Kahramanmaraş'ta Gezilecek Yerler

Önceleri adı Maraş olan şehir, Kurtuluş Savaşı’nda yaptığı ordusuz direnişler ile büyük bir kahramanlık destanı yazmış ve savaş sonrasında Kahramanmaraş olarak adı değiştirilmiştir. Fransız işgaline karşı yapılan bu şanlı direniş, hala bölge halkı için en önemli tarihi gelişmedir. TBMM tarafından verilen tek istiklal madalyasının sahibi de yine Kahramanmaraş’tır.

Türkiye’nin en büyük 20 şehrinden birisi olan Kahramanmaraş, Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerinden oluşmaktadır. Nüfusu 1 milyonun üzerinde olan Kahramanmaraş, antik çağdan bu yana kullanılan bir yerleşim merkezidir. Bu da şehrin tarihi ve kültürel gezilecek yerlerinin çok sayıda olmasını sağlamıştır. Kahramanmaraş gezilecek yerler listesinde yer alan tüm noktalar mutlaka görünmelidir.

Kahramanmaraş'ta açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Kahramanmaraş otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Kahramanmaraş Kalesi

Kahramanmaraş Kalesi Kahramanmaraş Kalesi

Şehrin en önemli tarihi eseri kabul edilen ve gezilecek yerler arasında bulunan Kahramanmaraş Kalesi, şehir merkezindeki bir yığma tepe üzerinde inşa edilmiştir. Bu sayede şehri tepeden gören stratejik konuma sahip olmuştur. Günümüze kadar çok fazla sayıda restorasyon işleminden geçmiş ve birçok alanı tamamen yok olmuştur. Kahramanmaraş Kalesi’nin M.Ö. 1. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. 

Dikdörtgen bir yapıdaki kalenin üç burcu, duvarları ve giriş kapısı, Cumhuriyet sonrasında aslına uygun olarak onarılmıştır. Dış duvarları kesme taş, iç duvarları ise molozdan oluşmaktadır. 

Günümüzde kale surlarının içerisi, araçların da girebileceği ve ziyaretçilerin yeme-içme imkanlarından faydalanabileceği şekilde düzenlenmiştir. Kale girişinde dev bir Atatürk heykeli bulunur ve bu eser, geceleri aydınlatıldığı için tüm şehirden görülmektedir. Kahramanmaraş Kalesi, ailelerin vakit geçirebileceği ve çocuklar için oyun alanlarının bulunduğu bir sosyal yaşam merkezi haline gelmiştir. Giriş ücretsizdir, şehir içi tüm ulaşım araçları önünden geçmektedir.

Şehrin popüler simgesinin kesinlikle gezilmesi tavsiye edilmektedir.

Kahramanmaraş'ta doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Kahramanmaraş gezi rehberi sayfasında listeledi.


Döngel Mağarası

Döngel Mağarası Döngel Mağarası

Birbirine bağlı 3 mağaradan oluşan Döngel Mağarası, Kahramanmaraş tarihinin anlaşılması adına en önemli mağaralara arasında yer almaktadır. Şehirdeki ilk yerleşimlerin Paleolitik Dönem’de başladığı, bu mağarada bulunan bulgular sayesinde anlaşılmıştır. O dönemdeki insanların, Döngel Mağarası’nı güvenli olmasından ve içerisinde su kaynağı barındırmasından tercih ettiği öngörülmektedir. Mağara çevresi piknik alanları ile kaplıdır ve ormanlık bir alana sahiptir.

Kahramanmaraş halkı, mağaraya arkeolojik değerinden değil, genelde mesire alanları sebebiyle yoğun ilgi göstermektedir. Mağarada, yazın sıcağında dahi suyu çok soğuk olan bir doğal havuz bulunur. Havuz yüzmeye uygundur fakat su derecesi çok soğuktur. Mağara içerisinde dolaşım oldukça zordur. Ziyaretçilerin mutlaka kaymayan ayakkabılar giymeleri ve tek başlarına dolaşmamaları gerekmektedir. Mağaranın içerisi Ocak ve Mayıs ayları arasında tehlikeli olabilecek kadar sular ile dolmaktadır, bu nedenle mağarayı ziyaret etmek için en uygun mevsim, yaz mevsimi olarak belirlenmiştir. 

Giriş ücretsizdir ve bu doğal güzellik Kahramanmaraş-Kayseri otoyolu üzerinde bulunan Döngel Köyü sınırları içerisindedir. İl merkezinden araç ile ulaşım 45 dakika sürmektedir. Kahramanmaraş Otogarı’ndan köy otobüsleri kullanarak da ulaşım sağlanabilmektedir. Kahramanmaraş gezilecek yerler listesinde yer alan bu doğal mağaraya kesinlikle vakit ayrılmalıdır.


