Tokat Tarihi Yerler

Eski yerleşim merkezlerinden biri olan Tokat’ta ilk yerleşim Hititler tarafından gerçekleştirilmiştir. Anadolu’da ilk siyasi birliği kuran ve tarih devrini açan devlet olma özelliğine sahip Hititlerden sonra bölge tarih boyunca çeşitli uygarlıkların hakimiyetine girmiştir.

Tarihler 1392 yılını gösterdiğinde Tokat halkı toplanarak Osmanlı Devleti himayesine girme kararı almıştır. Bu kararın üzerine Yıldırım Beyazıt, Tokat’ı Osmanlı topraklarına katmıştır. Cumhuriyet Dönemi’nde ise tüm sancaklarda olduğu gibi Tokat da kendi adını taşıyan merkez il haline gelmiştir. 

Tokat'ta gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Tokat otelleri fiyat sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Tokat Kalesi

Tokat Kalesi Tokat Kalesi

Tokat merkezde yer alan bu antik kale, şehirde yapılacak olan tarih turunun başlangıç noktası olmaktadır. Şehir merkezinde yüksek bir tepede yer alan Tokat Kalesi, şehri kuşbakışı izleme şansı sunmaktadır. 

Bu kalenin 5. ya da 6. yüzyılda yapıldığına dair öngörüler bulunmaktadır ancak yine de kim tarafından yapıldığı ve net yapım yılı hakkında net bilgilere ulaşılamamıştır. Doğal bir kaya kütlesine oyularak inşa edilen Tokat Kalesi’nin surları ve oyulmuş odaları günümüzde hala sağlam olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 

Tokat Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Niksar Kalesi

Niksar Kalesi Niksar Kalesi

Maduru ve Çanakçı derelerinin arasında yer alan Niksar Kalesi, yüksek bir tepede konumlanmıştır. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığına dair bilgilere ulaşılamamaktadır. Ancak Danişment, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde yeni eklemeler yapıldığı tahmin edilmektedir. 

Günümüze kadar sağlam olarak gelmeyi başaran tarihi yapılardan biri olan Niksar Kalesi, depremler nedeni ile yıkılmış ve bu dönemlerde yaşanan onarımlardan dolayı farklı devirlerin izlerini taşımaktadır. 

Niksar Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Tokat Atatürk Evi

Tokat Atatürk Evi Tokat Atatürk Evi

1924 yılında Atatürk’ün eşi Latife Hanım ile konakladığı ev günümüzde ziyaret edilebilmektedir. Bu ev esasında dönemin Tokat Milletvekili Mustafa Vasfi Süsoy’a aittir. Atatürk bu evde, sadece bir kez değil defalarca konaklamıştır. 

Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının ardından ev, müzeye çevrilmiştir. Günümüzde Atatürk Evi Etnografya Müzesi olarak ziyarete açıktır. 

Tokat Atatürk Evi’ne giriş ücretsizdir. 

Tokat'ta tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Tokat'ta gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Zile Kalesi

Zile Kalesi Zile Kalesi

Zile Ovası’na karşı inşa edilmiş olan Zile Kalesi, tarihi öneminin yanı sıra manzarasıyla da dikkat çeken yapılar arasında yer almaktadır. Yapının kitabeleri günümüze kadar ulaşmış, bunun sayesinde hakkında geniş bilgi elde edilmiştir. 

Zile Kalesi’nin M.S. 1. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Eretna Beyliği’nin kurucusu Alaeddin Bey döneminde, 1336 yılında onarımdan geçtiği ve bu onarım sırasında kaleye yeni bölümlerin de eklendiği görülmektedir. 

Yapımında moloz ve kesme taş kullanılan kale, günümüze kadar oldukça sağlam bir şekilde gelmeyi başarmıştır. Kale içerisinde Bizans ve Roma dönemlerinden kalma tarihi eserler bulunmaktadır. Bu kaleyi diğer kalelerden özel kılan ise, tarihte Sezar'ın Zile'ye gelip "Veni vidi vici" (geldim, gördüm, yendim) dediği yer olmasıdır. 

