Trilye'de Gezilecek Yerler

Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı şirin bir tatil köyü olan Trilye, otantik dokusunu korumayı başarabilmiş yerleşim yerlerinden biridir. Mudanya ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta yer alan bir Rum Köyü Trilye’ye özel araçla ulaşımlar, Mudanya – Yenikaraağaç yolu üzerinden yapılmaktadır. Taksi veya Mudanya ilçe merkezinden Trilye’ye hareket eden dolmuşlar ile de yaklaşık 20 dakika içerisinde  bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

Oldukça zengin bir tarihi olan ve Zeytinbağı olarak da bilinen bir Rum köyü olan Trilye, huzur veren güzel bir dokusuyla birlikte her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Zeytin ve Zeytinyağı ile öne çıkan Trilye, gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine pek çok destinasyon sunmaktadır. Özellikle Trilye yat limanı, Trilye Çarşısı, Osmanlı hamamı, Rum evleri, tarihi Trilye evleri ve eski Rum yapılarıyla öne çıkan Trilye’de, bölgenin geçmişini tanıyabileceğiniz bir gezi rehberi oluşturabilir ve bu kapsamda beldeyi daha geniş bir şekilde keşfedebilirsiniz.

Trilye gezilecek yerler arasında; Taş Mektep, Trilye Fatih Cami, Kemerli Kilise (Panagia Pantobasilissa), Dündar Evi (Yohannes Kilisesi), Trilye Perili Ev ve  Aziz Vasil Kilisesi (Eski Kilise Yemekhane) bulunmaktadır.

Tirilye'de gezilecek muhteşem yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Tirilye otelleri listemize göz atabilirsiniz.


Dündar Evi (Yuannes Kilisesi)

Dündar Evi Dündar Evi

Tirilye’nin tarihi yapıları arasında bulunan Tarihi Dündar Evi, belde merkezinde, yürüyerek ulaşılabilecek bir uzaklıkta yer alıyor.

Tirilye’de gezilecek yerler listenizde bulunması gereken Dündar Evi, Yuannes Kilisesi olarak da bilinmektedir. 19. yüzyıl yapılarından olan bir kilise, Bizans döneminde inşa edilmiştir. Uzun bir süre Giritli aile tarafından ev olarak özel mülk şeklinde kullanılan yapı, daha sonra Giritli bir iş adamı tarafından satın alınmış ve otele çevrilmek istenmiş olsa da günümüzde boş bir şekilde kullanım dışı kalmıştır.

Eğimli bir arazi üzerinde bulunan Dündar Evi, yalnızca dışarıdan görülebilmektedir.


Taş Mektep

Taş Mektep Taş Mektep

Zeytinbağı olarak da bilinen Tirilye belde merkezindeki Taş Mektep’e ulaşımlar, yürüyerek kolaylıkla sağlanabilmektedir. Tirilye gezilecek yerler arasında bulunan Taş Mektep, bölgenin tarihi dokusunu günümüze güzel bir şekilde taşıyan nadide yapılardan biridir.

1909 yılında inşa edilen Trilye beldesindeki Taş Mektep, Neo Klasik bir mimari anlayışla oluşturulmuştur. 4 kattan oluşan ve Rumlardan kalan Taş Mektep, inşa edildiği dönemlerde papazlar için okul olarak kullanılmış; Kazım Karabekir tarafından 1924 senesinde Öksüzler Evi olarak kullanılmıştır.

1988 yılından sonra terk edilen yapı, günümüzde Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi kapsamında restore edilmektedir.


Medikion Manastırı

Medikion Manastırı Medikion Manastırı

Medikion Manastırı, Trilye belde merkezinden Eşkel Limanı'na giden yol üzerinde yer almaktadır.

Kuzeybatı yönünde Rum Mezarlığı bulunan küçük bir yapı olan manastır, Hagios Segios adına inşa edilmiştir. İlerleyen süreçte 11. yüzyılda Medikion olarak değiştirilmiş yapı, her ne kadar ufak bir yer olsa da duvarlarıyla ve ortalama 200 kilogramlık giriş kapılarıyla birlikte ziyaret edilebilmektedir.

