Trabzon, Doğu Karadeniz’in en büyüğü ülkemizin ise en kalabalık yirmi dokuzuncu şehridir. 2012 yılında alınan meclis kararı ile büyükşehir ilan edilmiş olup, toplamda 800 bin nüfusa sahiptir. Merkez nüfusu bunların yarısını teşkil etmekle birlikte 18 farklı ilçe, çok sayıda köy ve yerleşke bulunmaktadır.
Hem tarihi hem de doğal güzellikler sayesinde yıl boyunca milyonlarca insan şehri ziyaret etmektedir. En çok ziyaretçi çeken noktalar arasında Sümela Manastırı, Uzun Göl ve Trabzon Kalesi yer almaktadır.
Doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyenler için bölgede onlarca yayla bulunmaktadır. Bunların birçoğunda konaklama imkanı sunulmaktadır. Binlerce yıl önce kurulan şehre günümüze gelene kadar birçok medeniyet sahip olmayı başarmıştır. Onlardan kalan eserler insanların ilk uğrak noktaları olmaktadır.
Deniz kenarına yakın ve muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiviteler ile keyif alabileceğiniz Trabzon otelleri seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Uzungöl
Uzungöl
Trabzon sınırları içerisinde en yoğun turistin geldiği noktalardan birisidir. Uzungöl, orman içerisinde bulunan bir köy ve bu köyün yanında oluşan doğal göl ile eşsiz bir tatil fırsatı sunmaktadır. Bu göl yüzyıllar önce oluşmuş ve günümüzde koruma altındadır.
Köy içerisinde ikamet eden insan sayısı 1500 olsa da turizm sezonunda bu sayı 10.000’in üzerine çıkmaktadır. Uzungöl merkezden 97 kilometre, Çaykara’dan 19 kilometre uzaklıktadır. Doğal güzellikleri ve manzarasıyla Trabzon'un en özel bölgelerinden biri olan Uzungöl, Trabzon gezilecek yerler planlamasında mutlaka bulunması gereken bölgelerden biridir.
Düzenli olarak hareket eden tur otobüsleri Uzun Göl’e rahat ulaşım seçeneklerinden biridir. Denizden 1100 metre yükseklikte olan bu alan eşsiz doğası ve canlı tabiatı ile dikkat çekmektedir.
Çal Mağarası
Çal Mağarası
Düzköy sınırları içerisinde yer alan ve 8 kilometre uzunluğu ile dünyanın en derin mağaralarından birisi olan Çal Mağarası, tamamen olmasa da bir kısmıyla ziyarete açıktır. Turizm alanında yapılan çalışmalar neticesinde 500 metrelik kısmına yürüyüş yolu yapılmıştır.
Bu sayede mağara içindeki dikit, sarkıt, su yolları, şelale ve göller görülebilmektedir. Mağaranın giriş alanında bulunan şelalede ayrı bir doğal güzelliktir. Sürekli olarak ziyaret edilebilen mağaranın merkeze uzaklığı 45 kilometredir. Gerçek anlamda görülmeye değer bir bölge olmasıyla birlikte Trabzon gezilecek yerler düşünüldüğünde de mutlaka gelip zaman geçirilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Çal Mağarası, dünyanın en uzun ikinci mağarası olma özelliğine de sahiptir.
Bölge halkı mağaranın içindeki havanın sinüzit ve astım gibi hastalıklara iyi geldiğine inanmaktadır. Kişi başı 7,5 TL ödeyerek mağaraya giriş yapılmaktadır.
Trabzon'da görkemli ve sizi başka diyarlara götürecek yerler için Trabzon gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Sera Gölü
Sera Gölü
Bölgedeki en güzel tabiat alanlardan birisidir. 1950 yılında bir heyelan sonucunda oluşmuştur. Akçaabat sınırlarına dahil olan bu göl ilçeye 8, merkeze 12 km uzaklıktadır.
