Lüleburgaz Tarihi Yerler

Tarihi Yontma Taş Devri’ne kadar uzanan Lüleburgaz, Kırklareli’nin en çok tarihi esere sahip ilçesidir. Yapılan ilk kazı çalışmalarında bölgenin Ege kültürü ile benzer yönleri ortaya çıkarılmıştır. 1981 yılında yapılan araştırmalarda ise Kalkolitik Dönem’e ait bulgularda Balkan ve Kuzey Anadolu kültürlerine ait bulgulara rastlanmıştır.

Tarih boyunca çok sayıda savaş ve işgal gören bu ilçe I. Murat Dönemi’nde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Haçlı seferleri istilaları ve Bizans çatışmalarının yaşandığı bölgeler arasında yer almaktadır. Tarihte Roma ve İstanbul’un bağlantı noktası olan Lüleburgaz’ın ilk adı Arcadiapolis’tir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Lüleburgaz’da çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. 

Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Lüleburgaz hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Mimar Sinan tarafından yapılan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, cami, hamam, medrese, sıbyan mektebi, türbe, köprü ve kervansaraydan oluşmaktadır. 1839 yılında restore edilen Sokullu Mehmet Paşa Cami, tek kubbeli camilerin en güzel örneklerinden biridir. 

40000 metrekarelik alanın içerisinde günümüzde tarihi dükkanlar, kütüphane, cami ve müze haline getirilen hamam hizmet vermektedir.

Lüleburgaz'ın bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak ve keyifli tatil için Lüleburgaz'ın gezilecek yerleri yazımıza göz atabilirsiniz.


Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Lüleburgaz Deresi üstünde yer almaktadır. Köprünün yapıldığı dönemden günümüze kadar gelebilmesinin nedeni, diğer köprüler gibi tahtadan yapılmamış olmasıdır. 

84 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde olan taş köprü, kervan ve posta yolları üzerindeki suların aşılabilmesi amacıyla yaptırılmıştır. Köprünün bir bölümü hala orijinal piramit görünümünü korumaktadır. 


Zindan Baba Türbesi

Zindan Baba Türbesi Zindan Baba Türbesi

Zindan Baba için halk arasında dolaşan iki hikaye bulunmaktadır. İlk hikaye, türbe içerisinde yatan kişinin Gazi Evranos Bey’in bayraktarı olduğu ve türbenin Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırıldığıdır. 

İkinci hikaye ise idama mahkum olan birinin türbeye hapsedildiği ve tam idam edileceği sırada ortaya çıkan başka birinin gerçek suçlu olduğunu söylemesi ile başlar. Mahkum serbest bırakılırken, yerine suçlu olan kişi hapsedilmiş ancak idam edileceği gün türbenin içerisinde ölü bulunmuştur. Ancak yapılan araştırma sonucunda, ölü bulunan kişinin de suçsuz olduğu ortaya çıkmıştır. O günden beri binlerce kişi türbeyi ziyaret ederek çevresinde mumlar yakmaktadır. 

Lüleburgaz'da binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Lüleburgaz gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Sokullu Mehmet Paşa Hamamı

Sokullu Mehmet Paşa Hamamı Sokullu Mehmet Paşa Hamamı

Mimar Sinan’ın 1569 – 1570 yılları arasında yaptığı külliye içerisinde bulunan Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Lüleburgaz’ın en önemli tarihi eserleri arasında yer almaktadır. Türk klasik hamamları tipinde oluşan, kadın ve erkek bölümü bulunan hamam kubbelidir. İlçeye gelir getirmesi amacıyla aynı dönemde etrafına 11 adet dükkan yapılmıştır. 

Sokullu Mehmet Paşa, bitap ve yorgun haldeyken, Lüleburgaz’da bir kadının ona bakması ve onu doyurması nedeniyle, ilçeye olan vefa borcunu külliye ve hamam yaptırarak ödemiştir. Günümüzde ise bu yapı, Lüleburgaz Belediye Başkanlığı tarafından restore edilerek kent müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 

Tatilinizde ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Lüleburgaz aile otelleri sayfasında listeledi.


Zafer Çeşmesi

Zafer Çeşmesi Zafer Çeşmesi

20 Temmuz 1913 yılında Lüleburgaz’ın Bulgar işgalinden kurtuluşu anısına yaptırılan Zafer Çeşmesi, Yunan işgali sırasında zarar görmüş ve restore edilmiştir. 

Edirne Valisi Hacı Adil Bey tarafından yaptırılan çeşmenin dört tarafında Osmanlıca yazılar bulunmaktadır. 

Kuzeyde “10 Temmuz 1324 – Su Hayattır” , güneyde “Atalarının Oğullarına Armağanıdır”, doğusunda “7 Temmuz 1329 Tarihini Unutmayınız”, batısında ise “1333 Zafer Çeşmesi” yazmaktadır. 

Lüleburgaz'daki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Lüleburgaz 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Şadırvan

Şadırvan Şadırvan

Sokullu Mehmet Paşa Cami’nin avlusunda bulunan şadırvan, Osmanlı Dönemi mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Mermerden yapılmış olan şadırvanın 12 kenarı ve etekli Barok üslubu olan ahşap çatısı bulunmaktadır. 

Şadırvanın üzerinde bulunan kalem işleri, oldukça detaylıdır. II. Mahmut döneminde yapıldığı, üzerinde bulunan kitabedeki tuğradan anlaşılmaktadır. 

Kitabenin diğer yüzünde ise Osmanlıca Maşallah yazmaktadır ve altında hicri 1306 tarihi bulunmaktadır. Bu tarihten, Sultan II. Abdülhamit Han döneminde şadırvanın tadilat geçirdiği anlaşılmaktadır. 

2017 yılında ise çökme tehlikesine karşın şadırvan restore edilmiştir. Şadırvan Lüleburgaz’ın simgesidir.