Tokat, hem zengin tarihi hem de doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine birbirinden farklı deneyimler yaşatan şehirler arasında yer almaktadır. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Tokat, gezilecek yerler arasında çok sayıda tarihi yapı bulundurmaktadır. Şehir merkezinde yoğun olarak bulunan tarihi yapıların birbirine yakın konumda yer alması tek bir günde bu yapıların tamamını gezme imkanı sunmaktadır.
Doğal güzellikler açısından da oldukça zengin olan şehirde, yaylalar özellikle bahar ve yaz aylarında yoğun ziyaret alırken, buralarda doğa sporlarına ve kamp yapmaya elverişli alanlar da bulunmaktadır. Tarihi yapıların ve doğal güzelliklerin yanı sıra şehirde yer alan mağara, antik kent ve müzeler, ziyaret edilebilmektedir.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Tokat otelleri sayfasında listeledi.
Ballıca Mağarası
Ballıca Mağarası
Tokat ilinde gezilecek yerler arasında ilk sırada Ballıca Mağarası bulunmaktadır. 8 salonu ziyarete açık olan Ballıca Mağarası, devasa sarkıtları, soğan sarkıtları ve dikitleri ile ziyaretçileri büyülemektedir. Aynı zamanda bu mağara, dünyanın en görkemli mağaralarından bir tanesi olma özelliğine sahiptir ve dünyanın 8. harikası olarak nitelendirilmektedir. Yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir ziyaret görmektedir.
Mağaranın oluşumunun 4 milyon yıl önce başladığı iddia edilmektedir. 680 metre uzunluğunda olan mağara, 90 metre yüksekliğe sahiptir. Mağaranın içerisinde açık olan salonlar havuzlu salon, büyük damlataşlar salonu, çamurlu salon, fosil salon, yarasalı salon, çöküntü salon, sütunlu salon, mantarlı salon ve yeni salondur.
Ballıca Mağarası, Ballıca Köyü yolu üzerinde bulunmakta ve Tokat şehir merkezine 26 kilometre mesafede yer almaktadır.
Ballıca Mağarası tam giriş 14 TL, öğrenci girişi ise 7 TL’dir.
Çamiçi Yaylası
Çamiçi Yaylası
Tokat ilinin Niksar ilçesinde bulunan Çamiçi Yaylası, deniz seviyesinde 1350 metre yüksekliktedir. Yayla ağaçlarla kaplıdır ve hem manzarası hem de bol oksijeni ile tercih edilmektedir. Kamp, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler için tercih edilmesinin yanı sıra ahşap yayla evleriyle de dikkat çekmektedir.
Mesire ve piknik alanları açısından zengin olan yaylada piknik imkanının yanı sıra, büfeler, restoranlar ve oyun alanları da hizmet vermektedir. Aynı zamanda Çamiçi Yaylası aynı anda 10000 kişiyi ağırlayabilecek büyüklüktedir.
Çamiçi Yaylası, Mayıs ve Eylül aylarında oldukça kalabalık olmaktadır. Niksar ve Ünye yolu üzerinde yer alan Çamiçi Yaylası, Niksar ilçesine 17 kilometre uzaklıktadır. Turistik alanlar içerisinde yer almasından dolayı, şehir merkezinden toplu ulaşım imkanı sunulmaktadır.
Taşhan
Taşhan
Anadolu’da yer alan Osmanlı hanları arasında en büyük ve en güzel hanlardan biri Tokat Taşhan’dır. 1626 – 1632 yılları arasında inşa edilen bu hanın oldukça geniş bir avlusu bulunmaktadır. Aynı zamanda iki katlı ve dikdörtgen planlı handa yer alan dükkanlar günümüzde hala kullanılmaktadır.
Bakır atölyeleri ve taş baskı atölyeleri ile dikkat çeken hanın esnafı da oldukça misafirperverdir. Bu handa gezip daha sonra bir kahve molası verebilir, meşhur Tokat yazmalarından satın alabilirsiniz.
Sulusaray Antik Kenti (Sebastopolis Antik Kenti)
Sulusaray Antik Kenti
2 bin yıl önce Karadeniz’in küçük bir kenti olduğu düşünülen Sulusaray Antik Kenti’nin bir diğer adı da Sebastopolis’tir. Tokat ilinin zengin tarihine tanıklık eden Sulusaray Antik Kenti, sahip olduğu zengin kalıntıları ile dikkat çekmektedir. Şehir merkezine 69 kilometre uzaklıkta olan antik kent, Sulusaray ilçe sınırlar içerisinde açık hava müzesi görevi üstlenmektedir.
