Tunceli Hediyelik Eşya Rehberi

Tunceli, genel olarak hayvancılık ile uğraşan yöresel insanlardan oluşmaktadır. Geleneklerini hala devam ettiren ve yaylalarda yaşayan insanlar, yıllardır kendilerine özgü özelliklerini kaybetmemişlerdir. 

Tunceli’ye geldiğinizde geçmişten günümüze yapılan el dokumaları, cicim gibi ürünleri hediyelik eşya olarak alabilirsiniz. Bunların haricinde lezzeti ve kokusu ile meşhur Pülümür balı ve Şavak tulum peyniri götürebileceğiniz geleneksel lezzetlerdendir. Ovacık – Munzur Dağları arasında kendiliğinden yetişen ve sadece bu bölgeye özgü olan Ovacık sarımsağı ise alabileceğiniz diğer ürünler arasındadır.

Tunceli'de gezilecek yerlere yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Tunceli oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Şavak Tulum Peyniri

Şavak Tulum Peyniri Şavak Tulum Peyniri

Asıl üretimi Tunceli’de yapılan ve Şavak aşiretinin ismiyle anılan tulum peyniri, günümüzde Erzincan’da ön plana çıkan ticareti yüzünden Erzincan tulum peyniri olarak da anılmaktadır. 

Yüksek rakımlı yaylalarda genellikle akkaraman ve morkaraman cinsi koyunların sütünden yapılmaktadır. Koyunlardan elde edilen süte kendi hazırladıkları mayaları kullanarak mayalandıktan sonra iki tarafı dikili süzek bezinin içerisinde belli miktar peynir konularak bekletilmektedir. Tulum peyniri için ise koyun, kuzu veya keçi gibi hayvanların derileninin içerisine konularak yapılmaktadır.

Şavak peyniri günümüzde Türkiye’nin her yerinde alıcısını bulmaktadır fakat Tunceli’ye geldiğinizde orijinal olanı yanınıza alabilir veya hediye olarak götürebilirsiniz.

Tunceli'nin bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak için Tunceli'de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Cicim

Cicim Cicim

Tunceli’nin meşhur el sanatlarından olan cicim, bazen odalara serilen kimi zaman da duvarlara asılan dokumalardır. İnce bir şekilde dokunan nakışlı kilim adıyla da bilinen Cicim, genellikle tek parça ve ince uzun şeritler halinde yapılmaktadır. Kanat verilen bu parçalar daha sonra yan yana eklenerek bütün oluşturulur. 

Dokunma özelikleri açısından çeşitlilik gösteren cicimlerin kullanım alanları da farklılık göstermektedir. Bilinen bazı cicim türleri, seyrek motifli cicim, sık motifli cicim ve atkı yüzlü sık motifli cicim şeklindedir.

Tunceli’de hala geleneksel olarak yapılan el dokumalarını şehir merkezinden ya da köylerinde hala yapılan bölgelerden satın alabilirsiniz. 


Pülümür Balı

Pülümür Balı Pülümür Balı

Tunceli’nin Pülümür ilçesi, ekolojik yapısının uygunluğu, zengin florası ve işgücü açısından oldukça fazla bir arıcılık potansiyeline sahip ilçelerdendir. İlçede arıcılığın gelişmesi ise 1990 ve 1995 yıllarından itibaren yapılan geleneksel Pülümür Bal Festivali sayesinde gerçekleşmiştir. 

Pülümür’ün dağlarında yetişen çeşitli çiçeklerden arıların toplamış olduğu özlerle oluşan katkısız ve doğal Pülümür balı, Tunceli’den alıp yanınızda hediye götürebileceğiniz meşhur lezzetlerdendir.

Tunceli'de binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Tunceli gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Munzur (Ovacık) Sarımsağı

Munzur Sarımsağı Munzur Sarımsağı

Bilimsel adı allium tuncellianum olan Munzur sarımsağı, yöreye ait endemik bir türdür. Halk arasında dağ sarımsağı olarak bilinen Munzur sarımsağı tek dişli ve Tunceli’nin dağlarında kendiliğinde yetişen ve çoğalan bir türdür. 

Yalnızca Ovacık ilçesi sınırlarında Munzur Vadisi’nde yetişen Munzur sarımsağını Ovacık’taki dükkanlardan satın alabilirsiniz.

Munzur Milli Parkı Vadisi’nde bulunan dağlarda tamamen doğal ortamında kendi başına yetişen çeşitli dertlere derman tek dişli Ovacık sarımsağı, Ovacık ilçesi ile il merkezindeki dükkanlarda satışa sunulmaktadır.

Tunceli'de termal otellerde hayalinizdeki tatili doyasıya yaşamak için Tunceli termal oteller sayfasını ekibimiz sizin için hazırladı.


Dokumacılık

Dokumacılık Dokumacılık

Tunceli’nin genel olarak ekonomik geçim kaynağı hayvancılıktır. İlde hayvancılığın ön plana çıkması, geleneksel el sanatlarının gelişimini sağlamıştır. Tunceli yöresinde genellikle yünden kilim, heybe, halı, çorap ve çanta yapılmaktadır. Keçi kılından ise palaz, çuval, örken ve harar dokunmaktadır. 

Eskiden pamuk ipliğinden çizgili bir şekilde dokunan ve genellikle kadın şalvarlarında kullanılan manusa, günümüzde yaygınlığını kaybetmiştir. Tunceli’ye geldiğinizde yöreye özgü el sanatlarını alabilirsiniz.

Çocuklarınız ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Tunceli çocuk dostu oteller sayfasında yer almaktadır.