Sera Gölü etrafında yürüyüş yapabilir, piknik alanlarını kullanabilir, deniz bisikletine binebilir ve balık yapan restoranlara giderek güzel lezzetleri deneyebilirsiniz. 2010 yılında alınan karar ile tabiat parkı olarak ilan edilen noktaya araç ile hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Ayrıca gölün etrafında günübirlik konaklanabilecek tesisler bulunmaktadır.
Boztepe
Boztepe Manzarası
Trabzon sahil şeridini kuş bakışı izlemek ve şehir merkezinin harika manzarasının keyfine varmak için mutlaka görülmesi gereken bir noktadır. Merkezden dolmuşlara binerek 10 dakika içerisinde ulaşım sağlanmaktadır.
Boztepe 250 metre yüksekliğe sahiptir. Çam ormanlarının arasında bulunan bu alanın içerisinde çay içilebilecek ve kahvaltı yapılabilecek mekanlar mevcuttur. Şehri ziyaret edenler genelde buraya güneşin doğuşunu ya da batışını izlemek için çıkmaktadır.
Hamsiköy
Hamsiköy
Trabzon’un hatta ülkemizin meşhur tatlılarından birisi olan Hamsiköy Sütlacı’nın yapıldığı nokta burasıdır. Denizden 1900 metre yükseklikte bulunan köy son yıllarda yapılan çalışmalar ile turizme kazandırılmıştır.
Merkezden 60 kilometre uzaklıkta olan köye bir saate yakın bir araç yolcuğu ile ulaşmak mümkündür. Köye gelen misafirlerin konaklaması için bungalov evler yapılmıştır.
Sultan Murat Yaylası
Sultan Murat Yaylası
Osmanlı Sultanı 4. Murat’ın İran seferinden dönüş sırasında kullandığı güzergah üzerinde bulunan bir noktadır. Sultan ve ordusu dönüş esnasında burada birkaç gün konaklamıştır. Çaykara sınırlarında yer alan yayla merkeze 106 kilometre uzaklıktadır.
Yaylada her yıl belirli günlerde şenlikler düzenlenmektedir. Ayrıca yayla üzerinde bir de şehitlik bulunmaktadır. Bu alan Rus işgali sırasında vatanını savunurken şehit olan askerler anısına buraya yapılmıştır. Her yıl 23 Haziran tarihinde Şehitleri Anma Günü düzenlenmektedir.
Sultan Murat Yaylası içerisinde otel, lokanta, kasap ve bakkal gibi birçok hizmet ziyaretçilere sunulmaktadır. Harika manzarası ve eşsiz doğası ile kamp kurmak isteyen birçok insan yıl boyunca yaylayı ziyaret etmektedir.
Trabzon Kalesi
Trabzon Kalesi
Merkezde bulunan kale Trabzon’un en önemli tarihi eserlerinin başında gelmektedir. İlk olarak Roma Dönemi’nde milattan önce inşa edildiği rivayet edilen yapı üç bölümden oluşmaktadır.
Bu üç bölümün kendine has özellikler mevcuttur. Yukarı, orta ve aşağı hisar olan bu bölümlerde surlar, iç kale bölümü ve farklı yapılar ya da kalıntıları vardır. Yukarı Hisar olarak isimlendirilen alanda yönetici ya da imparator ve ailesi yaşamıştır. Günümüzde iç kale olarak isimlendirilen alanda az sayıda kalıntı ayakta kalmıştır. Zağnos Vadisi üzerinde yer alan kale heybeti ve uzun surlarıyla şehri ziyaret edenlerin ilk uğradıkları noktadır.
Trabzon gezilecek yerler arasında hem görüntüsü hem tarihi hem de doğa ile iç içe oluşuyla oldukça büyük bir öneme sahip olan Trabzon Kalesi, saat 17:00'ye kadar da ziyaret edilebilmektedir. Girişte ise herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
Hıdırnebi Yaylası
Hıdırnebi Yaylası
Trabzon’un en gözde ve güzel yaylarından birisi Hıdırnebi Yaylası’dır. Akçaabat sınırları içerisinde yer alan yayla ilçe merkezine 34, Trabzon merkeze 44 kilometre uzaklıktadır. Yaylanın zirvesine kadar araç ile ulaşma şansınız bulunmaktadır.
