Tokat İlçeleri

Geçmişi Bakır Çağı’na kadar inen Tokat ili, köklü tarihi ile Türkiye’nin önemli illeri arasındadır. Kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güney ve güneydoğusunda Sivas, güneybatısında Yozgat ve batısında ise Amasya ile komşudur. Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasında kalan Tokat’ta hem karasal iklim hem de Karadeniz iklimi hakimdir.

Orta Karadeniz’in gelişmiş ve önemli şehirleri arasında yer alan Tokat’ın merkez ilçe hariç 11 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler, Almus, Artova, Başçiftlik, Erbaa, Niksar, Pazar, Reşadiye, Sulusaray, Turhal, Yeşilyurt, Zile ilçeleridir. 

Tokat'ta uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Tokat hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Yeşilyurt 

Yeşilyurt Yeşilyurt

Artova’ya bağlı bir köy iken 1987 yılında ilçe olan Yeşilyurt, şehir merkezine 55 kilometre mesafededir. Merkez ilçe haricinde Sulusaray ve Artova ilçeleri ile komşudur. İlçe olmadan önceki adı Arabacımusa iken, 1987 yılında ilçe statüsünü kazanmıştır ve ismi Yeşilyurt olarak değiştirilmiştir. 

Şehirde dericilik ön plana çıkmaktadır ve burada yapılan üretimlerin ihracatı yapılmaktadır. Kuşçu Köyü Kuşçu Höyük, Gümenek-Kılıçlı Köyü Höyük-Comana Antik Kenti ve Şehitlik, Yeşilyurt’un gezilip görülmesi gereken turistik güzergahlarıdır.


Pazar 

Pazar Pazar

Pazar ilçesi, Turhal’a bağlı bir bucakken, 1987 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Toplam yüzölçümü 276 kilometrekare, şehir merkezine uzaklığı ise 25 kilometredir. Doğusunda Tokat il merkezi, kuzey batısında Turhal ilçesi, batısında Zile ilçesi ve güneyinde Artova ilçesi yer almaktadır.

Pazar, tarihi yerler açısından zengin seçenekler sunmaktadır. 10’a yakın höyüğe ev sahipliği yapmaktadır. En önemlisi olan Endiz Höyüğü’nde yapılan araştırmalarda Helenistik Dönem’den izler gün yüzüne çıkarılmıştır. Diğer tarihi yerleri arasında Halil Bey Cami, Tavukçu Köprüsü ve Beyobası Hamamı yer almaktadır. 


Erbaa 

Erbaa Erbaa

Tokat ilinin en kalabalık ilçelerinden biri olan Erbaa, 1111 kilometrekarelik oldukça geniş bir yüzölçümüne sahiptir. Bu ilçe aynı zamanda şehrin en gelişmiş ilçelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Niksar, Turhal ve merkez ilçe ile komşudur. 

İlçe içerisinde yer alan Erbaa Ovası, şehrin en verimli noktalarından biridir. İlin en zengin ilçesidir ve tarım ve hayvancılığın haricinde sanayi de oldukça gelişmiştir. İlçede kiremit ve tuğla fabrikaları bulunmaktadır. 

Şehir merkezine 82 kilometre mesafede yer alan Erbaa ilçesi aynı zamanda yoğun ziyaret almakta, ilçede iş ve gezi amaçlı konaklama hizmetleri sunulmaktadır. 

Tokat'ta manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Tokat'ta gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Niksar

Niksar Niksar

Şehrin en turistik ilçesi olma özelliğine sahip olan Niksar, çok sayıda tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. İlçenin toplam yüzölçümü 995 kilometrekaredir ve şehir merkezine 55 kilometre uzaklıktadır. Merkez ilçe haricinde Reşadiye, Almus, Erbaa ve Başçiftlik ilçeleri ile komşudur. 

Taşmektep, Talazan Köprüsü, Çöreğibüyük Camii, Ulu Cami, Yağıbasan Medresesi, Melikgazi Türbesi, Kırkkızlar Kümbeti, Akyapı Kümbeti, Kolag Kümbeti, Niksar Kalesi, Erzurumlu Şahir Emrah Türbesi, Leylekli (Yılanlı) Köprü, Hüseyingazi Köyündeki Kaya Mezarı ilçenin başlıca tarihi yapılarıdır. 


Turhal 

Turhal Turhal

1021 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan Turhal, şehrin en gelişmiş ilçeleri arasında yer almaktadır. Şehir merkezine 46 kilometre mesafede yer alan Turhal ilçesi, merkez ilçe haricinde Zile, Pazar ve Erbaa ilçeleri ile komşudur. 

Tarım ve tarıma bağlı sanayi alanında oldukça gelişmiş olan ilçede, şeker, ispirto ve makine fabrikaları bulunmaktadır. İlçe topraklarında antimon, kireçtaşı ve traverten yatakları olup, Türkiye’nin en yüksek kaliteli antimon yatağı bu ilçededir.

