Karacabey’in tarihi bölgeye göç eden Misiler ile başlamıştır. M.Ö 12.yy’a kadar uzanan geçmişinde bölgenin adı Miletepolis’tir. Daha sonra bölgeye Orta Asya’dan gelen Etiler yerleşmiştir.
Karacabey, sırasıyla Misiler, Etiler, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Büyük İskender, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu dönemlerini yaşamış bir bölgedir. Miletepolis adından sonra bölge Mihaliç adıyla anılmaya başlamıştır.
Osmanlılar 1336 yılında Lipodyum ( Uluabat ) Kalesi’ni aldığında, Mihaliç tekfurları Orhan Gazi’ye bağlılıklarını bildirmiş, Karacabey Osmanlı Devleti sınırları içerisine katılmıştır.
Bu tarihten sonra 6 asır boyunca Karacabey toprakları Osmanlı Devleti egemenliğinde kalmış daha sonra 1. Dünya Savaşı sırasında 6 Temmuz 1920’de Yunan işgaline uğramıştır. 2 yıl boyunca Yunan işgalinde kalan Karacabey, 14 Eylül 1922’de ordumuzun bölgeye girmesiyle işgalden kurtarılmıştır.
Karacabey'de uygun fiyatları ile bütçe dostu konaklama hizmetleri veren hotelleri Karacabey hotel sayfamızda listeledik.
İmaret Camii
Karacabey İmaret Cami
Karacabey Paşa tarafından yaptırılan İmaret Camii, ilçenin merkezinde bulunmaktadır. 1456 – 1457 yılları arasında inşa edilen caminin 1 minaresi, 2 kapısı ve 9 kubbesi bulunmaktadır.
1853 yılında yaşanan deprem ve daha sonra Yunan işgali nedeni ile kullanılamaz hale gelen İmaret Camii, 1971 – 1972 yıllarında restore edilerek, 1980 yılında yeniden ibadete açılmıştır.
Caminin minaresinin altında bulunan kubbenin bulunduğu alanda Karacabey’in mezarı vardır.
Karacabey Türbesi ise caminin bahçesindedir.
Deniz kenarına yakın ve muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiviteler ile keyif alabileceğiniz Bursa'daki oteller seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Ulu Camii
Karacabey Ulu Camii
Bölgenin Eski Karacabey olarak adlandırılan bölümünde yer alan Ulu Camii, Osmanlı Sultanı 1. Murat Hüdavendigar zamanında yaptırılmıştır. Geçmişi 16.yy’a kadar uzanan yapı Yunan işgalinde tahrip edildikten sonra yeniden inşa edilmiştir.
Osmanlı geçiş dönemi mimarisinin en önemli örneklerinden biridir. Caminin kubbesi bulunmamaktadır.
12 Mart 2012 yılında restorasyon çalışmaları sırasında çıkan yangında büyük hasar gören cami, 2013 yılında yeniden hizmete açılmıştır.
Karacabey'de yaz tatillerinde, doğal güzellikler ve konfordan vazgeçemeyenler için Karacabey'de gezilecek yerler yazısına mutlaka göz atmanız gerek.
Kümbetli Camii
Kümbetli Camii
Karacabey’in en eski tarihi eserlerinden biri olan Kümbetli Camii, adını üzerindeki yarım küre şeklindeki tepe kısmından almaktadır.
M.Ö 200 yılında Yahudilerin Havra olarak kullandığı yapı, daha sonra Hristiyanlara Kilise olarak tahsis edilmiştir.
Hazreti Muhammed zamanında ise cami olarak Müslüman halk için ibadete açılmıştır. Dikdörtgen plana sahip Kümbetli Camii’nde sekiz kollu şamdan ve Hz. Davud Yıldızı bulunmaktadır.
Karacabey ilçesine bağlı, Hamidiye mahallesinde bulunan cami, 2200 yıldır ibadete açıktır.
Karacabey'de sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Karacabey gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.
Kurşunlu – Manastır
Kurşunlu Köyü
Bursa şehir merkezine 105, Karacabey ilçe merkezine 40 km uzaklıkta bulunan Kurşunlu Köyü, Osmanlı Dönemi’nde bölgede kurşun madeni işletilmesinden dolayı bu adı almıştır.
