Osmaniye'de Gezilecek Yerler

Osmaniye, Türkiye’nin güneyinde yer alan küçük illerden bir tanesidir. İlk Çağ’dan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Çukurova bölgesinde yer almaktadır. Aynı zamanda tarihi boyunca birçok kale inşa edildiği için kaleler şehri olarak bilinmektedir. Hititler, Persler, Romalılar ve Türk devletleri, geçmişi Antik Çağ'a kadar uzanan bölgede çok sayıda kalıcı eser bırakmışlardır.

Çukurova ve Nur Dağları’nın etkisinde kalan şehir, verimli topraklarının yanında doğal güzellikleri de barındırmaktadır. Hem tarihi hem de doğal güzelliklere sahip olan Osmaniye gezilecek yerler, ziyaretçilerini beklemektedir. Osmaniye seyahati esnasında uğranması gereken çok sayıda tarihi ve turistik noktalar il merkezinde ve ilçelerde bulunmaktadır.

Osmaniye'de gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Osmaniye otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Karaçay Şelalesi ve Mesire Alanı

Karaçay Şelalesi Karaçay Şelalesi

Karaçay Şelalesi ve Mesire Alanı, il merkezinin güneydoğusunda Çiftmazı Tabiat Parkı’nın içerisinde yer alan doğal güzelliktir. İl merkezinden 25 kilometre uzaklıktaki şelale alanına araçla bir noktaya kadar geldikten sonra yürüyerek ulaşılabilmektedir. 

Karaçay Şelalesi'nin döküldüğü yükseklik yaklaşık 25 metredir. Açık hava aktivitelerine uygun olan patika yolları, mesire alanları, doğa yürüyüşü noktaları ile bölgeye has doğal güzelliklerin tamamını içinde barındırmaktadır. Huzurlu ve eğlenceli şekilde zaman geçirmek isteyen herkesin Osmaniye gezilecek yerler arasında mutlaka uğraması gereken harika bir noktadır. 

Karaçay Şelalesi ve Mesire Alanı'na giriş ücretsizdir.


Haruniye Kaplıcaları

Haruniye Kaplıcaları Haruniye Kaplıcaları

Haruniye Kaplıcaları, hem doğası hem de sağlık turizmi ile bölgede en sık uğranılan noktalar arasında yer almaktadır. Osmaniye ilinin 54 kilometre kuzeyinde yer alan kaplıca alanına özel araçla ya da şehir merkezinden kalkan servisleri kullanarak bir saat içerisinde ulaşmak mümkündür. 

Düziçi ilçesi sınırlarında olan kaplıca alanında çıkan suyun kullanılabilmesi için bir kaplıca tesisi hizmet vermektedir. Birçok hastalığa iyi gelmesi ile bilinen suyun ortalama sıcaklığı 32 derece olarak ölçülmüştür. Üzerinde bulunan tesiste konaklamak ve bu doğal alanda huzurlu bir şekilde vakit geçirmek mümkündür. Şifa turizmi amacıyla mutlaka Osmaniye gezilecek yerler listesinde bulundurulmalıdır.


Kastabala Antik Kenti

Kastabala Antik Kenti Kastabala Antik Kenti

Kastabala Antik Kenti, ülkemizin en eski yerleşim alanlarından birisidir. Osmaniye il merkezinden 12 kilometre uzaklıkta yer alan tarihi kent alanında ilk kazı çalışmalarına 2009 yılında yapılmaya başlanmıştır. Geniş bir ova üzerinde bulunan kentin yaklaşık 3500-4000 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin edilmektedir.

Etrafı surlarla çevrili kent içerisinde çok farklı tarihi noktalar tespit edilmiştir. Sütunlu cadde, bodrum kalesi, tiyatro, dükkanlar, hamamlar ve güney kilisesi gezilecek yerler arasındaki özel noktalar olarak kabul edilmektedir. Tarih meraklılarının Osmaniye gezilecek yerler listesine mutlaka yazması gereken yerlerin başında gelmektedir.

Kastabala Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.


Osmaniye Kent Müzesi

Osmaniye Kent Müzesi Osmaniye Kent Müzesi

Osmaniye Kent Müzesi, bölgede yapılan kazı çalışmaları ile elde edilen tarihi eserlerin ve kullanılan eşyaların sergilendiği bir noktadır. 1960’lı yıllarda hizmet vermeye başlayan müze içerisinde çok sayıda tarihi eseri barındırmaktadır. Şehir merkezinde olmasından dolayı yaya olarak rahat şekilde ulaşmak mümkündür. Kültürel yolculuğa çıkmak isteyenlerin Osmaniye gezilecek yerler listesine eklemesi önerilmektedir.

