Kahramanmaraş'ın İlçeleri

Kahramanmaraş, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alan büyük bir kenttir. Nüfusu 1 milyonun üzerinde olan şehrin doğusunda Adıyaman, batısında Adana, kuzeyinde Sivas, Malatya, Kayseri ve güneyinde Osmaniye ve Gaziantep yer almaktadır. Nüfusu itibariyle Türkiye’nin en büyük ilk 20 şehri arasında yer almaktadır. İklimi Akdeniz ve Karasal iklim arasında sıkışmış haldedir fakat karasal iklim özelliklerini daha belirgin yaşamaktadır.

İklim açısından bir geçiş noktasında bulunması nedeni ile çok zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Türkiye’nin önemli akarsularından birisi olan Ceyhan Nehridir.

Kahramanmaraş'ta kendinizi yabancı hissetmeyeceğiniz keyifli bir tatil geçireceğiniz konaklama seçeneklerini sizin için Kahramanmaraş otelleri fiyat sayfamızda listeledik.


Elbistan

Elbistan Elbistan

Merkez haricinde, şehrin en büyük ilçesi konumundadır. Akdeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada yer alması ile çok zengin bir bitki örtüsüne sahip olmuştur. İlçenin nüfusu 150.000 civarındadır. Türkiye’nin önemli su kaynaklarından olan Ceyhan Nehri, Elbistan’ın Pınarbaşı bölgesinden doğmaktadır. 

Malatya ile de komşu olan Elbistan’ın ekonomisi tarıma dayalıdır. Ülkenin önemli yapıları ise termik santraller ve şeker fabrikasıdır. İlçede bulunan termik santraller, Türkiye’nin elektrik tüketiminin önemli bir bölümünü karşılamaktadır. Tarihi çok eskiye dayanan Elbistan, geçmiş medeniyetlerin de hep ilgi odağında olmuştur. Tarihteki zirvesini ise doğuda geniş bir bölgede hakimiyetini kuran Dulkadiroğlu Beyliği’ne başkentlik yaparak görmüştür. İlçede bu beylik ve daha sonra katıldığı Osmanlı’ya dair çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır.

Afşin, Göksun, Ekinözü ve Nurhak ilçeleri ile komşudur. Elbistan, merkez ilçeleri haricinde Türkiye’nin en büyük 25 ilçesinden bir tanesidir.

Kahramanmaraş'a geldiğinizde bölgede mutlaka gezilmesi gereken yerleri sizin için Kahramanmaraş'ta gezilecek yerler yazısında listeledik.


Afşin

Afşin Afşin

Önceleri Elbistan’a bağlı bir bucak olan Afşin, Cumhuriyet’in kurulmasından sonra 1944 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. Nüfusu 100 bine yakın olan ilçe, en çok üzerinde bulundurduğu termik santral ile bilinmektedir. Elbistan’dan çıkarılan linyit kömürleri, Afşin’in Çoğulhan kasabasında bulunan santralde işlenmektedir. 

İlçe’nin en önemli tarihi bölgesi ise Ashab-ı Keyf Mağarası’dır. 300 yıl kadar uyudukları rivayet edilen ‘Yedi Uyurlar’ olarak bilinen gençlerin, bu mağarada uyudukları düşünülmektedir. İlçede Akdeniz ve Karasal iklim aynı anda yaşanmaktadır. Dünyanın en zengin bakır maden yataklarından birisi de yine Afşin’de yer almaktadır fakat bu maden henüz hiç işletilmemiştir. Göksun, Elbistan ve Ekinözü ilçelerine komşudur. 

Kahramanmaraş'ta manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Kahramanmaraş gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Onikişubat

Onikişubat Onikişubat

Dulkadiroğlu ile beraber Kahramanmaraş’ın merkezini oluşturmaktadır. Onikişubat 400 bine yaklaşan nüfusu ile şehrin en kalabalık ilçedir, aynı zamanda şehrin en gelişmiş noktası olarak da kabul edilmektedir. Kurtuluş Savaşı esnasında Maraş halkının Fransız ve Ermeni işgal güçlerini kendi imkanları ile 12 Şubat 1920 tarihi itibariyle yenmesi, ilçeye ismini kazandırmıştır. Her yıl 12 Şubat’ta, ilçe genelinde zafer etkinlikleri kutlanmaktadır.

