Trabzon'un Meşhur Yemekleri

Karadeniz boyunca uzanan sahil şeridinde yer alan merkezi ile birlikte 18 farklı ilçenin bulunduğu şehir meşhur yemekleri ile tanınmaktadır. Binlerce yıldır ayakta duran yerleşim alanlarının yanında bulunan tarifsiz lezzetleri ile şehri ziyaret edenlerin memnun kaldığı noktalardan birisidir.

Birçok yazar burayı Küçük İstanbul olarak isimlendirmiştir. Tarihi ve doğası ile eşsiz bir faunaya sahiptir. Köklü tarihinin zenginliği mutfağına da yansımıştır. 

Bölgede denenmesi gereken yemekler arasında mısır unundan yapılan ekmek ve kuymak, karalahana çorbası ve sarması, mısır çorbası, turşu kavurma ve birçok balık yemeği bulunmaktadır. Bunları denemek için şehir merkezinde ve ilçelerde güzel restoranlar hizmet vermektedir. 

Deniz kenarına yakın ve muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiviteler ile keyif alabileceğiniz Trabzon otel seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Kuymak

Kuymak Kuymak

Kuymak tamamen bölgeye has bir yiyecektir. Kuymak yapımında bölgede üretilen mısır unu, telli peynir, su, tuz ve tereyağı kullanılmaktadır. 

Hızlı bir şekilde hazırlanması ve bölgeye has ekmekle birlikte tüketilmesi ortaya tarifsiz bir lezzetin çıkmasını sağlamaktadır. Özel toprak kaplarda yapılabildiği gibi bakır tavalarda da hazırlanabilmektedir. 


Laz Böreği

Laz Böreği Laz Böreği

Trabzon’da tatlı tüketmek isteyenlere çok sayıda alternatif sunulmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Laz Böreği’dir. İsminde börek geçiyor olsa da içerisinde tatlılara atılan şerbetin bulunduğunu ekleyelim. Ama şerbetsiz olarak da satıldığı yerler mevcuttur.

Bu farklı lezzeti denemek için en doğru yerlinde başında Nejla Hanım Ev Tatlıları gelmektedir. Şehir merkezinde ve farklı ilçelerde şubesi bulunmaktadır. Baklavalık yufka kullanılarak yapılan bu lezzeti isterseniz bir kutu alarak sevdiklerinize de götürmeniz mümkündür.  

Trabzon'da eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Trabzon'un gezilecek yerleri yazımızı ziyaret edin.


Hamsiköy Sütlacı

Hamsiköy Sütlacı Hamsiköy Sütlacı

Maçka’ya bağlı bir köy olan Hamsiköy’de yapılan ve ülkemizin sayılı lezzetleri arasında yer alan sütlaç bölgeye gelindiğinde mutlaka tadılması gereken lezzetlerin başında gelmektedir.

Trabzon merkezde ve ilçelerde çok sayıda bu sütlacı satan nokta bulunsa da en doğru yer Hamsiköy’e giderek bu lezzeti Niyazi Usta ‘da denemek olacaktır. Tamamen doğal ürünler kullanılarak hazırlanan sütlaç taş fırında pişirilerek servis edilmektedir.

Kasesi 5 TL ile 10 TL arasında satılan sütlaçın lezzeti damaklarda ayrı bir keyif bırakmaktadır.


Akçaabat Köftesi

Akçaabat Köftesi Akçaabat Köftesi

Trabzon’a gelindiğinde mutlaka tüketilmesi gereken lezzetlerin başında Akçaabat Köftesi yer almaktadır. Ülkemizde bulunan birçok köfte arasında ünü ülke sınırlarını aşan lezzetlerden birisidir. Bu köftenin diğerinden en önemli farkı etin içerisinde sinir ve ekstra olarak bir yağın olmamasıdır.

Akçaabat içinde veya Trabzon’un herhangi bir noktasında bu güzel lezzeti deneme şansı bulunmaktadır. Lezzetin tam oluşabilmesi için köfte yapmak için hazırlanan kıyma dolapta en az 1 gün bekletilmektedir. Ardından kömür ateşinde kızartılarak servis edilmektedir. 

Bu lezzeti birçok yerde denemeniz mümkün olsa da en çok tavsiye edilen Akçaabat’da bulunan Cemil Usta Lokantası’dır. 

Trabzon'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Trabzon gezi rehberine uğramayı unutmayın.


Turşu Kavurması

Turşu Kavurması Turşu Kavurması

Tamamen bu bölgeye has lezzetlerden birisidir. Mevsiminde toplanan taze fasulye, soğan ile birlikte turşu olarak kurulmaktadır. Turşu hazır hale geldikten sonra kavanozdan çıkarılarak tereyağı ile birlikte kavrularak servis edilmektedir.

Bu güzel lezzeti mısır ekmeği ile birlikte tüketmek ayrı bir lezzet almanızı sağlayacaktır. Ev yemekleri yapan restoranlar bu güzel lezzeti misafirlerine sunmaktadır. Birçok farklı tarifi olsa da en doğal yapılanı buradadır. Yanında tüketirken bir şey içmek istiyorsanız ayran yeterli olacaktır. 


Trabzon Pidesi

Trabzon Pidesi Trabzon Pidesi

Ülkemizde farklı birçok çeşidi yapılan pidenin Trabzon’da ki türü de dillere destandır. Pidelerin tüm malzemeleri doğal olarak üretilmektedir. Yöresel peynir, et, un kullanılarak hazırlanan pidenin hamuru elle açılmaktadır. 

