Kahramanmaraş Tarihi Yerler

Kahramanmaraş, doğal güzellikleri kadar tarihi eserleri ile de ilgi çeken bir şehirdir. Tarih boyunca sürekli savaşlara sahne olmuş olan şehrin tarihi birikimi, son olarak Kurtuluş Savaşı’nda da olduğu gibi tahribata uğramıştır.

Tarihi eserler arasında anıtlar, höyükler, camiler, mescitler, kaleler ve geçitler bulunmaktadır. Ayrıca arkeolojik çalışmalar neticesinde çıkarılan eserler de Kahramanmaraş il merkezindeki şehir müzesinde sergilenmektedir. Akdeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu’nun kesiştiği bir noktada olması, şehri ticari ve kültürel yönden her daim cazibe merkezi kılmıştır. Şehirdeki tarihi yapıların çok olmasının sebebi de, bu stratejik konum olarak gösterilmektedir.

Kahramanmaraş'taki tüm uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Kahramanmaraş hotel sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Kahramanmaraş Kalesi 

Kahramanmaraş Kalesi Kahramanmaraş Kalesi

Kahramanmaraş şehir merkezinde bulunan kalenin, Geç Hitit Dönemi’nde yapıldığı tahmin edilmektedir. İnşaat tarihi tam olarak bilinmese de milattan önce 9. yüzyılda yapıldığına dair işaretler oldukça kuvvetlidir. Şehri tepeden görünen bir yerde olması, kalenin dış tehlikelere karşı korunma amacı ile yapıldığının kanıtıdır. Stratejik bir noktadan Maraş’ı adeta izleyen kale, kesme taş ile yapılmıştır.

Haçlı Seferleri esnasında aktif olarak kullanılan ve sürekli el değiştiren kale, ciddi manada tahrip edilmiştir ve Osmanlı tarafından defalarca onarılmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de geçen kale, son olarak 1970 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçirilmiştir. Şehrin en önemli tarihi yapısı olarak kabul edilmektedir. 

Kahramanmaraş Kalesi’ne giriş ücretsizdir. 


Kahramanmaraş Müzesi

Kahramanmaraş Müzesi Kahramanmaraş Müzesi

Tarihi binlerce yıl eskiye dayanan Kahramanmaraş, günümüze kadar onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir şehrimizdir. Anadolu topraklarındaki ilk müzecilik faaliyetleri, Kahramanmaraş’ta yapılmıştır. Müzelere çok önem veren Selçuklular ile başlayan bu girişim, Dulkadiroğulları döneminde de artarak devam etmiştir. Öyle ki Hititler dönemine ait eserler, bu beyliğin döneminde Kahramanmaraş Kalesi’nde sergiye açılmıştır.

Şehir, ilk modern müzesine ise 1947 yılında kavuşmuştur. Bu müze ilk olarak Taş Medrese’de kurulmuş olsa da, daha sonra Kahramanmaraş Kalesi’ne, son olarak da bugünkü yeri olan müze binasına taşınmıştır. 

2012 yılında büyük bir yenilenme çalışmasından geçen müze, ziyaretçilerine en modern şartlarda hizmet vermektedir. Müzede sergilenen eserler Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Demir, Grek, Roma ve Bizans dönemlerine aittir. Eserler kategorilerine göre 7 farklı salona ayrılarak sergilenmekte olup, müzenin bahçe sergi alanı da mevcuttur.

Müze yılın her günü açık olup giriş ücreti 6 TL’dir. Müzekart ile ücretsiz ziyaret edilebilen, aynı zamanda Arkeoloji Müzesi olarak da bilinen Kahramanmaraş Müzesi, şehrin merkezinde yer almaktadır.

Kahramanmaraş'ta tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Kahramanmaraş gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Kahramanmaraş Kapalı Çarşı

Kahramanmaraş Kapalı Çarşı Kahramanmaraş Kapalı Çarşı

Şehir merkezinde bulunan ve ilin en hareketli noktalarından birisi olan Kapalı Çarşı’nın 16. yüzyılın sonlarına doğru inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bedesten ile Bakırcılar Çarşısı arasına inşa edilen bu yapının toplamda 8 girişi bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi kapalı çarşılarının ilk inşa edilenleri arasındadır. 

