Tarih öncesi dönemde pek çok göç yolunun bağlantı noktası olan İstanbul’da, Pendik ilçesinden geçilmiş ve burada yapılan kazı çalışmalarında bunu kanıtlayan kalıntılara rastlanmıştır.
Son yapılan kazı çalışmaları, buradaki yerleşimin 8000 yılı aşkın bir süre önce başladığını göstermektedir. Önce Roma ve ardından Perslerin eline geçen Pendik, daha sonra 600’lü yıllarda İslam’la tanışmış ve Türklerin eline geçmiştir. Pendik, ondan sonra da Bizans’ın eline geçmiş olsa da İstanbul’un fethinin ardından Türklerin olmuştur.
Pendik, Osmanlı döneminde bazı büyük yangınlar geçirmiş ve buradaki pek çok ticarethane ve ev zarar görmüştür. Pendik’in onarım ve yenilenmesi çalışmaları, onu ülkenin ilk planlı kasabası da yapmıştır.
1900’lü yılların sonlarına kadar Kartal’a bağlı bir semt olan Pendik, 1987’de yürürlüğe giren karar ile ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Sultan Konağı kalıntıları, Pendik Höyüğü, Pendik Sahili, Temenye bölgesi, Hz. Yahya Kilisesi, Bizans ve Roma Mezarları, Aydos Kalesi, Marintürk AVM ve Viaport Outlet AVM, Pendik ilçesinde gezebileceğiniz tarihi ve turistik yerlerdir.
Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirebileceğiniz Pendik'te yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Pendik oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.
Aydos Kalesi
Aydos Kalesi
Aydos Kalesi, Sultanbeyli ile Pendik ilçesi arasında kalan bölgede yer almaktadır.
Kazıları İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından yürütülen Aydos Kalesi, üzerinde bulunduğu Aydos Dağı’ndan almaktadır.
325 metre yükseklikteki bir tepede bulunan Aydos Kalesi, Bizans döneminde askeri bir savunma ağı olarak, Türklerden korunmak amacıyla inşa edilmiştir.
Pendik'te manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Pendik'te gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.
Pendik Höyüğü
Pendik Höyüğü
Pendik’te Temenye bölgesinde yer alan Pendik Höyüğü, Temenye Höyüğü adıyla da bilinmektedir.
İlçe merkezine ortalama 1.5 km uzaklıkta yer alan Pendik Höyüğü’de yapılan çalışmalarda; bugüne kadar onlarca mezar, sığır kafatası ve kulübe tabanı ile karşılaşılmıştır.
Pendik Höyüğü, özellikle arkeolojiye ilgi duyanların görmesi gereken yerlerden biridir.
Pendik'te muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Pendik gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
Temenye
Tarih öncesi dönemlere kadar giden bir yerleşim yeri olan Temenye, Pendik’e çok yakın bir konumda olduğundan, buraya geldiğinizde bu tarihi bölgeyi de gezebilirsiniz.
M.Ö 6000’li yıllara kadar giden tarihi ile Temenye’de bugüne kadar üç büyük ve önemli kazı çalışması da yapılmıştır.
Temenye’de Bizans döneminde inşa edilen Saint Jean Babtist Kilisesi’ni ve Roma mezarlarını görebilirsiniz.
Temenye, aynı zamanda Pendik ilçesinin eski Rumca ismidir.
Sultan Konağı
Pendik’in Çamlık semtinde yer alan Sultan Konağı’nın tarihi 19. Yüzyıla, Sultan Abdülmecit dönemine uzanmaktadır.
Sultanın emriyle yapılan konağın bir diğer adı da Aynalı Konak’tır.
Günümüzde varlığını sürdüremeyen tarihi konağın olduğu yere gittiğinizde, kalıntılarını görebilirsiniz.
Pendik'teki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Pendik 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Hz. Yahya Kilisesi
Hz. Yahya Kilisesi; Saint Jean Babtist Kilisesi ya da Vaftizci Yahya Kilisesi isimleri ile de bilinmektedir.
Adını Hristiyan aleminde önemli bir yere sahip olan Yahya’dan alan kilise, ilginç bir tarihe de sahiptir.
Pendik Tarihi Mezarları
Pendik ilçesine geldiğinizde, özellikle Temenye bölgesine doğru ilerledikçe Antik Yunan, Roma ve Bizans dönemine ait mezarlıklar bulabilirsiniz.
Bizans Mezarlığı, Pendik ilçesinin tarihi ve önemli kalıntılarından biridir.
Pendik'te lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren Pendik 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Saint Jean Babtist Kilisesi
Pendik’in 1 km doğusunda bulunan ve Temenye adıyla da anılan kilise Pendik’in tarihinden daha eski bir geçmişe sahiptir. Hz. Yahya Kilisesi olarak da bilinen inanç merkezinde Rum ve Yunanlardan kalma mezarlıklar da yer almaktadır. Temenye Höyüğü ’nün yakınlarında bulunan kilise tarihi açısından oldukça önemli bir yapıdır.
Saint Jean Babtist Kilisesi’ne toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım mümkündür.