Fırnız Mesire Yeri

Fırnız Mesire Yeri Fırnız Mesire Yeri

Kahramanmaraş’ın hafta sonlarında en çok ziyaretçi çeken alanlarından birisi olan Fırnız Yaylası, aileler için bir mesire alanına dönüştürülmüştür. Bölgede balık, hamur işi ve şehrin yöresel lezzetlerini sunan işletmeler bulunmaktadır. Çam ormanları ve hemen yanında akan akarsu, konuklara huzurlu bir gün geçirme imkanı sunmaktadır. Hafta sonları dahi olsa gezilecek yerler arasında önsıralarda yer almaktadır.

Mesire yeri, Göksun karayolu üzerinde bulunmaktadır. Aynı adı taşıdığı Fırnız köyü sınırları içerisinde olan yaylada, yürüyüş parkurları da bulunmaktadır. İl merkezinden ulaşım belediye otobüsleri ile sağlanmakta olup, yolculuk 1 saat sürmektedir. Araç ile ulaşacak konukların ise Kahramanmaraş-Göksün karayolunu takip etmeleri yeterlidir. Mesire yeri yol üzerinde karşılarına çıkacaktır. Giriş ücretsiz olup oturma alanları ücretlidir. Hafta içi 20 TL olan ücret, hafta sonları 35 TL’ye çıkmaktadır. 

Günübirlik dahi olsa piknik yapmak için gidilmesi gerekmektedir.

Kahramanmaraş'ta doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Kahramanmaraş herşey dahil tesisler sayfasında bulabilirsiniz.


Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi

Şehirdeki ilk insan yerleşimlerinin Üst Paleolitik Çağ’dan bu yana var olduğunu bilinmektedir. Bu tespit ise Döngel Direk Mağarası’nda yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Antik Çağ’dan bu yana onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kahramanmaraş, aynı zamanda ilk müzenin açıldığı şehirdir. Türkiye’deki ilk müzecilik faaliyetleri, Selçuklu Dönemi’nde ve 13. yüzyılda Kahramanmaraş’ta başlatılmıştır. Bu müzecilik geleneği, Selçuklular sonrasında bölgeye hakim olan Dulkadiroğlu Beyliği tarafından da titizlikle devam ettirilmiştir.

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, önceleri Taş Medrese’de daha sonra da Kahramanmaraş Kalesi’nde hizmet vermiştir. 1975 yılında ise bugünkü binasına taşınmıştır ve hala hizmet vermektedir. 2003 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışmasına girmiş ve bu çalışmalar 10 yıl kadar sürmüştür. Nihayet 2012 yılında tekrar hizmete açılan Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde 30 binden fazla eser bulunmaktadır. Bu eserler, kategorilerine göre ayrılmış 7 farklı teşhir salonunda sergilenmektedir.

Şehrin merkezinde bulunan müzeye giriş ücreti 6 TL’dir ve Müzekart geçerlidir. Bina, Azerbaycan Bulvarı üzerinde konuşlanmıştır.

Gezilecek yerler arasında bulunan Arkeoloji Müzesi, güzel vakit geçirmek için sayısız fırsat sunuyor.


Yavşan Yaylası Tabiat Parkı

Yavşan Yaylası Tabiat Parkı Yavşan Yaylası Tabiat Parkı

Kahramanmaraş il merkezine 36 kilometre uzaklıkta olan bu saklı cennete ulaşım, düzenlenmiş orman yolu ile sağlanmaktadır. En yakın yerleşim bölgesiise 7 kilometre uzaklıktaki Dereboğazı Köyü’dür. Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nin adeta buluştuğu nokta, bu tabiat parkıdır. Su kaynakları yönünden çok zengin olan park içerisinden, şehrin önemli dereleri geçmektedir. 

Tabiat parkı denilmesinin sebebi ise içerisinde çok sayıda bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor olmasıdır. Sadece bölgeye özgü endemik olan 60’dan fazla bitki türü tespit edilmiştir. Dünyada sadece bu parkta yetişen bitkiler de bulunmaktadır. Hayvanlar arasında en çok görülen türler kurt, tilki, tavşan, yaban domuzu ve çeşitli kuşlardır.

Giriş ücreti 11 TL’dir ve Kahramanmaraş merkezde yer almaktadır. Araç ile gidecek konukların Onikişubat ve Tabiat Parkı tabelalarını izlemeleri yeterlidir. Parka araç ile giriş mümkündür. Toplu ulaşım imkanları sınırlıdır.

Kahramanmaraş gezilecek yerler arasında bulunan Yavşan Yaylası, güzel vakit geçirmek ve dinlenmek için tercih edilebilir. Burada doğa içerisinde piknik yapabilir, doğanın huzurundan yararlanabilirsiniz.