Günümüzde toplamda 116 dükkana sahip olan çarşı, asırlar boyu bölgenin ticari hayatında belirleyici bir rol oynamıştır. Şehir içi dolmuş ve otobüslerin neredeyse tamamı, çarşının önünden geçmektedir. 


Elbistan Ulu Cami

Elbistan Ulu Camii Elbistan Ulu Camii

Osmanlı İmparatorluğu tarafından 16. yüzyılda yaptırılan Ulu Cami, Kahramanmaraş’ın en büyük ilçesi olan Elbistan sınırları içerisinde yer almaktadır. Ulu Cami’nin 16. yüzyıldan 4 asır kadar önce ilk kez Selçuklular tarafından yapıldığı da tahmin edilmektedir. Osmanlı, tahribata uğramış camilerin tamirine önem veren bir devlettir. Bu doğrultuda, caminin yıkılarak yenisinin Osmanlı mimarisine uygun olarak tekrardan inşa ettirildiği tahmin edilmektedir.

Bir zamanlar Anadolu’nun en büyük güçlerinden birisi olan Dulkadiroğulları’nın kalesi konumundaki Elbistan’da yer alan cami, o dönemde de saraydan sonraki en önemli yapı olarak bilinmekteydi. Devrin yöneticileri namazlarını daima bu camide kılmışlardır. Günümüzde de Elbistan halkı için manevi değeri çok büyüktür.

İbadete açık olan Elbistan Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir. 

Kahramanmaraş'ta muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Kahramanmaraş gezi rehberine uğramayı unutmayın.


Germenicia Antik Kenti

Germencia Antik Kenti Germencia Antik Kenti

Geçmiş medeniyetlerin ilgi odağı bölgelerinden bir tanesi olan Kahramanmaraş, çok zengin bir hazinenin üzerinde yatmaktadır. Germenicia Antik Kenti, ülkemizde en geç fark edilen tarihi değerlerimizden bir tanesi olarak göze çarpmaktadır. Germenicia Antik Kenti’nin en dikkat çeken özelliği ise içinde bulundurduğu muhteşem mozaik eserlerdir. 

Büyük kısmı yer altında bulunan kentin, Roma Dönemi’ne ait olduğu ve tarihinin 4. yüzyıl başlarına kadar dayandığı bilinmektedir. Mozaik işlemelerin ise Roma’nın ileri gelen askerlerinin veya yöneticilerinin kaldıkları konaklarda kullanıldığı tahmin edilmektedir. Arkeolojik çalışmaların sürdüğü antik kentten çıkan mozaiklerin görselleri ise Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Bağlarbaşı ve Dulkadiroğulları mahallelerinin altında yer almaktadır. Antik Kent içerisinde 100’den fazla büyük antik villanın bulunduğu öngörülmektedir. 

Germenicia Antik Kenti’ne giriş ise ücretsizdir.


Eshab-ı Kehf Külliyesi 

Eshab-ı Kehf Külliyesi Eshab-ı Kehf Külliyesi

Roma Dönemi’nde yaşayan 7 genç Hıristiyanlığa geçiş yapmış fakat bu duruma kızan Dakyanus, gençlerin peşine adamlarını takmıştır. Bu zulümden kaçarak, köpekleri Kıtmir ile bir mağaraya sığınan gençler, tarihteki en ilginç hikayeye de konu olmuşlardır. 

Gençlerin mağaraya girdiğini gören Dakyanus’un askerleri, mağaranın ağzına duvar örerek giriş ve çıkışı tamamen kapatmışlardır. Yedi genç burada 3 asır kadar uyumuş fakat uyandıklarında, sadece normal bir gece uykusu uyuduklarını düşünmüşler. Ne zaman ki mağara dışına çıkmışlar, işte o anda 300 yıl geçtiğini fark etmişler.