Bu yerleşim yerinin ilk kuruluş zamanı hakkında net bir bilgiye ulaşılamamış olsa da, M.Ö. 1. yüzyılda kurulduğuna dair bilgiler bulunmaktadır. Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir yerleşim merkezi haline gelmiştir. İçerisinde bir adet tapınak, aslan heykeli ve bir adet hamam bulunan antik şehir, görünüm olarak Bergama Antik Kenti’ne benzemektedir.
Sebastopolis Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.
Kaz Gölü
Kaz Gölü
Orman Bakanlığı tarafından Yaban Hayatı Koruma Sahası kabul edilen Kaz Gölü, manzarası ile dikkat çekmektedir. Tokat merkeze 36 kilometre uzaklıktadır. Sadece manzarasına karşı oturmak için bile ziyaretçiler bu bölgeyi tercih etmektedir. Özellikle gün batımı eşsiz bir doğa manzarası sunmaktadır.
Sazlıklarla kaplı olan Kaz Gölü, birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede yaşayan başlıca kuş türleri, ak leylekler, saksağanlar, karatavuklar, küçük batağanlar, akkuyruklar ve angutlardır. Kaz Gölü içerisinde sandal turları yapılmakta, bu sandal turları aynı zamanda kuşları izlemeye de olanak sunmaktadır.
Kaz Gölü çevresinde bakanlık tarafından yapılan düzenlemeler sonrasında iki adet kuş gözetleme kulesi ve bir adet ziyaretçi evi hizmete açılmıştır. Gözetleme kuleleri özellikle kuş gözlemciliğine ilgi duyan kişilerin dikkatini çeken bir yer olarak ön plana çıkmaktadır.
Tokat Atatürk Evi
Tokat Atatürk Evi
1924 yılında Atatürk’ün, eşi Latife Hanım ile konakladığı ev günümüzde ziyaret edilebilmektedir. Bu ev esasında dönemin Tokat Milletvekili Mustafa Vasfi Süsoy’a aittir. Atatürk bu evde, sadece bir kez değil defalarca konaklamıştır.
Tokat Atatürk Evi günümüzde müzeye çevrilmiştir ve mesai saatleri içerisinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Tarihi açıdan önemli bir yer olarak ön plana çıkmaktadır.
Zile Kalesi
Zile Kalesi
Zile Ovası’na karşı inşa edilmiş olan Zile Kalesi, tarihi öneminin yanı sıra manzarasıyla da dikkat çeken yapılar arasında yer almaktadır. Tokat şehir merkezine 62 kilometre uzaklıktadır. Yapının kitabeleri günümüze kadar ulaşmış, bunun sayesinde hakkında geniş bir bilgi elde edilmiştir.
Zile Kalesi’nin M.S. 1. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Eretna Beyliği’nin kurcusu Alaeddin Bey tarafından, 1336 yılında onarımdan geçtiği ve bu onarım sırasında kaleye yeni bölümlerin de eklendiği görülmektedir.
Moloz ve kesme taştan yapılan kale, günümüze kadar oldukça sağlam bir şekilde gelmeyi başarmıştır. Kale içerisinde Roma Dönemi ve Bizans Dönemi'nden kalma tarihi eserler bulunmaktadır.
Her açıdan ayrı bir önemi olan bu kaleyi diğer kalelerden özel kılan ise, tarihte Sezar'ın Zile'ye gelip "Veni vidi vici" (geldim, gördüm, yendim) dediği bir yer olmasıdır.
Zile Kalesi’ne giriş ücretsizdir.
Mahperi Hatun Kervansarayı
Mahperi Hatun Kervansarayı
Yapımı 1238-1239 yıllarına dayanmakta olan kervansaray, Sultan I. Alaeddin Keykubat'ın eşi Mahperi Hatun tarafından inşa ettirilmiştir. Tokat iline bağlı Pazar ilçesinde yer almaktadır. Sivas Tokat Samsun yolu üzerinde bulunan İpek Yolu yolcuları burayı konaklama yeri olarak kullanmıştır. Tokat ilinin Anadolu Selçuklu tarihi yapıları arasında önemli bir yer edinmiştir.
Giriş kapısı ile dikkat çeken kervansaray, dikdörtgen yapılıdır. Her ne kadar dış duvarları günümüze kadar iyi bir şekilde gelmiş olsa da, iç bölümünün çoğu kısmı zarar görmüştür. 1999 yılında restorasyondan geçirilmiştir.
Mahperi Hatun Kervansarayı ziyareti için belirli bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.