Onikişubat Yürüyüş Parkuru

Onikişubat Yürüyüş ve Bisiklet Parkuru Onikişubat Yürüyüş ve Bisiklet Parkuru

Belediye tarafından yapılan ve Türkiye’nin en kapsamlı yürüyüş ve bisiklet parkurlarından bir tanesi olan Onikişubat Yürüyüş ve Bisiklet Parkuru, günün her saatinde güvenle kullanılabilecek bir yol haline gelmiştir. Bebekli annelerin dahi binebileceği toplamda 720 adet bisiklet bulunmaktadır. Kalabalık gelenler için ise 6 kişilik bisikletler de bulunmaktadır.

Onikişubat 400 bine yaklaşan nüfusu ile şehrin en kalabalık ilçedir. Binlerce kişinin aynı anda rahatlıkla yürüyebileceği bir parkur olan Onikişubat Yürüyüş Parkuru, şehrin stresli hayatından kopmak isteyenler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Yürüyüş tamamen ücretsiz olup bisikletlerin saatlik kiralama ücretleri bulunmaktadır. Parkur başlangıç noktası, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi önünde yer almaktadır.

Onikişubat Parkuru, yürüyüş ve bisiklet parkurunun güzelliği ile gezilecek yerler arasında bulunması gereken güzel mekanlardan biridir.


Tarihi Maraş Çarşıları

Tarihi Maraş Kapalı Çarşısı Tarihi Maraş Kapalı Çarşısı

Maraş, asırlardır çarşıları ile bölge ticaretinin nabzını tutmuş bir şehirdir. Bu çarşıların büyük bir kısmı, günümüzde de faaliyetlerini sürdürmektedir. Dulkadiroğulları döneminde yoğunlaşan çarşı inşaatları, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de aktif olarak devam etmiştir.

Bakırcılar Çarşısı: Türkiye’nin mutfak eşyası üretiminin yarısına yakını Kahramanmaraş’ta gerçekleştirmektedir. En iyi bakır ustalarının çalıştığı bu çarşıda, kalaycılar ve bakır imalatı yapan işletmeler bulunmaktadır. Çarşıdaki dükkanlarda birçok geleneksel ürün bulmak mümkündür.

Demirciler Çarşısı: 2016 yılında restorasyondan geçen Demirciler Çarşısı’nda sac, ızgara, şiş, balta, bıçak ve diğer tüm metal ürünleri bulmak mümkündür. Üretimler hem modern makineler ile hem de geleneksel yöntemler ile yapılmaktadır.

Kapalı Çarşı: Osmanlı’nın ilk çarşılarından olan Kahramanmaraş Kapalı Çarşısı, eski popülaritesinden uzak olsa da hala şehir için önemli bir alışveriş merkezidir. 100’den fazla mağaza ve dükkan, hala hizmet vermektedir. Ağırlıklı olarak tekstil ürünleri satışa sunulmaktadır.

Yemeniciler: El yapımı çarık, ayakkabı ve türlü deri ürünlerini bulmak mümkündür. Hediyelik eşya almak isteyen fakat standart bir hediye aramayan ziyaretçiler için önerilmektedir. Alışveriş yaparken bir yandan da ustaların, el emeği ürünleri nasıl yaptıklarını izlemek mümkündür.

Taşhan: Tüm tarihi çarşıların merkezinde bulunur ve mola verme yeridir. İçerisinde ahşap oyma ve evlilik arifesinde ihtiyaç duyulan çeyizlik eşyalar satılmaktadır. Dulkadiroğulları tarafından yapılan Taşhan, günümüze kadar hiç bozulmadan ayakta kalabilmiştir. 

Kahramanmaraşa yolu düşen herkesin gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunması gereken bir mekandır. Gereken vakit ayırıldığı takdirde bu çarşı insanı büyüleyebilir.


Kahramanmaraş Günübirlik Gezilecek Yerler

Tarihi ve turistik yerleri ile Kahramanmaraş, gezilip görülmesi gereken bir ildir. Kahramanmaraş ziyaretinizde gezilmesi gereken bütün yerleri tamamladıktan sonra çevre illeri keşfe çıkarak tatilinizi daha da renklendirme şansınız bulunmaktadır.


Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep'te yer almaktadır. Kahramanmaraş il merkezine 77 kilometre uzaklıktadır. Dünya üzerinde ikinci en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi’nde 1700 metrekarelik mozaik sergilenmektedir. Dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiği de bu müzede yer almaktadır. Gezilecek yerler listesinde bulunması gereken bu müzedeki eserler, ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.