İslam ve Hıristiyanlık inançlarına göre gerçek kabul edilen bu duruma ithafen inşa edilmiş olan Eshab-ı Kehf Külliyesi, ilk yapıldığında kilise olarak kullanılmaktaydı. İlk inşa yılının 5. yüzyıl başları olduğu ve Bizans İmparatoru tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Anadolu Selçukluların bölgeye hakimiyeti sonrasında kilise, camiye çevrilmiştir. 

Yapı, Maraş’ın Afşin ilçesinde bulunmaktadır. Afşin’de bulunan Efsus Mağarası’nda bu mucizevi olayın olduğuna inanılmasının da, yapıya bu ismin verilmesinde etkisi büyüktür. İnanç turizmi açısından önemi yüksek olan camiye gitmek için Kahramanmaraş Otogarı’ndan kalkan Afşin otobüsleri kullanılmalıdır.

Eshab-ı Kehf Külliyesi’ne giriş ücretsizdir.

İnancı gereği hassasiyetleri olan misafirlerin beklentilerini karşılayabilecek oteller için Kahramanmaraş islami oteller sayfamızı incelemeyi unutmayın.


Taş Han

Taş Han Taş Han

Kahramanmaraş, çarşıları ile ünlü şehirlerimizden bir tanesidir. Kapalı Çarşı’ya çok yakın konumda olan Taş Han, Dulkadiroğulları tarafından yaptırılmış ve Osmanlılar tarafından da onarılmıştır. Bir avlu etrafında, 2 katlı olarak inşa edilen bu büyük hanın girişlerinden bir tanesi Kapalıçarşı’ya açılmaktadır. 

Han içerisinde geçmişte yaşamış olan ticaret erbaplarının ve yolcuların konaklaması için 24 adet oda bulunmaktadır. Günümüzde ise Taş Han, şehrin hareketli alışveriş noktalarından birisi haline gelmiştir. Özellikle hediyelik eşya arayanlar için çeşitli seçenekler barındırmaktadır. 


Minyatür Kurtuluş Müzesi

Minyatür Kurtuluş Müzesi Minyatür Kurtuluş Müzesi

Eserleri küçük olsa da, anlattığı hikayenin önemi çok büyük olan Minyatür Kurtuluş Müzesi, 1. Dünya Savaşı sonrasında başlayan Anadolu işgalinde, Maraş halkının yaptığı kahramanlığı canlandırmaktadır. 1919-1920’li yıllarda yaşanan bu kahramanlık destanı ve bu süreçteki önemli olaylar, minyatürler ile adeta ziyaretçilere tekrar yaşatılmaktadır.

Minyatür Kurtuluş Müzesi, şehrin önemli tarihi yapıları arasında bulunan Kahramanmaraş Kalesi’nde yer almaktadır. Girişi tamamen ücretsiz olan müzenin işletmesini ise belediye yönetimi yapmaktadır. Müze içerisinde ücretsiz hizmet veren rehber dahi bulunmaktadır. 

Kahramanmaraş'ta doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Kahramanmaraş herşey dahil tesisler sayfasında bulabilirsiniz.


Taş Köprü (Ceyhan Köprüsü)

Taş Köprü Taş Köprü

Ceyhan Nehri üzerinde bulunan Taş Köprü, il merkezinden bağlanılan Kahramanmaraş-Kayseri yolunun 11. kilometresinde bulunmaktadır.  Dulkadiroğulları Beyliği döneminde inşa ettirildiği tahmin edilen köprü, halk arasında Ceyhan Köprüsü olarak da bilinmektedir. Tamamen taştan yapılan köprü, inşaatından sonra çok kez tadilattan geçmiştir fakat orijinal hali hiç bozulmamıştır.

Günümüze kadar sağlam bir şekilde gelen ender köprülerden olan Taş Köprü, 6 adet kemer gözüne sahiptir. Uzunluğu 158 metre, genişliği ise 5 metredir. Dalgalara karşı mukavemetinin yüksek olması amacı ile asimetrik mimariye uygun olarak dizayn edilmiştir.