Müze sadece pazartesi günleri kapalı olup haftanın diğer günleri sabah 09.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında ziyaret açık bulunmaktadır. Ücretsiz olarak giriş yapılan müzede aynı zamanda ücretsiz gezi rehberi hizmeti verilmektedir. 


Toprakkale Kalesi

Toprakkale Kalesi Toprakkale Kalesi

Osmaniye ilinin Toprakkale ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kalenin tarihinin M.Ö. 2000’li yıllara kadar dayandığı ortaya çıkarılmıştır. Yılın her günü ziyarete açık olan tarihi kale üzerinden ilçe merkezini kuş bakışı izlemek mümkündür. Hem manzarası hem de tarihi dokusu ile Osmaniye gezilecek yerler arasındadır.

Toprakkale Kalesi'nin bulunduğu tepe, bölgeye sonradan eklenmiştir. Abbasiler ve Osmanlılar kaleyi kullanmışlardır. Kale, Osmanlı Dönemi’nde Kınık Kalesi olarak bilinmektedir. Dikdörtgen bir mimariye sahip olan kalede dış avludaki surlar ve 12 burç hala görülmektedir. Işıklandırılarak dikkat çekmesi sağlanan tarihi kale çevresinin düzenlemesi de yapılmıştır. İl merkezinden 12 kilometre uzaklıkta yer alan kaleye özel araç veya servislerle 15 dakika içerisinde ulaşmak mümkündür. 

Toprakkale Kalesi'ne giriş ücretsizdir.


Sabun Çayı Şelalesi

Sabun Çayı Şelalesi Sabun Çayı Şelalesi

Düldül Dağı’nın eteklerinde bulunan Sabun Suyu Şelalesi, güzelliği ile doğa severlerin Osmaniye gezilecek yerler arasına eklemesi gereken bir noktadır. Yaklaşık 10 metre yükseklikten akan birçok suyun bir araya gelmesiyle oluşan bir şelaledir. İçerisinden akan suyun şişkinlik, mayasıl, kaşıntı ve isilik gibi hastalıklara iyi geldiği tespit edilmiştir. 

Şelale etrafında doğa yürüyüşü yapılabilir, harika manzara fotoğrafları çekilebilir ve harika bir alanda piknik yapılabilmektedir. Sunduğu açık hava etkinliklerinden dolayı mutlaka Osmaniye gezilecek yerler listesinde yerini almıştır. Düziçi ilçesinden 6 kilometre, Osmaniye il merkezinden 35 kilometre uzaklıkta yer alan doğal alana şehir merkezinden kalkan otobüsleri kullanarak 45 dakika içerisinde ulaşım sağlamak mümkündür. 

Sabun Çayı Şelalesi’ne giriş ücretsizdir.


Aslantaş Milli Parkı 

Aslantaş Milli Parkı Aslantaş Milli Parkı

Osmaniye iline bağlı Kadirli ilçesinde yer alan Karatepe Aslantaş Milli Parkı, Akdeniz Bölgesi'nde Ceyhan Nehri kenarına 1958 yılında kurulmuştur. Kadirli ilçe merkezine 22 kilometre uzaklıktadır. Doğal güzelliğinin yanı sıra Hitit Dönemi'ne ait yerleşim bir yeri ve kale kalıntılarına da ev sahipliği yapmaktadır. Daha sonra ise bölgede Roma ve Bizans dönemlerine ait izlere rastlanmıştır.

Karatepe Aslantaş Milli Parkı üzerinde meşe ve kızılçam ağaçlarının bulunduğu ormanlar yer almaktadır. Bunların yanı sıra tavşan, tilki, keklik ve sincap gibi hayvanların da yaşam alanıdır. Açık hava etkinliklerine de uygun bir ortama sahiptir. Bu sebeplerden ötürü Osmaniye gezilecek yerler arasındadır.


Kırmıtlı Kuş Cenneti

Kırmıtlı Kuş Cenneti Kırmıtlı Kuş Cenneti

Kırmıtlı Kuş Cenneti, Osmaniye sınırlarından geçen Ceyhan Nehri güneyinde yer almaktadır. İl merkezine 19 kilometre uzaklıktadır. Özel araçla 25 dakika içerisinde bölgeye ulaşmak mümkündür. Açık hava etkinliklerinden bir tanesi olan kuş gözlemciliği yapılıp, doğayla bir arada güzel zaman geçirilebilmektedir. Kırmıtlı Kuş Cenneti, Kastabala Vadisi adıyla da bilinmektedir.

Bölgede yapılan bir araştırma sonucunda Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin 250 farklı kuş türüne ev sahipliği yaptığı bilgisi ortaya çıkmıştır. Bu kuşlar arasında Yalıçapkını, Gece Balıkçılı, İzmir Yalıçapkını kuş türü öne çıkmaktadır. Doğal güzelliği, bitki çeşitliliği ve özel florasıyla bölgede Osmaniye gezilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne giriş ücretsizdir.


Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

Osmaniye iline bağlı Kadirli ilçesinde bulunan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, milli park sınırları içerisinde Berke Barajı’nın hemen yanında yer almaktadır. İl merkezinin kuzeyinde olan tarihi alana 35-40 dakikalık bir yolculukla ulaşmak mümkündür. Yaklaşık 22 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 

Genç Hitit Dönemi’ne ait bir yerleşim alanı olan bu kentin M.Ö. 8. yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir. Kral Asativatas tarafından sınır kalesi olarak inşa edilmiştir. Bölgedeki Hitit yazıları ilk defa burada okunmaya başlanmıştır. Birçok eser kapalı bir müzeye taşınmış olsa da içerisinde hala sergilenen çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Kültürel yolculuğa çıkmak isteyenlerin mutlaka Osmaniye gezilecek yerler listesine dahil etmesi önerilmektedir.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’ne giriş 3 TL’dir.


Ala Cami

Ala Cami Ala Cami

Ala Cami, ilk olarak Roma Dönemi’nde manastır olarak inşa edilen bir yapının Dulkadiroğlu Beyliği döneminde camiye çevrilmesi ile ortaya çıkmıştır. Bu değişiklik 15. yüzyıl içerisinde yapılmış ve buraya “Alaüddevle Mescidi” adı verilmiştir.

Kadirli ilçesi sınırlarında olan tarihi yapı, Osmaniye şehir merkezine 77 kilometre uzaklıkta olup, yaklaşık 1 saatlik bir yolculukla ulaşmak mümkündür. 1921 yılına kadar sürekli kullanılan cami daha sonra kendi haline terk edilmiştir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerini içinde barındıran tarihi yapı Osmaniye gezilecek yerler listesindedir. 

İbadete açık olan Ala Cami’ye giriş ücretsizdir.

Osmaniye'de muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Osmaniye gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Almanpınar Yaylası

Almanpınar Yaylası Almanpınar Yaylası

Osmaniye ile Gaziantep sınırında yer alan Almanpınarı Yaylası, bölgede görülmesi gereken doğal alanlardan bir tanesidir. İl merkezine 52 km uzaklıkta yer alan yaylaya asfalt yolu kullanarak 45-50 dakikada ulaşmak mümkündür. 

Hasanbeyli ilçesinden 4 km uzaklıkta olan bölgede birçok açık hava aktivitesi yapılmaktadır. Kır kahvesi, bakkal, lokanta ve fırın hizmetlerinin verildiği bu doğal alanda piknik yapılabildiği gibi kamp kurulacak özel bir alan da bulunmaktadır. Doğa ile iç içe bol oksijenli bir tatil için Osmaniye gezilecek yerler planına dahil edilmelidir.


Kastabala Kalesi

Kastabala Kalesi Kastabala Kalesi

Kesmeburnu ve Bahçeköy arasında bulunan Kastabala Kalesi, Hierapolis-Kastabala kentinin hemen yanında bir konuma sahiptir. Antik Çağ'da kentin korunabilmesi için inşa edilmiş ve Orta Çağ'da yerine yeni bir kale yapılmıştır. Antik kent ve tarihi kaleyi kapsamakta olan alan, Bodrum ismi ile bilinmektedir. Bundan dolayı Bodrum Kalesi olarak da kullanılmaktadır.

Kastabala Kalesi inşasında tamamen moloz taş kullanılmıştır. Farklı dönemlerde çeşitli medeniyetler tarafından aktif şekilde kullanılan Kastabala Kalesi, 14. yüzyılda Ramazanoğulları tarafından terk edildiği için geçmişte Türklere dair izlere rastlanmamaktadır. Tarihi dokusu ile herkesi kendisine hayran bırakan Kastabala Kalesi, mutlaka Osmaniye gezilecek yerler arasında olması gereken bir güzergahtır.

Küçük bebeği yada çocuğu olan ailelere özel olarak dizayn edilmiş olan konaklama seçenekleri Osmaniye bebek dostu oteller sayfasında bulunmaktadır.


Dumanlı Yaylası

Dumanlı Yaylası Dumanlı Yaylası

Osmaniye iline bağlı Düziçi ilçesinde yer alan Dumanlı Yaylası, yılın dört mevsimi farklı güzellikler ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Özellikle sonbahar aylarında açık hava aktivitelerinden olan kamp amacıyla tercih edilen bir yerdir. Doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenlerin Osmaniye gezilecek yerler listesine mutlaka eklemesi gerekmektedir.