Yaylayı ziyaret eden doğaseverler için birçok hizmet sunulmaktadır. Konaklama noktaları ile birlikte lokanta, pansiyon, kahvehane, bakkal ve ekmek fırını bulunmaktadır. Doğa içerisinde vakit geçirmek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir yayla olan Hıdırnebi, aynı zamanda bir doğa harikasıdır. Her yıl 20 Temmuz tarihinde geleneksel yayla şenliği düzenlenmektedir.
Trabzon Ayasofya Müzesi
Trabzon Ayasofya Müzesi
Trabzon’da bulunan kiliselerden bir tanesidir. Trabzon’a 13. yüzyılda hakim olan Komnenos devlet başkanı tarafından inşa ettirilen yapının çan kulesi 1427 yılında eklenmiştir. Şehre batıdan giriş yapanların rahatlıkla görebileceği Ayasofya Müzesi, uzun yıllar kilise olarak hizmet vermiştir.
Şehrin hakimiyetinin Osmanlı’ya geçmesinin ardından camiye dönüştürülmüştür. Uzun süre bu şekilde hizmet veren yapı 1944 yılında alınan karar ile müze hizmetine devam etmektedir. Dört sütundan oluşan yapının içerisinde çok sayıda fresk ve taş süslemeler yer almaktadır. Trabzon'da gezilecek yerler düşünüldüğünde hem tarihi yapısı hem de mimarisiyle kesinlikle gidip görülmesi gereken bir yer olan Ayasofya Müzesi, barındırdığı eserlerle de dünya tarihinde önemli bir yer alıyor. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğradığı bölgelerden olduğu ifade edilmektedir. Müzeye giriş ücreti ise 8 TL şeklinde belirlenmiştir.
Altındere Vadisi
Altındere Vadisi
Trabzon’un en büyük milli parkı Maçka’da bulunan Altındere Vadisi’dir. 4500 hektar alanda kurulu bu el değmemiş doğa alanı 1984 yılında alınan karar ile milli park ilan edilmiştir. Sümela Manastırı’nı da içerisinde bulunduran park 60 kilometreden fazla yürüyüş yoluna sahiptir.
Altındere Vadisi merkeze 1 saat uzaklıktadır. Park içerisinde konaklama tesisleri bulunmaktadır. Parka giriş ücretlidir. Kişi başına 3 TL, araçların boyutlarına göre farklı ücretler alınmaktadır. Muhteşem bir doğaya ve güzelliğe sahip olan Altındere Vadisi, Trabzon gezilecek yerler listesinde de mutlaka olması gereken bölgeler arasındadır. Özellikle tertemiz havasıyla doğa ile iç içe olabileceğiniz güzel bir gün sizleri beklemektedir.
Parkı ziyaret edenler doğa yürüyüşü, kamp kurmak, balık avlamak ve dağcılık gibi çok sayıda aktiviteyi yapma şansına sahip olmaktadır. Parkın içinde bulunan konaklama tesisinde kalabilmek için rezervasyon gereklidir.
Trabzon'da içerisinde bir çok aktiviteye izin veren ailenizle keyifli zamanlar geçirmenize imkan sağlayan Trabzon havuzlu oteller seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.
Kuştul Manastırı
Kuştul Manastırı
Maçka sınırları içerisinde bulunan manastırlardan birisidir. Yüksek bir konumda inşa edilen manastırdan günümüze büyük bir harabe kalmış olsa da sunduğu manzara ile ziyaretçilerine harika zaman geçirme şansı sunmaktadır.
Manastırda son yaşayan insanlar 1923 yılında yapılan nüfus değişiminin ardından bölgeyi terk etmiştir. Bu özelliğinin de yanı sıra aynı zamanda oldukça eski bir şehir olan tarihi bölgenin de en esrarengiz yapılarından biri olduğu ifade edilmektedir. Görüşmesi gereken bir yer olup Maçka ilçesinde yer almaktadır.