İlçe sınırları içerisinde yer alan Mercimek Tepe’de yamaç paraşütü aktiviteleri düzenlenmektedir. 


Reşadiye

Reşadiye Reşadiye

1481 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan Reşadiye, şehrin en büyük ilçelerinden biridir. Almus, Niksar ve Başçiftlik ilçeleri ile komşudur.  Kelkit Vadisi’nin kuzey kesiminde kurulmuş olan ilçe, 450 metre rakıma sahiptir. Tokat’ta en yoğun göçün yaşandığı ilçe de Reşadiye’dir. Şehir merkezine uzaklığı ise 100 kilometredir. 

Zinav Gölü, Reşadiye Kaplıcaları, Kızıl Mağara, Kokurdan Mağarası, Güngerit ve Tilkidibi Mağarası, Deliklikaya Mağarası, İnkaya Mağarası ve Kayadibi Mağarası, Reşadiye gezilip görülmesi gereken turistik yerlerdir. 


Zile 

Zile Zile

1542 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan Zile, şehir merkezine 67 kilometre uzaklıktadır. Turhal, Pazar, Artova ve Sulusaray ilçeleri ile komşudur. Zile’nin pekmezi ve leblebisi oldukça meşhurdur. Ve bu alanda yapılan üretimler gelişim göstermektedir. 

Zile’de gezilmesi gereken turistik yerler arasında Zile Kalesi, Zile Maşathöyük, Zile Ulu Cami-Nasuh Paşa Camii, Zile Elbaşoğlu Camii, Beyazıt Bestami Camii ve Şeyh Nusreddin Türbesi bulunmaktadır. 

Tokat'ta doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Tokat gezi rehberi sayfasında listeledi.


Almus 

Almus Almus

704 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan Almus ilçesi, şehir merkezine 35 kilometre mesafede yer almaktadır. Merkez ilçe, Niksar ve Reşadiye ile komşudur. 1954 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 

İlçe, şehir merkezine yakın konumda olmasından dolayı sanayi alanında fazla gelişmemiştir. Burada yoğun olarak hayvancılık yapılmakta ve ilçe halkı daha çok ilçenin köylerinde yaşamaktadır. 

Almus Baraj Gölü, ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu bölge, yerli ve yabancı turistlerin doğa gezileri için tercih ettiği alanlar arasındadır ve baraj gölü kurulduğundan beri ilçenin önemi artmış, turistik bir değer kazanmıştır. 

Tokat'taki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Tokat 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Artova

Artova Artova

1923 yılına kadar Sulusaray ilçesi olarak anılan bölge, yaşanan depremde büyük zarar görmüş ve şimdiki yerine taşınmıştır. İlçenin şehir merkezine uzaklığı 38 kilometredir. Tokat merkez haricinde, Yeşilyurt, Pazar, Sulusaray ve Zile ilçeleri ile komşudur. 

Artova ilçesinde tarım oldukça gelişmiştir. Artova Ovası ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe nüfusunun büyük bir bölümü köylerde yaşamaktadır. İlçede ayrıca hayvancılık yapılmakta ve maden kömürü çıkartılmaktadır. 


Sulusaray

Sulusaray Kaplıcaları Sulusaray Kaplıcaları

1990 yılında ilçe statüsüne kavuşan Sulusaray, Yeşilyurt, Artova ve Zile ilçeleri ile komşudur. İlçe, şifalı suları ve antik kenti ile dikkat çekmektedir. Sulusaray Kaplıcaları, ülkenin termal turizminde önemli bir yere sahiptir. İlçede bu amaçla hizmet veren 20 motel ve 2 otel bulunmaktadır. 

Sebastapolis Antik Kenti ise ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Antik kentin açığa çıkarılmış bölümleri açık hava müzesi şeklinde ziyarete açılmıştır. Kazılar sırasında ortaya çıkan eserler ise müzelere gönderilmiştir. Antik kentin içerisinde bir de hamam ve kilise bulunmaktadır. 

Doğal şifa ve huzurun merkezi olan termal otellerde keyifli vakitler geçirebileceğiniz konaklama seçenekleri Tokat termal oteller sayfasında yer almaktadır.


Başçiftlik

Başçiftlik İlçesi Başçiftlik İlçesi

Niksar’a bağlı bir belediyelik köyken 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşan Başçiftlik ilçesi, şehir merkezine 85 kilometre uzaklıktadır. İlçe, Niksar ve Reşadiye arasında yer almaktadır. 130 kilometrekarelik yüzölçümüne sahiptir. 

İlçede ormancılık ve halıcılık oldukça gelişmiştir. Hemen hemen her evde bir halı tezgahı bulunmaktadır. Bu tezgahlarda Hereke halıları dokunur. Başçiftlik’in gezilip görülmesi gereken yerleri arasında Düden Yaylası, Karaçam Yaylası, Üçoluk Göleti ve Başçiftlik Kayak Merkezi yer almaktadır.