Bizans ve Osmanlı dönemlerine tanıklık eden bu bölgede Rumlar yaşamıştır. Osmanlı Dönemi sırasında Rumların burada 600 yıl boyunca zeytincilik ve bağcılık yaptığı bilinmektedir. Kurşunlu köyü sınırları içindeki manastırda ise tarih boyunca rahibe yetiştirilmiştir.
Günümüze ise manastırın tarihi kalıntıları bulunmaktadır. Yapı oldukça tahrip edilmiş durumda olsa da bazı kalıntıları ve sütun başları görülebilmektedir.
Tarihi mekanlardan Karacabey dışında Bursa'nın tüm turistik yerleri için Bursa gezi rehberi sayfasında inceleyebilirsiniz.
Ulubatlı Hasan Anıtı
Ulubatlı Hasan Anıtı
Ulubatlı Hasan, İstanbul’un fethi sırasında surların üstüne çıkan ilk Türk askeridir.
13 metre uzunluğundaki anıtı ise İstanbul’un Fethi’nin 500. Yıldönümünde heykeltıraş Metin Yurdanur’a yaptırılmıştır.
İlçe merkezine bağlı Apolyont Gölü’nün kuzeybatı kıyısında Uluabat köyünde anıtı ziyaret edebilirsiniz. Bu köy Ulubatlı Hasan’ın doğduğu köy olduğu için anıtı buraya yapılmıştır.
Kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz uygun fiyattaki oteller Karacabey butik otelleri sayfamızda yer almaktadır.
Issız Han
Issız Han
Yıldırım Beyazıt döneminde yaptırılan Issız Han, Bursa – Karacabey yolu üzerinde, Uluabat gölü kıyısında bulunan Seyran Köyü’ndedir. İlçe merkezine 5 km uzaklıktadır.
Osmanlı Dönemi’nin ilk mimari kervansarayı olan yapı, dikdörtgen planlı olup, iki sıra yontma beyaz taş ile yapılmıştır.
Üst bölümü ise kiremitle örülüdür. Kapısından girildiğinde sağ ve sol bölümlerinde birer oda ve birer salon bulunmaktadır.
Issız Han’ın kapısı ve kitabesi ile göle bakan cephesi özellikle görülmesi gereken bölümleridir.
Karacabey'de iş toplantılarını yapabileceğiniz özelliklerde dizayn edilmiş muhteşem otellerin listesi Karacabey toplantı otelleri sayfasında bulunmaktadır.
Baba Kuruş At mezarı
Baba Kuruş At Mezarı
Türk yarış tarihinin en önemli iki atı olan Baba Kuruş ve Baba Sad’ın mezarlarının olduğu alan Karacabey harasındadır.
Baba Kuruş ve Baba Sad, 1932 yılında Büyük Önder Atatürk’ün emri ile 24 bin Fransız Frangı verilerek getirtilmiştir. Baba Kuruş, Suriye’den getirtilerek 11 yıl boyunca Karacabey harasında yaşamıştır. Yaşadığı dönemde 141 tay dünyaya getirmiştir.
Türk at sektörüne katkılarından dolayı bu at mezarı yaptırılmıştır.
60 yıllık tarihi olan Baba Kuruş At Mezarı’nın taşında atın doğum ve ölüm tarihi olan 1928 – 1950 yılları ile annesinin ve babasının isimleri yazmaktadır.
Mikhael Archestrategos Kilisesi
Mikhael Archestrategos Kilisesi
Yapım yılı 1843 olan Mikhael Archestrategos Kilisesi ilçe merkezine bağlı olan Eski Karaağaç köyündedir.
Kilise’nin yapım tarihi 1843 yılı olarak belirtilmektedir ancak 16.yy’da Eski Karaağaç Köyü’nü ziyaret eden gezginler burada St. Mikhael adında adanmış bir kilise olduğundan da söz etmişlerdir.
18. ve 19.yüzyıllarda ise St. Mikhael adına bölgede panayırlar düzenlendiği yazmaktadır. Kilisenin doğu, kuzey ve güney taraflarında yapılan araştırmalarda küpler bulunmuştur. Yapı, antik taş parçaları, moloz taş ve tuğlalardan yapılmıştır.