Yapı, Trilye'de haftanın her günü 08:30 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Medikion Manastırı'na girişler ücretsizdir.

Bursa'daki günübirlik aktivitelerinizde rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Bursa otelleri sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Trilye Fatih Cami

Tirilye Fatih Camii Tirilye Fatih Camii

Cami, Tirilye belde merkezinde yer almaktadır. Ulaşımların yürüyerek rahatlıkla sağlanabildiği cami, Tirilye’nin en eski yapıları arasındadır.

7. yüzyılda inşa edilmiş olan cami, ilk olarak Hagios Stephanos adıyla kilise olarak yapılmıştır. Rumlardan kalan yapılardan olan kilise, 1560 yılında, mihrap eklenmesi sonucunda cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Caminin bahçesine Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmış olan hamam eklenmiş ve yapı, günümüzdeki halini almıştır.

Trilye Fatih Camii, günümüzde ibadete açıktır.


Kemerli Kilise (Panagia Pantobasillissa)

Kemerli Kilise Kemerli Kilise

Kemerli Kilise, Tirilye merkezinde yer almaktadır. Beldenin önemli tarihi yapılarından bir yer olan Kemerli Kilise’ye ulaşımlar, belde merkezinden yürüyerek yapılabilmektedir.

Tirilye’de gezilecek yerler arasında öne çıkan, Panagia Pantobasilissa  adıyla da bilinen Kemerli Kilise, 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Alt katı taş, üst katı ahşap olan sıra dışı bir mimariye sahip bir yapı, haç şeklinde inşa edilmiş olup; duvarlarındaki resimleriyle birlikte tarih boyunca içerisine resim yapılmış ilk kilise olma özelliğine sahiptir.

Günümüzde çatısı yıkılmış durumda olan Kemerli Kilise’yi haftanın her günü, dilediğiniz bir vakitte ziyaret edebilirsiniz.

Kemerli Kilise’ye girişler ücretsizdir.


Perili Ev

Tirilye Perili Ev Tirilye Perili Ev

Tirilye’nin merkezinde konumlanan Perili Ev, bölgenin en sıradışı yapıları arasındadır. Köy merkezini gezerken görebileceğiniz ev hakkında çeşitli rivayetler bulunmaktadır.

Trilye’de iki sokağın kesişim noktasında yer alan bir yap

ı olan Perili Ev, hakkında ortaya atılan rivayetler sonucunda bu ismi almıştır. Eski ve oldukça bakımsız göründüğünden dolayı ürkütücü bir görünüme sahip olan evi, Trilye gezilerinizde tercih edebilirsiniz.

Tirilye'nin manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Tirilye gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Aziz Vasil Kilisesi (Eski Kilise Yemekhane)

Aziz Vasil Kilisesi Aziz Vasil Kilisesi

Tirilye merkezinde bulunan Aziz Vasil Kilisesi, Tarihi Eski Kilise Yemekhane adıyla da bilinmektedir. Yapıya ulaşımlar, belde merkezinden yürüyerek sağlanabilmektedir.

Tirilye’de gezilecek yerler arasında bulunan ve 19. yüzyılda inşa edilen kilise, rutin toplantıların düzenlenmesi ve sosyal faaliyetin gerçekleştirilmesi amacıyla kurulmuştur. İki katlı bir şekilde inşa edilen kilisenin doğu kısmında, kilise apsisi yer alıyor.

Tirilye beldesinde, Rumların nüfus mübadelesi sonrasında bölgeden ayrılmaları üzerine Taş Mektep’te eğitim hayatın sürdüren öğrencilerin yemekhanesi olarak kullanılmış olan yapı, günümüzde Trilye Kültür Merkezi olarak, yıl boyunca çeşitli organizasyonların düzenlendiği yerler olarak kullanılmaktadır.

Bursa'daki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için Bursa gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Çamlı Kahve

Çamlı Kahve Çamlı Kahve

Tirilye belde merkezinde yer alan Çamlı Kahve, asırlık tarihi çınarlara ev sahipliği yapan ve üzerinde eski bir bir işletmenin hizmet verdiği seyir terası olarak kullanılabilmektedir.