Kahramanmaraş Kalesi, Abdülhamit Han Camii, Ceyhan Köprüsü, Tarihi Çarşılar, Döngel Mağaraları, Başkonuş Yaylası, Yavşan Yaylası, Yeşilgöz Mesire Alanı gibi önemli tarihi ve turistik alanlar, Onikişubat ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Andırın, Türkoğlu, Göksun ve Dulkadiroğlu ilçeleri ile komşudur.


Dulkadiroğlu

Dulkadiroğlu İlçesi Dulkadiroğlu İlçesi

Tarih boyunca, çok sayıda medeniyetin gözdesi olmuş bir bölgedir. Hititler ile milattan önce 20. yüzyılda başlayan tarihi sürecine Asurlular, Urartular, Pers, Hellenizm, Roma İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu gibi büyük devletlerin hakimiyetine girerek devam etmiştir. Nihayet 1337 yılında Dulkadiroğulları Beyliği, bu bölgeye hakim olmuştur. Beylik bölgede inanılmaz yatırımlar yapmış ve bu toprakları adeta kalkındırmış.

Dulkadiroğulları ilçesinde günümüzde yer alan tarihi eserlerin birçoğu da yine bu beylik döneminde inşa edilmiştir. Beylik, aynı zamanda Osmanlı’nın hakimiyeti altına aldığı son beyliktir. 

2012 yılında kabul edilen 6360 sayılı kanun ile beraber, Kahramanmaraş’ın ilçe merkezi ikiye bölünmüş ve Dulkadiroğlu da ilçe statüsü kazanmıştır. 250 bine yaklaşan nüfusu ile şehrin en kalabalık 2. ilçesi konumundadır. Onikişubat, Ekinözü, Nurhak, Çağlayan, Pazarcık ve Türkoğlu ilçeleri ile komşudur.

Kahramanmaraş'ta her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Kahramanmaraş apart oteller sayfamıza uğramayı unutmayın.


Pazarcık

Pazarcık Pazarcık

İl merkezine uzaklığı 46 kilometre olan Pazarcık İlçesi’nin büyük bölümü ormanlık alanlar ile kaplanmıştır. İlçe mutfağının en önemli ürünü ise tarhana olarak bilinmektedir. İlçede yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda, bölgedeki ilk yerleşimlerin milattan önce 4000 yılına kadar gittiği tespit edilmiştir. 

Köroğlu Kalesi, Kırk Mağaralar ve Kartalkaya Barajı, ilçenin önemli değerleri arasındadır. 80’lerde yaşanan yurtdışına göç furyası nedeni ile ilçenin nüfusu sürekli azalmaktadır. 70 bine yakın bir nüfusuna sahip olan Pazarcık ilçesi, Dulkadiroğlu, Çağlayancerit ve Türkoğlu ilçelerine komşudur.


Göksun

Göksun Göksun

Cumhuriyet’ten önce de ilçe statüsünde olan Göksun, nüfusu 60 bin civarında olan bir Kahramanmaraş ilçesidir. İlçede 51 adet köy bulunmaktadır. Ormanlık ve dağlık bir araziye sahip olan ilçenin ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Sık ormanları olması nedeni ile bölgede kereste fabrikaları da faaliyet göstermektedir. İl merkezine uzaklığı 90 kilometredir. Akdeniz iklimi görülmesine rağmen, Toros Dağları’nın deniz etkisini engellemesi dolayısı ile kış mevsimi çok soğuk geçmektedir.

Nüfusunun önemli bir bölümünü Çerkez halkı oluşturmaktadır, bu durum ilçenin yemek kültürünü de etkilemiştir. Höyükler, Aybastı Kalesi, Hamamgözü, Büyük Kızılcık İçmesi ve Berit Gümüşkayalar Mağarası, ilçenin önemli turistik alanlarıdır. Andırın, Ekinözü, Elbistan, Afşin, Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçeleri ile komşudur.


Andırın

Andırın Andırın

Yavuz Sultan Selim, Çaldıran seferine katılmayan Alaüddevle’nin (Dulkadiroğlu Beyi) üzerine yürürken ordusunu Andırın bölgesinde konuşlandırmıştır. Bu bölgede gördüğü gençlerin, Mekteb-i Enderun’a öğrenci olarak alınmasını emretmiştir. Bir süre sonra bu okullara giden öğrenciler, memleketlerine döndüklerinde ‘Enderunlu’ olarak anılmaktaydı. ‘Enderun’ kelimesi zamanla ‘Andırın’ kelimesine dönüşmüştür, bu da günümüzde ilçenin resmi adını oluşturmaktadır.