Tokat Müzesi
Tokat Müzesi
1926 yılında emekli öğretmen Halis Cinlioğlu'nun Tokat ve çevresinden topladığı tarihi eserleri Gökmedrese'de biriktirmesi ile başlayan Tokat'taki müzecilik çalışmaları şehirde bir müze kurulmasının ilk adımları olmuştur. 2012 yılında Tokat Müzesi ziyarete açılmıştır.
Tarihi bir yapı olan Tokat Bedesteni, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Karma müzeler kategorisinde yer alan Tokat Müzesi’nde arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir. Müze içerisinde 36253 eser bulunmaktadır.
Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan Tokat Müzesi, haftanın diğer günleri mesai saatleri içerisinde ziyaret edilebilmektedir. Tarihi dokusu ile Tokat gezilecek yerler arasındadır.
Tokat Müzesi’ne giriş ücretsiz olup herhangi bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.
Almus Baraj Gölü
Almus Baraj Gölü
Almus Baraj Gölü, Tokat ilinin hem yerel halk hem de turistler tarafından en çok ziyaret edilen bölgelerinden biridir. Yeşilırmak üzerine kurulu bir baraj gölüdür. Doğal güzellikleri ziyaretçilerine piknik ve su sporları yapma imkanı sunmaktadır. Özellikle bahar ve yaz aylarında hem spor yapmak hem de doğa ile iç içe bir gün geçirmek için tercih edilmektedir.
4000 hektarlık alanı ile yüksek sayıda ziyaretçiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip olan bir bölgede konaklamak isteyen ziyaretçiler için kamp alanları da bulunmaktadır.
Gölün bulunduğu bölge flora ve fauna bakımından oldukça zengindir. Çevresinde çok sayıda kayın, çam, meşe, ıhlamur ve sedir ağaçları bulunmaktadır. Yaban hayatının da bulunduğu bölge, tilki, ceylan, güvercin, sansar, dağ keçisi, ayı, domuz, bıldırcın, karatavuk ve üveyiklere ev sahipliği yapmaktadır.
Tokat Mevlevihanesi
Tokat Mevlevihanesi
Tokat şehir merkezinde bulunan Tokat Mevlevihanesi, 17. yüzyılda Sülün Muslu Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. 3000 metrekarelik bir alana inşa edilmiş olan Mevlevihane, mimari açıdan oldukça gösterişlidir.
Zemin, giriş ve üst katı bulunan Tokat Mevlevihanesi'nin zemin katında 5 oda bulunmaktadır. Bu kat çeşitli hizmetlerin sunulması amacı ile kullanılmıştır. Giriş katına dışarıda yer alan merdivenden çıkılmaktadır. Giriş katta semahane bulunmaktadır. Evliye Çelebi'nin Seyahatname adlı kitabında Tokat Mevlevihanesi’nden bahsedilmektedir.
Tokat Mevlevihanesi ziyareti için belirli bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.
Akbelen Yaylası
Akbelen Yaylası
Doğal güzelliği ile gezilecek yerler arasında bulunan Akbelen Yaylası, şehrin en çok ziyaret alan yaylalarından biridir. Tokat şehir merkezine 29 kilometre uzaklıktadır. Turizm bölgesi olan yaylada hem doğa gezileri yapılmaktadır hem de bölge tarihi yapılar açısından oldukça zengindir.
Yaylanın içerisinde yer alan mesire alanlarında piknik yapma imkanının yanı sıra alabalık tesisleri de hizmet vermektedir. Niksar karayolunun 18. kilometresinde yer alan yayla, ana yola 3 kilometre mesafededir. Tokat merkezden özel araç, taksi ve otobüs ile ulaşım sağlanmaktadır.
Sulusaray Kaplıcaları
Sulusaray Kaplıcaları
Tokat il merkezine 68 kilometre uzaklıkta yer alan Sulusaray ilçesi, kaplıcaları ile tercih edilen bir yer olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle kış aylarında ülkenin farklı noktalarından birçok turist şifa bulma amacı ile Sulusaray Kaplıcaları’na gelmektedir.
Kaplıca suyunun nevralji, romatizma ve cilt hastalıkları üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Tarihi Nicepolis Harabeleri arasında yer alan kaplıca bölgesi, 20 adet moteli, 2 adet oteli ve lüks villaları ile hizmet vermektedir. Şifalı suları ile sağlık turizminde popüler yerler arasına girmeyi başarmıştır.
Tokat Kültür Evi
Tokat Kültür Evi
Sulusokak’ta yer alan tarihi konak, günümüzde bir kültür evine dönüştürülmüş ve ziyarete açılmıştır. Barok tarzda inşa edilmiş olan bu tarihi konak, Osmanlı sivil mimarisini yansıtan örnekler arasında yer almaktadır.