Tirilye gezilerinize güzel bir şekilde ara vererek, biraz soluklanmak veya bölgenin zeytin bahçeleri ile dolu harika bir manzarasını keşfetmek için tercih edebileceğiniz Çamlı Kahve, arkadaş grupları ve aileler için oldukça uygundur.

Trilye'de ziyaret edebileceğiniz Çamlı Kahve'ye girişler ücretsizdir.

Tirilye'de her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Tirilye pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.


Aya Yani Manastırı

Aya Yani Manastırı Aya Yani Manastırı

Tirilye belde merkezine 4 kilometre uzaklıkta, beldenin batısında yer alan Aya Yani Manastırı'na ulaşımlar özel araçla veya taksiyle yapılabilmektedir.

Kaleye benzer bir görünüme sahip Aya Yani Manastırı, adını bölgeye gelen 3 papazdan biri olan Papaz Aya Yani'den almaktadır. 3 papazın bölgeye yerleşmesinden sonra Trilye'nin, Rumca "üç papaz"anlamına gelen "Tri İlya" adını aldığı rivayet edilmektedir. Manastırın, 709 senesinde yıkıldığı ve yeniden inşa ettiği de, bölgedeki rivayetler arasındadır.

Günümüzde haftanın her günü ziyaret edilebilen, etrafı zeytin bahçeleri ile çevrili Tirilye Aya Yani Manastırı, tarihi ve kültürel geziler düzenlemek isteyenler için oldukça ideal bir tercih olabilmektedir.

Aya Yani Manastırı'na girişler ücretsizdir.


Trilye Günübirlik Gezilecek Yerler

Gezilecek yerler, Tirilye belde merkezinde yoğunlaşırken; beldeye yakın konumlarda bulunan destinasyonları da burada yapacağınız tatil sırasında hazırlayacağınız gezi rehberine ekleyebilirsiniz. Şirin bir belde olan Tirilye’de keşif yaptıktan sonra , bölgede kısa süre içerisinde ulaşım sağlayabileceğiniz, günübirlik gezilecek yerlere ziyaretler düzenleyebilirsiniz.


Yeşil Türbe

Yeşil Türbe Yeşil Türbe

Yeşil Türbe ile Tirilye arası ortalama 40 kilometredir. Yapı, Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Yeşil Mahallesinde yer almaktadır. Buraya, belde otogarından yarım saatte bir kalkan minibüslerle gidilebilmektedir. Bursa’nın sembolik yapılarından bir yer olan Yeşil Türbe’yi, Tirilye tatilinde günübirlik bir şekilde ziyaret edebilir ve çinilerle kaplı duvarını detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Osmanlı dönemi yapılarından olan Yeşil Türbe, 15. yüzyılda inşa edilmiştir.


Uluabat Gölü

Uluabat Gölü Uluabat Gölü

Uluabat Gölü, Tirilye beldesine ortalama 50 kilometre uzaklıkta, Bursa ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Tatlı su gölü olan Uluabat Gölü, balık, bitki ve kuş popülasyonu açısından oldukça güzel ve zengindir. Aynı zamanda huzurlu ve güzel bir atmosfere sahip bir yer olan gölün çevresinde bir yürüyüş yapabilir; piknik ve olta balıkçılığı gibi aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz.

Tirilye'de kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Tirilye butik oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Gemlik Kaplıcası

Gemlik Kaplıcası Gemlik Kaplıcası

Gemlik Kaplıcası, Trilye’ye 60 kilometre uzaklıkta, Bursa’nın Gemlik ilçesine bağlı Umurbey Mahallesinde yer almaktadır. İçerisinde 16 adet özel banyo bulunan kaplıcada, şifalı sulardan faydalanabilir veya güzel bir şekilde konaklama yapabilirsiniz. Gemlik Kaplıcası’ndaki şifalı suların, romatizma, zihinsel yorgunluktan kaynaklı problemler ve kalp hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir.