrak sularında yaşayan alabalıkları ile meşhur olan Mercan Deresi ve çevresi bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. 

Mercan Vadisi’nin bir kısmı Munzur Vadisi Milli Park sınırları içerisinde kalmaktadır. Vadinin kuzey kısımları doğa yürüyüşleri için güzel bir alternatifken, güney kesimleri ise piknik yapmak için uygundur. Doğal güzelliği ile Tunceli gezilecek yerler arasındadır.

Tunceli merkezden 63 kilometre mesafede yer alan Mercan Deresi’ne araçla ortalama 1 saat sürmektedir. 


Tahar Köprüsü

Tahar Köprüsü Tahar Köprüsü

Eskitme taş görünümüne sahip olan ve halk dilinde Yusuf Ziya Köprüsü olarak da bilinen Tahar Köprüsü, 1807 yılında inşa edilmiştir. 1856 yılında onarım gören köprü Yusuf Ziya Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. 

Tunceli iline bağlı Çemişgezek ilçesine mesafesi 3 kilometre olan köprüye ulaşım köy araçları ile sağlanmaktadır. 


Bağın Kalesi

Bağın Kalesi Bağın Kalesi

Tunceli iline bağlı Mazgirt ilçesinin Dedebağ Köyü’nde bulunan Bağın Kalesi'nin tarihi M.Ö. 4. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Kimler tarafından yapıldığı ve yapılış tarihi kalede bulunan kitabeden anlaşılmıştır. Kale, Urartu kralı Menuas tarafından inşa ettirilmiştir.

Çoğu kısmı yıkılmış olan kalenin içerisine merdivenle çıkılmaktadır. Tunceli ile Mazgirt ilçesi arası ortalama 1 saat 30 dakika sürmektedir. İl merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsiniz. Bağın Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Tunceli Dersim Müzesi

Dersim Müzesi Dersim Müzesi

Şehrin tarihi dokusunun sergilendiği bir alan haline getirilen Tunceli Dersim Müzesi, Tuncelilerin yakın tarihte kavuştuğu bir kent arşivi haline gelmiştir. Tunceli ve çevre yörelerden gün ışığına çıkarılan tarihi eserler buraya getirilerek sergilenmektedir.

Kent müzesinin varlığı ile bölgedeki kazı faaliyetleri artmıştır. Farklı medeniyetlere ait izleri bir arada görmek isteyenler, gezilecek yerler planına dahil etmelidir.

Pazartesi günleri hariç diğer günler ziyarete açık olan Tunceli Dersim Müzesi'ne giriş ücretsizdir. Tunceli il merkezi 300 metre güneyinde yer alan müzeye yürüyerek kolaylıkla ulaşılabilir.

Tunceli'de manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Tunceli gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


İn Delikleri (Derviş Hücreleri)

İn Delikleri İn Delikleri

Derviş Hücreleri olarak da bilinen İn Delikleri, Tunceli ilinin Çemişgezek ilçe sınırlarında bulunmaktadır. İbn-i Bibi’nin Seyahatname adlı eserinde de adı geçen İn Delikleri, kayaların içerisi oyularak oluşturulmuş 20 odadan oluşmaktadır. Aydınlatma amaçlı ise pencereler vardır. Her oda koridor ile birbirine bağlanmıştır.

Tunceli gezilecek yerler arasında gizemli yapılarından biri olan İn Delikleri’ne ulaşmak için şehir içi dolmuşları ile ilçeye geldikten sonra Tahar Çayı Vadisi’ne inip, köprüden karşıya geçip yukarıya doğru 15-20 dakika yürümeniz gerekmektedir.


Pülümür Çayı Vadisi (Ağlayan Kayalar)

Pülümür Çayı Vadisi Pülümür Çayı Vadisi

Debisi oldukça yüksek olan Pülümür Çayı, kar ve dere suları ile beslenmektedir. Vadinin buluştuğu ve derinleştiği kısımlarda birçok şelale, güzel bir görsel şölen yaratmaktadır. Vadi çevresinde kamp, piknik, balıkçılık ve doğa yürüyüşü yapılabilecek alanlar bulunmaktadır.