İki katlı ve ahşap çatılı olan bu Osmanlı konağı içerisinde yapılan düzenlemeler sonucunda, geleneksel Tokat yaşamı yansıtılmaktadır. Konağın bahçesinde bir adet şadırvan ve bir adet de çeşme bulunmaktadır.
Tokat Kültür ziyareti için belirli bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.
Tokat'ta muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Tokat gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
Sulusokak Çarşısı
Sulusokak Çarşısı
Tokat’ın en eski yerleşim birimi olan Sulusokak'ın her köşesi ayrı bir tarihi atmosfer sunmaktadır. Günümüze kadar Tokat’ta kurulmuş tüm medeniyetlerin izlerini taşıyan bölgenin başlıca tarihi yapıları, Ulu Camii, Ali Paşa Camii, Sık Dişini Helası, Takyeciler Camii, Tokat Müzesi, Sultan Hamamı ve Ali Paşa Hamamı’dır.
Tokat Valiliği’ne yürüme mesafesinde yer alan Sulusokak Çarşısı’na şehir içi çarşı otobüsleri ile kısa bir sürede ulaşım sağlanmaktadır.
Latifoğlu Konağı Müze Ev
Latifoğlu Konağı Müze Ev
18. yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Lafitoğlu Konağı Müze Ev, Tokat çarşısında yer almaktadır. 1746 yılında inşa edilen konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 1985 yılında satın alınmış, bir restorasyondan geçirilmiş ve 1989’da Tokat ilinin geleneksel ev kültürünün yansıtıldığı bir müze ev olarak ziyarete açılmıştır.
Müzenin içerisinde cansız mankenlerle, günlük konak yaşamı, misafir kabulü ve kına gecesi gibi anlar canlandırılmaktadır. Barok üsluba sahip olan kalem işi ve ahşap işçilikleri dikkat çekmektedir.
Müze, haftanın her günü mesai saatleri içerisinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.
Tokat Kalesi
Tokat Kalesi
Şehrin kuzeybatısında, bölgeye hakim bir tepe üzerinde bulunan Tokat Kalesi, tarihi öneme sahiptir. Ne zaman yapıldığına dair fazla bilgi bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalara göre 5. veya 6. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Yüksek bir tepe üzerine inşa edilen Tokat Kalesi, kesme taştan yapılmıştır. Etrafı burçlar ve kuleler ile çevrilidir ve etrafında hendek yoktur. Kalenin kapısı batı yönüne bakmaktadır. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde yer edinen Tokat Kalesi, çok iyi bir şekilde korunamadığı için günümüze kadar sadece kalıntıları ulaşabilmiştir.
Tokat Kalesi ziyareti için belirli bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.
Tokat Saat Kulesi
Tokat Saat Kulesi
Tokat il merkezinde yer alan Tokat Saat Kulesi, 1902 yılında şehrin simgesel yapısı olarak inşa edilmiştir. Mutasarrıf Bekir Paşa ve Belediye Reisi Mütevelli oğlu Enver Bey tarafından 2. Abdulhamid'in padişah oluşunun 25. yılında bu saat kulesi yaptırılmıştır.
33 metre yüksekliğindeki Tokat Saat Kulesi kapısı güney yönündedir. Saat kulesi yapımında kesme taş kullanılmıştır. Çanları tam çalar durumda olup, şehrin her yerinden sesi duyulmaktadır.
Tokat'ta hayalinizdeki tatili doyasıya yaşamak için Tokat spa otelleri sayfasını ekibimiz sizin için hazırladı.
Yağıbasan Medresesi
Yağıbasan Medresesi
Anadolu'nun ilk medresesi olarak bilinen Yağıbasan Medresesi, Tokat iline bağlı Niksar ilçesinde yer almaktadır. Bir diğer adıyla Çukur Medresesi olarak da bilinmektedir. 1157 ile 1158 yılları arasında Nizameddin Yağıbasan tarafından inşa ettirilmiştir.
Ortası açık 11 metre çapa sahip kubbesi avluyu örtmektedir. Medresenin bir bölümü Niksar Kalesi'ne bitişiktir. Süslemesiz ve yalın medrese örneklerindendir.
Yağıbasan Medresesi ziyareti için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.
Tokat Ulu Cami
Tokat Ulu Camii
Tokat il merkezinde bulunan Tokat Ulu Cami, 13. yüzyılda Danişmendliler döneminde inşa edilmiştir. Fakat Avcı Mehmed tarafından 1679 yılında tamamen yenilenmiştir.
