Osmaniye Tarihi Yerler

Tarihi binlerce yıl öncesinde dayanan Doğu Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Osmaniye’de tarihi ve turistik noktalar bulunmaktadır. Akdeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi arasında bir geçiş noktası olan bu tarihi kent ve etrafında görülmesi gereken ören yerleri, kaleler, müze alanları yer almaktadır.

Hitit, Pers ve Roma imparatorluklarına ev sahipliği yapan bölge aynı zamanda İpek Yolu’nun üzerinde yer almasının da etkisi ile kritik bir öneme sahip olmuştur. Osmaniye seyahatiniz esnasında görmeniz gereken tarihi yerler arasında Toprakkale Kalesi, Ala Camii, Osmaniye Kent Müzesi ve Karatepe Açık Hava Müzesi bulunmaktadır. 

Osmaniye'de tarihi mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Osmaniye'deki oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Kastabala Antik Kenti

Kastabala Antik Kenti Kastabala Antik Kenti

Kastabala Antik Kenti, Ceyhan Nehri’nin yanında yer alan bir ovada bulunmaktadır. Osmaniye il merkezinin 12 kilometre kuzeyinde yer alan bölgeye araç ile 15 dakika içerisinde ulaşmak mümkündür. Bölgede yapılan kazı çalışmaları 2009 yılında başlatılmış olup hala devam etmektedir. Kilikia olarak bilinen bölgede yer alan antik kent, çok geniş bir alana yayılmış durumdadır. 

Bahçe Köyü sınırlarında yer alan bölge, birçok açıdan günümüze kadar çok iyi durumda gelmeyi başarmıştır. Büyük sütunlarla çevrili caddesi, beş bin kişilik tarihi tiyatrosu, kalesi, hamamları ile bölgede görülmesi gereken tarihi bir noktadır. Kentin M.Ö. 2000’li yıllara kadar eski olduğu tahmin edilse de bu konuda net bir tarih bulunmamaktadır. 

Kastabala Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.


Osmaniye Kent Müzesi

Osmaniye Kent Müzesi Osmaniye Kent Müzesi

Osmaniye Kent Müzesi, şehir merkezinde uğranılması gereken başlıca turistik alanlardan birisidir. Çamlık Tesisleri olarak kullanılan yapı, daha sonra müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzenin içerisinde Hitit Dönemi’ne ait çok sayıda eser bulmaktadır. Tarihi eserlerin yanında bölgede yapılan bazı mesleklerden kalan eşyalarda sergilenmektedir. 

Osmaniye Kent Müzesi misafirlerini her gün sabah 09.00 ile 18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ağırlamaktadır. Müzeyi ziyaret edenlere ücretsiz rehberlik hizmeti sunulmaktadır. Çok sayıda tarihi eserin ve bölgeye has eşyaların sergilendiği müzeyi bölgeye gelenlerin ziyaret etmesi gerekmektedir. 


Toprakkale Kalesi

Toprakkale Kalesi Toprakkale Kalesi

Toprakkale Kalesi, Osmaniye’nin batısında yer alan Toprakkale ilçesinde merkeze 14 kilometre uzaklıktadır. Merkezden hareket eden servis araçlarıyla hızlı bir şekilde ulaşmak mümkündür. Yolculuk yaklaşık 20 dakika kadar sürmektedir. Kale’nin inşa amacı Suriye ile Çukurova’yı birbirine bağlayan yolu kontrol altında tutmaktadır.

İlk olarak milattan önce 2. yüzyılda inşa edildiği rivayet edilen kale Harun Reşit döneminde restore edilmiştir. Kınık Kalesi olarak da bilinen bu tarihi yapının dikdörtgen bir mimarisi ve 12 burcu bulunmaktadır. İlçenin her yerinden görülebilen kale bölgede iz bırakan tarihi noktalar arasında yer almaktadır. 

Toprakkale Kalesi’ne giriş ücretsizdir.

Osmaniye'de manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Osmaniye'de gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

Kadirli sınırları içerisinde yer alan açık hava müzesi, Osmaniye il merkezinin kuzeyinde yaklaşık 42 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İl merkezinden ister kendi arabanızla isterseniz de şehir merkezinden kaldırılan servis araçlarıyla bölgeyi ziyaret etmek mümkündür. Yolculuk yaklaşık 45 dakika kadar sürmektedir. 

Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin M.Ö. 8. yüzyılda Hitit Kralı Asativatas tarafından sınır noktasında yaptırılan bir kale olduğu bilinmektedir. Asurlular döneminde büyük hasar gören kent alanında ilk kazı faaliyetleri 1946 yılında başlamıştır. Hem milli parkı görmek isteyenler hem de tarihi bir alanda geziye çıkmak isteyenler burayı ziyaret edebilirler. 

Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi’ne giriş 3 TL’dir. 

Osmaniye'de manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Osmaniye gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Ala Cami

Ala Camii Ala Camii

Kadirli ilçesinde yer alan Ala Cami, Osmaniye il merkezine 46 kilometre uzaklıktadır. Özel araç ile yaklaşık 45 dakikada caminin olduğu bölgeye ulaşmak mümkündür. 2005-2007 yılları arasında restore edilen tarihi yapı günümüzde ziyaret açıktır.

Ala Cami olarak bilinen yapının Roma İmparatorluğu döneminde manastır olarak inşa edildiği bilinmektedir. Geçmişi M.S. 70’li yıllara kadar giden yapı Duldakiroğlu Beyliği döneminde cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bölgede yer alan insanların burayı terk etmesiyle kendi haline bırakılan tarihi yapı, 1865 yılında restore edilerek tekrar cami olarak kullanılmıştır. 


Envar-ül Hamir Cami

Envar-ül Hamit Camii Envar-ül Hamit Camii

Envar-ül Hamit Cami, Osmaniye il merkezinde yer almaktadır.  1890 yılında yaptırıldığı bilinen cami yaklaşık 4000 metrekare bir alana sahiptir. Camiyi Hacı Bicik Efendi ve Hacı Hüseyin Efendi’nin yaptırdığı bilinmektedir. Caminin çatısı betondan ve duvarları ise taştan yapılmıştır.

Caminin çevresinde su kuyusu, şehitlik, şadırvan, toplantı salonu ve misafirhane bulunmaktadır. 1930 yılında restore edilen cami günümüzde faal bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir. 

İbadete açık olan Envar-ül Hamit Cami’ye giriş ücretsizdir. 

Osmaniye'de merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve havuzlu otellerin listesini Osmaniye havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Gaffarlı Taş Köprü

Gaffarlı Taş Köprü Gaffarlı Taş Köprü

Sumbas ilçesine bağlı Gafarlı Köyü’nde bulunan köprü, il merkezine 62 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Araç ile yaklaşık 1 saatlik yolculuk sonrasında köprüye ulaşmak mümkündür. Kesik Su Deresi üzerinde yer alan sivri kemerli köprü, bulunduğu bölge hakkında bilgi vermektedir. 

Köprünün ne zaman yapıldığında dair bir bilgi bulunmaktadır. Ulaşım için hala kullanılan köprü bölgede görülmesi gereken özel tarihi noktalardan birisi olarak sayılmaktadır.  

Küçük bebeği yada çocuğu olan ailelere özel olarak dizayn edilmiş olan konaklama seçenekleri Osmaniye bebek dostu oteller sayfasında bulunmaktadır.


Ağcabey Cami

Ağcabey Camii Ağcabey Camii

Osmaniye’nin kuzeydoğusunda yer alan Bahçe ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. İl merkezine 35 kilometre uzaklıktaki camiye özel araçla veya servislerle 35 dakikada ulaşmak mümkündür. 

Cami, ismini yaptıran Ağçabey’den almıştır. 1809 yılında yeniden yaptırılan caminin yarı ahşap bir mimarisi bulunmaktadır. İlk olarak tarihi yapının 1489-1490 yılları arasında Duldakiroğlu Alaü’d Devle tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Gösterişli mimarisi ve yıllar meydan okuyan duruşuyla bölgede ibadet için kullanılmaya devam edilmektedir. 

İbadete açık olan Ağcabey Cami’ye giriş ücretsizdir.