Pülümür Çayı Vadisi’nde gezilecek yerler arasında bulunan Ağlayan Kayalar ise doğal manzarası ile ilgi görmektedir. Bahar aylarında karların erimesi ve buzların çözülmesi ile sular kayaların içinden adeta ağlar gibi akmaktadır. Tunceli il merkezi ile Pülümür Vadisi arası 74 kilometredir. Vadiye ulaşım sadece özel araçlarla sağlanmaktadır.


Çelebi Ali Camii

Çelebi Ali Camii Çelebi Ali Camii

Murat Irmağı’nın kıyısında olan Tunceli Pertek ilçesinde yer alan cami, 1569 yılında Koca Hacılı Ali oğlu Çelebi tarafından kesme ve moloz taş kullanılarak inşa ettirilmiştir. 

Caminin ve çevresinin Keban Baraj Gölü suları altında kalması ile birlikte Orta Doğu Teknik Üniversitesi Restorasyon Bölümü tarafından günümüze kalan taşları numaralandırılarak Pertek ilçe merkezine taşınmış ve yeniden monte edilerek kullanıma açılmıştır.

Tunceli'de lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve havuzlu otellerin listesini Tunceli havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Yelmaniye Camii

Yelmaniye Camii Yelmaniye Camii

Tunceli ilinin Çemişgezek ilçesinde, ilçeye hakim bir tepede yer alan Yelmaniye Camii, Timur zamanında Emir Taceddin Yelman tarafından Hicri 800 – 809 yılları arasında medrese amaçlı inşa edilmiştir. 

Günümüze dek birçok onarımdan geçen camii halk arasında Eski Camii olarak bilinmektedir. Görülmesi gereken yerler arasında olan caminin süslemeleri dikkat çekmektedir. Tunceli iline bağlı Çemişgezek ilçesine şehir içi dolmuşları ile ulaştıktan sonra camiye yürüyerek kolaylıkla varabilirsiniz. İbadete açık olan Yelmaniye Cami’ye giriş ücretsizdir.


Sağman Camii Külliyesi

Sağman Camii Külliyesi Sağman Camii Külliyesi

Tunceli ilinin Pertek ilçesinin 20 kilometre kuzeyinde Sağman Köyü’nde yer alan Sağman Camii Külliyesi, 1555 yılında Keyhüsrev Bey oğlu Salih Bey tarafından inşa edilmiş olan bir külliyedir. 

Renkli taşlardan yapılmış olan taş kapısı ve oyma işçiliği dikkat çekmektedir. Sekizgen şeklinde inşa edilen kubbesi de taştandır. Caminin yanında ise Salih Bey’in türbesi bulunmaktadır. Türbeye caminin batı kısmında yer alan medreseden girilmektedir. 

Tunceli il merkezinden Pertek’e giden dolmuşlarla ilçe merkezine ulaştıktan sonra köy araçları ile Sağman Köyü’ne varabilirsiniz. Kendi aracınızla gitmeniz daha kolay bir ulaşım sağlamaktadır. 


Tunceli Zenginpınar Şelalesi

Zenginpınar Şelalesi Zenginpınar Şelalesi

Tunceli il merkezine 40 kilometre mesafede yer alan Tunceli Zenginpınar Şelalesi, içerisinde bulunduğu vadi, doğal bitki örtüsü ve manzarası ile ziyaretçilerini büyülemektedir. 

Yamaçları oldukça dik olduğundan suyu çok kuvvetli akan şelale sonunda Pülümür Çayı’na ulaşmaktadır. Günübirlik gidilebilecek alanlar arasında olan şelale çevresinde yaz aylarında doğa yürüyüşleri ve piknik gibi aktiviteler yapılmaktadır.


Çemişgezek Kalesi

Çemişgezek Kalesi Çemişgezek Kalesi

Tunceli iline bağlı Çemişgezek ilçesinde bulunan Çemişgezek Kalesi, bir tepenin üzerinde Tahar Çayı'nın yakınlarında yer almaktadır. Zamana meydan okuyamayan kaleden günümüze sadece duvarının küçük bir bölümü kalmıştır.