Son cemaat yeri, doğu ve batı yönlerinde 2 adettir. Dikdörtgen planlı Tokat Ulu Camii, ahşap tavanlı bir harime sahiptir. Caminin tavanının süslemesinde altın yıldız ve kalem işi bezemeler tercih edilmiştir. Ayrıca kemerlerin üzerindeki Rumi motifli kalem işler oldukça dikkat çekmektedir.
İbadete açık olan Tokat Ulu Cami'ye giriş ücretsizdir.
Niksar Kalesi
Niksar Kalesi
Niksar ilçesinde çevreye hakim konumda stratejik öneme sahip Niksar Kalesi, 3 ayrı bölümden oluşmaktadır. İç kale, orta kale ve dış kale olarak 3 bölüme ayrılmaktadır ama günümüze sadece iç kale kuzey duvarları gelmiştir. Orta ve dış kalenin doğu uç bölümleri ayakta kalabilmiştir. Geri kalan kısımları zamana meydan okuyamayıp büyük bir zarar görmüştür.
İlk olarak kale, Orta Karadeniz Bölgesi'ni denetlemek amacıyla bir garnizon görevi üstlenmiştir. Kaleye Roma Dönemi zamanında yeni eklemeler yapılmıştır. Kale içerisinde iki mescit, iki hamam, bir kilise, bir medrese ve bir hapishane kalıntıları yer almaktadır. Evliya Çelebi, kalenin sağlamlığına Seyahatnamesi'nde değinmiştir. Kalenin ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
Niksar Kalesi'ne giriş ücretsizdir.
Ali Paşa Hamamı
Ali Paşa Hamamı
Tokat il merkezine bağlı Alipaşa Çarşısı üzerinde bulunan Ali Paşa Hamamı, Ali Paşa tarafından 1572 yılında yaptırılmıştır. Kendisine ait bir kitabesi olmasa da, yakınlarında yer alan Ali Paşa Camii ile aynı zamanda yapıldığı tahmin edilmektedir.
Ali Paşa Hamamı, kadınlar ve erkekler için ayrı olan iki bölümden oluşmaktadır. Dikdörtgen bir alan üzerine doğu-batı yönlü kurulmuştur. Soyunmalık, soğukluk, sıcaklık, su deposu ve külhan bölümleri, sırasına göre yerleştirilmiştir. Günümüzde hala hamam olarak hizmet vermektedir.
Yeşilırmak Köprüsü (Hıdırlık Köprüsü)
Yeşilırmak Köprüsü
Tokat merkezde yer alan Yeşilırmak Köprüsü, Selçuklu Dönemi'nde yapılan köprülerdendir. 151 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğindedir. 5 kemerli olup, yapımında kesme taş kullanılmıştır. Belirli aralıklarla restore edilerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
1250 yılında Hamid bin Ebu'l Kasım bin Ali el-Tusî tarafından yapılmıştır. Köprünün batı yönündeki kitabesinde detaylı bilgiler verilmiştir.
Tokat Günübirlik Gezilecek Yerler
Tokat ili hem tarihi dokusu hem de doğal güzellikleri ile gezilecek yerler arasında büyük bir öneme sahiptir. Tokat ilinin çevresi de zengin turistik yerleri ile dikkat çekmektedir. Tokat gezilecek yerler listesini tamamladıktan sonra çevre bölgeleri de ziyaret edebilirsiniz.
Kara Mustafa Paşa Cami
Kara Mustafa Paşa Camii
Sivas ilinin Yıldızeli ilçesinde yer alan Kara Mustafa Paşa Cami, Tokat şehir merkezine 61 kilometre uzaklıktadır. Kemankeş Kara Mustafa Paşa tarafından 1640 yılında inşa edilmiştir. Kesme taştan yapılan cami, dikdörtgen bir plana sahiptir.
Çocuklarınız ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Tokat çocuk dostu oteller sayfasında yer almaktadır.
Sıcak Çermik Kaplıcası
Sıcak Çermik Kaplıcası
Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde yer alan Sıcak Çermik Kaplıcası, Tokat şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktadır. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen kaplıca suyunun sıcaklığı 43 derecedir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken sağlık turizmi noktalarındandır.
Sivas Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi
Sivas Yıldız Dağı Kış Sporları Merkezi
Sivas ilinde bulunan Sivas Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi, Tokat şehir merkezine 71 kilometre uzaklıktadır. Kayak, kızak, doğa yürüyüşü ve snowboard yaparak keyifli zaman geçirebilirsiniz. Kış sporları için popüler bir yer olarak ön plana çıkmaktadır.