Dülükbaba Mesire Alanı

Dülükbaba Mesire Alanı Dülükbaba Mesire Alanı

Dülükbaba Mesire Alanı, Gaziantep ilinde yer almakta olup, Kahramanmaraş il merkezine 68 kilometre uzaklıktadır. Tabiat parkı ilan edilen Dülükbaba Mesire bölgesi tarihi açıdan büyük öneme sahip antik kentte yer almaktadır. Ayrıca şehir ziyareti sırasında gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunmalıdır. Ziyaret eden kişilerin keyifli vakit geçirmeleri için tüm fırsatlar bulunuyor.


Nurdağı Kalesi

Nurdağı Kalesi Nurdağı Kalesi

Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde yer alan Nurdağı Kalesi, Kahramanmaraş il merkezine 52 kilometre uzaklıktadır. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair bilgiler bulunmamaktadır. 30 bin metrekare alana kurulu bulunan kalede eğlenerek vakit geçirebileceğiniz sosyal tesisler yer almaktadır.

Nurdağı Kalesi'ne çıkarak ayrıca şehri izlemek oldukça keyiflidir.


Ulu Camii

Ulu Camii Ulu Camii

1442-1454 yılları arasında Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Süleyman Bey tarafından yaptırılan Ulu Camii, şehirde hüküm sürmüş devletlerin tarihi yapısını yansıtıyor. Belirli dönemlerde restorasyona dahil edilen bu yapı, günümüze kadar kendini koruyarak ulaşmış durumda.

Ahşap tavan yapısı, tek şerefeli minaresi ve el işçiliğinin önemli örnekleri ile bu şehre yolu düşen herkesin gezilecek yerler listesinde yer alması gereken bir yerdir ve ziyaretçilere tavsiye edilmektedir.

Ulu Camii, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu İlçesinde yer alıyor. Şehir merkezindeki otobüs ve diğer ulaşım araçları ile kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır.


Taş Medrese

Taş Medrese Taş Medrese

Dulkadiroğlu Beyliği tarafından inşa ettirilen bu medrese, günümüzde mescit olarak kullanılıyor. Dönemi anlamak için incelenmesi gereken önemli eserlerden biridir. Bu tarihi yapıda zaman geçiren her kişi, dönemin havasını soluyabilir.

Günümüze kadar bazı dönemlerde restorasyona uğrayarak yapının dokusu korunmuştur.

Kurtuluş Mahallesi Dulkadiroğlu'nde yer alan bu yapıya ulaşmak için şehir içindeki dolmuş ve halk otobüsünün yanı sıra diğer ulaşım araçları da kullanılabilir. Şehre yolu düşen herkes mutlaka Taş Medrese'yi ziyaret etmelidir.

Kahramanmaraş'ta gezilecek yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama seçenekleri için Kahramanmaraş apart oteller sayfasından birini tercih edebilirsiniz.


Ceyhan Köprüsü

Ceyhan Köprüsü Ceyhan Köprüsü

Ceyhan Köprüsü, Dulkadir Beyliği döneminde inşa edildikten sonra günümüze gelebilmiştir. Orijinal yapısı ve özellikleri korunarak çeşitli onarımlardan geçmiştir. Köprünün uzunluğu 158 metredir.

Şehir merkezine yakın Kılavuzlu Mahallesi'nde bulunan Ceyhan Köprüsü'ne şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanıyor. Yolu düşen herkesin gezmesi gerekenler arasında yer alıyor.


Dedeoğlu Konağı

Dedeoğlu Konağı Dedeoğlu Konağı

Kahramanmaraş'ın Kurtuluş mahallesinde bulunan Dedeoğlu Konağı, kent tarihini yansıtan sivil mimarlık örneklerinden biridir. Yapının yapılış tarihi net olarak bilinmemekle birlikte yapı taşlarının incelenmesi sonucunda 1900'lü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Yapı, toplamda 3 kattan oluşuyor. Osmanlı döneminin geleneksel mimari özellikleri yansıttığı için günümüzde dahi popülerliğini koruyor. Merkezdeki ulaşım araçları kullanılarak bu güzel konağa ulaşım sağlanabilir.


Kocabaş Konağı

Kocabaş Konağı Kocabaş Konağı

Şehirde bulunan çok sayıda tarihi konaklar içerisinde korunarak günümüze kadar ulaşan eserlerden biri olan Kocabaş Konağı, 2010 yılında restorasyon kapsamına alınarak Maraş Kültür Evi olarak ziyaretçilere kapısını açmıştır. Dönemin estetik detaylarına sahip bu yapı, gezilecek yerler listesinde değerli bir yer tutmaktadır.

Kayabaşı Mahallesi'nde bulunan bu yapıya, merkezdeki ulaşım araçları yardımıyla ulaşılmaktadır. Şehre yolu düşen kişilerin mutlaka ziyaret etmesi önerilir. Ziyaret edenler, şehir merkezine zaman ayırmaları sonucunda pek çok noktayı görebilirler.

Maraş ,bu tür tarihi dokulara sahip olan bir kent olma özelliğini koruyor.