Zile Kalesi’ne giriş ücretsizdir. 


Mahperi Hatun Kervansarayı

Mahperi Hatun Kervansarayı Mahperi Hatun Kervansarayı

Yapımı 1238 ile 1239 yıllarına dayanmakta olan Mahperi Hatun Kervansarayı, Sultan I. Alaeddin Keykubat'ın eşi Mahperi Hatun tarafından inşa ettirilmiştir. Tokat’ın Pazar ilçesinde yer almaktadır. 

Dikdörtgen yapılı kervansarayın özellikle giriş kapısı dikkat çekmektedir. Yapının dış duvarları orijinalliğini korumaktadır. Fakat çoğu bölümü büyük zarar görmüştür. 1999 yılında orijinalliği bozulmadan restore edilmiştir. 

Mahperi Hatun Kervansarayı’na giriş ücretsizdir. 

Tokat'ta muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Tokat gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Tokat Mevlevihane

Tokat Mevlevihane Tokat Mevlevihane

17. yüzyılda Sülün Muslu Paşa tarafından inşa ettirilen Tokat Mevlevihane, şehir merkezinde yer almaktadır. 3000 metrekarelik alana inşa edilmiş olan Mevlevihane, mimari açıdan oldukça gösterişlidir. 

Zemin, giriş ve üst katı bulunan yapının, zemin katında 5 oda bulunmaktadır. Bu kat çeşitli hizmetlerin sunulması amacı ile kullanılmıştır. Giriş katına dışarıda yer alan merdivenden çıkılmaktadır. Giriş katta semahane de bulunmaktadır. Evliye Çelebi'nin Seyahatname adlı kitabında Tokat Mevlevihane’den bahsedilmektedir. 

Tokat Mevlevihane’ye giriş ücretsizdir.


Ali Paşa Hamamı

Ali Paşa Hamamı Ali Paşa Hamamı

Aynı adı taşıyan Ali Paşa Camii’nin yanında yer alan Ali Paşa Hamamı, 1572 yılında inşa edilmiş, 1866 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yenilenip tekrar hizmete açılmıştır.

Osmanlı hamam mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Ali Paşa Hamamı, kesme taş ile inşa edilmiştir. Kadın ve erkek bölümleri ayrı olan hamamda, ılıklık, sıcaklık ve soyunmalık bölümleri yer almaktadır. Ali Paşa Hamamı, Tokat şehir merkezinde hizmet vermektedir. 

Tokat'ta ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Tokat aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Pervane Hamamı

Pervane Hamamı Pervane Hamamı

Pervane Hamamı’nın Selçuklu vezirlerinden Muinüddin Süleyman Pervane tarafından, 1275 yılında yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Kadın ve erkek bölümleri ayrı olan hamam, 1951 yılında belediye tarafından restore edilmiştir. 

Kuzeyinden Taşhan’a bitişik olaran Pervane Hamamı, dört eyvanlı ve dört halvetli plana sahiptir. Kuzey tarafı kadınlar için, güney tarafı ise erkekler için ayrılmıştır. Sırasıyla soyunmalık, soğukluk, sıcaklık ve külhan bölümleri bulunmaktadır. Günümüzde hala hamam hizmeti vermektedir.

Tokat'ta tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Tokat spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Sebastopolis Antik Kenti

Sebastopolis Antik Kenti Sebastopolis Antik Kenti

Tokat’ın zengin tarihine tanıklık eden Sebastopolis Antik Kenti, sahip olduğu zengin kalıntıları ile dikkat çekmektedir. Şehir merkezine 69 kilometre uzaklıkta olan antik kent, Sulusaray ilçe sınırlar içerisinde yer almaktadır. 

Bu yerleşim yerinin ilk kuruluş zamanı hakkında net bir bilgiye ulaşılamamış olsa da, M.Ö. 1. yüzyılda kurulduğuna dair bilgiler bulunmaktadır. İçerisinde tapınak, aslan heykeli ve hamam bulunan antik şehir, görünüm olarak Bergama Antik Kenti’ne benzemektedir. 

Sebastopolis Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.