Pide hazırlanıp iç harcı katıldıktan sonra özel olarak inşa edilen taş fırınlarda pişirilmektedir. Pide fırından çıktıktan sonra içerisinde bölgeye has bir tereyağı konularak servis edilmektedir. 

Bu pideleri yiyebileceğiniz en güzel noktalar Bozo Pide ve Karpi Pide salonlarıdır. Tabi bunların yanında bölgedeki diğer restoranlarda bu lezzeti sunmaktadır. 

Trabzon'da bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Trabzon lüks oteller listemize uğramayı unutmayın.


Hamsi Yemekleri

Hamsi Yemekleri Hamsi Yemekleri

Trabzon’da Hamsi denildiğinde akan sular durmaktadır. Ülkemiz hamsi üretiminin yaklaşık 10’da 9’u Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapılmaktadır. Trabzon bu üretimde önemli bir yere sahiptir. Türküsü olan tek balık türü olan hamsiyle ilgili şehirde birçok farklı yemek türü bulunmaktadır.

Hamsi Tava ve Hamsi Buğulama ilk sırada yer almaktadır. Bunların yanı sıra özel olarak hazırlanan dolması, diblesi, çorbası, pilavı, ekmeği, mücveri ve çitlemesi de bulunmaktadır. Farklı bir damak tadına sahip olanların denemek istedikleri bu lezzetleri Trabzon’da bulabilirsiniz. 

Bu lezzetler için Balıklama Balık Lokantası ve Bordo Mavi Balık Restaurant olarak öne çıkmaktadır. Bu iki mekanın yanında il merkezinde ve ilçe merkezlerinde çok sayıda lokanta da balık seçenekleri ile hizmet vermektedir. 

Trabzon'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Trabzon aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Kalkanoğlu Pilavı 

Kalkanoğlu Pilavı Kalkanoğlu Pilavı

Türkiye’nin her yerinde yapılan bir yemek olan pilavın bu şehirde yüzyıldır özel bir tarif ile yapıldığı tek bir yer vardır. 150 yılın üzerinde bir geçmişi olan bu lokanta günümüzde aynı lezzeti tüm misafirlerine sunmaya devam etmektedir. 

İlk olarak 1853 yılında yaşanan Osmanlı-Rus Savaşı’na katılan askerlere azık olması için yapılan bu lezzet günümüzde de tüketilmektedir. İlk olarak Trabzon Valisi Osman Ağa tarafından Süleyman Ağa’ya yaptırılan bu pilav zamanla hazırlanmaya devam ederek yerini aş evine bırakmıştır. Pilavı ilk yapan Süleyman Ağa’nın lakabı olan Kalkanoğlu’da pilavın adı olarak kalmıştır. 


Trabzon Çayı

Trabzon Çayı Trabzon Çayı

Trabzon’a gelip çay içmeden dönmek neredeyse imkansızdır. Yol boyunda, restoranda ya da herhangi bir yeri ziyaret ettiğinizde size ilk sunulacak ikram çaydır. Uçsuz bucaksız çay tarlaları ilk olarak 1930’lu yıllarda oluşturulmaya başlanmıştır. Yıl da üç kez ürün alınan bu tarlaların ürünlerini yerinde tüketmeniz önerilmektedir. 

Boztepe’ye giderek güzel bir manzara eşliğinde ister bardak olarak isterseniz de semaver sipariş ederek bu lezzeti doyasıya denemeniz önerilmektedir. 


Karalahana Sarması ve Çorbası

Karalahana Çorbası Karalahana Çorbası

Karalahananın en yoğun şekilde yetiştiği nokta olan Doğu Karadeniz’de bu sebzenin çorbası ve sarması yapılmaktadır. Bu iki lezzette bölgeye haz bir damak tadı bırakmaktadır. Karalahana Sarması tamamen satır kıyması ile yapılmaktadır. Genelde evlerde hazırlanan bu yemekler şehirde bazı ev yemekleri satan lokantalarda da bulunabilmektedir.

Üzerine hafif yoğurt dökülerek sıcak ve soğuk bir şekilde tüketilmektedir. Çorba ise karalahana’nın kıyılarak atılması ve yanına mısır unut, kurutulmuş biber ve barbunya eklenerek hazırlanarak sunulmasıdır. Yanında mutlaka mısır ekmeği olmalı ve birlikte tüketilmelidir.  


Palamut Dolması

Palamut Dolması Palamut Dolması

Denizden ne çıksa yerim diyenlerin Trabzon’da denemesi gereken lezzetlerden birisi Palamut Dolması’dır. İç harcının eklenmesi ile birlikte ortaya çıkan harika bir yemektir.

Palamutun içi temizlendikten sonra iç harcı için yenibahar, kuş üzümü, ceviz içi ve balıkla birlikte dışına soğan ve limon koyularak pişirilmektedir. Balık lokantaları bu güzel lezzeti müşterilerine sunmaktadır. Taze mısır ekmeği ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 


Kefal Ekşilisi

Kefal Ekşilisi Kefal Ekşilisi

Balık yemekleri arasında özel bir yeri olanlardan birisi Kefal Ekşilisi’dir. Bu güzel lezzet mevsiminde tutulan kefallerin soğan, domates, maydanoz ve biber ile birlikte fırınlanması ile hazırlanmaktadır. Balıklar öncelikle yuvarlak şekilde kesilmekte ve üzerine limon dizilmektedir. 

Ekşili adını almasına da bu limonlar etkili olmaktadır. Tercihe göre limonla birlikte fırınlanmakla birlikte yenmeden önce de limon sıkılmaktadır. Güzel kokusu ve harika görüntüsü ile mutlaka bir balık lokantasına giderek denenmelidir.