Maçka’ya ait Esiroğlu Beldesi sınırlarında bulunan yapıya araç ile 1 saatlik bir yolculuk ile ulaşmanız mümkündür. Ancak manastırın olduğu alana gitmek için biraz dağ yürüyüşü yapmanız gerekmektedir.
Bedesten
Trabzon Tarihi Bedesten
İlk olarak bölgeye hakim olan Cenevizliler tarafından 11. yüzyılda inşa edilen yapı Osmanlı hakimiyetinin ardından bedesten haline çevrilmiştir. Bedesten dört farklı fil ayağı üzerine oturtularak yapılmıştır. Toplam 48 odadan oluşan kapalı çarşı içerisinde alt katlarda ticaret yapılırken üst katlarda oturma noktaları yer almaktadır.
Bir dönem marangozhane olarak kullanılan yapı ardından büyük bir restorasyon çalışması geçirerek günümüzdeki halini almıştır. Özellikle tarihi yapısı ve mimarisiyle Trabzon'da gezilecek yerler arasında bulunan Bedesten, ticari olarak kullanılan nadir tarihi yapılar arasında yer alıyor ve ziyaretçilerini de ağırlamaya devam ediyor. Sabah saat 10 gibi açılan bu alan gece 22-23 sularında kapılarını kapatmaktadır.
Küçük Ayvasıl Kilisesi
Küçük Ayvasıl Kilisesi
Bizans Dönemi’nden kalan en eski yapı olarak bilinen Küçük Ayvasıl Kilisesi merkezde yer almaktadır. Giriş kısmındaki yazıtlar Rumca yazılmış ve buradan yapının 1. Basit tarafından 884 ile 885 yılları arasında yapıldığı öğrenebilmektedir.
Bir şatoyu andıran görüntüsü ile hemen dikkat çekmektedir. Bu da şehre gelen tüm turistlerin ilgisini üzerine toplamasına neden olmaktadır. Kilise günümüzde müze olarak kullanılmakla birlikte batı ve güney noktalarında iki farklı girişe sahiptir. Belli bir zamana kadar Trabzon Müzesi olarak kullanılması planlansa da tarihi bir yapı olması ve turistik açıdan da oldukça önemli bir yere sahip olması sebebiyle yapıda herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Yeni çalışmalar yapmak yerine eski tarihi yerler düzeninde bırakılmasına karar verilen Küçük Ayvasıl Kilisesi, Trabzon gezilecek yerler arasında da oldukça popüler bir yere sahiptir.
Kilise içerisinde en çok dikkat çeken noktalar duvarlarında ve kolonların üzerinde bulunan muhafız kabartmalar ve farklı çıkartmalardır. İçerisinde ziyarete açılmayan bir bölümde yer almaktadır. O alanın mezarlık olduğu söylenmektedir.
Şolma Yaylası
Şolma Yaylası
Maçka’ya 22, Trabzon’a 50 kilometre uzaklıkta yer alan bu güzel yaylaya araç ile ulaşmak mümkündür. Merkezden kalkan minibüsleri kullanarak da yaylaya gidilebilmektedir. Misafirlerin konaklaması için dinlenme tesisleri de mevcuttur.
Şolma Yaylası içerisinde bulunan bu konaklama noktası sayesinde özellikle bahar aylarında doğada vakit geçirmek isteyenler son derece uygun bir ortam bulmaktadır. Özellikle Eylül sonrası için ideal olduğu ifade edilen bölge, Trabzon yaylaları arasında oldukça popüler bir yere sahiptir. Ayrıca buraya yakın birkaç tane daha yayla yer almaktadır. Şolma Yaylası, Trabzon gezilecek yerler düşünüldüğünde sessizlik ve tertemiz hava açısından muhteşem bir yer olmasıyla birlikte tarihiyle de oldukça özel bir noktada yer alıyor ve yerli yabancı tüm turistlerin de dikkatini çekmeye devam etmektedir.