19. yüzyılda dahi ilçe statüsünde olan Andırın, Cumhuriyet’in ilanından 20 yıl kadar önce bu statüsü alınarak Göksun’a bağlı bir kasaba haline getirilmiştir. 1925 yılında ise tekrardan ilçe statüsüne kavuşan Andırın’ın nüfusu 40 bine yakındır. Meryemçil, Azgıt Kalesi, Hastırın Kalesi ve Andırın Yaylası en önemli gezi alanlarıdır. Onikişubat ve Göksun, komşu ilçeleridir.


Çağlayancerit

Çağlayancerit Çağlayancerit

Kahramanmaraş’ın cevizi ile ünlü ilçesidir. Tamamı Akdeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alan ilçe, kış aylarında yine karasal iklimi yaşamaktadır. İlçenin merkezi Öksüz ve Engizek Dağları ile çevrilmiştir. Köyler de bu dağlık arazide konuşlanmıştır. İlçe nüfusu 23 bindir ve her sayımda daha da azaldığı görülmektedir. 

Keziban Hatun Cami, ilçenin en önemli tarihi yapısı olarak bilinmektedir. Çağlayancerit aynı zamanda Kahramanmaraş’ın su kaynakları yönünden en zengin ilçesidir. Nurhak, Dulkadiroğlu ve Pazarcık ilçeleri ile komşudur.


Türkoğlu

Türkoğlu Türkoğlu

İlçenin ilk adı Eloğlu olarak bilinmektedir. Devlet tarafından göçebe bir aşiretin bölgeye yerleştirilmesi, bu ismin verilmesine neden olmuştur. 1944 yılına kadar köy, 1960 yılına kadar da nahiye olarak yaşamını sürdürmüştür. 1960 yılında bölgeyi ziyaret eden başbakanın emri ile adı Türkoğlu, statüsü de ilçe olarak değiştirilmiştir. 

İl merkezine 23 kilometre uzaklıkta olan ilçenin en önemli turistik bölgeleri Dalyan Köprüsü ve Doluca Kalesi olarak bilinmektedir. Andırın, Pazarcık, Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçeleri ile komşudur.


Nurhak

Nurhak Nurhak

Osmanlı yönetiminde Elbistan’ın bir köyü olarak bilinen Nurhak, Cumhuriyet’in ilanından sonra da bu statüsünü korumuştur. 1971 yılında belde ve nihayet 1990 yılında ilçe statüsünü kazanmıştır. Şehrin nüfus yönünden en az kalabalık ilçelerinden birisidir, nüfusu giderek azalan ilçede 12 bin kişi yaşamaktadır.

Tatlar Kasabası, ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktadır ve Roma Dönemi’ne ait çok sayıda kalıntılar bulundurmaktadır. Bu kasabada bulunan soğuk sularda, mercan alabalıkları bulunmaktadır. Çay etrafında geniş mesire alanları da mevcuttur. Yayla alanları nedeni ile Nurhak’ın en çok ilgi gören bölgesidir. Elbistan, Ekinözü, Dulkadiroğlu ve Çağlayancerit, komşu ilçelerdir.

Kahramanmaraş'ta aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Kahramanmaraş aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Ekinözü

Ekinözü Ekinözü

Tarihteki en dikkat çeken yönü şifalı su kaynakları olan Ekinözü, Osmanlı Dönemi’ndeki kervanların bu şifalı su kaynaklarını fark etmesi ve tanıtımını yapması sayesinde büyümüştür. Osmanlı Dönemi’nde bir köy olan Ekinözü, Cumhuriyet’in kurulması ile beraber belde olmuş ve 1991 yılında da ilçe statüsünü kazanmıştır.

İçilebilen termal sulara sahip olan Ekinözü, günümüzde de bölge halkına şifa dağıtmaktadır. Bu şifalı suların özellikle metabolizmayı düzene soktuğu ve onlarca farklı hastalıkta yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Nüfusu 1990 yılında 21 bin olan ilçe, dışarıya sürekli göç verdiği için günümüzdeki nüfusu 11 bine kadar düşmüştür. Nurhak, Dulkadiroğlu, Elbistan, Afşin ve Göksun, Ekinözü’nün komşu ilçeleridir.