Doğası ile herkesi kendisine hayran bırakan Dumanlı Yaylası, yerli halkın da sıklıkla vakit geçirdiği bir güzergahtır.


Şarlak Şelalesi

Şarlak Şelalesi Şarlak Şelalesi

Osmaniye iline bağlı Kadirli ilçe sınırlarında bulunan Şarlak Şelalesi, Balıklı Deresi üzerinde yer alır. Toplam 25 metre uzunluğa sahip şelale, 5 metre yükseklikten dökülmektedir.

Şelalenin hemen yanında değirmen olduğu düşünülen kalıntılar bulunmaktadır. Ancak şelalenin verdiği zarardan ötürü günümüze kadar sağlam şekilde gelmeyi başaramamıştır. Osmaniye gezilecek yerler arasına eklenerek güzel bir doğa turuna çıkılabilmektedir.


Harun Reşit Kalesi

Harun Reşit Kalesi Harun Reşit Kalesi

Osmaniye iline bağlı Düziçi ilçesinde yer alan Harun Reşit Kalesi, Abbasi halifelerinden olan Harun Reşit'in emri üzerine uç beyi Faraç Bey'a M.S. 785 yılında yaptırılmıştır. Kalenin konumu oldukça stratejiktir ve hem bölgeyi korumak hem de çevresindeki kaleler ile bağlantıyı kolay bir şekilde sağlamak amacıyla yaptırılmıştır.

Günümüzde hala orijinal planını korumakta olan tarihi Harun Reşit Kalesi, doğal kayalıklar üzerindedir. Hem Düziçi ilçesini hem de çevresini net bir şekilde görecek önemli bir konumdadır. Ayrıca kale, yemyeşil ormanlar ile çevrilidir. Doğayı ve tarihi aynı anda keşfe çıkmak isteyenlerin Osmaniye gezilecek yerler planında bulundurması önerilmektedir.


Çiftmazı Tabiat Parkı

Çiftmazı Tabiat Parkı Çiftmazı Tabiat Parkı

Osmaniye il merkezinde Karacalar mevkiinde yer alan Çiftmazı Tabiat Parkı, flora ve faunası ile zengin doğa alanlarından bir tanesidir. Park üzerinde sincap, tavşan, kirpi, ala karga, kara kaplumbağası ve daha fazla canlı türü yaşamlarını sürdürmektedir. Ayrıca yemyeşil ormanları ve rengarenk çiçekleri ile görsel bir şölen oluşturmaktadır.

Park içerisinde bisiklet turu, piknik, doğa yürüyüşü, yayla turizmi, olta balıkçılığı, fotoğrafçılık ve kamp gibi çeşitli aktiviteler yapılabilmektedir. Hem doğası hem de aktivite zenginliğinden ötürü Osmaniye gezilecek yerler planında bulundurulmalıdır.

Çiftmazı Tabiat Parkı'na tam giriş 5,50 TL, indirimli giriş 3 TL ve otomobil ile giriş ise 16 TL'dir.

Osmaniye'de iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Osmaniye toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Osmaniye Günübirlik Gezilecek Yerler

Osmaniye, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile Türkiye üzerindeki en güzel iller arasındadır. Gezilecek yerler, Osmaniye ile sınırlı kalmamaktadır. Çevre illeri de zengin seçenekler ile ziyaretçilerini beklemektedir.


Kurtkulağı Kervansarayı

Kurtkulağı Kervansarayı Kurtkulağı Kervansarayı

Adana iline bağlı Ceyhan ilçesinde yer alan Kurtkulağı Kervansarayı, Osmaniye il merkezine 47 kilometre uzaklıktadır. Hüseyin Paşa tarafından 1659 yılında inşa edilmiştir. Tarihi kervansarayın mimarı Mehmed Ağa'dır.


Yılankale

Yılankale Yılankale

Adana iline bağlı Ceyhan ilçesinde bulunan Yılankale, Osmaniye il merkezine 49 kilometre uzaklıktadır. Kale, Kral I. Levon tarafından Kilikya Ermeni Krallığı Dönemi'nde yaptırılmıştır. Yöre halkı arasında Şahmeran Kalesi olarak bilinmektedir.


Payas Kalesi

Payas Kalesi Payas Kalesi

Hatay iline bağlı Payas ilçesinde yer alan Payas Kalesi, Osmaniye il merkezine 46 kilometre uzaklıktadır. Payas Kalesi çevresi hendekler ile çevrelenmiştir.


Tilmen Höyük

Tilmen Höyük Tilmen Höyük

Osmaniye il merkezine 91 kilometre uzaklıkta bulunan Tilmen Höyük, Gaziantep iline bağlı İslahiye ilçesinde yer almaktadır. Höyük, Karasu Irmağı ile çevrilidir. Bölgeden çıkarılan eserler, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.