Kim tarafından ve ne zaman yapıldığına dair bilgilere ulaşılamamıştır. Yapımında ise moloz ve kesme taşlar kullanılmıştır. Tarihi dokusu ile gezilecek yerler arasındadır.


Munzur Çayı

Munzur Çayı Munzur Çayı

Tunceli iline bağlı Ovacık ilçesi üzerinde yer alan Munzur Çayı, kaynağını Munzur dağlarındaki gözelerden alarak oluşmaktadır. İsmini ise Munzur dağlarından almıştır.

Yerli halk arasında Munzur Çayı kutsal sayılıp efsaneleşmiştir. Tunceli il merkezinin 13 kilometre kuzeybatısında bulunmaktadır.


Dereova Şelalesi

Dereova Şelalesi Dereova Şelalesi

Tunceli il merkezine 46 kilometre ve Nazimiye ilçe merkezine ise 13 kilometre uzaklıkta bulunan Dereova Şelalesi, ayrıca Gelin Pınarı olarak da adlandırılmaktadır. Şelale suları, 3 farklı kaynaktan yaygın bir şekilde dökülmektedir.

Yılın dört mevsimi farklı bir güzelliğe bürünen şelale, 20 metre yükseklikten akmaktadır. Yaz aylarında serin bir ortamda vakit geçirmek isteyenler tarafından tercih edilirken, kış aylarında şelale sularının oluşturduğu sarkıt ve dikit manzarası için gezilecek yerler arasına eklenmektedir.


Peri Suyu

Peri Suyu Peri Suyu

Doğu Anadolu Bölgesi'nin akarsularından birisi olan Peri Suyu, Peri Çayı olarak da bilinmektedir. Fırat Nehri'nin en önemli kolları arasında kabul edilen su, kaynağını Erzurum'dan almaktadır.

Peri Suyu, il sınırlarında güneybatı yönüne akarak Keban Baraj Gölü ile birleşmektedir. Peri Suyu'nun çevresindeki kayalık yamaçlar, hem eşsiz bir manzara sunmakta hem de adrenalin dolu anlar yaşamak isteyenler için kaya tırmanışı aktivitesine olanak sağlamaktadır.


Tunceli Günübirlik Gezilecek Yerler

Tunceli, hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile gezilip görülmesi gereken iller arasındadır. Gezilecek yerler, Tunceli ile sınırlı değildir. Tunceli ilinin çevresi de gezilecek yerler açısından zengin seçenekler ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.


Golan Kaplıcası

Golan Kaplıcası Golan Kaplıcası

Elazığ ilinin Karakoçan ilçesinde yer alan Golan Kaplıcası, Tunceli il merkezine 76 kilometre uzaklıktadır. Yapılan araştırmalar sonrasında kaplıca suyunun birçok hastalığa iyi geldiği ortaya çıkarılmıştır. Şifa bulmak isteyenlerin ziyaret etmesi gereken yerler arasındadır.

Tunceli'de iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Tunceli toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Kalecik Baraj Gölü ve Mesire Alanı

Kalecik Baraj Gölü Kalecik Baraj Gölü

Elazığ ilinin Karakoçan ilçesinde bulunan Kalecik Baraj Gölü ve Mesire Alanı, Tunceli il merkezine 58 kilometre uzaklıktadır. 1970 yılında mesire alanı olarak kurulmuştur ve günümüzde piknik yapmak ve doğa yürüyüşüne çıkmak için en ideal güzergahlardandır.


Tarihi Ekinözü Çeşmesi

Tarihi Ekinözü Çeşmesi Tarihi Ekinözü Çeşmesi

Tarihi Ekinözü Çeşmesi, Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde yer almaktadır ve Tunceli il merkezine 65 kilometre uzaklıktadır. Soğukpınar ve Ağpınar isimlerindeki iki çeşme bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiş olan bir tarihi çeşmedir.