Karadeniz Ormanları içerisinden geçilerek ulaşılabilen yaylada bahar aylarında zifin çiçeği ve mor güller bulunmaktadır. Yaylanın denizden yüksekliği 1800 metredir. Kış aylarında ulaşım o nedenle zor yapılabilmektedir.
Orta Mahalle Evleri
Orta Mahalle Evleri
Geleneksel evlerin yapımındaki estetik günümüzde de dikkat çekmektedir. Evler arasında yer alan yollara döşenen Arnavut kaldırımları bu bölgeye ayrı bir hava katmaktadır.
Yüzyılı aşkın bir süredir ayakta kalan bu evlerle birlikte bölgede cami, kilise, okul, birçok farklı çiçek ve çeşmeler yer almaktadır. Özel olarak koruma altına alınan bu evlerin arasında yürümek ve harika ilçe manzarasını seyretmek özellikle bahar aylarında farklı bir keyif katmaktadır.
Evler arasında gezerken %40’a yakın eğime dikkat etmek gerekmektedir. Günümüzde bazı evler restore edilerek konaklama noktası ve kafe olarak hizmet vermektedir.
Trabzon Günübirlik Gezilecek Yerler
Trabzon doğa ve tarih turizminin en gözde şehirlerinden biridir. Merkezine yakın konumda bulunan günübirlik gezi yerleriyle şehri keşfetmek mümkündür.
Sümela Manastırı
Sümela Manastırı
Sümela Manastırı Trabzon’un merkezine yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Sümela 365 - 395 yılları arasında inşa edilmiştir. Sarp kayalıklar üzerine kurulu olan yapı ihtişamıyla oldukça ilgi görmektedir.
Kilisenin ilk kuruluşuyla manastır haline getirilmesi arasında yaklaşık bin yıllık bir süreç vardır ve bu süreç hakkında da pek bilgi bulunmamaktadır. Fatih Sultan Mehmet'in Sümela Manastırı ile ilgili fermanı da bulunmaktadır. Trabzon gezilecek yerler listesinde muhakkak ilk sıralara yazılan bu manastır, dünya üzerinde bu tarzda inşa edilmiş olan ve görüntüsüyle herkesi şaşkına çeviren nadir yapılardan biridir.
Sümela Manastırı Altındere Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan, Meryem Ana Deresi taraflarında yer almaktadır. Altındere Milli Parkı'na giriş 10 TL iken her iki bölgeye giriş toplamda 50 TL'dir.
Kızlar Manastırı
Kızlar Manastırı
Sümela Manastırı Trabzon’un merkezine yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Yapının ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği bilinmemektedir. Ancak bazı incelemelere göre taş bölümlerin Orta Çağ’dan kalmış olduğu düşünülmektedir.
Kaymaklı Manastırı
Kaymaklı Manastırı
Kaymaklı Manastırı Trabzon’un merkezine yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Tarihi yapı 1424 yılında Ermeniler tarafından Hz. İsa anısına yaptırılmıştır.
Erikbeli Yaylası
Erikbeli Yaylası
Erikbeli Yaylası Trabzon’un merkezine yaklaşık 70 km uzaklıktadır. Doğal et, süt ve yumurta bulunabilen, alt yapı ve dükkan vb. tarzı hizmetlerden uzakta doğanın kucağında zaman geçirmek isteyenlerin uğrak yeridir.
Erikbeli Yaylası, hem doğayla iç içe hem de son derece huzurlu bir tatil yapmak isteyenler için Trabzon'da gezilecek yerler planlamasına mutlaka eklenmesi gereken yaylalardan biridir.
Gülbahar Hatun Camii
Gülbahar Hatun Camii
Gülbahar Hatun Camii Trabzon’un merkezine yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Mimarisi ve tarihi ile inanç turizmi yapanların oldukça ilgisini çekmektedir. Camii 1514 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından inşa ettirilmiştir.
Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı
Trabzon şehir merkezine ortalama 40 km'lik bir mesafede yer alan Vazelon Manastırı, şehrin güneyinde yer almaktadır. 270 yılında inşa edilen bu manastır Yunanlılara aittir.
Günümüze kadar çok kez tadilattan geçen Vazelon Manastırı, ilk onarımını 565 yılında İmparator 1. Justinianus'un talebi üzerine yapılmıştır. Bölgenin en önemli manastırı olarak ifade edilen Vazelon Manastırı, döneminin de en zengin manastırı olduğu bilinmektedir. Manastırın kaderi 1922 senesinde Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan kriz sonrası bölgedeki Rum nüfusunun sınır dışı edilmesiyle birlikte çizilmiştir. Bu süreçle birlikte 1923 senesinde manastır tamamen terk edilmiştir.
Doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyenlerin Trabzon'da gezilecek yerler arasında bu tarihi manastırı mutlaka listelerine eklemesi ve ziyaret etmeden de buradaki yolcuklarını bitirmemeleri önerilmektedir.
Trabzon'da dalga sesleri eşliğinde bir tatil mi hayal ediyorsunuz? Trabzon 4 yıldızlı oteller sayfamıza mutlaka göz atmalısınız.
Atatürk Köşkü Müzesi
Atatürk Köşkü Müzesi
Kostantin Kabayanidis tarafından 1890 senesinde yaptırılan bu köşk, dönemin en güzel mimarileri arasında gösterilmektedir. Yazlık olarak düşünülerek yaptırılan bu köşk, Trabzon'un Ortahisar'a bağlı Soğuksu bölgesinde çam ormanları içerisinde bulunmaktadır.
Atatürk Köşkü, Batı Rönesans ve Avrupa kültürüyle birlikte oldukça gösterişli bir mimari çalışma sonrası son halini almıştır. Bu köşke Atatürk toplamda 3 defa gelmiş olup, tüm varlığını milletine armağan ettiği vasiyetini de yine burada yazmıştır. Atatürk Köşkü, Trabzon gezilecek yerler planlamasında muhakkak bulunması gereken ve hemen herkesin gidip o tarihi köşkü görmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Atatürk bu köşkü ilk olarak 1924 senesinde dinlenmek için ziyaret etmiş, sonrasında ise 1930 ve 1937 senelerinde ikinci ve üçüncü ziyaretlerini yaparak bu süreci tamamlamış. Son gelişiyle birlikte Atatürk Köşkü de şahsına hediye edilmiştir.
Sonraki süreçte Atatürk'ün ölümüyle birlikte köşk kardeşi Makbule Hanım'a kalmış ve 1942 senesinde de Trabzon Belediyesi köşkü Makbule Hanım'dan satın alarak müze haline getirmiştir.
Trabzon Kanuni Parkı
Trabzon Kanuni Parkı
Kanuni Parkı, Trabzon'un tarihi merkezi Ortahisar'da yer almaktadır. Parkın içerisinde ayrıca "Kanuni Evi" müze olarak ziyaretçileri kabul etmektedir. Müze, 1495 yılında Trabzon'da dünyaya gelen Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın anısına inşa edilmiştir. Osmanlı tarihi ile ilgili resimlerin yer aldığı müzede; ayrıca Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman'ın balmumu heykelleri sergilenmektedir.
Öte yandan parkın içerisinde "Muhibbi Edebiyat Müzesi" de bulunmaktadır. Müze adını, yine Kanuni Sultan Süleyman'ın meşhur şiirlerini yazarken kullandığı "Muhibbi" mahlasından almaktadır. Trabzon'da doğmuş veya yaşamış, Türk edebiyatına büyük katkıları olan yazarların eserleri ve eşyaları bu müzede sergilenmektedir. Ayrıca Karadeniz Bölgesini kaleme alan eserler de müzede edebiyat tutkunları ile buluşturulmaktadır. Müzeye giriş ücretsizdir.
Kanuni Parkı ve içerisinde yer alan müzeler Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı işbirliği ile hayata geçirilmiştir.